Így tudsz 20%-ot alkudni egy használt autó vásárlásakor

A használtautó-vásárlás mindig nagy kockázattal jár, mert sokszor nem egyszerű annak megállapítása, hogy egy adott járművet megfelelően karbantartottak-e. Ugyanakkor, ha tud néhány dolgot az autókról, és utánanéz a jármű előzményadatainak, jobb árat is kialkudhat.

Így tudsz 20%-ot alkudni egy használt autó vásárlásakor

Bár az alkudozás különös művészet, de egy autó árának akár az egyötödét is lefaraghatja a meghirdetett árhoz képest. A carVertical autóipari adatelemzői most megosztanak néhány tippet, hogy hogyan kommunikáljon az eladókkal a sikeres alku megkötése érdekében. 

Az autók gyenge pontjainak megkeresése

Minden modellnek vannak jellemző gyengeségei, amelyeknek érdemes időben utánanéznie. Ha szeretne autót venni, olvasson róla online értékeléseket, hogy tisztában legyen a lehetséges problémákkal és gyenge pontokkal. Ha egy autó nagyon lázba hozza, ne mutassa ki az eladó felé, mert nagyban ronthatja a tárgyalási pozícióit.

Még a legjobban kinéző használt járműnek is lehetnek hiányosságai. A rozsdásodást, elektronikai hibákat, kopott gumiabroncsokat, folyadékszivárgásokat, karcolásokat és horpadásokat a profik és a járatlanabb sofőrök is könnyen észrevehetik. 

használt autó vásárlása, alkudozás

Miután kívül-belül átvizsgálta a járművet, mindig menjen el próbaútra, mert ez minden másnál többet elárul az autóról. Feltétlenül tesztelje a kocsit különböző terepviszonyok között és eltérő sebességeknél. Kapcsolja végig az összes fokozatot, ellenőrizze, hogy jól fognak-e a fékek, figyelje a motorból és a felfüggesztések felől hallható zajokat. 

A legjelentéktelenebbnek tűnő problémát is beszélje meg az eladóval, mert az is segít kialkudni a végső árat.

Az előzményadatok ismerete előnyös tárgyalási pozícióba hozza

Az eladó mindig többet tud a szóban forgó járműről, mint a vevő. Ez az egyensúlyhiány előnyt jelent a számára a tárgyalás során, hacsak Ön nem hajlandó mélyebbre ásni az autó múltjában.

A jármű előzményeinek online ellenőrzése feltárhatja a futásteljesítménnyel kapcsolatos csalásokat, korábbi sérüléseket, a forgalmi engedélyt érintő változásokat, karbantartásokat és más hasznos információkat. 

eladó használt autók

„Ha a vevő feltár valami negatív dolgot a kocsi előéletéből, vagy bizonyítékot talál egy balesetre, az megkönnyítheti számára a tárgyalást. Egy használt autó előéletének ellenőrzése elengedhetetlen lépés, amelyet, ha elmulaszt, akkor előfordulhat, hogy túl sokat fizet egy rossz állapotú autóért” – állítja Matas Buzelis autóipari szakértő, a carVertical kommunikációs igazgatója.

A carVertical oldalán ellenőrzött járművek 15,2%-ának futásteljesítményét megbabrálták, és több mint felének (52,3%) szerepelt sérülés az előzményadatai között. Ez jól mutatja, hogy mennyire nagy az esélye, hogy egy megvásárolni kívánt autó kilométeróráját áttekerték, vagy látszatjavításokat végeztek rajta. 

Kereskedőkkel nehezebb alkudni

Magánszemélyekkel sokkal könnyebb tárgyalni, mint kereskedőkkel. Mivel a jó hírű autókereskedő cégek minden járművet átvizsgálnak eladás előtt, ezért jól tudják, hogy mennyit ér egy adott modell, és könnyen nemet mondhatnak egy jelentősen alacsonyabb ajánlatra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne alkudni velük. 

használt autók piaca, használt autó kereskedés

„Sajnos nem lehet óriási árengedményt elérni a használt autók adásvételénél. Ha egy kocsit reálisan áraztak be, akkor szinte lehetetlen az árából alkudni. Ugyanakkor az autó állapotától és irányárától függően akár 20%-kal is csökkenthetők a költségek” – véli Buzelis.

Még ha az eladó enged is az árból, egyes autók esetében ez egyszerűen még így sem éri meg. A vevőknek hosszú távon kell gondolkodniuk, és figyelembe kell venniük a várható fenntartási költségek mellett azt is, hogy az adott jármű mennyit fog érni néhány év múlva. Senki sem akar egy pénznyelőt vásárolni, amit majd nem tud eladni, amikor arra kerülne a sor.

A csok plusz nagyot lendített az ingatlanpiacon az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.
2024. 04. 18. 14:30
Megosztás:

Nő a Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz szerepe

A Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz (LNG) egyre nagyobb szerepet fog játszani az Európai Unió ellátásában, s ebben Trinidad és Tobago kulcsszereplő lesz. Az együttműködés alapjait már lerakták, a végrehajtás megkezdése pedig a magyar elnökség idejére fog esni - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a szigetország fővárosában, Port of Spainben.
2024. 04. 18. 14:00
Megosztás:

Nagyobb beruházást tervez a BioTechUSA

Idén ötmilliárd forint vagy azt meghaladó összegű beruházással számol a tisztán magyar tulajdonú BioTechUSA cégcsoport, amely 2023-ban több mint kilencvenmilliárd forint árbevételt ért el.
2024. 04. 18. 13:30
Megosztás:

Élénkül idehaza a gasztroturizmus

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.
2024. 04. 18. 13:00
Megosztás:

Megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út

Szeptember 4-8. között Szilvásvárad ad otthont a négyesfogathajtó világbajnokságnak, amelyhez kapcsolódóan megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:30
Megosztás:

Újabb támogatást kapott az MVM Mobiliti

Csaknem 1,2 milliárd forint támogatást kapott elektromos töltők telepítéséhez az MVM Mobiliti Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:00
Megosztás:

Ma rendezik meg a Logisztika Napját

Ma rendezik a hazai ellátási lánc szakma egyik legnagyobb, országos eseménysorozatát, a Logisztika Napját - tájékoztatta az MTI-t a a szervező Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2024. 04. 18. 11:30
Megosztás:

Fejlesztések kezdődnek Martfűn

Komplex fejlesztés kezdődik Martfűn a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán elnyert 363 millió forint támogatásból - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei város önkormányzata az MTI-vel.
2024. 04. 18. 11:00
Megosztás:

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 10:30
Megosztás:

Pozitív nyitás várható a magyar tőzsdén

Pozitív nyitás várható csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
2024. 04. 18. 10:00
Megosztás:

Erősödtek az ázsiai indexek

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 09:30
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 18. 09:00
Megosztás:

Nincs ellenőrzés, nincs biztosítás - komoly kockázattal robognak a robogósok az utakon

Érdemi ellenőrzés híján továbbra sem kötnek kötelezőt a robogók többségére. Havi 600-800 forint ellenében elkerülhető a baleseti kártérítés és a mulasztási bírság is.
2024. 04. 18. 08:30
Megosztás:

Cél a minőségi oktatás nyújtása

A 21. századi szakképzőintézmény-fejlesztési program beruházásai, korszerű eszközbeszerzései a minőségi oktatást segítik, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakképzési rendszer megfelelően képzett fiatalokat adjon a munkaerőpiacnak - hangsúlyozta Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum (BMSZC) komplex fejlesztése projekt nyitó rendezvényén.
2024. 04. 18. 08:00
Megosztás:

Csökkent az üzemanyagfogyasztás az első negyedévben

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.
2024. 04. 18. 07:30
Megosztás:

Az EGRAG CRYPTO optimista XRP árajánlást tett közzé; a Chainlink és a KangaMoon továbbra is figyelemre méltó altcoinok

Az EGRAG CRYPTO, egy jól ismert kriptoelemző a közelmúltban rendkívül optimista árfolyam-előrejelzést adott ki az XRP (XRP) kriptó kapcsán. Eközben a Chainlink (LINK) és a KangaMoon (KANG) továbbra is a címlapokon szerepel.
2024. 04. 18. 07:00
Megosztás:

Mire elég a 6 millió forintos Otthonfelújítási Támogatás?

Az ország lakásállományának több mint 60 százaléka 1990 előtt épült. Ezek az ingatlanok az épületjellemzőik alapján többségében várhatóan megfelelnek majd a kormány által bejelentett legfrissebb Otthonfelújítási Támogatás feltételeinek. A pályázat által előírt 30 százalékos hatékonyságnövelés azonban nem minden esetben lesz majd kivitelezhető tetőcsere nélkül. A cserére azonban már nem fogja futni a támogatás és a kedvezményes hitelkeret. Ennek ellenére megéri belevágni, az épület értéke ugyanis legalább 20 százalékkal nőhet a beruházást követően – véli Juhász László energetikai szakértő, a Landanatura Kft. ügyvezetője.
2024. 04. 18. 06:30
Megosztás:

Stratégiai tervek a NAVIGATOR-tól: ipari innovációs technológiákban élenjáró vállalatcsoport épül

A Budapesti Értéktőzsde XTEND szekciójában jegyzett NAVIGATOR Investments stratégiai céljai szerinti akvizícióknak és az organikus növekedésnek köszönhetően 2026-ban 7,5-8 milliárd forintos árbevétel mellett 1,5-2 milliárd forintos EBITDA és közel 1 milliárd forintos adózott eredmény elérését tervezi, ami 32-53% közötti éves növekedésnek felel meg a 2022-es bázisévhez viszonyítva.
2024. 04. 18. 06:00
Megosztás:

Mit hozhat a lakáspiacon és az építőiparban az otthonfelújítási program?

A magyar kormány április elején jelentette be a régóta várt új otthonfelújítási programot, mely mind az építőiparnak, mind a lakáspiacnak erős lökést adhat – hozzájárulva a negatív trendből való kilábaláshoz. A programmal kapcsolatban azonban kérdések is felmerülnek: lesz-e elég kapacitása az építőiparnak, ha valóban 20 000 lakást felújítanak? Emelkednek-e emiatt a lakásárak? Az MBH Bank elemzője többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ.
2024. 04. 18. 05:30
Megosztás:

Hogyan hat a vörös-tengeri válság a magyar import-export vállalkozásokra?

A november óta a Vörös-tengeren zajló, konténerszállító hajók elleni támadások komolyan megzavarták a világ egyik legforgalmasabb kereskedelmi útvonalát. Az Irán által támogatott Houthik több mint 40 támadást intéztek kereskedelmi hajók ellen a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben, amelyek közül egy halálos kimenetelű volt. Az Egyesült Államok és szövetségesei január közepe óta tartó katonai beavatkozása ellenére sem sikerült még biztonságosabbá tenni a Bab El Mandeb-szorost. Johan Gabriels, az iBanFirst Délkelet-Európáért felelős regionális igazgatója az alábbiakban kifejti, hogy a vörös-tengeri válság milyen hatással van a nemzetközi kereskedelemre és az ázsiai cégekkel üzletelő magyar vállalkozásokra.
2024. 04. 18. 05:00
Megosztás: