Ingatlan önálló helyrajzi szám nélkül? Megérkezett Magyarországra az építményi jog

Lehetséges-e, hogy az önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlanhoz kapcsolódó előnyök, úgymint az önálló forgalomképesség, megterhelhetőség és finanszírozhatóság akár egy épületet, építményt is megillessen anélkül, hogy önálló helyrajzi száma lenne? A válasz igen, megérkezett ugyanis Magyarországra az építményi jog.

Ingatlan önálló helyrajzi szám nélkül? Megérkezett Magyarországra az építményi jog

A Polgári Törvénykönyv legfrissebb változásával a magyar jogrendszerbe is bekerült az építményi jog. Ez a jogintézmény hosszú jogtörténeti múltra tekint vissza, számos országban (pl. Németország vagy Ausztria) már régóta a jogrendszer részét képezi, azonban Magyarországon a rendszerváltás előtt a joggyakorlat kivezette a szabályozásból.

Mi az az építményi jog pontosan?

Az építményi jog lehetőséget biztosít arra, hogy a jogosultja az ingatlanon vagy annak felszíne alatt épületet (és akár építményt is, ez ugyanis jogilag két különböző fogalom) létesítsen, illetve hasznosítsa azt. Ennek során jogosult az épület építésére vagy építtetésére, és ennek érdekében az ingatlan igénybevételére, továbbá jogosult a felépült vagy az ingatlanon már fennálló épület birtoklására, használatára és hasznainak szedésére. Az építményi jog kiterjed az annak alapján létesített vagy hasznosított épületre és annak alkotórészeire. Fontos megemlíteni, hogy az építményi jog a magyar jogrendszer dologi jogi logikájának megfelelően legfeljebb 50 évig állhat fenn. 

Az építményi jog a földhasználati joggal hozható párhuzamba, mégis merőben eltérőek. Leegyszerűsítve azt is mondhatnánk, hogy az építményi jog minőségileg több, valójában olyan földhasználati jog, ami önállóan forgalomképes és önállóan megterhelhető.

Különbség a földhasználati és az építményi jog között

Az építményi jog a földhasználati joggal szemben már a bejegyzésekor forgalomképes és jelzálogjoggal megterhelhető. Fontos, hogy az ingatlannak földhasználati joggal terhelt részén építményi jogot csak a földhasználati jog jogosultjának javára és a földhasználati jogának törlésével egyidejűleg lehet alapítani.

Kiemelendő, hogy mivel az új szabályozás bár nem rendelkezik erről kétséget kizáróan, de nem zárja ki azt a lehetőséget sem, hogy ne csupán földterületre, hanem az épületre történő további építésre és használhatóságra is vonatkozzon. Ennek eredményeképpen tehát nemcsak a földterületre (vagy a földfelszín alá), hanem már fennálló épület tetejére létesített építmény (pl. távközlési torony vagy napelem) vonatkozásában is bejegyezhető az építményi jog az ingatlan-nyilvántartásba. További érdekesség, hogy az építményi jog átruházható és jogutódlás tárgya is lehet.

Kinek előnyös az új szabályozás

„Az építményi jog jellemzői alapján úgy látjuk, hogy az építményi jog elsősorban olyan piaci szereplőknek érdekes, akiknek a fejlesztése műszakilag nem éri el azt a szintet, hogy önálló ingatlanként később az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezhető legyen, de a beruházás költségvonzata miatt önálló finanszírozást igényelhet. Ilyen beruházás lehet az épületek tetejére tervezett napelemrendszer” – tette hozzá dr. Babus Gábor, a Deloitte Legal Ügyvédi Iroda ingatlanjogi csapatának ügyvédje. Az építményi jog továbbá olyan távközlési szolgáltatóknak is előnyös lehet, akik más személyek tulajdonában álló ingatlanokon helyeznek el adótornyokat. 

„Az építményi jog a zöldmezős beruházásként létesítendő naperőművek beruházói számára különösen fontos változás. Abban az esetben, ha a beruházó bérelte a területet, akkor a fennálló tulajdonosi struktúrára tekintettel sem a projekt kivitelezési, sem az üzemeltetési szakaszában nem volt lehetőség az ingatlan jelzáloggal történő megterhelésére, mivel az ingatlan tulajdonosainak (bérbeadóknak) a hozzájárulására lett volna szükség. Ebben a tulajdonosok csak ritkán egyeztek bele, ami gyakran nehézséget jelenthetett a projekt finanszírozása szempontjából. Jelen esetben, mivel az építményi jog forgalomképes és jelzáloggal megterhelhető, a korábbi akadályoktól mentesül a beruházó” – tette hozzá dr. Pintér Zsolt, a Deloitte Legal Ügyvédi Iroda ingatlanjogi csapatának ügyvédje.

Számos befektető régóta várta azt a jogi szabályozást, ami lehetővé teszi, hogy más tulajdonában álló ingatlanra a tulajdonostól eltérő személy javára forgalomképes és önállóan megterhelhető jog kerüljön bejegyzésre. Ezeknek a várakozásoknak az építményi jog megfelel, és reméljük, hogy beváltja a hozzáfűzött elképeléseket.

Szerződést kötött egymással az Eco-First és a Mol

Hosszú távú szolgáltatási szerződést kötött az Alteo kizárólagos tulajdonában álló Eco-First Kft. és a Mol Nyrt., magas inerttartalmú földgáz hasznosítása érdekében - tette közzé az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2024. 05. 27. 18:00
Megosztás:

Tovább erősödhet hazánk kapcsolata Svájccal

Magyarország növekvő gazdasági teljesítménye és versenyképes adórendszere jó üzleti környezetet kínál a Svájcból érkező vállalkozásoknak, miközben a magyar cégek jelenléte is egyre erősebb Svájcban - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter, miután hivatalában fogadta Karin Keller-Suttert a svájci társtárca vezetőjét.
2024. 05. 27. 17:30
Megosztás:

Az amerikai tőzsdék zárva, pluszban állnak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az amerikai tőzsdék hétfőn nem nyitottak ki szövetségi ünnep miatt, kedden azonban már a szokásos időben kezdődik a kereskedés; a vezető nyugat-európai tőzsdék nyereséggel álltak hétfőn délután háromnegyed négykor.
2024. 05. 27. 17:00
Megosztás:

Kínában folytak egyeztetések a világ pénzügyeiről

Matolcsy György jegybankelnök is meghívást kapott az idén 10. alkalommal megrendezett Tsinghua PBCSF Global Finance Forumra, ahol az innovatív és krízisálló globális pénzügyi rendszer jövőjét, a globális gazdasági fejlődés aktualitásait és a geopolitikai kihívásokat vitatták meg a világ vezető pénzügyi szakemberei - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel.
2024. 05. 27. 16:30
Megosztás:

„Vásárold meg most, fizesd ki később” - már Magyarországon is elérhető a BNPL-szolgáltatás

Újfajta, hazánkban még kevéssé ismert szolgáltatást tett elérhetővé az MBH Bank a vállalkozások számára. A halasztott fizetés („Buy now, pay later”, BNPL) lényege az, hogy a vásárló a megvásárolt dolgokat később, akár kamatmentes részletekben fizetheti ki, miközben az eladó azonnal hozzájut az értékesített áru ellenértékéhez.
2024. 05. 27. 16:00
Megosztás:

Komoly gond lehet a nagyvállalatoknak az SAP-váltás

A következő időszakban azoknak az SAP-rendszert használó nagyvállalatoknak is át kell állniuk a megoldás új, S/4HANA változatára, akik maguktól ezt egyébként nem feltétlenül tennék meg, mert a gyártó 2027-től nem támogatja tovább a korábbi kiadásokat. Az új változat sok esetben azonban egy teljesen más architektúra, az átállás sok tekintetben csaknem olyan, mintha egy teljesen új ERP-rendszert kellene bevezetni. Ez komoly kihívásokat támaszthat a felhasználók felé, egy nem megfelelően vezényelt átállás pedig akár jelentősen visszavetheti a cég eredményességét ‒ figyelmeztet a Helix Consulting vezetője.
2024. 05. 27. 15:30
Megosztás:

Gazdaközpontúvá kell tenni az európai mezőgazdaságot

A versenyképesség, a válságkezelés, a fenntarthatóság és a tudásalapú gazdaság lesz az Európai Unió Tanácsának július elsejétől kezdődő féléves magyar elnöksége napirendjén azzal a céllal, hogy az európai mezőgazdaság gazdaközpontúvá váljon - emelte ki a magyar agrárminiszter hétfőn Brüsszelben.
2024. 05. 27. 15:00
Megosztás:

Németországban elmaradt az üzleti hangulat várt javulása májusban

Elmaradt a várakozásoktól, nem javult májusra vonatkozóan az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe.
2024. 05. 27. 14:30
Megosztás:

Tartósan vízhiányos időszakot jelentettek

A belügyminiszter az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot 2024. május 24-i kezdettel - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) hétfőn közös közleményben az MTI-vel.
2024. 05. 27. 14:00
Megosztás:

Dunaújvárosba érkezik a Zöld Életre Valók roadshow

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld Életre Valók komplex e-mobilitási roadshow-ja május 30. és június 1. között Dunaújvárosba látogat - jelentette be az MTI-nek küldött közleményében az ügynökség hétfőn.
2024. 05. 27. 13:30
Megosztás:

Összefog az Andrássy Kúria & Spa és a Tokaj Hegyalja Egyetem

Együttműködési szerződést írt alá az Andrássy Kúria & Spa és a Tokaj Hegyalja Egyetem duális képzés elindításáról, amelyben az egyetem hallgatóinak lehetőségük lesz gyakorlati tapasztalatot szerezni a hotelben, a régióban egyedülálló módon - közölte a BDPST Group az MTI-vel hétfőn.
2024. 05. 27. 13:00
Megosztás:

Átadásra kerültek az Év menedzsere elismerések

Átadták az Év menedzsere elismeréseket: a menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség immár 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót - közölte a szervezet az MTI-vel hétfőn.
2024. 05. 27. 12:30
Megosztás:

A nagykonyhák elengedhetetlen tartozékai: a badellák és a desszert tégelyek

A HoReCa szegmens szereplői számára sokféle berendezés és tartozék beszerzésére van szükség, ezek előzetes pénzügyi tervezést is igényelnek. A konyhák nagy mennyiségű ételt készítenek, melyeket sokszor tárolni, szállítani szükséges, a desszertek esetében pedig olyan megjelenést kell biztosítani, ami ínycsiklandó és garantálja azt, hogy a vásárló kedvet kap rá. Cikkünkben most a badellákat és a desszert tégelyeket vesszük górcső alá.
2024. 05. 27. 12:00
Megosztás:

Hogyan lehet olcsón beszerezni jó minőségű és szép függönyt?

Amikor függönyt vásárolunk, választhatunk a kész függönyök, illetve a méterben kaphatók közül. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is, ezért mérlegelni kell az elvárásainkat és a lehetőségeinket, mielőtt letesszük a voksunkat valamelyik mellett.
2024. 05. 27. 11:30
Megosztás:

Már több mint egymillió digitális BKK jegy kelt el

Már több mint egymillió jegyvásárlás történt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) digitális fizetési szolgáltatásan, a Budapest Pay&GO-n - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 27. 11:00
Megosztás:

Ne szegjünk szabályt, alapítsunk törvényesen céget!

A cégalapítás számunkra is nagyon vonzó alternatíva lehet, ha van egy alaposan átgondolt üzleti tervünk, és komolyan gondoljuk a vállalkozásunkat. Ha azonban mellette döntünk, akkor fontos, hogy mindent az aktuális törvényi szabályoknak és előírásoknak megfelelően csináljunk.
2024. 05. 27. 10:30
Megosztás:

Már több mint 90 ezer konténervonat fordult meg Kína és Európa között

Útjára indult Kínából a 2011-ben létesített rendszeres Kína-Európa vasúti teherszállító szolgáltatás 90 ezredik szerelvénye - jelentette be a kínai állami vasúttársaság.
2024. 05. 27. 10:00
Megosztás:

Vegyes kezdés az európai tőzsdéken

Vegyes indexekkel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.
2024. 05. 27. 09:30
Megosztás:

Enyhe pluszban nyithat ma a tőzsde

Enyhe emelkedéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pénteken 526,62 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel 68 846,13 ponton zárt.
2024. 05. 27. 09:00
Megosztás:

Több mint 400 millió forintból újult meg a művelődési központ Tótkomlóson

Több mint 400 millió forint uniós támogatás segítségével újult meg a művelődési központ és könyvtár a Békés vármegyei Tótkomlóson - közölte az önkormányzat.
2024. 05. 27. 08:30
Megosztás: