Így segítik a bankok, hogy elkezdjünk félretenni

A felmérések azt mutatják, könnyebb takarékoskodni, ha konkrét célra teszünk félre pénzt. Gyerekkorban szinte mindenki egy-egy célért kezdi el tölteni a malacperselyt. A lehetőség ma már a digitális világban is adott, ráadásul több banknál egyszerre több célra gyűjthetünk „felcímkézett” pénzt – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Így segítik a bankok, hogy elkezdjünk félretenni

A különböző hazai felmérések szerint a háztartások 30-40 százalékának egyáltalán nincs megtakarítása, ám ez csak részben függ össze azzal, hogy sokan nem képesek arra, hogy félretegyenek pénzükből. Warren Buffet mondásától - „ne azt takarítsd meg, amit nem költöttél el, hanem költsd el azt, amit nem takarítottál meg” – érthetően messze van az átlagember attitűdje, de azt is látni lehet, hogy sok családban az ad felmentést a takarékosság alól, hogy nincs igazi célja a megtakarításoknak.

Célokkal a csábítás ellen

A háztartások leginkább az előre nem látható rendkívüli kiadások céljából takarékoskodnak, ám ez a megtakarítási cél magában hordozza a gyors hozzáférhetőséget, hiszen a maga nemében minden kiadás rendkívüli lehet – emlékeztet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Ráadásul a szakértő szerint a megtakarítást ma sokan összekeverik a spórolással, ami inkább kevesebb költést jelent, s bizony így könnyebben is engedik el az emberek a következetességet, és akár már a következő hónapban eltekintenek a pénz megtakarításától. A mostani gazdasági helyzetben, a komoly infláció mellett ráadásul ez teljesen érthető lépés lehet – emlékeztet a szakember.

A célhoz kötött megtakarítások esetében ugyanakkor nagyobb eséllyel tesszük félre a pénzünket hónapról hónapra. Konkrét, megvalósítható és időben meghatározott célok segíthetnek számunkra abban, hogy fókuszáltak maradjunk, és következetes haladást érjünk el. 

A sikerhez fontos, hogy az ilyen, célhoz kötött megtakarítások a többi pénzünktől elkülönülten legyenek, és rendszeres befizetéseink nyomán láthatóvá váljék a pénznövekmény, az, hogy egyre közelebb vagyunk a céljainkhoz. A bankok az ilyen célhoz kötött pénzek félretételéhez kínálják a célzott megtakarítási számla szolgáltatásaikat. 

A megtakarítási számla nem lekötött betét, hanem egy speciális, elkülönített számla, amelyre rendszeresen, általában havonta fix összeget raknak félre az ügyfelek, de természetesen mód van arra is, hogy eseti jelleggel nagyobb összegeket is befizessünk. A célzott megtakarítások esetében ugyanakkor fontos, hogy párhuzamosan, több kitűzött cél elérését is segítsük, így egyre több pénzintézetnél van mód arra, hogy egyszerre több alszámlán tartsuk nyilván a megtakarításokat. 

Segíthet a digitális malacpersely

A BiztosDöntés.hu összevetése szerint a célhoz kötött megtakarítási számlák elsődleges címzettjei a fiatalok, akik számára még kevésbé a meglévő vagyon magas hozamon történő fialtatásáról, mint inkább a vágyott célok megvalósításáról szólnak a megtakarítási tervek. Gyermekkorunkban szinte mindenki malacperselyben kezdte meg a spórolást, az idősebbek még emlékeznek az iskolai takarékbélyegre, amivel a tanév alatt lehetett pénzt gyűjteni a nyári álmok megvalósulásáért. 

A megosztott megtakarítási számlák révén egyszerre indítható rövid távú megtakarítási program a jövő nyári nyaralás költségeinek finanszírozására, miközben egy másik alszámlán spórolhatunk arra, hogy 3-4 év múlva megfelelő alapunk legyen egy gépkocsi beszerzésére is. Ugyanakkor a fiatalok mellett természetesen az idősebb korosztály számára is nyitott a lehetőség ilyen típusú megtakarítási termékek indítására.

Versengő termékek

A BiztosDöntés.hu gyűjtése szerint idehaza az OTP, az Erste, a K&H és a MagNet bankoknál van lehetőség konkrét célhoz rendelt megtakarítások gyűjtésére.

OTP Persely 

Az OTP internet- és mobilbankban elérhető Persely funkció a készpénzes világban megszokott, felcímkézett befőttesüveghez hasonlítható, csak éppen korszerű, digitális formában. A lehetőség már a Junior ügyfeleknek is elérhető, így egy 14 év feletti fiatal használhatja például egy új mobiltelefon árának összegyűjtésére. A Perselyben egyszerre több megtakarítási célra gyűjthetünk, ebből az egyik akár a váratlan kiadásokra való felkészülés is lehet, azaz a funkció alkalmas a háztartások esetében leggyakrabban előforduló tartalékképzési cél kezelésére is.  

Erste CélBetét

Az Erste CélBetéttel a felnőtt vagy diák számlatulajdonos célokat jelölhet ki, amelyek mentén takarékoskodhat, így párhuzamosan több ilyen CélBetétje is lehet az ügyfélnek. A konstrukció egyenlegei az internetbankban és a mobilalkalmazásban is látszanak, így könnyű nyomon követni, hogy az egyes pénzügyi célok hogyan állnak éppen. Az Erste CélBetétnél csak akkor kapunk magasabb kamatot, ha havi rendszerességgel növeljük az egyenlegünket.

K&H tervező megtakarítási számla

A K&H tervező megtakarítási számla felnőtteknek 25 000, diákoknak már 2 000 forinttal is megnyitható. Minden pénzügyi tervhez külön megtakarítási cél állítható be, egyedi névvel és ikonnal. A megtakarítási célok bármikor létrehozhatók, módosíthatók vagy törölhetők a K&H e-bankban, illetve a célok fontossági sorrendje is bármikor módosítható. Az egyes pénzügyi célokkal nem új számlát hoz létre a számlatulajdonos, hanem a K&H tervező megtakarítási számlád egyenlegét osztja szét a megtakarítási céljai között. 

MagNet Bank Apránként Megtakarítási Program

A MagNet Bank speciális megoldása a bankkártyás vásárlásokhoz kötődik, ahol az ügyfél dönthet, hogy a költés összegét 10, 100, vagy 1 000 forintra kerekítse-e fel a bank. A felkerekített összeg automatikusan átkerül a megtakarítási számlára – minél többet vásárolunk, annál több a félretett összeg. De a bank eseti befizetéseket is fogad. Az internetbankban rögzíthető a gyűjtés célja is, és a bank figyelmeztetést is küld (ha ezzel megbízzuk), h
a úgy látja, hogy a cél eléréséhez nem elegendő az aktuális megtakarítás.

Együttműködést kötött az EXIM Magyarország a görög exporthitel-ügynökséggel

A két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében együttműködési megállapodást írt alá az EXIM Magyarország és görög partnerszervezete, az Export Credit Greece (ECG) a május 21-23. között Athénban rendezett Berni Unió Prágai Klubjának ülésén - közölte az EXIM Magyarország pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 25. 06:00
Megosztás:

Az üzleti szolgáltatási szektor zászlóshajója lettünk

Magyarország mára az üzleti szolgáltatási szektor zászlóshajójává vált Közép-Európában, az ágazatban dolgozók száma öt év alatt a duplájára nőtt és átlépte a százezret - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Nyíregyházán.
2024. 05. 25. 05:00
Megosztás:

5 dolog, amit már most könnyen digitalizálhatnánk a munkában

Már régen elmúltak azok az idők, amikor minden szerződést és számlát papír alapon, postai úton kellett eljuttatni a célszemélyhez, és egy ideje már a céges irattárakat is szerverekre cseréltük. A mai napig vannak viszont olyan feladatok, amelyeket manuálisan vagy személyesen végzünk – ahelyett, hogy már elérhető technológiai megoldásokra bíznánk magunkat. Íme öt olyan tevékenység, amit már a jelenleg elérhető eszközökkel is könnyen digitalizálhatnánk a mindennapokban.
2024. 05. 25. 03:20
Megosztás:

Ez fog történik a Te pénzeddel is, ha Magyarország bevezeti az eurót

Az euró bevezetése egy országban számos gazdasági, pénzügyi és társadalmi hatással járhat. A magyar forint helyett az euró bevezetése hasonló hatásokat eredményezne, mint amiket más eurózóna tagországokban tapasztaltak. Nézzük meg a fontosabb hatásokat!
2024. 05. 25. 02:30
Megosztás:

Az Új Kripto szezon bullish, a befektetők gyorsan halmozzák fel ezeket a top altcoinokat a KANG Mellett

Miközben számos kriptovaluta folytatja a kilábalást a medvepiac végéhez közeledve, a kereskedők gyorsan felhalmozzák a legjobb altcoinokat, mivel ezek lenyűgöző teljesítményt mutatnak a piacon. Ezek az altcoinok, nevezetesen a Polkadot, az Avalanche, a Thorchain és a Near Protocol kiemelkedtek a többiek közül, az elemzők többségüknél kitörést prognosztizálnak. Ugyanebben a szellemben a kereskedők rohannak felhalmozni a KangaMoon (KANG) nevű új kriptovalutát is, amely a GameFi iparág átalakítására összpontosít, és a szakértők az egyik legjobb megvásárolható kriptovalutának tartják.
2024. 05. 25. 02:00
Megosztás:

Élettársad van nem pedig házastársad? Akkor most bajba kerülhetsz!

Még mindig sokan nincsenek tisztában az élettársak vagyonjogi viszonyaival (pedig becslések szerint megközelítőleg egymillió magyar ember él ebben a formában jelenleg), olyannyira, hogy egy friss MOKK-kutatás szerint az élettársi közösségben élő emberek töredéke tudja csak, hogy milyen jogi szabályok vonatkoznak rájuk. Cikkünkből most minden kiderül!
2024. 05. 25. 01:30
Megosztás:

Munkaviszonnyá válhat a taxisok és ételfutárok munkája?

Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. Ez egy nagy fejlemény az európai uniós jogalkotásban, melyet dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője segítségével vizsgálunk meg.
2024. 05. 25. 01:00
Megosztás:

2024 a kripto gaming visszatérésének éve? Mutatjuk a legjobb gaming érméket!

A globális kriptovaluta piac pozitív árfolyam-mozgásokat produkál, a feltételezések szerint ugyanis a SEC hamarosan engedélyezi az Ethereum ETF-eket.
2024. 05. 25. 00:01
Megosztás:

Fittyet hány a magas kamatokra az amerikai gazdaság

Az Egyesült Államokban az S&P feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe májusban 50,9-re emelkedett az áprilisi 50 pontról.
2024. 05. 24. 23:00
Megosztás:

Mesterséges intelligencia innovációs központot nyitott Bukarestben a Genpact

Mesterséges intelligencia innovációs központot nyitott Bukarestben a Genpact - írja az economedia.ro.
2024. 05. 24. 22:00
Megosztás:

Új elnököt választott az MGYOSZ

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary), a legnagyobb múltra visszatekintő hazai munkaadói szervezet. Az MGYOSZ közgyűlésén egyhangúlag választották meg négy évre Lakatos Péter, aki 8 éve vesz részt aktívan a szövetség építésében, az elmúlt 4 évben a szervezet társelnöke volt.
2024. 05. 24. 21:00
Megosztás:

Indexcsökkenéssel zártak a főbb európai értékpapírpiacok

Gyenge kezdés után vegyes eredménnyel, többségében indexcsökkenéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 05. 24. 20:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 526,62 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel 68 846,13 ponton zárt pénteken.
2024. 05. 24. 19:30
Megosztás:

Erősödött pénteken a forint

Erősödött pénteken a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon és nyereséggel fejezte be a hetet is.
2024. 05. 24. 19:00
Megosztás:

Nőtt a Zwack árbevétele, nyeresége csökkent

A Zwack Unicum Nyrt. 2023-2024-es üzleti évében 36,9 milliárd forint bruttó árbevételt ért el, 4,5 százalékkal többet az előző évihez képest; adózott eredménye 2,9 milliárd forint volt, 15,7 százalékkal csökkent - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2024. 05. 24. 18:30
Megosztás:

Az első negyedévben rekordösszegű osztalékot fizettek ki világszerte

Rekordszintű osztalékot fizettek ki a cégek a világon az idei első negyedévben - áll a Janus Henderson brit alapkezelő jelentésében.
2024. 05. 24. 18:00
Megosztás:

Rekordbevétele volt előző évben Csehországnak a turizmusból

Tavaly 174,9 milliárd koronát (2798,4 milliárd forint) költöttek el a külföldi turisták Csehországban; az új rekordot jelentő összeg 34,5 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi, míg a koronavírus-járvány előtti, 2019-es rekordbevételeket 4,4 százalékkal haladja meg - derült ki a Czech Tourism állami idegenforgalmi ügynökség által pénteken nyilvánosságra hozott közleményből.
2024. 05. 24. 17:30
Megosztás:

Az elektromos autók akkumolátorainál oda kell figyelni a tartósságra és megfelelő cserére

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter részt vett az Európai Akkumulátorszövetség Brüsszelben megrendezett "European Battery Day" ülésén, ahol a felek megtárgyalták az európai akkumulátor-ökoszisztémát és az elektromos mobilitási ágazatot érintő legújabb fejleményeket. Ennek keretében a részvevők értékelték a 2018. évi akkumulátor-cselekvési terv végrehajtását és számba vették a lehetséges jövőbeli intézkedéseket - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken.
2024. 05. 24. 17:00
Megosztás:

Erősödésre számít a Duna House idén az ingatlanpiacon

Erősödő befektetői aktivitásra számít a Duna House idén az ingatlanpiacon: 2024. első negyedévének átlagában vidéken a vásárlók 25 százaléka, Budapesten a vásárlók 34 százaléka került ki a befektetők közül.
2024. 05. 24. 16:30
Megosztás:

Negyedéves összevetésben nőtt, éves összehasonlításban csökkent a német GDP

A német hazai össztermék (GDP) az első negyedévben 0,2 százalékkal nőtt negyedéves összevetésben, míg 0,2 százalékkal csökkent éves összehasonlításban - közölte végleges adatként a német statisztikai hivatal (Destatis) pénteken.
2024. 05. 24. 16:00
Megosztás: