Itt a fordulat a tőzsdéken? - Elemzés

Hosszú idő után komoly emelkedést mutattak tegnap a piacok. Joggal merül fel a kérdés, hogy valamiféle fordulat jött, vagy csak egy szimpla „short covering” volt, a túladott kötvény- és részvénypiacon? S most, hogy kirázódott számos shortos a piacról, folytatódhat esetleg az esés?

Itt a fordulat a tőzsdéken? - Elemzés

Mivel az elmúlt hetek mozgását alapvetően a hosszú, azon belül is a 10 éves hozamok emelkedése determinálta, ezért ezek várható viselkedését kell elsősorban megvizsgálni.

A pletykák szerint a kínaiak táraztak ki az amerikai állampapírokból, azért emelkedett a hozam. Mások szerint a költségvetés nagy hiánya, s az ehhez kapcsolódó pénzéhsége, azaz erőteljes kötvénykibocsátása adta a muníciót az eséséhez. Vagy mind a kettő.

A kínaiak az elmúlt időszakban csakugyan csökkentették a dollár tartalékiakat. A júniusi 3.200 milliárd dollár környékéről 3.120 milliárd dollárra csökken az amerikai állampapír állományuk szeptemberre. Ez a cirka 80 milliárd dollárnyi csökkenés könnyen meg tudna mozdítani egy adott sorozatú kötvényt, ami pl. egy 2033 augusztusában lejáró esetében 87 milliárd dollár „piaci kapitalizációval” rendelkezik. Viszont azt gondoljuk, hogy a kínai kézen levő teljes amerikai állampapír állomány, ami különben az amerikai adósság mintegy 15 százaléka, valószínűleg közel egyenletesen oszlik meg a különböző sorozatok és lejáratok között. Persze egy kötvénysorozat 15 százalékától való megválás is komoly mozgást tud hozni. Ráadásul az októberi tartalékok alakulását majd csak jóval később tudhatjuk meg Kínából. Szóval nem zárható ki, hogy tovább adják az amerikai adósságot, a problémáik kezelése közben.

Az amerikai költségvetés esetében pont akkor jött a hozamemelkedés, amikor éppen befagyni látszott az. Az utolsó pillanatban kötött alku következtében viszont az élet megy tovább. Sőt, a Hamász támadás miatt valószínűleg mélyebben kell a költségvetésnek belenyúlnia a zsebbe. Például csak a vaskupola védelmi rendszer kijavítására az USA 2 milliárd dollárt szándékozik adni Izraelnek, s akkor a többi segélycsomagról ne is beszéljünk.

Mondjuk ezeknek a pénzeknek a megszavazását a republikánus oldalon zajló vita, amelynek köszönhetően McCarthy távozni kényszerült, akadályozza a „pénzköltő” megállapodások tető alá hozását. Az érdekesség az, hogy a hozamcsökkenés pont akkor indult meg, amikor éppen több pénzt kellene Izraelnek juttatni a háború miatt. Vagyis ez is síkos kapaszkodónak bizonyul.

Viszont ha megnézzük az egyéves amerikai forward görbét, s összehasonlítjuk a szeptember végivel, vagy csak egyszerűen a múlt héten látott 4,8 százalékos 10 éves hozamszinttel, akkor érdekes dolgokat láthatunk.

Forrás: Erste, Bloomberg

Mint az ábrán jól látható, míg korábban – és ma is a 4,56 százalékos – hozamszinttel, egy kicsit túl optimistának tűnt a hosszú oldalon a kötvénypiac, addig a múlt heti 4,8 szinttel már igencsak pesszimistának. Egy biztos, egyik sem tükrözi azt a pozitív álláspontot, amelyet az egyik Fed kormányzó pendített meg tegnap, nevezetesen, hogy az egyensúlyi hozamszint – hosszútávon – 3 százalék körül van.

Mit mond, mit sugall ez nekünk? Azt, hogy rövidtávon a 10 éves hozamszint nagyjából megérkezett a helyére. Talán 4,6-4,65 százalék környékén lehet ez a szint. Viszont az is látszik az elmúlt napok eseményeiből – miközben a 10 év alatti hozamok nem nagyon változtak –, hogy valószínűleg tényleg van egy komoly eladó, s az valószínűleg tényleg Kína lehet.

De az is látszik, hogy egy picit túlszaladhatott az eladásokkal. Ez nem jelenti azt, hogy nem jön vissza, s nem okoz megint valamiféle kicsit furcsa forward görbét, de a nagyobb valószínűségű esemény összeségében az lehet, hogy nem lesznek további erőteljes mozgások a hozamokban. 

Így a befektetők az eredményvárakozások változásaira figyelhetnek, s azok mozgathatják a piacokat. S megkezdődhet a lecsatolódás a hosszú hozamokról. Ráadásul (i) a negyedik negyedévben már újra emelkednek az éves eredmények, s erre valamiféle indikációt is kaphatunk (ii) a most kezdődő harmadik negyedéves gyorsjelentési szezonban. (forrás: ERSTE)

Globálisan javíthat a kommunikációján a TikTok

Globális hatása is lehet annak a kötelezettségvállalásnak, amelynek végrehajtását a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) írta elő a TikTok számára.
2023. 11. 30. 21:30
Megosztás:

A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint

A magyarok összességében kedvezően fogadják az új palackvisszaváltási rendszer bevezetését, a lakosság háromnegyede igyekezni fog, hogy minden betétdíjas palackot visszaváltson - derül ki a Reacty Digital kutatásából. A Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége közölte: a gyártók azt szeretnék elérni, hogy az európai szinten is magasnak számító díjak további emelésével ne okozzon számukra a kormány további költségnövekedést, mert az az árakban is megjelenhet.
2023. 11. 30. 21:00
Megosztás:

Elárverezik a magyar Mona Lisa-t, Gulácsy Lajos festményét

Több mint két évtized után újra aukcióra kerül Gulácsy Lajos kivételes remekműve, a Régi instrumentumon játszó hölgy, amelyet 2002-ben a szakma és a műgyűjtők a magyar Mona Lisa-nak is neveztek. A festmény 2002-ben a Virág Judit Galéria árverésén abszolút magyar leütési rekordot ért el 95 millió forintos eladási árával. A sokáig elveszettnek hitt, majd csodával határos módon előkerült alkotás Gulácsy kevés nagyméretű, megmaradt olajfestményeinek egyike, a magyar festészet remekművei tartozik.
2023. 11. 30. 20:30
Megosztás:

Holnaptól indul a 2024-es éves autópálya-matricák előértékesítése

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) idén decemberben is lehetőséget biztosít a következő évre érvényes éves országos és vármegyei autópálya-matricák előzetes megvásárlására. A 2024. évi éves e-matricák 2023. december 1-től szerezhetőek be a NÚSZ Zrt.-nél és viszonteladó partnereinél, online és offline módon is. A 2024-re szóló pályamatricák érvényességi ideje 2024. január 1-én kezdődik.
2023. 11. 30. 20:00
Megosztás:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 11. 30. 19:30
Megosztás:

Egészségablak app és EESZT 2024-es új fejlesztések

Több, mint 2,5 millió felhasználó töltötte le az Egészségablak mobilapplikációt, amely azt mutatja, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) fejlesztésére komoly igény mutatkozik.
2023. 11. 30. 19:00
Megosztás:

Felülteljesített ma a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 531,74 pontos, 0,93 százalékos emelkedéssel, 57 878,43 ponton zárt csütörtökön.
2023. 11. 30. 18:30
Megosztás:

Következő évre hiánnyal számol a cseh költségvetés

Jövőre 250 milliárd koronás (3893 milliárd forint), az ideinél 41 milliárd koronával alacsonyabb hiánnyal számol a cseh költségvetés, amelyet szerdán késő este hagyott jóvá a cseh képviselőház.
2023. 11. 30. 18:00
Megosztás:

Zöldenergia-roadshow indult Győrben

Országos zöldenergia-roadshow indult Győrben, a rendezvénysorozatot Palkovics László a Széchenyi István Egyetemért (SZE) Alapítvány kuratóriumának elnöke, az Energia21 kezdeményezés vezetője indította el november 29-én, szerdán a győri Mobilis Interaktív Élményközpontban.
2023. 11. 30. 17:30
Megosztás:

Bejött a költségcsökkentés a Salesforce-nak

Az ügyfélkapcsolat-kezelő szoftvereket fejlesztő vállalat tegnap tőzsdezárás után tette közzé az október végén zárult harmadik üzleti negyedévének eredményeit.
2023. 11. 30. 17:00
Megosztás:

A szálláshelyeken először a szilveszter telítődik, majd a karácsony

Már dübörögnek a szilveszteri foglalások, és a karácsonyi napokra is megindult a kereslet.
2023. 11. 30. 16:30
Megosztás:

Uniós forrásból fejlesztették a tápcsatornához köthető szűrővizsgálatokat a Szegedi Tudományegyetemen

Új endoszkópok beszerzésével és a diagnosztikai munkát szolgáló laborok kialakításával, uniós támogatással mintegy háromszázmillió forintból fejlesztették a tápcsatornához kapcsolódó betegségek szűrését a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), így számos vizsgálat már kórházi tartózkodás nélkül is elvégezhetőé vált - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2023. 11. 30. 16:00
Megosztás:

Megújult Várgesztesen a csapadékvíz elvezető rendszer

A Komárom-Esztergom vármegyei Várgesztesen az önkormányzat kitisztíttatja a település felett található víztározót és több utcában felújítja a vízlevezető árkokat; a beruházásra 273 millió forintos uniós támogatást fordítanak - közölte a vármegyei önkormányzat projektmenedzsere az MTI-vel.
2023. 11. 30. 15:30
Megosztás:

Kengyelen kétszeresére nőtt a bölcsődei férőhelyek száma

További nyolc férőhellyel bővült az eddigi nyolc férőhelyes bölcsőde Kengyelen - közölte a projekt kommunikációját végző Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Területfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. közleményben az MTI-vel.
2023. 11. 30. 15:00
Megosztás:

Uniós forrásból korszerűsítésen esett át a Gál Ferenc Egyetem gyakorlóiskolája

Háromszázharminc millió forint uniós forrásból korszerűsítették a Gál Ferenc Egyetem gyakorló általános iskoláját a Békés vármegyei Szarvason - közölte az önkormányzat közleményben.
2023. 11. 30. 14:30
Megosztás:

Ebben a hónapban valamelyest javult a gazdasági hangulat az euróövezetben

Javult kissé a gazdasági hangulat novemberben, de még mindig alapvetően pesszimista várakozásokat tükröz az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság (DG ECFIN) legfrissebb kimutatása alapján.
2023. 11. 30. 14:00
Megosztás:

A német fékek: válaszúton a biztonság és haladás között

A német szövetségi alkotmánybíróság megakadályozta a kormány fejlesztési és beruházási terveit. A döntés várhatóan gátolja Németország versenyképességének javulását és az EU költségvetési szabályainak reformját is befolyásolhatja - olvashatjuk a Ludovika.hu blogjában.
2023. 11. 30. 13:30
Megosztás:

Három éven belül fenntartható működésre tér át a Market csoport

Három éven belül, az építőiparban Magyarországon elsőként, fenntartható vállalati működésre tér át a Market csoport, amely a tervek szerint két éven belül 30 százalékkal csökkenti 2019-hez képest a közvetlen és közvetett módon előálló üvegházhatásúgáz-kibocsátását - derül ki a 11 tagvállalatból álló, közel 1400 munkavállalót foglalkoztató építőipari cég immár második alkalommal, önként kiadott fenntarthatósági jelentéséből.
2023. 11. 30. 13:00
Megosztás:

A gyártók lobbitevékenysége miatt késik a betétdíjas rendszer bevezetése

A gyártók lobbitevekénysége miatt késik a betétdíjas rendszer bevezetése, január elseje helyett július 1-étől lesznek kötelesek feltüntetni a gyártók a visszaváltáshoz szükséges kódokat a PET-palackokon, az alumínium és üveg italospalackokon - mondta Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület rendezvényén csütörtökön Budapesten.
2023. 11. 30. 12:30
Megosztás:

9 hónap alatt felülmúlta az AutoWallis a tavalyi teljes év árbevételét és nyereségét

Újabb rekordot döntve több mint egyharmadával növelte árbevételét és nyereségét az AutoWallis Csoport az év első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A régiós autókereskedelmi és mobilitási szolgáltató ezzel már most felülmúlta a tavalyi teljes év teljesítményét, a társaság egy részvényre jutó nyeresége pedig 22,6 forintra ugrott.
2023. 11. 30. 12:00
Megosztás: