Így érdemes védekezni a vírusok és zsarolók ellen

Ma már szinte mindennap olvashatunk egy újabb hírt arról, hogy vírusok vagy zsarolók támadtak meg egy céget. Persze még a vállalatoknál is több magánszemély érintett az ilyen jellegű támadásokban.

Így érdemes védekezni a vírusok és zsarolók ellen

Mégis hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez velünk nem történhet meg. Pedig sajnos ugyanígy mi is sorra kerülhetünk! De tudunk ellene tenni, fel tudunk rá készülni azzal, hogy megszervezzük magunknak a megfelelő védelmet.

Miért veszélyesek a vírusok és zsarolók?

Legyen az akár új, akár használt számítógép, a vírusok nem válogatnak! Ezek olyan rosszindulatú programok, melyek sokszorozzák magukat, saját másolatokat helyeznek el magukból a számítógépünkre. Emellett fontos fájlokat írnak felül, többek között akár rendszerfájlokat is. Ez pedig veszélyes mind a rendszerre, mind a gépünkön fellelhető dokumentumokra nézve is.

Komolyan kell venni az ilyen fenyegetést, mert egy belső hálózatba bejutva akár az összes csatlakoztatott eszközre is települhet. És gondoljunk csak bele, hog ez egy ipari környezetben mekkora károkat okozhat! Ha például egy veszélyes üzemben a balesetmentes működésért felelős számítógép lesz fertőzött, annak beláthatatlan következményei is lehetnek.

Fontos tehát a megelőzés, a felkészülés a támadásokra. Nem bízhatunk pusztán a szerencsében! Vírusirtókkal hatékonyan tudunk védekezni. De emellett óvintézkedésként ne feledkezzünk meg a rendszeres adatmentésekről, felhőben való tárolásról sem.

Egy kis vírustörténelem

Az első számítógépes vírust már több mint 30 évvel ezelőtt írták meg. Ez még egy ártalmatlan típus volt, mely egy vicces verset jelenített meg a képernyőn, de nem volt kártékony. A működését tekintve viszont a vírusok közé sorolandó.

Azonban már jóval ezt megelőzően, a 80-as években is készítettek “kém” szoftvereket, melyek azonban szintén nem voltak károsak.

Ellenben 2017-re eljutottunk odáig, hogy a vírusokat egyre többször pénzszerzésre is használják a megalkotóik. Mára már egész bűnözői hálózatok épültek ki, melyek vírusokra specializálódtak. Számos esetben használnak adathalász megoldásokat, hogy kereskedni tudjanak az így szerzett adatokkal. De jellemző még a számítógépek blokkolása és váltságdíj kérése is. 

Egy-egy vírus akár a számítógépek millióit is meg tudja fertőzni, és pillanatok alatt tudja üzemképtelenné tenni mindegyiket.

Mit lehet tenni a vírusok ellen?

Számos vírustípussal lehet ma már találkozni sajnos. Ezek mindegyike más, de a közös bennük, hogy a megfelelő vírusirtót használva tudunk ellenük védekezni.

Vannak beckdoor, SMAP, DoS támadó, SCAN, féreg, trójai, Rootkit, Exploit vírusok. De nem is igazán a nevük vagy típusuk a lényeg, sokkal inkább az, hogy milyen kárt tudnak okozni, és hogy hogyan tudjuk ezt megelőzni.

Fontos, hogy óvatosak legyünk ismeretlen helyről érkező, gyanús e-mailek és csatolt fájlok megnyitásával kapcsolatban. És természetesen rendszeresen készítsünk biztonsági mentéseket is!

Továbbá egy jó vírusirtót is be kell szerezni, melyben tűzfal és profi vírusirtó is van, internet security modullal!

Az Európai Bizottság megnövelte a Csehországnak nyújtandó segítséget

Mintegy 2,2 milliárd euróval megnövelte a Csehországnak szánt újjáépítési támogatást az Európai Bizottság - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Petr Fiala cseh kormányfővel.
2023. 09. 26. 20:30
Megosztás:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 09. 26. 20:00
Megosztás:

Túlnyomórészt mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Túlnyomórészt gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2023. 09. 26. 19:30
Megosztás:

Egyedi céges hírek segítették a növekedést a BÉT-en

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 214,81 pontos, 0,39 százalékos emelkedéssel, 55 571,74 ponton zárt kedden.
2023. 09. 26. 19:00
Megosztás:

Az Allianz 2023-as Globális Vagyonosodási Jelentése: Vége a mulatságnak

Az Allianz ma tizennegyedik alkalommal jelenteti meg Globális Vagyonosodási Jelentését, amely a háztartások vagyoni és adóssághelyzetét vizsgálja a világ csaknem hatvan országában.
2023. 09. 26. 18:00
Megosztás:

Az MNB összezárta a kamatszinteket

13 százalékra csökkent az effektív kamat. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 100 bázispontos kamatvágással összezárta az effektív kamatot az alapkamattal.
2023. 09. 26. 17:30
Megosztás:

Csökkent a három hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített három hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2023. 09. 26. 17:00
Megosztás:

Goodbye ikerdeficit!?

Ma materializálódott az, amit eddig is sejtettünk. 690 millió eurós többletet mutat a folyó fizetési mérleg a második negyedévben.
2023. 09. 26. 16:30
Megosztás:

A második fél évben visszatérhet a gazdasági növekedés

A második fél évben visszatérhet a magyar gazdaság növekedése - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. Fókuszban a forint szakmai rendezvényén kedden Budapesten.
2023. 09. 26. 16:00
Megosztás:

A miniszterelnök a francia Veolia vállalat vezetőjével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök kedden délelőtt a Karmelita kolostorban fogadta Antoine Frérot-t, a Veolia Environnement igazgatótanácsának elnökét és delegációját - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.
2023. 09. 26. 15:30
Megosztás:

Javult a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolása

Pozitívra javította a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolásának kilátását a Scope Ratings GmbH hitelminősítő - közölte a távközlési szolgáltató kedden az MTI-vel.
2023. 09. 26. 15:00
Megosztás:

A fenntarthatóságról beszélt Áder János

A fenntarthatóság az, amikor csak annyit veszünk el a természettől, amit az pótolni tud, vagy úgy élünk, hogy a jövő generációk szükségleteinek kielégítésére is legyen elegendő erőforrás - mondta Magyarország korábbi köztársasági elnöke, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke kedden, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2023. 09. 26. 14:30
Megosztás:

A reálkereset-növekedés várható az év végére

Az év végére megfordul a trend, és újra várható a reálkereset növekedése Magyarországon, miután az infláció folyamatosan csökken, a keresetek pedig dinamikus növekedést mutatnak - hangsúlyozta Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2023. 09. 26. 14:00
Megosztás:

Száznál is több autóbusz érkezik az V. Ferihegyi Ikarus Találkozóra

Százhúsz autóbusz, köztük számos oldtimer és ritkaságnak számító jármű érkezik az V. Ferihegyi Ikarus Találkozóra, melynek során élménybuszozás, Ikarus-felvonulás, gördülő kiállítás, különleges motorindítás és számos egyéb program várja a látogatókat szombaton és vasárnap az Aeroparkban.
2023. 09. 26. 13:30
Megosztás:

Felfüggesztésre került egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működése

A helyszíni ellenőrzés során talált súlyos higiéniai problémák miatt felfüggesztették egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működését - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-t.
2023. 09. 26. 13:00
Megosztás:

Az Eötvös park és a Generációk Háza megújult arculattal vár mindenkit Győrben

Megújult Győrben az Eötvös park és a Generációk Művelődési Háza a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból kapott csaknem hatszázmillió forintból, valamint 16,8 millió forint önkormányzati önrészből - közölte a győri önkormányzat az MTI-vel.
2023. 09. 26. 12:30
Megosztás:

Van jobb, mint az állampapír?

Bár az utóbbi időben a lakossági befektetők számára egyértelműen az inflációkövető állampapírok váltak a legnépszerűbb befektetési formává, érdemes látni, hogy a gazdasági helyzet változásával az állampapírok fénye hamar megkophat. Most induló cikksorozatunkban megnézzük, milyen más lehetőségekben érdemes gondolkodnia azoknak, akik közép- és hosszú távon is jó hozamot szeretnének elérni. Elsőként az ETF-alapokat vettük górcső alá.
2023. 09. 26. 12:00
Megosztás:

E-sportfogadás: Az online szerencsejáték fogadások világában való eligazodás

Az e-sportok népszerűségének figyelemre méltó megugrása nemcsak a játékipart alakította át, hanem az online fogadások számára is kiterjedt terepet teremtett.
2023. 09. 26. 11:32
Megosztás:

Csökkent a vállalati vagyonbiztosítások száma

Az első félév végére 186 800 vállalati vagyonbiztosítást kezeltek a hazai biztosítók, 0,6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.
2023. 09. 26. 11:30
Megosztás:

A kormány az új bankadó kivetése és befizetése helyett a hitelezés újraindítását várja el bankszektortól

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn délután hivatalában fogadta a Bankszövetség elnökségét, köztük Jelasity Radovánt, a szövetség elnökét.
2023. 09. 26. 11:00
Megosztás: