Itt az újabb kamatvágás

Újabb 75 bázisponttal csökkent a hazai kamatszint. A döntés nem okozott meglepetést, ezzel az alapkamat 11,5 százalékra, az overnight jegybanki betét kamatszintje 10,5 százalékra, az overnight fedezett hitel kamata pedig 12,5 százalékra csökkent. A kamatvágási ciklust a továbbiakban 75 bázispontos lépésekben folytathatja az MNB.

Itt az újabb kamatvágás

Nem változott a legfontosabb üzenet. A megjelent közlemény utolsó, legfontosabb bekezdése változatlan maradt: "a globális dezinflációt övező kockázatok és a nemzetközi befektetői hangulat változékonysága egyaránt körültekintő monetáris politikát indokol. A Tanács folyamatosan értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, és a következő hónapokban ezek alapján dönt a monetáris kondíciók további módosításáról.” 

A döntést követő háttérbeszélgetésen Virág Barnabás elmondta, hogy lépésről lépésre, körültekintően, adatvezérelt módon, az inflációs pályát befolyásoló tényezők és kockázati környezet alakulásának függvényében dönt. Még nem dőlhet hátra a jegybank, nem hirdethet túl korán győzelmet az infláció felett, a dezinflációt 2024-ben is folytatni kell. A mai ülésen hasonlóan az októberi üléshez három kamatcsökkentési opcióról tárgyalt (50, 75, 100 bázispontos vágás), végül egyhangú döntés született. Az irányadó ráta év végére 11 százalék alá csökkenhet, és 2024 februárjában egyszámjegyű lehet a jelenleg elérhető információk, adatok alapján. 

A hazai gazdaság kilépett a technikai recesszióból. A harmadik negyedévben 0,9 százalékos bővülést mutatott a hazai GDP a második negyedévhez képest, ezzel véget ért az 1 éven tartó technikai recesszió Magyarországon. A jegybank saját, magasfrekvenciás adatai alapján a gazdasági teljesítmény az év végén várhatóan tovább élénkül. 

Dinamikusan csökken az infláció. Októberben 9,9 százalékos éves inflációt mért a Központi Statisztikai Hivatal, mely kisebb részben a magas bázis hatásának köszönhető, de mindenképpen biztató, hogy havi bázison 0,1 százalékos volt az árak csökenése. Éves összehasonlításban az élelmiszerek 10,4 százalékos, a szolgáltatások 13,2 százalékos emelkedést mutattak. A következő hónapokban tovább csökkenhet az infláció üteme, várakozásunk szerint az év végére megközelítheti a 6,5 százalékot, az éves átlagos infláció még így is 18 százalék közelében alakulhat. 

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

Kivár az Európai Központi Bank és a Fed. Mindkét nagy jegybank adatvezérelt üzemmódban működik, az Európai Központi Bank döntéshozói nem zárják ki a további kamatemelés lehetőségét, amennyiben a beérkező inflációs adatok szükségessé teszik a közeljövőben, azonban valószínűbb, hogy véget érhetett a kamatemelési ciklus. Az amerikai jegybank is befejezte a monetáris szigorítást, azonban a jövő évi első negyedév inflációs adatainak függvényében még az Egyesült Államokban is felmerülhet a kamatemelés lehetősége. 

A legnagyobb kérdés, hogy az infláció beragad-e a jegybanki célszint felett, és milyen hosszú ideig szükséges a jelenlegi kamatszinteket fenntartani. A piaci szereplők hajlamosak előreszaladni, mind a Fed, mind az EKB részéről a második negyedévben már kamatvágásra számítanak az árazások alapján. Ezeket a várakozásokat a jegybankárok igyekeznek hűteni, hangsúlyozva, hogy még nagyon korai a kamatvágási ciklus megkezdéséről beszélni. A Fed legközelebb december 13-án, az Európai Központi Bank december 14-én tart kamatdöntő ülést. 

Fontos ellenállás fölé emelkedett az euró-forint árfolyama. A 200 napos mozgóátlag 379,57-nél húzódik, illetve a szeptember vége óta tartó csökkenő trendcsatorna felső trendvonalát is átlépte a jegyzés. Amennyiben szignifikáns lesz a mozgás, tehát a 379,50-380,00-as tartomány felett zár az árfolyam, folytatódhat az emelkedés, és 382,50-nél adódhat a következő fontos ellenállási szint. Ezt a forgatókönyvet támogatják az indikátorok is, az MACD már vételi jelzést adott, hamarosan az RSI is követheti. 

Így ünnepelte Donald Trump 78. születésnapját

Floridában tartott választási gyűlésén ünnepelte a 78. születésnapját Donald Trump pénteken.
2024. 06. 15. 15:00
Megosztás:

Elindult a Nemzeti Kutatási Kiválósági Program

A HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat tudományos közössége számára is számottevő lehetőséget kínál a múlt hónapban elindult Nemzeti Kutatási Kiválósági Program (NKKP) - közölte pénteken a HUN-REN az MTI-vel.
2024. 06. 15. 14:00
Megosztás:

A 400 millió fős globális tartalomgyártói piacot hódítaná meg a RECnGO a vezető kínai videós hardvergyártóval karöltve

A RECnGO nevét ma már szinte mindenki ismeri, aki minőségi videós anyagok készítésével foglalkozik akár hobbi, akár profi szinten: a magyar startup forradalmi applikációja bármilyen okoseszközt képes egy gombnyomással profi videóstúdióvá változtatni. A kreatív tartalomgyártás mára egy több mint 400 millió fős globális iparággá nőtte ki magát, átlagosan pedig heti 17 órányi videót fogyasztunk a különböző platformokon. Az ebben rejlő üzleti lehetőségek szinte korlátlanok, ennek kiaknázásában pedig fontos együttműködést kötött a RECnGO. A kameratechnikai kiegészítők világpiacának 40%-át uraló kínai óriás, a SmallRig csúcskategóriás eszközei mostantól a magyar fejlesztésű alkalmazás tudásával felvértezve készíthetnek stúdióminőségű videókat bárhol, bármikor. A RECnGO ezzel közvetlen elérést kap a mintegy 70 millió kínai videós tartalomgyártóhoz, globálisan pedig még több kaput nyithat meg az együttműködés. A cél a 400 milliós globális piac minél nagyobb elérése.
2024. 06. 15. 13:00
Megosztás:

Nyílt nappal indítja a következő évadot a Radnóti Színház

Nyílt nappal indul a jövő évad szeptember 15-én a budapesti Radnóti Színházban, amely megtartotta évadzáró társulati ülését; Kováts Adél igazgató összegezte az elmúlt évadot, és kihirdette a következő szezon új bemutatóit.
2024. 06. 15. 12:00
Megosztás:

Nagyon beindultak a zöld lakáshitelek

Átlépte a 200 milliárd forintot a zöld lakáshitel állomány. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hupénzügyi szakértője szerint akár 2 millió forint is spórolható a fenntarthatóságot preferáló banki zöld hitel kamatkedvezménnyel. A bankok konstrukcióival kiegészíthető a júliusban induló otthonfelújítási program is.
2024. 06. 15. 11:00
Megosztás:

Elon Musk víziója: humanoid robotok

Mint a nagykönyvben, úgy viselkedett tegnap az S&P500 és a Nasdaq is. A tegnapelőtti szökési rés kialakulását követően napon belüli korrekciót láthattunk, azaz fekete gyertyákat, de a rések nem sérültek.
2024. 06. 15. 10:00
Megosztás:

Meglepő döntés a japán jegybanktól

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a 0-0,1 százalékos alapkamaton a japán jegybank, azonban a kötvényvásárlási programjával kapcsolatban meglepte a piacokat.
2024. 06. 15. 09:00
Megosztás:

Egyre növekvő HR-igények Baranyában – regionális központtá fejleszti pécsi irodáját az ország vezető HR-szolgáltatója

A Baranya megyei és régiós gazdasági fellendülés támogatása érdekében délnyugat-magyarországi regionális központtá alakítja Pécsett működő leányvállalata irodáját a Prohuman, Magyarország piacvezető és Közép-Kelet-Európa egyik leggyorsabban növekvő HR-szolgáltatója. A vállalat nemrég stratégiai megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetemmel, most pedig a térség gazdasági fellendülésére és az ezzel együtt megugró HR-igényekre reagálva régiós központtá fejleszti pécsi irodáját. Az ünnepélyes megnyitón a vállalat igazgatóságának elnöke mellett részt vett a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója, a Pécsi Tudományegyetem kancellárja és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára is.
2024. 06. 15. 08:00
Megosztás:

Hosszú lesz a sárgabarack idei szezonja

A megszokottnál korábban kezdődött és tovább is tarthat a sárgabarack szezonja az idén - közölte az MTI-vel csütörtökön a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet.
2024. 06. 15. 07:00
Megosztás:

A Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon az Északi-tengeri hajózási útvonalról is tanácskoztak

A Roszatom részvételével tartott tanácskozáson a sarkvidéki teherflotta megújításáról, a műholdas adatszolgáltatásról és a Kínával folytatott logisztikai együttműködésről tárgyaltak.
2024. 06. 15. 06:00
Megosztás:

Erősebb autó = több baleset?

A kezdő vezetőknek általában azt tanácsolják, hogy amíg kellő tapasztalatot nem szereznek az utakon, lehetőleg olcsó és viszonylag kis teljesítményű motorral felszerelt autót vezessenek – így nagyobb eséllyel kerülhetik el a baleseteket. Ugyanakkor az is tény, hogy az erős járművek jobban irányíthatók, sőt a fékrendszerük is fejlettebb, ami viszont megkönnyíti a vezetést.
2024. 06. 15. 05:00
Megosztás:

2024-es mémcoin árfolyam előrejelzések: Dogecoin, Raboo, FLOKI

A 62 milliárd dolláros mémcoin piac jelenleg számos változást tapasztal, és a befektetők alig várják, hogy megtudják, mit tartogat a jövő az olyan érdekes mémcoinok számára, mint a Dogecoin, a FLOKI és egy új előértékesítési érme, a Raboo (RABT).
2024. 06. 15. 03:00
Megosztás:

Dogecoin gyilkos, amely bikás 100x növekedési potenciált mutat: Van-e esélye az APORK-nak, hogy túlszárnyalja a Bonk-ot?

A Bonk (BONK) elérhetőségi szintje növekszik, különösen mióta a bonkSOL elindult a Texture platformon. Bárki használhatja az LST-t likviditás megszerzésére. Továbbá, a Dogecoin (DOGE) értéke csökkent, ami sokakat arra késztetett, hogy diverzifikálják befektetéseiket.
2024. 06. 15. 02:00
Megosztás:

Mennyi vizet fogyaszt egy átlagos család egy nap? Mi fogyaszt nagyon sok vizet a lakásban?

Amennyiben szeretnéd megtudni, hogy a Te családod vízfogyasztása sok vagy kevés, álljon itt egy átlagos 4 fős (2 felnőtt 2 gyerek) magyar család vízfogyasztási szokása.
2024. 06. 15. 01:00
Megosztás:

Tízszeres hasznot hozhat ez a kriptó - állítják a szakértők

Már több mint 2 millió dollárnyi összegyűjtött pénzzel rendelkezik, és az elemzők 10-szeres nyereséget jósolnak neki a bevezetés után, ez a "Learn-to-Earn" token tehát joggal tartja izgalomban a befektetőket.
2024. 06. 15. 00:01
Megosztás:

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók, mert másként látják, hogy mi tesz vonzóvá egy munkahelyet és, hogy mi a fontos az állásinterjún - közölte a McDonald's és a Profession.hu közös, reprezentatív kutatásának eredményeit csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 23:00
Megosztás:

A vízkincs hatékony hasznosítása nemzeti ügy

A vízkincs védelme, hatékony hasznosítása nemzeti ügy, a közműszolgáltatások színvonalának emelése pedig közös érdek - mondta az energiaügyi miniszter a Víziközművek napja alkalmából adományozott miniszteri elismerések átadásán csütörtökön Budapesten.
2024. 06. 14. 22:00
Megosztás:

Befejeződik a Villány és Máriagyűd közötti kerékpárút építése

Mintegy 350 millió forintos fejlesztési forrásból épül meg a borairól híres Villány és a népszerű zarándokhelynek számító Máriagyűd közötti kerékpárút még hiányzó szakasza - tájékoztatta a Baranya Vármegyei Önkormányzat az MTI-t.
2024. 06. 14. 21:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 14. 20:00
Megosztás:

A rossz nemzetközi befektetői hangulat húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,41 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel 69 536,56 ponton zárt pénteken.
2024. 06. 14. 19:00
Megosztás: