Lakossági állampapírt vettél? Akkor most ezen fájhat a fejed!

Egyre többen cikkeznek arról, hogy micsoda pénzeső dagaszthatja a magyar megtakarítók zsebét hamarosan. Az elmúlt napokban több médium is foglalkozott a dologgal.

Lakossági állampapírt vettél? Akkor most ezen fájhat a fejed!

Nevezetesen azzal, hogy februárban az 500 milliárd forintot közelíti az állam által kifizetett kamat, de az év első felében 1000 milliárd forint körül lehet ez az összeg. Ez az idei várható GDP mintegy 1,2 százaléka, azaz igencsak jelentős összeg.

Mindenki találgatja, hogy hol landol ez a pénzmennyiség. A csökkentett kamatú állampapírokban? Vagy elvándor hazai, külföldi részvénypiacokra?

Minden benne van a pakliban, de a jelenlegi tőzsdei raliban az értékeltségeket is figyelembe véve a régiós feltörekvő piacok, azon belül pedig a magyar igazán izgalmas célpiac lehet. 

Nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a magas lakossági állampapír kamatok számos befektetőt csábítottak el a részvénypiacról az elmúlt években, akik most a csökkenő kamatokat látva újra a tőzsdei befektetések felé fordulhatnak. Szóval érdemes megnézni, hogy az érkező pénzek hogyan viszonyulnak a részvénypiac méretéhez.

A BUX indexben található részvények összértéke, piaci kapitalizációja 10.700 milliárd forint körül van jelen pillanatban, azaz mintegy 50 százalékkal haladja meg azt a 7000 milliárd forintot, ami lakossági állampapírokban van. Ez azt jelenti, hogy az érkező cirka 1000 milliárd forint a magyar részvénypiacon landolna, figyelembe véve azt is, hogy a szabad közkézhányad jóval kisebb, mint a teljes piaci kapitalizáció, ami 7200 milliárd forint, az elérhető részvény kapitalizáció cirka 14 százaléka lenne!

Ez pedig hatalmas összeg!!

Jó-jó, ez nem mind a BUX-ba fog érkezni, de azért mutatja, hogy a mostani kamatfizetéseknek akár egészen komoly hatása is lehet a világ egyik legalulértékeltebb piacára nézve.

Hogy mennyire alulértékelt a BUX?

A feltörekvő piacok közül a második a chilei után és a török előtt, a standardizált előremutató P/E ráta szerint és a sokéves átlagos értékeltségtől való eltérés alapján.

Oké, de ha ide jön a pénz, akkor mi lesz vele később? Marad? Vagy elmegy?

Ezt nem tudhatjuk, de! Idén kb. 1200 milliárd forint kamatot fizetnek a lakossági állampapírok. Tavaly csak a négy blue-chip, melyek a BUX több, mint 90 százalékát adják, mintegy 1700 milliárd forint profitot termeltek az Erste előrejelzése szerint.

Idén alapvetően valami hasonlóra számíthatunk, aztán az elkövetkező években növekedhet tovább az eredménytömeg. Ez a piaci kapitalizáció cirka 16 százaléka.

Ugyanakkor az osztalékhozam elég magas, 4-6 százalék között alakul. Tavaly az MSCI Hungary esetében ez az érték 5 százalék fölött volt, de mostanra nagyot emelkedtek a részvényárak, s az osztalékban nem várunk jelentős ugrást, kivéve az MTel esetében, amely viszont nem tagja a fent említett indexnek.

Szóval, úgy tűnik, hogy 4-5 százalék körüli értékkel számolhatunk hosszabb távon is. Ehhez pedig még hozzájöhet az áremelkedésből keletkező haszon, ami akár jelentős is lehet, ha a piac tényleg átértékelődik, ez különben szerintünk már el is kezdődött - vélik az ERSTE elemzői.

Ez pedig sokkal versenyképesebbnek tűnik, mint az egyre alacsonyabb hozamokat (igaz kockázatmentesen) kínáló lakossági állampapírok. Egy szó, mint száz, hogy lesz-e tűzijáték, azt nem tudjuk. De, hogy jó esély van rá, az elég valószínűnek tűnik!

Csökkent a betöltésre váró állások száma

Négy vármegye kivételével az ország valamennyi területén alacsonyabb a betöltésre váró állások száma idén az első negyedévben, mint egy évvel korábban - közölte a Profession.hu csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 18. 20:00
Megosztás:

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon, az euró és a svájci frank ellenében 0,4 százalékkal, a dollárral szemben 0,6 százalékkal.
2024. 04. 18. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Pozitív kezdés és némi ingadozás után indexemelkedéssel fejezték be a csütörtöki kereskedést a vezető európai értékpapírpiacok.
2024. 04. 18. 19:00
Megosztás:

Alulteljesítő volt ma a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
2024. 04. 18. 18:30
Megosztás:

Milliárdok sorsa dőlhet el az 1%-ok felajánlása által

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 18. 18:00
Megosztás:

A segédmotoros kerékpárra is kell ám kötelezőt kötni!

A robogótulajdonosok jelentős része továbbra sincs tisztában azzal, hogy biztosítási kötelezettség nem csupán a rendszámmal ellátott járművekre, hanem minden olyan segédmotoros kerékpárra is kiterjed, amely részt vesz a közúti forgalomban - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 18. 17:30
Megosztás:

Márciusban csökkent az eladott új autók száma az Európai Unióban

Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
2024. 04. 18. 17:00
Megosztás:

Felújítják a Hotel Silvanust

Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a visegrádi Silvanus Hotelnek a legfelső szintje és tetőszerkezete, a jelentős tűzkárt szenvedett, több mint 100 embert foglalkoztató, 4 csillagos szálloda helyreállítása elkezdődött, amelyhez a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 60 millió forinttal járul hozzá.
2024. 04. 18. 16:30
Megosztás:

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó a gazdasági versenyképességgel a középpontban

Megkezdődött szerda este az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről.
2024. 04. 18. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából.
2024. 04. 18. 15:30
Megosztás:

Fejlesztés ment végbe a Gyep-Mester Kft.-nél

Csaknem 180 millió forintból fejlesztett a parkfenntartással és kertépítéssel foglalkozó Gyep-Mester Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 15:00
Megosztás:

A csok plusz nagyot lendített az ingatlanpiacon az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.
2024. 04. 18. 14:30
Megosztás:

Nő a Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz szerepe

A Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz (LNG) egyre nagyobb szerepet fog játszani az Európai Unió ellátásában, s ebben Trinidad és Tobago kulcsszereplő lesz. Az együttműködés alapjait már lerakták, a végrehajtás megkezdése pedig a magyar elnökség idejére fog esni - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a szigetország fővárosában, Port of Spainben.
2024. 04. 18. 14:00
Megosztás:

Nagyobb beruházást tervez a BioTechUSA

Idén ötmilliárd forint vagy azt meghaladó összegű beruházással számol a tisztán magyar tulajdonú BioTechUSA cégcsoport, amely 2023-ban több mint kilencvenmilliárd forint árbevételt ért el.
2024. 04. 18. 13:30
Megosztás:

Élénkül idehaza a gasztroturizmus

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.
2024. 04. 18. 13:00
Megosztás:

Megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út

Szeptember 4-8. között Szilvásvárad ad otthont a négyesfogathajtó világbajnokságnak, amelyhez kapcsolódóan megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:30
Megosztás:

Újabb támogatást kapott az MVM Mobiliti

Csaknem 1,2 milliárd forint támogatást kapott elektromos töltők telepítéséhez az MVM Mobiliti Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:00
Megosztás:

Ma rendezik meg a Logisztika Napját

Ma rendezik a hazai ellátási lánc szakma egyik legnagyobb, országos eseménysorozatát, a Logisztika Napját - tájékoztatta az MTI-t a a szervező Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2024. 04. 18. 11:30
Megosztás:

Fejlesztések kezdődnek Martfűn

Komplex fejlesztés kezdődik Martfűn a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán elnyert 363 millió forint támogatásból - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei város önkormányzata az MTI-vel.
2024. 04. 18. 11:00
Megosztás:

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 10:30
Megosztás: