Így védhető ki a jegybanki kamatemelés hitelfelvételnél

Az egyre gyorsabban változó kamatkörnyezetben az ügyfelek számára komoly kedvezmény, összességében pedig versenyelőny lehet az, hogy már van bank, aki a bírálati időtől függően a hiteligény befogadásakor érvényes kamat mellett hajlandó folyósítani a lakáshitelt. A money.hu szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy az MNB gyors kamatemeléseinek követése a mai kamatszintek mellett kiárazza a bankokat az ügyfelekért folyó versenyből.

Így védhető ki a jegybanki kamatemelés hitelfelvételnél

A jegybank elhúzott a kamatemelésekkel

A jegybank nem áll meg – töretlenül emelkedik az immár irányadó kamattal összesimuló alapkamat. A héten 100 bázispontos emeléssel kétszámjegyűvé vált az alapkamat – alig több, mint egy éve 2020. június közepén még 0,6 százalékon állt a mutató.

A bankok lakáshitel kamatainak drágítása ehhez képest sehol sem tart. 2021. májusában a folyósított lakáshitelek átlagkamata 3,79 százalék volt. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) idén májusra 5,89 százalékos átlagkamatot mutatott ki, most, július végén egy 20 millió forintos, 20 évre felvett lakáshitel esetében a bankok ajánlatai 6,54 és 9,24 százalék között szóródnak 10 éves kamatperiódus esetén a money.hu adatai szerint. Persze, törlesztőrészletben markáns a különbség: aki egy éve vette fel a példánkban szereplő hitelt 119 ezer forint alatti törlesztőrészlettel megúszta. Ma a legkedvezőbb banki ajánlatot adó UniCredit esetében is a 151 ezer forintot közelíti a 20 milliós hitel törlesztőrészlete.

Új versenypiac: az igénylés alatt tartott kamat

A bizonytalanság ugyanakkor egyre komolyabb, hiszen a jegybanki kamatemelések ma már 25-50 bázispontosak. Ezen a nyáron láttunk 200 bázispontos emelést, amit júliusban a már említett 100 bázispontos lépés követett. Ennek köszönhetően sokakban élhet a nyugtalanság, hogy a hitelfolyamat indulásakor számolt törlesztőrészlet alaposan megváltozhat a folyósítás idejére. Egy-egy hitel ügyintézése ugyanis hónapokig is elhúzódhat. A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) konstrukciókban az MNB elvárja, hogy a bankok a hitelkérelem befogadásakor a fizetendő kamatot és törlesztőrészletet is tartalmazó, kötelező érvényű ajánlatot adjanak. Az ilyen ajánlatoknak a kiállításukat követő 90 napig kell érvényesnek lennie, azokban nem lehet módosítani. A piaci hitelek esetében eltérő a gyakorlat. Van bank, amelyik csak a folyósításkori kamatszinten hajlandó szerződni. Máshol van példa arra, hogy piaci hitelnél is akár 4 hónapig áll a kötelező érvényű ajánlatra vonatkozó kötöttség. De arra is van példa, hogy bár elvben védettnek érezheti magát az ügyfél, hiszen kötelező érvényű ajánlatot kapott, ám a bankot mentesíti ez alól, ha legalább 75 bázispontos kamatemelés történik – márpedig ez idén nyáron gyakran előfordul majd.

A money.hu szakértői szerint épp ezért a bankok közötti verseny új területe lehet az ajánlati kötöttség kérdése. Az ügyfelek számára tervezhetőbben, a szerződéskötés időpontjától függetlenül a befogadáskori kamatszinten köt végig fix és MFL lakáshitel szerződést a CIB Bank július 22-től. A kikötés érvényes a rezsidíjak emelkedése miatt vélhetően alaposan felélénkülő, az energiatakarékossági beruházások finanszírozására optimális 5 és 10 éves kamatperiódusú szabad felhasználású lakáshitelek esetében is.

Nem tudnak nagyot emelni – kiárazzák az ügyfeleket

A verseny persze leginkább arra korlátozódik manapság, hogy melyik bank mikor és milyen mértékben érvényesíti kamataiban a jegybanki lépéseket. Júniusban az irányadó jegybanki kamat 300 bázisponttal ugrott meg, a komoly emeléseknek tehát bőven lenne tere. Ugyanakkor a bankok azzal is tisztában vannak, hogy a kamatok drasztikus emelése az ügyfelek egyre nagyobb részét zárná el a hitelfelvételtől.

A fenti példánkban szereplő 20 milliós lakáshitel felvételéhez 10 százalékos kamat mellett bruttó 580 ezer forintos jövedelem szükséges. Idén áprilisban ugyanakkor ettől még nagyon messze voltunk: a KSH adatai szerint a bruttó átlagkereset 507 ezer forint volt, ami 12 százalékkal alacsonyabb a fenti követelménynél. Ennél is beszédesebb, hogy a medián bruttó bér 396 800 forint volt, ami money.huszakértői szerint azt jelenti, hogy a magyar emberek felének maximum 14 millió forintos hitel felvételére lesz lehetősége, a lakáshitel kamatok általánosan 10 százalék fölé emelkednek.

A fentiek fényében érdemes végignézni a bankok kamatemeléseit. 

A Gránit Banknál az 5 és 10 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek kamata egyaránt 0,54 százalékponttal emelkedett. A reprezentatív példákban az 5 éves kamatperiódusú lakáshitel Teljes Hiteldíj Mutatója (THM) 9.43, a 10 évesé 8,88 százalék lett a kamatemelés után. 

A CIB Banknál az 5 éves kamatperiódusú piaci és MFL lakáskölcsönök, valamint szabad felhasználású jelzáloghitelek kamata 120, a 10 éves és végig fix konstrukcióknál pedig 100 bázispont volt az emelkedés. A 10 éves kamatperiódusú hitel Magnifica kedvezménycsomagban 7,99 százalékos kamatával számít a legjobb ajánlatnak a banknál.

A K&H Banknál július közepétől 5 éves kamatperiódusú hitelt 1,2 százalékponttal magasabb kamaton vehetünk fel, mint korábban. A 10 évig fix törlesztést kínáló konstrukciókban 65 bázispontos volt az emelés. Aki ennél hosszabb időre fixálná a törlesztőrészletet ugyanakkor csak negyed százalékpontos emelkedést tapasztal majd. A legkedvezőbb, 10 éves kamatperiódusú hitel kamata K1 ügyfélkategóriában 8,54 százalék, a legmagasabb kamatot, 10,59 százalékot azoknak kell fizetniük, akik a K6 ügyfélminősítésbe esnek be és 20 évrew végig fix törlesztést biztosító hitelt szeretnének felvenni.

Nem a kamat nő, a kedvezmény zsugorodik

Ha csak a kamatokat nézzük, az OTP az egyik legvisszafogottabb banknak számít. A pénzintézet július 15-től mindössze a Fix10 jelzáloghiteleinek kamatát emelte, s ott is mindössze 20 bázispont volt az emelés mértéke. Ugyanakkor a bank minden kölcsön esetében alaposan megvágta a korábban adható kamatkedvezmények mértékét – a korábbi 0,5-1,0 százalékpontról 0,1-0,3 százalékpontra csökkent a hitelösszeg alapján adható kedvezmény. Ugyan a Hűség kamatkedvezménynél megduplázódott az igénybevehető kedvezmény mértéke, ám az új csúcshoz, a 150 bázispontos kamatkedvezményhez havi 1,3 millió forint számlán történő jóváírás szükséges – ez aligha a tömegek kedvezménye… Az általános OTP-s hitelfelvevőt jobban bánthatja, hogy a különböző jogcímeken igénybevett kedvezmények összege a korább 4,1 százalékpont helyett maximum már csak 2,4 százalékponttal mérsékelheti a bank standard kamatait.

A Bankholding továbbra is külön utakon

A Magyar Bankholding tagbankjai júniusban 60 bázisponttal csökkentették lakáshiteleik kamatát. Annak ellenére, hogy azóta alapvetően átalakult a jegybanki kamatpálya, az MKB és a Takarékbank még nem vette vissza teljes mértékben a kedvezményt. Az 5 éves kamatciklusú és a 20 évre fix lakáshitelek 40, a 10 évre fix törlesztőrészlettel kecsegtető ajánlatok 59 bázisponttal drágultak.  A standard ügyletek esetében így a legkedvezőbb kamat 7,4 százalék – ezt a végig fix, legalább 12 milliós hitelre kínálják a bankholdingos bankok. (Július végéig elvben még él a júniusi akció, ám az elmúlt 2 hétben az akár 5,59 százalékon elérhető hitel felvételéhez már a bank egyedi elbírálására volt szükség.)

Ahol nem cél a lakáshitel piaci térnyerés

Az egyetlen bank, aki alaposan belehúzott az az Oberbank. Az 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamata 230 (!), a 10 éveseké 140 bázisponttal emelkedett. A pénzintézetnél a standard lakáshitelt 5 évre 13,35, 10 évre 12,15 százalékos kamat mellett lehet igényelni. Ráadásul a bank szakított a korábbi gyakorlatával és az új kamatokat már nem 3, csak 1 hónapig tartja.

Késleltetve jelenik meg az infláció az e-kereskedelemben

Az erős piaci verseny a legtöbb esetben késlelteti az online kereskedelemben értékesített termékek áremelkedését, állapította meg az Olcsóbbat.hu ár-összehasonlító portál annak kapcsán, hogy az oldalon közel 90 termékkategória legkeresettebb termékeinek éves árváltozását vizsgálta, több mint 3.000 termékre kiterjedően.
2022. 08. 12. 14:00
Megosztás:

Többe kerülhet az iskolakezdés – mennyivel drágultak a „gyerekslágerek”?

Az infláció az iskolakezdésre is hatással van, a szülőknek a korábbinál nagyobb kiadásokkal kell számolniuk. Országosan az iskolanyitáshoz kötődő kiadások több mint 17 százalékát adja a tanuláshoz elengedhetetlen füzetekhez, papírárukhoz, rajzlapokhoz köthető forgalom, ezek a termékek pedig az idén akár 40-50 százalékkal drágábbak lehetnek, a nem papír jellegű irodaszerek ára pedig 30 százalékkal növekedhet. A K&H a hivatalos adatok alapján megnézte, hogy a gyerekek körében népszerűnek mondható termékek hivatalos országos átlagára hogyan változott: a hamburgernél például 35 százalékos áremelkedés látszik, míg egy hátizsák ára 17 százalékkal került feljebb.
2022. 08. 12. 13:00
Megosztás:

Magyarország kevésbé lesz érzékeny a további forint-leértékelődés irányába ható nyomásra

Infláció, jegybanki kamatok, energia árak – a kelet-közép-európai országok nagy tempóban reagálnak a változásokra, a Fidelity International szakértői pedig megnézték, mi várható a lengyel, cseh, román és magyar pénzügyi piacokon.
2022. 08. 12. 12:00
Megosztás:

A keresleti optimizmusra tovább emelkedik a kőolaj ára

A WTI 93,2, a Brent típusú kőolaj 99,3 dollár volt ma reggel az októberi leszállításra, míg az Ural azonnali leszállítási ára 77,5 dollár volt hordónként.
2022. 08. 12. 11:00
Megosztás:

A Lenovo egymást követő kilenc negyedévben javuló bevételt és nyereséget ért el

Erős első éves eredményeket jelentett be a Lenovo Group (HKSE: 992) (ADR: LNVGY), amely így a kilencedik egymást követő negyedévben növelte mind a bevételét, mind a nyereségét. Az első negyedéves nettó nyereség a tavalyihoz képest 11%-kal 516 millió dollárra, nem HKFRS[1] alapon az előző évhez képest pedig 35%-kal 556 millió dollárra nőtt. A bevételek 17 milliárd USD-re nőttek, ami 5%-os növekedést jelent az előző évhez képest változatlan árfolyamon számolva.
2022. 08. 12. 10:00
Megosztás:

Itt a válasz a repülőjegyadóra: 8 budapesti útvonalát bezárja a Ryanair

Megszünteti nyolc budapesti útvonalát a Ryanair, amely már a repülőjegyadó bevezetése után jelezte, hogy a plusz költségnek járatrikítások és -leállítások lehetnek a következményei - -írja a Bank360.
2022. 08. 12. 09:00
Megosztás:

Külföldi vagyonok - A németekhez kapcsolódik a legtöbb külhoni öröklési ügy

Legnagyobb részben, majdnem ötven százalékban Németországhoz kapcsolódtak a magyar határon átnyúló öröklési ügyek az elmúlt években – derült ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) Adatkutató Alintézetének elemzéséből. A németeket az osztrákok és a románok követik. Az elmúlt években egyre többször jelent meg magyarországi hagyatéki ügyekben külföldi vagyon, például egy németországi bankszámla, egy osztrák rendszámú autó vagy egy Seychelle-szigeteki cégtulajdon. Sokan nem tudják, hogy az uniós szabályok szerint nem biztos, hogy Magyarországon döntenek egy magyar elhunyt külföldi apartmanjának örökléséről, és más járhat a hagyatékból a házastársnak, ha párja Ausztriában, vagy ha itthon élt.
2022. 08. 12. 08:00
Megosztás:

Csúcsra járatja Magyarország legnagyobb vasöntödéjét a Busch-Hungária

Több mint 5.000 tonna öntvény előállításával Magyarország legnagyobb vasöntödéje szinte a teljes rendelkezésre álló termelési kapacitását kihasználta júniusban. A Busch-Hungária győri üzeme tavaly története egyik legsikeresebb évét zárta, de még így is sikerült az idén kétszer megdöntenie korábbi termelési és hatékonysági csúcsait. A várakozásokat meghaladó eredményeket következetes beruházási stratégia alapozta meg, és műszaki, technológiai, valamint a munkavégzést megkönnyítő beruházások teszik lehetővé.
2022. 08. 12. 07:00
Megosztás:

Egyre tudatosabbak és magabiztosabbak a magyarok, ha pénzügyekről van szó

Csaknem háromszor annyian vezetik rendszeresen a háztartás bevételeit és kiadásait, mint tavaly, és 52 százalék áll magabiztosan a pénzügyekhez – állapítja meg a KANTAR kutatása, melyet a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készített. Anyagi jellegű tanácsokért a pénzügyi intézmények és szaktanácsadók mellett szívesen fordulnak a családjukhoz a megkérdezettek, akik szerint a pénzügyi tudatosság fejlesztése elsősorban az iskolák feladata.
2022. 08. 12. 06:00
Megosztás:

5 digitális trükk, amit érdemes megtanulnunk a fiataloktól

Attól, hogy aktív internethasználókká válunk, még nem kell egész nap a kijelző vagy a képernyő előtt gubbasztanunk. Sőt, az online megoldások közül sok nemhogy időrabló, de időt is spórolhatunk vele. A fiatalok világnapjára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) összegyűjtött néhány olyan megoldást, amit az idősebbeknek is érdemes lehet megtanulni.
2022. 08. 12. 05:00
Megosztás:

Az augusztusi nyugdíjat miért utalják így?

A KSH adatai között keresgélve azt láthatjuk, hogy Magyarország lakosságából (mely 9,7 millió fő) jelenleg mintegy 2.029.000 ember az, aki un. saját jogú nyugdíjas, azaz minden hónapban ennyi embernek utalják ki a nyugdíj-járandóságát. A legtöbb nyugdíjas korú már jó előre tudja, hogy melyik hónapban mikorra várható a nyugdíj kézbesítése, mégis érik időnként meglepetések (pl. évközi nyugdíj emelések, vagy épp a naptár-hatás miatti dátum-eltolódások a szokásos havi 12-i napról). De mikor érkezik a 2022 évi augusztus havi nyugdíj? Cikkünkben mutatjuk a hazai nyugdíjhelyzetet és azt is, hogy mikorra várható az augusztusi nyugdíj érkezése.
2022. 08. 12. 04:01
Megosztás:

Tetőablakcserével jelentősen csökkenthető a fűtésszámla

A nemrégiben bejelentett, rezsivel kapcsolatos változások következtében a családokban központi téma lett, miként tudnak a jövőben a költségeiken, leginkább a villany- és gázfogyasztásukon spórolni. Mivel a gáz ára jelentősebb mértékben emelkedik augusztus 1-jétől, így a korszerű fűtési megoldások, illetve az épületek hőmegtartó képességének javítása kiemelkedően fontossá, halaszthatatlanná vált.
2022. 08. 12. 02:00
Megosztás:

Nehezen indult a szezon, de továbbra is Európa élén a hazai csemegekukorica

Európában a legtöbb csemegekukorica Magyarországon terem. A szegmens versenyképességének megőrzése érdekében a jövőben már rövidtávon tovább kellene növelni az öntözött területek nagyságát és az MDMV vírusnak ellenálló fajták arányát, hangzott el a Syngenta hajdúszoboszlói szakmai rendezvényén.
2022. 08. 12. 01:00
Megosztás:

15%-kal nőtt a vendéglátás forgalma

Az egy évvel ezelőtti fokozatos nyitás miatt emelkedő bázishoz képest júniusban 14,7%-kal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene a májusi 34,3%-os növekedés után, míg 35,3%-kal emelkedett az árbevétele. A második negyedévben átlagosan 46%-kal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene az első negyedévi átlagos 80,5%-os növekedés után, míg az árbevétel 60%-kal bővült, így a vendéglátás továbbra is jelentősen támogatta a GDP növekedését. A következő hónapokban folytatódhat a vendéglátói szektor helyreállása, amit támogat a nemzetközi turizmus egyre erősödő helyreállása, ami a GDP növekedését is támogatja a következő negyedévekben.
2022. 08. 12. 00:01
Megosztás:

Az elszálló rezsiköltségek miatt egyre vonzóbbá válhatnak az újlakások

Jókor jött az újlakás-piacon, hogy az 5 százalékos lakásáfa, valamint a legnépszerűbb lakástámogatások, a Babaváró és a CSOK meghosszabbítását július végén bejelentették. Így az elmúlt fél évben némileg óvatosabbá vált beruházók és vevők egyaránt fellélegezhettek. A piac a magas infláció, valamint a növekvő kivitelezési idők és anyagköltségek ellenére viszonylag stabil lábakon áll az idei első féléves adatok tükrében: az OTP Jelzálogbank legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérképének adatai szerint több mint öt százalékkal több lakást adtak át, mint a tavalyi első félévben, az eladások pedig – részben a tavasszal még elérhető ZOP hitelnek köszönhetően – 20 százalékkal nőttek. Az OTP Ingatlanpont szakértői szerint az újlakások iránti érdeklődést az elszálló energiaárak erősíthetik a jövőben.
2022. 08. 11. 23:00
Megosztás:

Verhetetlen a tengerpart a magyaroknál, főleg, ha horvát

A júliusban megkötött utasbiztosítások több mint kétharmada tengerparti nyaralásra szólt. A legnépszerűbb úti cél Horvátország volt, a legdrágább biztosítás pedig meghaladta a 180 ezer forintot – derül ki a Bank360.hu utazási indexéből.
2022. 08. 11. 22:00
Megosztás:

A megemelkedett árak miatt aggódik a street food-ágazat

A food truck meghatározó eleme a magyar gasztronómiának, egyre trendibb a fiatalok és a családok körében is. Felismerték az éttermek is az igényt, és sokan kialakítottak büfékocsit, amivel hétvégente járják az országot. Az idei év ismét nagy kihívás elé állította a vendéglátóipart a megnövekedett munkaerő-, és alapanyagköltségekkel, valamint az elszállt energiaárakkal. Ennek hatására 30-40%-kal is megemelkedtek az eladási árak, viszont jelentősen csökkent a haszonkulcs. Horváth Zoltán, a Magyar Street Food Egyesület elnöke és a Food Truck Show főszervezője fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy támogassa a műfaj hazai működését és a food truck kultúrája a hétköznapok részévé váljon.
2022. 08. 11. 21:00
Megosztás:

Csehországba továbbra sem érkezik orosz kőolaj

Továbbra sem érkezik orosz kőolaj Csehországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette csütörtökön reggel a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24) a Barátság és az IKL kőolajvezetékeket üzemeltető Mero társaságra hivatkozva.
2022. 08. 11. 20:00
Megosztás:

Robosztus bevételnövekedés mellett tizedére esett vissza az Erste Bank adózott nyeresége a rendkívüli tételek miatt

Az Erste Banknál 18 százalékkal nőtt az új finanszírozás volumene az idei első félévben, míg az ügyfélhitelek és kötvények állománya 11 százalékkal bővült egy év alatt. A működési bevételeket 9,4 százalékkal sikerült növelni, az emelkedő költségek, az „extraprofit” adó és a Sberbank-ügyfelek kártalanítása azonban elvitte a pénzintézet nyereségének nagy részét.
2022. 08. 11. 19:00
Megosztás:

Ismét egyre népszerűbbek a "szedd magad" akciók

A KSH tegnap közzétett adatai szerint júliusban 15,4 százalékkal volt magasabb a zöldség és gyümölcs fogyasztói ára, mint egy évvel korábban. A gyümölcspiacon régen látott árrobbanás egyre többeket fordít ismét az úgynevezett „szedd magad” akciók felé. Az alacsony szinten beragadó termelői árak és a munkaerőpiaci helyzet miatt a termelők is egyre több kertet nyitnak meg a gyümölcsszedő vásárlók előtt.
2022. 08. 11. 18:00
Megosztás: