Jelentős innováció előtt állhat a kiberbiztonsági piac

Lezárult a Quadron Kibervédelmi Kft., a BME és a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) közös tudományos kutatási projektjének első szakasza. A kutatás középpontjában egy olyan, mesterséges intelligencián alapuló eljárás állt, ami képes lehet azonnal érzékelni, ha egy informatikai rendszert támadás ér - azaz jóval előbb, mint ahogy a támadás által okozott károk mutatkoznának.

Jelentős innováció előtt állhat a kiberbiztonsági piac

Az egyre növekvő hálózatok sebezhetőségének minimalizálása folyamatos kihívások elé állítja a kiberbiztonsági szakmát mind az üzleti, mind a lakossági felhasználók esetében is. Az IDC (International Data Corporation) előrejelzése szerint 2025-re 55,7 milliárd okos eszköz lesz a világon, melyek 76% rendelkezik majd IoT kapcsolattal (Internet of Things), azaz több mint a háromnegyedük lesz kapcsolatban valamilyen hálózattal.

A jelenlegi is zajló kutatás előzménye a Quadron és a BME korábbi együttműködésén alapult, mely még az egyetem PARIPA programjának keretén belül kezdődött el. A PARIPA kezdeményezésnek köszönhetően tehetséges egyetemisták kapnak lehetőséget arra, hogy részt vegyenek a Quadron Research Lab kutatás-fejlesztési projektjeiben.

A Quadron Research Lab a PARIPA program diákjaival közösen egy olyan anomáliaészlelési eljárás kidolgozásával foglalkozott, amely képes valós időben észlelni a számítógépes hálózatokban felbukkanó belbiztonsági fenyegetéseket. Tevékenységük felkeltette a BME és a MILAB érdeklődését, így jött létre a 3 fél együttműködése a tudományos kutatás lefolytatására.

"Az anomáliaészlelés célja egy megfigyelt rendszer normális viselkedéstől eltérő működésének detektálása, ami „szokatlan” adatok kimutatására alkalmas algoritmusok segítségével történhet. A hálózati anomáliákat különféle események okozhatják, például a hálózati összetevők meghibásodása, vírusok és kibertámadások. Az ilyen események időben történő észlelése kulcsfontosságú egy hálózat és a kapcsolódó szolgáltatások megbízhatóságának, hozzáférhetőségének és minőségének szavatolásához. A rohamosan növekvő számú új eszközök csatlakoztatása, új szolgáltatások elindítása és új alkalmazások használatával ez folyamatosan növekvő kihívást jelent" - mondta Szekeres Balázs, a Quadron műszaki igazgatója.

„A MILab célja Magyarország élenjáró tudományos és mérnöki kompetenciainak hangsúlyossá tétele, valamint a hatékony tudástranszfer biztosítása a mesterséges intelligencia területén. Az elmúlt egy évben a Budapesti Műszaki Egyetemen a MILab keretein belül egyebek között a biztonságra és a személyes adatok védelmére, a gépi látásra és érzékelésre, a gépi tanuláson alapuló intelligens gyártásra, illetve az orvosi és egészségügyi alkalmazásokra irányult kutatások és fejlesztések valósultak meg" – nyilatkozta Dr. Levendovszky János, a BME tudományos rektorhelyettese, egyetemi tanára, a MILAB BME koordinátora.

Az új eljárás tesztelése és hitelesítése egy ingyenesen hozzáférhető keretrendszerben, az NFStreamben történt, ami Dr. Zied Aouini, a franciaországi SoftAtHome kutatója és Dr. Pekár Adrián, a BME HIT tanszék egyetemi adjunktusának együttműködésének köszönhetően jött létre. Célja, hogy egy bárki által hozzáférhető keretrendszerrel segítsék és népszerűsítsék a hálózati adatforgalomra irányuló kutatásokat. "Az NFStream keretrendszert úgy terveztük, hogy az online és offline hálózati adatokkal való munkát intuitívvá és egyszerűvé tegye, miközben megkönnyíti az utat a hálózattól a gépi tanulásig." - számolt be az együttműködésről Dr. Pekár Adrián.

A kutatás első fázisának lezárása után a Quadron Research Lab tovább folytatta a munkát az új, viselkedésalapú eljárással, hogy az mielőbb egy használható és implementálható megoldássá váljon partnerei számára. A munka már a prototípus fejlesztésnél tart, melyben továbbra is részt vesznek a BME hallgatói, akik ennek köszönhetően egyedülálló szakmai tapasztalatokra tehetnek szert.

" A kutatásból származó eredmények és megállapítások komoly tudományos előrelépést eredményezhetnek az intelligens hálózatirányítás számos területen, illetve további jövőbeli tudományos kutatásokat alapozhatnak meg. Kollaborációnk nem csak kutatási, hanem piaci potenciállal is bír, ugyanis jelentős egyedi értéknövelt szolgáltatástartalmat tud nyújtani hazai és nemzetközi ügyfeleinknek. " - nyilatkozta Gulyás Péter, a Quadron ügyvezető igazgatója.

A kutatásnak köszönhetően ráadásul olyan kihívást jelentő kiberbiztonsági kérdések is előkerültek, melyek megalapozhatják a Quadron Research Lab, a MILAB és a BME hosszú távú együttműködését az alkalmazott kutatások folytatására.

A kristálycukor eltűnésének rejtélye és megoldása - hová tűnt a boltokból az 1 kg-os kristálycukor?

A hatósági áras üzemanyag után a cukor lehet a következő olyan árstopos termék, amelyből tartós hiány jelentkezhet az üzletekben. Noha az ársapka és az időről időre felmerülő készlethiány érdemben növelte az egy kilogrammos kristálycukor iránti keresletet, ám a hatósági áras üzemanyagokkal szemben nem vezetett a kínálat drasztikus visszaeséséhez - olvashatjuk a napi.hu beszámolójában.
2022. 12. 09. 04:00
Megosztás:

Az emberkereskedelem veszélyeire figyelmeztetett az ENSZ migrációs ügynöksége

Az emberkereskedelem veszélyeire figyelmeztetett az ENSZ migrációs ügynöksége egy csütörtöki kerekasztal-beszélgetésén Budapesten.
2022. 12. 09. 03:30
Megosztás:

Putyin szerint Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor csütörtökön az Oroszország Hőse címmel kitüntetett katonákat fogadott a Kremlben.
2022. 12. 09. 03:00
Megosztás:

Az EU jóváhagyta Horvátország schengeni csatlakozását, Bulgáriáét és Romániáét nem

Az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa csütörtökön jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, nem született viszont döntés arról, hogy Bulgária és Románia mikor csatlakozhat a személyek szabad mozgását is garantáló nemzetközi zónához.
2022. 12. 09. 02:30
Megosztás:

Szellemi honvédőket díjazott a CÖF-CÖKA

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke, ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA szóvivője és a Regőczi Alapítvány vehette át a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Szellemi honvédő díját csütörtökön Budapesten.
2022. 12. 09. 02:00
Megosztás:

Jelentős szakpolitikai eszközök segítik a kertészeti ágazat modernizációját

A mostani kihívások, többek között az aszály és a drasztikusan emelkedő inputárak felhívják a figyelmet az inputhatékonyságot és a termelési biztonságot növelő fejlesztések fontosságára - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára a FruitVeB Kertészeti Évzáró konferenciáján, csütörtökön, Kecskeméten a tárca közleménye szerint.
2022. 12. 09. 01:30
Megosztás:

Franciaország vonzza a legtöbb külföldi befektetést Európában

Franciaország vonzza a legtöbb külföldi befektetést Európában, tavaly 1222 új befektetés valósult meg, és a 17 ezer külföldi vállalkozás több mint kétmillió franciát foglalkoztatott 2021-ben - derül ki a francia statisztikai hivatal, az INSEE csütörtökön közzétett adataiból.
2022. 12. 09. 01:00
Megosztás:

Romániában 18 százalékkal emelkedik januártól a bruttó minimálbér

Romániában 17,6 százalékkal 3000 lejre (253 ezer forint) emelkedik a bruttó minimálbér január elsejétől - határozott csütörtöki ülésén a bukaresti kormány.
2022. 12. 09. 00:30
Megosztás:

A Fitch szerint negatív a közép- és kelet-európai térség kilátása

Várhatóan romlanak jövőre a közép- és kelet-európai államadósok hitelkondíciói, elsősorban az ukrajnai háború átgyűrűző gazdasági, főleg energiapiaci hatásai és a valószínűleg meredeken lassuló növekedés miatt, ezért a régió egészének általános besorolási kilátása negatív - áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban bemutatott térségi szektorelemzésében. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor Magyarországra változatlanul stabil államadós-osztályzati kilátást tart érvényben.
2022. 12. 09. 00:05
Megosztás:

Neked van otthon pumpád?

Nem, most nem a bringához való pumpára gondoltunk, bár általában az is a férfiak tipikus alapfelszereléséhez tartozik. Persze a nők is tudnak pumpálni, de most mi egy kicsit inkább a férfiakkal szeretnénk most foglalkozni.
2022. 12. 08. 23:30
Megosztás:

Elfogadta a román kormány a jövő évi költségvetés-tervezetet

Elfogadta a román kormány a jövő évi költségvetés-tervezetet, amely 2,8 százalékos gazdasági növekedéssel és 4,4 százalékos államháztartási hiánnyal számol.
2022. 12. 08. 23:00
Megosztás:

Béremelés nélkül is erősíthető a munkavállalói lojalitás

A SZÉP kártya mellett a céges programok, a telefon vagy laptop, a vállalati autók és a tréningek a legnépszerűbb, sztenderd béren kívüli juttatások a hazai vállalatoknál – derül ki az EY Adókonferencia több mint 250 résztvevője körében készített felmérésből. A tanácsadócég szakértői arra is felhívták a figyelmet, hogy a megszokott megoldásokon túl számos adóhatékony lehetőség kínálkozik – ideértve bizonyos értékpapír programokat is – amelyekkel a vállalkozások a bérköltségek jelentős emelése nélkül is növelhetik a munkavállalók motivációját és lojalitását.
2022. 12. 08. 22:30
Megosztás:

Tíz kategóriában adták át a közmédia díjait

Tíz kategóriában adták át a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított szakmai díjakat csütörtökön Budapesten a példaértékű munka és a közszolgálatért végzett tevékenység elismeréseként.
2022. 12. 08. 22:00
Megosztás:

Regionális kamarai együttműködés keretében támogatná a területfejlesztési miniszter a hazai vállalkozásokat

A területfejlesztési minisztérium stratégiai partnerséget ajánlott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának (BKIK) a Budapest és Pest megyei gazdasági zónára vonatkozó fejlesztési elképzelések kidolgozásában. Ezzel tovább erősödhet a BKIK által is támogatott megyei szintű kamarai egyeztetés gyakorlata, és hatékonyabb lehet a vállalkozókkal való közvetlen tapasztalatcsere – derült ki a budapesti kamara Önkormányzati Kapcsolatok Kollégiumának ülésén. A december 7-i eseményen Dr. Latorcai Csaba, területfejlesztési miniszterhelyettes és Dr. Balogh Ádám, a BKIK általános alelnöke is részt vett.
2022. 12. 08. 21:30
Megosztás:

LED-es tükör a szakszerűbb és szebb megvilágításért

Bármekkora is legyen a fürdőszobánk, egy tükör mindig jó szolgálatot tesz, a hasznossága megkérdőjelezhetetlen. Reggel vele indítjuk a napot, és este vele fejezzük be. Ráadásul nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy tágítja a teret, így egy kis méretű fürdőben igazán előnyös.
2022. 12. 08. 21:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék

Folytatódott a részvénypiacokon az árfolyamok csökkenése, a vezető nyugat-európai tőzsdék veszteséggel zártak csütörtökön.
2022. 12. 08. 20:40
Megosztás:

Ha elromlik a WC tartály

Talán veled is előfordult már, hogy az éjszaka közepén valamilyen zavaró zajra egyszerre csak kipattant a szemed. Persze álomittasan először még talán azt sem igazán tudtad, hol vagy, de valami zavart éreztél az “erőben”. Egy idő után talán még a zaj irányát is kezdted beazonosítani. 
2022. 12. 08. 20:25
Megosztás:

Gyorsabb és hatékonyabb lesz a jegyellenőrzés Budapesten

Decembertől új adatkiolvasási technológia bevezetésével teszi egyszerűbbé a jegyellenőrök munkáját a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2022. 12. 08. 19:00
Megosztás:

Már zajlik a téli felkészülés a Volánbusznál

A Volánbusz minden évben kiemelt figyelmet fordít a téli felkészülésre, a járműállományt és a közszolgáltatást nyújtó munkavállalókat is felkészítik a megváltozott út- és látási viszonyokra - közölte a Volánbusz Zrt. csütörtökön az MTI-vel.
2022. 12. 08. 18:30
Megosztás:

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza Budapesten, a Kopaszi-gát mellett; az épületben 2500 ember dolgozik majd a cég növekedésén, mert biztosítani kell Magyarország energiaellátását - mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen, csütörtökön.
2022. 12. 08. 18:00
Megosztás: