Indulnak az új ciklus agrárpályázatai

Nemcsak a földeken indul meg tavasszal a munka: ilyenkor nyílik meg az uniós agrártámogatási rendszeren alapuló egységes kérelmek benyújtási felülete a Magyar Államkincstárnál. Ráadásul idén már az új EU-s költségvetési időszak Közös Agrárpolitikájának megfelelően lehet az egyes beruházási támogatásokra is pályázni. Az OTP Bank a közvetlen támogatási jogcímek előfinanszírozásával áll a gazdák rendelkezésére, a pályázatok esetében pedig szakmai segítséget is nyújt az érdeklődő mezőgazdasági termelőknek.

Indulnak az új ciklus agrárpályázatai

A tét nem kicsi, az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) hazánk által felhasználható teljes költségvetése 14,7 milliárd euró. Ebből a közvetlen támogatásokra fordítható összeg 6,8 milliárd euró, ami teljes egészében uniós forrásból érkezik, míg a beruházási és vidékfejlesztési célokra 7,9 milliárd eurót költhetünk, melynek jelentős része hazai társfinanszírozás. A Magyar Államkincstár néhány napon belül megnyitja azt az elektronikus benyújtó felületet, ahol a gazdálkodóknak június 10-ig lesz lehetőségük az egységes kérelmek feltöltésére.

Mivel a vállalások végrehajtása többnyire az év későbbi időszakára esik vagy hosszabb időtartamot ölel fel, az azokra járó támogatási előlegek kifizetése az utolsó negyedévben kezdődik meg, és a teljes kifizetés csak a következő év folyamán lesz esedékes. A gazdálkodási gyakorlatok költségeit viszont folyamatosan biztosítani kell az egész év során. Ebben nyújt segítséget az OTP Bank által évek óta rendelkezésre álló támogatás előfinanszírozási konstrukció. „Az idei évben is elérhető a támogatás előfinanszírozás és különféle hiteltermékek – például a tárgyi fedezet nélkül igényelhető, szabadon felhasználható forgóeszközhitel és az Agrár Széchenyi Kártya konstrukció – amelyek a legtöbb normatív, II-es pilléres, továbbá egyéb állatjóléti támogatás előfinanszírozását biztosíthatják jóval a kifizetések beérkezését megelőzően” – mondta Szabó István, az OTP Agrár igazgatója. Külön kiemelte, hogy „a már megszokott módon az alaptámogatás és a hozzá kapcsolódó kiegészítő támogatás akár két évre is előfinanszírozható, segítve a gazdálkodókat hosszútávú elképzeléseik megvalósításában”.

A beruházási és vidékfejlesztési intézkedések kerete – köszönhetően a 80%-os hazai társfinanszírozásnak – a korábbi uniós ciklusokhoz képest több mint duplájára nőtt, aminek közel 52%-át, mintegy 1500 milliárd forintot célzottan gazdaságfejlesztésre kell fordítani. Az igénybevételi feltételeket és a felhasználás részleteit tartalmazó pályázati felhívások menetrendjét a szaktárca tavaly ősszel publikálta, ennek megfelelően az elsők a napokban már meg is jelentek.

Egy szakmailag színvonalas, az új feltételeknek is megfelelő, sikeres pályázat előkészítéséhez érdemes minden lehetséges segítséget igénybe venni. Aki megfelelő helyről tájékozódik, illetve szakértőktől kér segítséget, évekre szóló előnyhöz juthat az elérhető támogatásoknak és az ezeket kiegészítő banki konstrukcióknak köszönhetően. Szabó István felhívta a figyelmet országos tájékoztató rendezvénysorozatukra, az idén 13 állomásból álló OTP Agrár Roadshow-ra, ahol a pályázati rendszer aktualitásai mellett az elérhető támogatásokról is szó esik. „A naprakész tanácsadás, a személyes kapcsolat és találkozások mind hozzájárulnak a sikeres pályázatokhoz, ezek pedig nemcsak az idei, de a jövő év sikereit is meghatározzák a gazdálkodók és az agrárpiaci szereplők számára is” – emelte ki az OTP Agrár igazgatója.

A Shiba Inu és a Pepe emelkedőben van, de az igazi főnyeremény a 100-szoros áttörést hozó sztár, Raboo lehet

100-szoros mémérmék... nem a kivételek, hanem a szabályok. Lehet, hogy a Dogecoinnak tulajdonítják a kezdést, de a Shiba Inu és a Pepe Coin mutatta meg a világnak, hogyan lehet a mémérmékkel elképzelhetetlen gazdagságot teremteni. A mémek nem „értelmetlenek”. Valójában a „kultúra egységei”, és így működik az internet.
2024. 09. 28. 22:00
Megosztás:

Ingyenes koncertekkel ünnepli a zene világnapját a Magyar Zene Háza

Ingyenes koncertekkel és filmvetítéssel ünnepel a Magyar Zene Háza október 1-jén, a zene világnapján.
2024. 09. 28. 21:00
Megosztás:

Klaus Iohannis nem jelölteti magát a parlamenti választásokon

A második elnöki mandátuma végéhez közeledő Klaus Iohannis román államfő pénteken közösségi oldalán cáfolta, hogy indulni akarna a december elsején tartandó parlamenti választásokon, és elutasította, hogy a parlament törvénymódosítással tegye lehetővé számára a választásokon való részvételt.
2024. 09. 28. 20:00
Megosztás:

Ezt az 5 kriptót vedd az októberi nagy kitörés előtt – várhatóan 5000%-os nyereség

2024 októbere fordulópontnak ígérkezik a kriptovaluta-rajongók számára. A piaci mutatók jelentős kitörésre utalnak, és bizonyos digitális valuták rendkívüli növekedés előtt állnak. Ez a cikk öt kriptovalutát mutat most be, amelyek várhatóan ugrásszerűen növekedhetnek, és elképesztő hozamokat kínálhatnak. Fedezd fel, mely érmék hozhatnak lenyűgöző nyereséget, ahogy a piac készül erre a várt fellendülésre.
2024. 09. 28. 19:30
Megosztás:

Újabb intézkedések lépnek életbe a gyermekes családok támogatására

Újabb intézkedések lépnek életbe a gyermekes családok támogatására: október 1-jétől könnyebben vehetik igénybe a csok pluszt, a falusi csok-ot és a Babaváró támogatást a speciálisan adózók és az őstermelők - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szombaton az MTI-vel.
2024. 09. 28. 19:00
Megosztás:

21 cég részesült elismerésben a 2024-es Kiválóan Vezetett Vállalatok díjátadóján

Szeptember 26-án, egy díjátadó gála keretein belül lezárult a Deloitte Private 2024-es Best Managed Companies mentorprogramja, mely a hazai magánvállalatok támogatására és elismerésére jött létre. Az idei év során 8 új cég csatlakozott a magyar, és egyben a nemzetközi Best Managed közösséghez, összesen pedig 21 hazai magánvállalat érdemelte ki a minősítést.
2024. 09. 28. 18:30
Megosztás:

5 olyan kriptovaluta 5 dollár alatt, amelyek felülmúlhatják a Tron (TRX) 7,300%-os rallyját

Megfizethető kripto befektetési alternatívák feltérképezése a Tron (TRX) helyett, potenciálisan hatalmas megtérüléssel. Ez a cikk öt ígéretes altcoint mutat be, amelyek ára 5 dollár alatt van, és amelyek jelentős növekedés előtt állhatnak, esetleg meghaladva a Tron lenyűgöző, 7300%-os rallyját. Fedezd fel, mely érmék lehetnek a következő nagy teljesítők az egyre változó kriptovaluta piacon!
2024. 09. 28. 18:00
Megosztás:

Orbán Viktor Csehországba utazott

Orbán Viktor miniszterelnök is személyesen felköszönti 80. születésnapján Milos Zeman korábbi cseh köztársasági elnököt - erősítette meg az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az erről szóló cseh sajtóértesüléseket.
2024. 09. 28. 17:00
Megosztás:

Magyarország továbbra is kiemelkedő eredményeket mutat az innováció terén a 2024-es Global Innovation Index rangsorban

A World Intellectual Property Organization (WIPO) szeptember 26-án tette közzé a Global Innovation Index (GII) legfrissebb kiadását, amely megerősítette Magyarország nemzetközi innovációs pozícióját: a tavalyi év után megőriztük 23. helyünket az európai és 34. helyünket a magas jövedelmű országok között - ismerteti a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
2024. 09. 28. 16:00
Megosztás:

Energiatárolási beruházásnál kapott megbízást a Siemens Zrt.

A dunántúli Litéren épül az akkumulátoros egység, melyhez a Siemens biztosít energiaelosztó berendezéseket.
2024. 09. 28. 15:00
Megosztás:

A BYD elsősorban helyi munkaerő alkalmazására törekszik Magyarországon

A BYD kínai autóipari vállalat szegedi beruházásával több ezer munkahelyet teremt majd, és elsősorban helyi munkaerő alkalmazására törekszik. Ennek érdekében hatékony együttműködést kíván kialakítani a szegedi oktatási intézményekkel - közölte magyarországi PR-cégén keresztül a sencseni társaság pénteken az MTI-vel.
2024. 09. 28. 14:00
Megosztás:

Válság idején a kockázati tőke kulcsfontosságú a gazdasági növekedés fenntartásában

A Magyar Kockázati– és Magántőke Egyesület (HVCA) idén immár 25. alkalommal rendezte meg éves befektetési konferenciáját 2024. szeptember 24-én a Budapest Music Centerben. A rangos eseményen az idei évben is átadták a már hagyománynak számító Harsányi-díjat, amelyet ezúttal a technológiai és kockázatitőke-ipar kiemelkedő alakja, Jonathan Medved nyert el.
2024. 09. 28. 13:00
Megosztás:

Tovább lassult az infláció az Egyesült Államokban

A személyi fogyasztási kiadások (PCE) árindex augusztusban 0,1 százalékkal emelkedett havi szinten, a júliusi 0,2 százalék után, ami megfelelt a várakozásoknak.
2024. 09. 28. 12:00
Megosztás:

Minél magasabb pozíciót töltenek be, annál nagyobb a nyomás a nőkön, hogy gyorsan visszatérjenek a szülési szabadságról

Szigorú szabályok védik a gyermeket vállaló alkalmazottakat, mégis számos akadály várhatja azokat, akik a szülési szabadság lejártát követően vissza szeretnének térni a munkába. Sok érintett munkavállaló negatív tapasztalatokról számolt be erről az időszakról, de a munkáltatók többsége (68%) kellően rugalmasnak tartja a szülési szabadságról visszatérő dolgozóknak kínált feltételeket.
2024. 09. 28. 11:00
Megosztás:

Ez a 4 kriptovaluta ígéri a legnagyobb nyereséget a bikapiacon

Ahogy a kriptopiac lendületet vesz, az FXGuys ($FXG), a Fantom (FTM), az Aave (AAVE) és a TRON (TRX) kiemelkednek erős alapjaikkal, innovatív technológiáikkal és növekvő befektetői érdeklődésükkel. Ezek az altcoinok egyre inkább a bikapiaci nyereségek élvonalában tűnnek fel. Lássuk, mi áll e trendek mögött!
2024. 09. 28. 10:00
Megosztás:

Íme a 3 legfelkapottabb kriptovaluta, amelyekre érdemes tétet tenni az altcoin szezon előtt

A Bitcoin csökkenő dominanciája az elmúlt hetekben jelezte, hogy a régóta várt altcoin szezon közeleg, és a kripto befektetők ennek megfelelően pozícionálják magukat. Az altcoin szezon közeledtével a szakértők áttanulmányozták a grafikonokat és a whitepapereket, hogy megtalálják a következő fellendülés előtt a legjobb befektetéseket, és az IntelMarkets (INTL), SUI és Near Protocol (NEAR) kriptovalutákban találták meg őket.
2024. 09. 28. 09:00
Megosztás:

Solana árfolyam előrejelzés: Túlszárnyalhatja-e a SOL a 200 dollárt? A Raboo egyedi AI mém integrációja 1 dolláros spekulációt vált ki

A Solana ismét reflektorfényben van, miután egy nemrégiben tapasztalt bikás fellendülés azt az elvárást erősítette, hogy a SOL hamarosan túllépheti a 200 dolláros határt.
2024. 09. 28. 08:30
Megosztás:

A DTX Exchange (DTX) lenyűgözi a BNB és Ethereum (ETH) kereskedőket az új VIP visszatérítési rendszerével – napi kereskedési nyereség akár 3%-áig

Egy érdekes tény a kriptovalutákkal kapcsolatban az intenzív verseny – folyamatosan jelennek meg új és innovatív projektek.
2024. 09. 28. 08:03
Megosztás:

Öt év múlva elbúcsúzhatunk a mosógélektől?

Az utóbbi években egyre többen fordulnak az öko- és bio tisztítószerek felé, és úgy tűnik, hogy a következő nagy változás a tisztítószerek piacán az agresszív kemikáliák fokozatos háttérbe szorulása lesz. Ezt a változást részben a fenntarthatóság iránti elkötelezettség és az egészségtudatosság hajtja, amelyek együtt arra késztetik a vásárlókat, hogy megfizethető, környezetbarát és a család egészségét biztosító alternatívákat keressenek.
2024. 09. 28. 07:00
Megosztás:

A jövőben átláthatóbban tünteti fel az árakat a CCC

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa elfogadta a CCC Kft. vállalásait és jogsértés vagy annak hiányának megállapítása nélkül lezárta az eljárást. A cég részben már az eljárás során is beszüntette kifogásolt átfeltüntetési gyakorlatait, emellett pedig vállalta a tartós leárazásaival kapcsolatos kommunikációjának megváltoztatását. A nemzeti versenyhatóság 2023-ban indított versenyfelügyeleti eljárásokat három hazai online ruha- és cipőkereskedővel szemben. A CCC vizsgálata az első, melyet lezárt a GVH.
2024. 09. 28. 06:00
Megosztás: