Így kerülhető el az autópálya bírság!

A közlekedési bírság bosszantó dolog, főleg, ha magunknak köszönhetjük. Amíg a „százzal mentem országúton, és bemértek” jellegű történetek sajnos nehezen elkerülhetők, ha jogosulatlanul tévedünk fel fizetős útra, vagy rosszul adtuk meg az adatokat a matrica vásárlásakor, sajnos magunknak is köszönhetjük a csekket. Ezért aki sokat autózik, érdemes tisztában lennie vele, melyik gyorsforgalmi utakat használhatjuk ingyenesen, és melyek fizetősek. Ezen túl szintén érdemes részletesebben is belemenni a büntetéssel kapcsolatos tudnivalókba. Lássuk is!

Így kerülhető el az autópálya bírság!

Magyarországon az autópályák nagy része fizetős

Míg bizonyos európai országokban, például Hollandiában vagy Németországban személygépkocsival ingyen szelhetjük az autópályákat, Magyarországon az autópályák és gyorsforgalmi utak alapvetően fizetős utak. Az úthasználatot e-matrica megvásárlásával fizethetjük meg a fizetős útszakaszra való felhajtás előtt. A matrica meglétét a Nemzeti Útdíjfizetési szolgáltató Zrt. ellenőrzi telepített kamerák és mobil egységek segítségével. 

A fizetős és ingyenes utak listájának ellenőrzésével vagy útvonaltervező alkalmazás segítségével könnyen megnézhetjük, hol kell autópálya-matrica és hol nem. A fizetős útszakaszokat ezen túl felhajtás előtt közlekedési táblákkal is jelzik, így ha a MATRICA/VIGNETTE táblát látjuk, akkor biztos, hogy szükségünk van matricára!

Mindezzel együtt érdemes követni a híreket is az új, fizetős szakaszokkal kapcsolatban, illetve szerencsés helyzetben előfordulhat az is, hogy egy általunk sokat használt gyorsforgalmi út ingyenessé válik. Nemcsak a bizonytalanságot, kapkodást és az esetleges büntetést kerülhetjük el, hanem azt is jobban meg tudjuk tervezni, milyen matricákra van szükségünk.

A fizetős útszakaszok listáját évente szokták frissíteni. 2023-ban eddig nincsen új fizetős útszakasz, jelenleg tehát a 2022. február 18-án életbe lépett kormányrendeletből kell kiindulni. A híreket pedig érdemes figyelni, hogy ne maradjunk le az esetleges változásokról!

Mit tegyek, ha véletlenül matrica nélkül hajtottam fel fizetős útra?

Azonban előfordulhat, hogy hiába írta a GPS, hogy fizetős út, nem figyeltünk oda, és csak a tábla emlékeztet rá, hogy bizony kellett volna matrica. Mi a teendő ilyenkor?

A jó hír az, hogy a fizetős útszakaszra történő felhajtás után 60 percen belül vásárolt matrica esetén nem kell pótdíjat fizetnünk. A matrica vásárlását megtehetjük online és benzinkúton is. Nem érdemes tehát kapkodva rögtön lehúzódni vagy lehajtani, vezetés közben a telefonon intézni a matricavásárlást pedig főképp nem!

Ha azon az úton terveztünk haladni, nyugodtan menjünk el az első benzinkútig vagy pihenőig, ahol idegeskedés nélkül pótolhatjuk a hiányosságot.

És ha letelt a 60 perc?

Amennyiben kicsúszunk a 60 percből, még mindig élhetünk a lehetőséggel, hogy a fizetési felszólítást követően utólagos hatállyal éves matricát vásárolunk. Ez az opció a fizetési felszólítást követően érhető el, és igényelni kell. Nem automatikus, tehát nem elég, ha csak megvesszük az éves országos matricát!

Természetesen ha nem járunk sokat autópályán, lehet, még mindig jobban megéri a 18 950 Ft értékű pótdíj kifizetése, mint a 49 910 Ft-os éves matrica megvétele, de van, akinek megérheti az utóbbi megoldás is. Illetve fontos még megjegyezni, hogy ha 60 napon belül nem fizetjük be a büntetést, akkor az immár 74 970 Ft-ra emelkedik! (Az összegeket személyautóra, azaz a D2-es kategóriára adtuk meg).

Ezekre figyeljünk matrica vásárlásakor!

Sajnos hiába van matricánk, bizonyos figyelmetlenségek, hiányosságok így is büntetést vonhatnak maguk után. Az alábbiakra figyeljünk oda, ha el akarjuk kerülni a bírságot:

Díjkategória

Talán az egyik leggyakoribb hiba, hogy D1-es matricát veszünk egy hét személynél több személyt szállítani képes kisbuszra. (Ebben az esetben ugyanis D2 matricára lesz szükségünk). Ügyeljünk tehát a megfelelő kategória megadására!

Helyesen megadott rendszám

A mai rohanó világban könnyű elvétni egy-egy karaktert, azonban az autópálya-matricák esetén ez azt jelenti, hogy nincs érvényes matricánk. A rendszám helyességét a vásárlási visszaigazoláson tudjuk ellenőrizni.

A szerencsénk az, hogy ha csak maximum 3 karakter tér el, a matrica érvényességi idejének kezdetétől, illetve a pótdíjfizetési felszólítás kézhezvételétől számított 60 napon belül a NÚSZ Zrt. irodáiban lehetőség van a helyes rendszám rögzítésére. Csak 1470 Ft illetéket kell megfizetnünk, ami jóval kedvezőbb a bírság összegénél. A 0 (nulla) és az O karakterek felcserélése esetén nem kell illetéket fizetni ebben az esetben sem. 

Érvényességi idő

Az érvényességi idő téves megadása is büntetéshez vezet. Ha úgy érezzük, a rendszer vétett hibát, ellenőrizzük a büntetésen megadott dátumot, illetve a vásárlási visszaigazoláson megadott érvényességi időt. (Valószínűleg nem, de ha mégis, bizonyítani tudjuk az igazunkat.)

Felségjel helyes megadása

Ha a vásárlási visszaigazoláson, vagy szelvényen szereplő felségjel nem egyezik a jármű forgalmi rendszámán szereplő tényleges felségjellel, akkor szintén nem rendelkezünk úthasználati jogosultsággal.

Mi a helyzet, ha többször is felmentem az autópályára?

Az a „szerencsénk”, hogy jogosulatlan úthasználatért rendszámonként egy naptári napon belül legfeljebb egyszer büntetnek meg. Ha két napot is érint a használat, de 60 percen belül történt a két úthasználat, szintén csak egy napra számítanak fel pótdíjat.

Ha az érvényes e-matrica nélkül közlekedő jármű rövid terjedelmű úthasználata időben átnyúlt a naptári napon (vagyis az éjfél előtt megkezdett út éjfél után ért véget), de a jogosulatlan úthasználat első és utolsó észlelése között legfeljebb 60 perc telik el, csak egy pótdíj szabható ki.

Összefoglalás

Autósként érdemes tehát tisztában lenni vele, melyek a fizetős és ingyenes utak Magyarországon, illetve alaposan, odafigyeléssel megadni az adatokat matrica vásárlásakor. De a jogosulatlan felhajtás és a büntetés megérkezése után is vannak lehetőségeink, amelyekkel csökkenthetjük a költségeinket.

Az ESET az egészségügyi alkalmazások használatának kockázataira hívja fel az emberek figyelmét

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég: az elemzés szerint az érzékeny személyes adatokat is gyűjtő és felhasználó egészségügyi appok (mHealth) piaca már most kétszámjegyű növekedést produkál, és 2030-ra a becslések szerint eléri a 861 milliárd dollárt.
2024. 04. 14. 22:00
Megosztás:

Bővült a pécsi Penthe Autóház

Bővítette telephelyét, az autók szervizeléséhez szükséges új eszközöket szerzett be, korszerűsítette raktárát az Opel, Isuzu, Land Rover márkák kereskedelmével és szervizelésével foglalkozó pécsi Penthe Autóház Kft.
2024. 04. 14. 21:00
Megosztás:

Elindult a Fertő-táj vonatjárat Ausztriába

Az idén április és augusztus között jár Sopron és az ausztriai Neusiedl am See között a Fertő-táj vonatjárat, hogy minél többen környezetbarát módon kereshessék fel az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Fertő-táj magyar és osztrák oldalának településeit - közölte a vonatokat közlekedtető GYSEV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 20:00
Megosztás:

Rekordszámú volt a bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 19:00
Megosztás:

Nem számítanak idén javulásra a német vállalatok

A német vállalatok 2024-ben sem számítanak a gazdaság fellendülésére az IW (Institut der deutschen Wirtschaft) gazdaságkutató intézet legfrissebb, szombaton publikált felmérése szerint.
2024. 04. 14. 18:00
Megosztás:

A technológia fejlődés velejárója, hogy új kockázatok ütik fel a fejüket

A mesterséges intelligencia (MI) elterjedésével az információbiztonsági szakértők feladatai már kiterjednek az azzal kapcsolatos biztonsági kockázatok kezelésére is, mert újszerű kitettséget jelentenek az intelligens eszközök és az MI-vel ellátott folyamatautomatizálás is - ismerteti a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 14. 17:00
Megosztás:

3,6%-ra csökkent az infláció márciusban

A várakozásunknál minimálisan kedvezőbben alakulva 3,6%-ra mérséklődött az infláció éves üteme februárban. Ennél alacsonyabb inflációs rátát 2021. februárban közöltek legutóbb. Az előző hónaphoz képesti változás +0,8%-os volt, ami visszafogottabb év eleji átárazási dinamikát tükröz, mint amit az elmúlt két évben láthattunk. Enyhülő inflációs nyomást jelez, hogy a maginfláció 5,1%-ról 4,4%-ra mérséklődött.
2024. 04. 14. 16:00
Megosztás:

Zsarolóvírustól a „disznóvágás-átverésig”

A Visa közzétette félévente megjelenő, csalásokról szóló nemzetközi jelentésének 2024. tavaszi kiadását, amely a fogyasztókat és vállalkozásokat világszerte érintő legjellemzőbb fizetési veszélyekre hívja fel a figyelmet.
2024. 04. 14. 15:00
Megosztás:

Új kaparós sorsjegy jelent meg, a neve: Ajándék sorsjegy

Az ünnepi alkalmakat megédesítő, vidám hangulatú és a szemnek is vonzó kaparóssal bővül a Szerencsejáték Zrt. sorsjegykínálata.
2024. 04. 14. 14:00
Megosztás:

Romániában nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány

Romániában 24,69 százalékkal nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány éves összevetésben - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 13:00
Megosztás:

A bortermeléshez elengedhetetlenek a környezetkímélő technológiák

Az agrártárca elkötelezett amellett, hogy Magyarországon minél kisebb környezetterheléssel járjon a szőlőtermesztés és minél energiahatékonyabban állítsuk elő a borokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet 100. évfordulója alkalmából szervezett találkozón pénteken Bresciában a tárca közleménye szerint.
2024. 04. 14. 12:00
Megosztás:

Csendesen döntött csúcsot a hazai lakáspiac

Tavaly október-decemberben történelmi csúcsra ért az új otthonok árszintjét jellemző index a KSH legfrissebb, előzetes adatai szerint. Ugyanebben az időszakban a használt lakásoknál viszont árcsökkenést regisztrált a statisztika. Az ellentmondás ellenére az Eurostat adatai azt mutatják, hogy a hazai lakáspiac nagyjából belesimul az európai trendbe.
2024. 04. 14. 11:00
Megosztás:

Konferenciát rendezett a MÁV-Start

A MÁV-Start szervezésében rendezték meg pénteken az Európai Vasúti és Pályahálózat-működtetők Közössége (CER) CEO Coalition rendezvényt - tudatta a vasúttársaság az MTI-vel.
2024. 04. 14. 10:00
Megosztás:

Csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában

Éves viszonylatban 8 százalékkal csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában az év első két hónapjában - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 09:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomban nőtt a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett nőtt a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken, 761,66 ponttal, 1,14 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2024. 04. 14. 08:00
Megosztás:

A Bitgo támogatást nyújt az ARB-nek, a medve trend új mélypontra süllyeszti az ADA-t, míg a KANG szárnyal

Ez a cikk egy áttekintés a kriptopiac aktuális trendjeiről, kiemelve néhány vezető kriptovaluta fontos fejleményeit az iparban. Az egyik ilyen fejlemény, hogy a Bitgo partnerségre lépett az Arbitrum (ARB) tokennel. Eközben, miután a Cardano (ADA) veszített lendületéből, a token a piaci kapitalizáció alapján elvesztette kilencedik helyét legnagyobb kriptovaluták között.
2024. 04. 14. 07:00
Megosztás:

Romlott az amerikai fogyasztói hangulat áprilisban

Az elemzők által vártnál jelentősebben romlott a Michigani Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe áprilisban.
2024. 04. 14. 06:00
Megosztás:

Új jelölési rendszert vezetne be a GVH

Megkönnyítené a tudatos fogyasztói döntést, ha környezetterhelést mutató jelölési rendszert kapnának az élelmiszerek - mondta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pénteken közzétett podcastjében a GVH vezető közgazdásza.
2024. 04. 14. 05:00
Megosztás:

Segély helyett lehetőséget kell nyújtani a vállalkozásoknak

Az ország első, kifejezetten hátrányos helyzetű emberek támogatására, mentorálására létrehozott vállalkozásfejlesztési központja segély helyett lehetőséget nyújt - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter az intézmény pénteki átadásán, Kiskunhalason.
2024. 04. 14. 04:00
Megosztás:

A fehér kenyér maga a méreg?! A kenyérevés egészségügyi kockázatai, amelyekről tudnia kell

A fehér kenyér, az asztalok állandó kedvence, első pillantásra ártalmatlan alapélelmiszernek tűnhet, ám a finomított búzalisztből készült pékáru fogyasztásának számos, kevésbé ismert egészségügyi kockázata van. Az egészséges táplálkozás iránt érdeklődők és a tudatos fogyasztók számára fontos, hogy tisztában legyenek ezekkel a potenciális veszélyekkel.
2024. 04. 14. 03:00
Megosztás: