Itt a fordulat a tőzsdéken? - Elemzés

Hosszú idő után komoly emelkedést mutattak tegnap a piacok. Joggal merül fel a kérdés, hogy valamiféle fordulat jött, vagy csak egy szimpla „short covering” volt, a túladott kötvény- és részvénypiacon? S most, hogy kirázódott számos shortos a piacról, folytatódhat esetleg az esés?

Itt a fordulat a tőzsdéken? - Elemzés

Mivel az elmúlt hetek mozgását alapvetően a hosszú, azon belül is a 10 éves hozamok emelkedése determinálta, ezért ezek várható viselkedését kell elsősorban megvizsgálni.

A pletykák szerint a kínaiak táraztak ki az amerikai állampapírokból, azért emelkedett a hozam. Mások szerint a költségvetés nagy hiánya, s az ehhez kapcsolódó pénzéhsége, azaz erőteljes kötvénykibocsátása adta a muníciót az eséséhez. Vagy mind a kettő.

A kínaiak az elmúlt időszakban csakugyan csökkentették a dollár tartalékiakat. A júniusi 3.200 milliárd dollár környékéről 3.120 milliárd dollárra csökken az amerikai állampapír állományuk szeptemberre. Ez a cirka 80 milliárd dollárnyi csökkenés könnyen meg tudna mozdítani egy adott sorozatú kötvényt, ami pl. egy 2033 augusztusában lejáró esetében 87 milliárd dollár „piaci kapitalizációval” rendelkezik. Viszont azt gondoljuk, hogy a kínai kézen levő teljes amerikai állampapír állomány, ami különben az amerikai adósság mintegy 15 százaléka, valószínűleg közel egyenletesen oszlik meg a különböző sorozatok és lejáratok között. Persze egy kötvénysorozat 15 százalékától való megválás is komoly mozgást tud hozni. Ráadásul az októberi tartalékok alakulását majd csak jóval később tudhatjuk meg Kínából. Szóval nem zárható ki, hogy tovább adják az amerikai adósságot, a problémáik kezelése közben.

Az amerikai költségvetés esetében pont akkor jött a hozamemelkedés, amikor éppen befagyni látszott az. Az utolsó pillanatban kötött alku következtében viszont az élet megy tovább. Sőt, a Hamász támadás miatt valószínűleg mélyebben kell a költségvetésnek belenyúlnia a zsebbe. Például csak a vaskupola védelmi rendszer kijavítására az USA 2 milliárd dollárt szándékozik adni Izraelnek, s akkor a többi segélycsomagról ne is beszéljünk.

Mondjuk ezeknek a pénzeknek a megszavazását a republikánus oldalon zajló vita, amelynek köszönhetően McCarthy távozni kényszerült, akadályozza a „pénzköltő” megállapodások tető alá hozását. Az érdekesség az, hogy a hozamcsökkenés pont akkor indult meg, amikor éppen több pénzt kellene Izraelnek juttatni a háború miatt. Vagyis ez is síkos kapaszkodónak bizonyul.

Viszont ha megnézzük az egyéves amerikai forward görbét, s összehasonlítjuk a szeptember végivel, vagy csak egyszerűen a múlt héten látott 4,8 százalékos 10 éves hozamszinttel, akkor érdekes dolgokat láthatunk.

Forrás: Erste, Bloomberg

Mint az ábrán jól látható, míg korábban – és ma is a 4,56 százalékos – hozamszinttel, egy kicsit túl optimistának tűnt a hosszú oldalon a kötvénypiac, addig a múlt heti 4,8 szinttel már igencsak pesszimistának. Egy biztos, egyik sem tükrözi azt a pozitív álláspontot, amelyet az egyik Fed kormányzó pendített meg tegnap, nevezetesen, hogy az egyensúlyi hozamszint – hosszútávon – 3 százalék körül van.

Mit mond, mit sugall ez nekünk? Azt, hogy rövidtávon a 10 éves hozamszint nagyjából megérkezett a helyére. Talán 4,6-4,65 százalék környékén lehet ez a szint. Viszont az is látszik az elmúlt napok eseményeiből – miközben a 10 év alatti hozamok nem nagyon változtak –, hogy valószínűleg tényleg van egy komoly eladó, s az valószínűleg tényleg Kína lehet.

De az is látszik, hogy egy picit túlszaladhatott az eladásokkal. Ez nem jelenti azt, hogy nem jön vissza, s nem okoz megint valamiféle kicsit furcsa forward görbét, de a nagyobb valószínűségű esemény összeségében az lehet, hogy nem lesznek további erőteljes mozgások a hozamokban. 

Így a befektetők az eredményvárakozások változásaira figyelhetnek, s azok mozgathatják a piacokat. S megkezdődhet a lecsatolódás a hosszú hozamokról. Ráadásul (i) a negyedik negyedévben már újra emelkednek az éves eredmények, s erre valamiféle indikációt is kaphatunk (ii) a most kezdődő harmadik negyedéves gyorsjelentési szezonban. (forrás: ERSTE)

Jelentős pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok szerdán.
2024. 06. 12. 16:30
Megosztás:

Stagnált a brit gazdaság áprilisban

Áprilisban stagnált, az áprilissal zárult három hónapban viszont élénk ütemben nőtt a brit gazdaság teljesítménye.
2024. 06. 12. 15:30
Megosztás:

Májusban gyorsult a németországi infláció

Gyorsult májusban a németországi infláció az előző havi három éves mélypontról a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis végleges adatokat publikáló szerdai jelentése alapján.
2024. 06. 12. 15:00
Megosztás:

Kínában nem gyorsult az infláció májusban

Kínában az elemzők által várt gyorsulás helyett az áprilisival megegyező volt a fogyasztói árak emelkedése májusban, ezzel már a negyedik egymást követő hónapban jegyeztek föl emelkedést.
2024. 06. 12. 14:30
Megosztás:

Átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai

A Taborfigyelo.hu adatai szerint átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai, így egy napközis tábor átlagára valamivel 50 ezer forint felett van, míg egy ottalvós táborért átlagosan 80 ezer forintot kell fizetnie a családoknak; a táborok átlagárai között régiónként akár 10 százalékos eltérés is lehet.
2024. 06. 12. 14:00
Megosztás:

Megújul Tiszafüred belvárosa

Megújul Tiszafüred belvárosa, a projekt megvalósítása során egyebek mellett zöldfelületek újulnak meg, játszótéri játékokat telepítenek, új burkolatot kap több út és kerékpártámaszokat helyeznek el - közölte a kommunikációért felelős cég az MTI-vel.
2024. 06. 12. 13:30
Megosztás:

Már kevésbé hatásosak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok

Egyre tudatosabb a vevők, akikre már kevésbé hatnak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok, a véleményvezérekre is csak akkor hallgatnak a követőik, ha szakmai érvekkel keresik a figyelmüket - derül ki az EY legfrissebb, globális fogyasztói felméréséből, amelynek eredményeiről közleményben tájékoztatták az MTI-t.
2024. 06. 12. 13:00
Megosztás:

Kanadai cégre bízta Románia a cernavodai atomerőmű korszerűsítését

A Canadian Nuclear Partners (CNP) részvénytársaságra bízta a romániai atomerőművet működtető Nuclearelectrica (SNN) a jelenleg két blokkal működő cernavodai erőmű 700 megawattos egyes blokkja korszerűsítésének projektmenedzsmentjét - közölte az Agerpres hírügynökség kedden.
2024. 06. 12. 12:30
Megosztás:

A Költségvetési Tanács elnöke szerint indokolt a fegyelmezett költségvetés tartása

Indokolt a nagyon fegyelmezett költségvetés, illetve annak folyamatos monitorozása, hogy tartható-e a 4,5 százalékos hiánycél - mondta a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság meghívására tartott online előadásában kedden.
2024. 06. 12. 12:00
Megosztás:

Budapesten tanácskoznak a világ legnagyobb ipari paradicsomfeldolgozói

A globális ipari paradicsomfeldolgozói és -termelői szektor legnagyobb szereplői érkeztek Budapestre az Ipari Paradicsom Világtanács (WPTC) és a Nemzetközi Kertészettudományi Társaság (ISHS) 15. világkongresszusára, 17. szimpóziumára - közölte az Univer Product Zrt., az esemény kiemelt támogatója az MTI-vel kedden.
2024. 06. 12. 11:30
Megosztás:

Megújul a 135 éves múltra visszatekintő vasúti képzés

Megújul a 135 éves múltra visszatekintő vasúti képzés, egységesebbé, rugalmasabbá és hatékonyabbá válik a vasúti alapképzések és a folyamatos időszakos oktatások rendszere - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 06. 12. 11:00
Megosztás:

Megindult a forgalom az M44 gyorsforgalmi út két új felüljáróján

Megindult a forgalom az M44 gyorsforgalmi út két új felüljáróján - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 06. 12. 10:30
Megosztás:

Egyre kevesebben járnak napi nyolc órában munkába

Egyre elterjedtebb jelenség, hogy a cégek nem a megszokott, napi nyolcórás, helyi munkavégzésben, hanem alternatív módon foglalkoztatják a munkavállalóikat. Az atipikus munkavégzés elterjedését a 2020-as koronavírus-járvány korábban sosem látott mértékben gyorsította fel. A már megszokottnak mondható home office és távmunka mellett még számos alternatíva létezik – derül ki a Profession.hu adataiból.
2024. 06. 12. 10:00
Megosztás:

Kormányzati segítséggel cigányzenétől lesznek hangosak az ország éttermei

97 prímás, 45 hegedűs, 60 brácsás, 8 csellós, 73 nagybőgős, 19 klarinétos és 58 cimbalmos zenél majd országszerte az éttermekben - jelentős túljelentkezéssel zárult a Muzsikáló Magyarország 2024 program pályázati időszaka.
2024. 06. 12. 09:41
Megosztás:

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint, miután kedden negatív korrekció történt a hazai részvénypiacon.
2024. 06. 12. 09:00
Megosztás:

6 milliárdos részvényvisszavásárlást jelentett be a GM

A General Motors 6 milliárd dollár értékű részvényvisszavásárlási programot jelentett be, mivel a korábbi 10 milliárdos program várhatan kifut ebben a negyedévben.
2024. 06. 12. 08:30
Megosztás:

Óvatosan költekezünk: a fogyasztók 43%-a tart attól, hogy az anyagi helyzete romlani fog

A folyamatosan növekvő inflációs nyomás nemcsak a fogyasztói trendeket rendezi át, de egyes igényeket is felerősít. Megváltoztak a kiskereskedőkkel szembeni elvárások és a generatív MI a vásárlás terén is egyre kiemeltebb szerephez jut – derül ki a Capgemini Research Institute legfrissebb kutatásából.
2024. 06. 12. 08:10
Megosztás:

Elérhetetlen a Filecoin 10 dolláros célára? Az Angry Pepe Fork célja, hogy túlszárnyalja a Bonkot és a Dogecoint

Radiants elindította a Bonkathont, egy hackathont, amely a Bonk (BONK) ökoszisztéma fejlesztését célozza, növelve ezzel a projekt vonzerejét, de ennek ellenére értéke 20%-kal csökkent. Eközben a Dogecoin (DOGE) értéke is esett, és a Filecoin (FIL) küzd a 10 dolláros árhatár eléréséért.
2024. 06. 12. 07:40
Megosztás:

Micsoda?! Senki által nem tudott adatok láttak napvilágot a lakásbiztosításokról

Hihetetlen mértékben nőtt a lakásbiztosítási szerződések száma az első negyedévben. A több mint 840 ezer új szerződés döntő része azonban nem új biztosítás volt, hanem a meglévő ügyfelek kaptak az egyik biztosítónál egy szép kis ajándékot - írja a Bank360.hu.
2024. 06. 12. 07:30
Megosztás:

Békés vármegyében több mint 300 millió forint támogatás a nyári diákmunkaprogramra

Az idén több mint ezerötszáz 16-25 év közötti nappali tagozatos tanuló és egyetemi hallgató vállalhat nyári diákmunkát július-augusztusban Békés vármegyében; a program megvalósításához a kormány több mint 305 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít - közölte a Békés Vármegyei Kormányhivatal kedden közleményben az MTI-vel.
2024. 06. 12. 07:00
Megosztás: