Itt a CSOK Plusz újabb hatása: már tizenötmilliót igényel egy átlagos lakáshiteles

Óriási ugrást hozott az első negyedév a lakáshitelek átlagos összegénél: a jegybanki adatok szerint már 15 millió forint felett jár a piac, ami jóval több mint a másfélszerese az egy évvel korábbi értéknek. Viszont a lakáshitelek iránti kereslet még messze jár a csúcstól: a március végéig megkötött, 17,4 ezer szerződés egyáltalán nem számít kiugrónak az előző évek adataival összevetve.

Itt a CSOK Plusz újabb hatása: már tizenötmilliót igényel egy átlagos lakáshiteles

Látványosan megugrott az újonnan kötött lakáshitel-szerződések átlagos összege az első negyedévben: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint meghaladta a 15,2 millió forintot, ami több mint 58 százalékkal felülmúlja az egy évvel korábbi, 9,62 milliós átlagot.

„Tizenötmillió forint feletti átlagra eddig nem nagyon akadt példa a lakáshitel-szerződések összegénél, bár azt is látni kell, hogy a tavalyi első negyedévi, nem egészen tízmilliós érték jóval elmaradt az elmúlt években megszokottól” – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Emlékeztetett arra, hogy az MNB adatai alapján tavaly, az év egészében 11,2 millió, 2022-ben pedig 12,8 millió forint környékén mozgott az egy szerződésre jutó összeg.

Az átlagos hitelösszeg megugrása Gergely Péter szerint egyértelműen a januártól elérhető CSOK Plusz megjelenésével lehet magyarázható. „Az új, támogatott konstrukciónál akár az 50 millió forintot is elérheti a hitelösszeg, ha az igénylők három gyermeket vállalnak. Ez viszont azt is jelentheti, hogy a már meglévő gyermek mellé két gyermeket, vagy a két- illetve többgyermekes házaspárok egy gyermeket vállalnak, ami jelentősen kibővíti a potenciális érintettek körét” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

A CSOK Plusz megjelenésének hatásai persze már a jegybanki statisztikákon is láthatók. Az MNB adatai szerint 2024. első három hónapjában 68,6 milliárd forint összegben kötöttek támogatott lakáshitel-szerződéseket az ügyfelek, ami több mint két és félszerese az egy évvel korábbi volumennek. Ennek nyomán az újonnan kötött lakáshitel-szerződések közel 26 százalékához már kapcsolódik valamilyen állami támogatás, miközben egy évvel korábban még valamivel 23 százalék felett járt ez az arány.

„Azt nem lehet pontosan megmondani, hogy a támogatott lakáshitelek pontosan mekkora hányada kötődik a CSOK Pluszhoz, de az első negyedévi folyósításokban már meghatározó lehetett a szerepe. A támogatott lakáshitelek mostani, 26 százalék környéki aránya viszont nem tekinthető kiugróan magasnak: a jegybanki program keretében folyósított zöld hitelek virágkorában, 2022. első felében 40 százalék közelében is járt a súlyuk az új szerződéseken belül” – emlékeztetett a szakértő.

Az MNB adatai szerint a lakáshitelpiac egészénél is óriási ugrást hozott az első negyedév: az új szerződések összege elérte a 265 milliárd forintot, ami jóval több mint a kétszerese a 2023. első három hónapjára kimutatott 115,5 milliárdnak. A szerződések számánál szintén jelentős az ugrás az egy évvel korábbihoz képest: a közel 17,4 ezer új lakáshitel hozzávetőleg 45 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál. A szerződések száma alapján viszont még egyáltalán nem számít kiugrónak az idei első negyedév: 2022. márciusának végéig például közel 25,5 ezer új lakáshitelt vettek fel a háztartások.

A BiztosDöntés.hu szakértője ezzel együtt arra számít, hogy az előttünk álló időszakban a lakáshiteleknél, és ezen belül a CSOK Plusznál is tovább erősödik a kereslet. „A CSOK Plusznál viszonylag új konstrukcióról van szó, így a potenciális igénylők egy része vélhetően még most térképezi fel a lehetőségeit. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a jelzáloghiteleknél akár hónapok is eltelhetnek az igénylés elindítása és a szerződéskötés között” – hívta fel a figyelmet Gergely Péter. A lakáshitelpiac közeljövője szempontjából mindenesetre biztató, hogy az idei első három hónapban rendre növekedett a megkötött új szerződések összege, és márciusban már megközelítette a 98 milliárd forintot – tette hozzá.

Pénzhoroszkóp és szerencse kilátások a hétre - A KOS lottón nyerhet, de a többiekre mi vár?

Ahogy a csillagok állása változik, úgy hoznak új lehetőségeket és szerencsés pillanatokat az életünk különböző területein. Ez a hét különleges pénzügyi és szerencsejóslatainkkal készülünk! Fedezd fel, hogy mely napokon lesz érdemes lottózni, melyik szerencseállat jelentheti a változást, és milyen izgalmas pénzügyi lehetőségek várnak rád!
2024. 05. 21. 02:00
Megosztás:

Semmi nem ment meg minket: egyre több pénzzel tartozunk majd a bankoknak

Újabb csúcsra jutott a lakosság fennálló lakáshitel-állománya és az állomány bővülése is. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a következő hónapokban az alacsony kamatozás mellett elérhető akár 50 millió forintos CSOK Plusz által hajtott hitelkereslet-bővülés, valamint az ingatlanárakban prognosztizálható emelkedés felgyorsíthatja a hitelállomány bővülését.
2024. 05. 21. 01:00
Megosztás:

A 99Bitcoins lehet az év egyik legjobb befektetése?

A 99Bitcoins úton van afelé, hogy a történelem egyik legnagyobb kriptovalutája legyen, mivel egy új és egyedülálló irányzatot indít el, amelyet Learn-To-Earn (vagyis tanulj-és-keress) néven ismerünk.
2024. 05. 21. 00:01
Megosztás:

Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról

Hétmilliárd forinttal többet ajánlottak fel az adózók a személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékából a mostani bevallásukban, mint tavaly, az eSZJA portálra belépők száma pedig meghaladta a 4 milliót - közölte a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, szombaton az MTI-vel.
2024. 05. 20. 23:00
Megosztás:

Javított előrejelzésén az ENSZ

Javultak a globális gazdasági kilátások az Egyesült Államok és a nagy feltörekvő gazdaságok erős teljesítményének köszönhetően, bár a sebezhetőség továbbra is fennáll az ENSZ január közepén kiadott jelentésének évközi frissítése szerint.
2024. 05. 20. 22:00
Megosztás:

A kínai jegybank szinten tartotta az éves alapkamatot és az ötéves kamatlábat

A kínai központi bank az elemzői várakozásoknak megfelelően történelmi mélyponton, 3,45 százalékon tartotta az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) hétfői döntésével, és ugyancsak rekordalacsony, 3,95 százalék maradt az ötéves lejáratú hitelek kamata.
2024. 05. 20. 21:00
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2024. 05. 20. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 05. 20. 19:00
Megosztás:

Kamatdöntő ülést tart a jegybank

A jövő héten kamatdöntő ülést tart a jegybank, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a munkaerőpiacról közöl adatokat.
2024. 05. 20. 18:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok hétfőn.
2024. 05. 20. 17:00
Megosztás:

Újfent pályázhatnak támogatásra az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

Ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.
2024. 05. 20. 16:00
Megosztás:

Bölcsőde épül Perbálon

Kétszázkilencvenmillió forint vissza nem térítendő kormányzati támogatásból két csoportszobás bölcsőde épül Perbálon, zöldmezős beruházással - jelentette be a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a Pest vármegyei településen pénteken.
2024. 05. 20. 15:00
Megosztás:

Többen kötöttek utasbiztosítást az első negyedévben

A Netrisk idei adatai szerint az első negyedévben 72 ezer utasbiztosítási szerződést kötöttek a magyarok, 13 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.
2024. 05. 20. 14:00
Megosztás:

Nemzetünk értéke a kisbéri ménes

A magyarság hagyományainak, kultúrájának évezredek óta szerves része a ló, és századokon átívelő értéke a kisbéri ménes - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Kisbéri Lovarda Északi Istállójának átadásán, pénteken az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.
2024. 05. 20. 13:00
Megosztás:

Hathektáros üvegházat adott át Ácson a GreenCoop

Átadta második magyarországi üvegházát Ács határában a szlovák és magyar tulajdonban lévő GreenCoop, a hathektáros létesítményben termálhő felhasználásával évente hozzávetőleg 12-14 millió darab kígyóuborkát termesztenek.
2024. 05. 20. 12:00
Megosztás:

Erősödés az ázsiai tőzsdéken

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn.
2024. 05. 20. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 05. 20. 10:00
Megosztás:

2024-es bika piac legjobb kriptodevizája: Miért jobb választás a Rollblock (RBLK), mint a Binance Coin (BNB) és a Chainlink (LINK)?

Bár a kriptopiac az elmúlt néhány hónapban konszolidációban volt, az elemzők továbbra is optimisták, és úgy vélik, hogy a 2024-es bika ciklus messze nem ért véget.
2024. 05. 20. 09:00
Megosztás:

A 3 legjobb kriptodeviza, amit érdemes megvásárolni az NFT piac fellendülése előtt

Az NFT-ket komoly kritikák érik, de ennek oka az, hogy olyan emberek által lettek túlértékelve, akik nem értik a digitális eredetik lehetőségeit. Az NFT-ket széles körben alkalmazzák az online játék szektorban, amelynek értéke majdnem 250 millió dollár. Ez egy olyan piac, amit nem érdemes kihagyni. A legjobb kriptodevizák, amelyeket most érdemes megvásárolni, mind tartalmaznak valamilyen NFT elemet, mivel az NFT piac hamarosan az egekbe fog szökni.
2024. 05. 20. 08:05
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 20. 08:00
Megosztás: