Jelentős növekedést mutatnak az OTP Egészségpénztár 2023-as eredményei

Több, mint 23,5 milliárd forintot fizettek be az OTP Egészségpénztári tagok és munkáltatók 2023-ban, ami kb. 25%-os növekedést jelent a 2022-es évhez képest. A befizetések összege mellett évről évre nő az online belépések aránya is, 2023-ban a bankfióki szerződéskötés utáni második belépési csatorna az online felület volt. Az OTP Egészségpénztár szakértői úgy gondolják, hogy bár az infláció is szerepet játszott a befizetések és költések bővülésében, ennél sokkal mérvadóbb az a tendencia, hogy a lakosság számára egyre fontosabb az egészséges életmód és felismerték, hogy a pénztári tagság az ehhez szükséges feltételek biztosításában partner.

Jelentős növekedést mutatnak az OTP Egészségpénztár 2023-as eredményei

Az elmúlt év során 37 000 új tag csatlakozott az OTP Egészségpénztárhoz, ami kb. 19%-os növekedést jelent az előző év új belépőinek számához viszonyítva. Az igénybe vett szolgáltatások összértéke pedig 34%-kal lett nagyobb, 2023-ban meghaladta a 22 milliárd forintot. Az OTP Egészségpénztár tagjai a 20,5 milliárd forint egyéni és a közel 3 milliárd forint munkáltatói befizetés után most 4,1 milliárd forintról dönthetnek és amennyiben rendelkeznek a visszatérítésről, akár 150 ezer forintot is kaphatnak pluszban adóvisszatérítés formájában.  

Általánosan elmondható, hogy minden egészségpénztári szolgáltatás kapcsán emelkedés figyelhető meg a 2022-es adatokhoz képest. Az elköltött összegek alapján továbbra is a gyógyszerkiadás áll az első helyen, mely 32%-os növekedést mutat. A sorrend a magánegészségügyi szolgáltatások terén nem változott, továbbra is a fogászat és a nőgyógyászat a legnépszerűbb, 30% feletti emelkedéssel, de a laboratóriumi szolgálatatásokra költött összeg is 27%-kal nőtt.

Ennél jelentősebb emelkedést a gyermekekhez kapcsolódó szolgáltatások mutatnak. A baba tápszerre költött összeg 85%-kal, a csecsemő és felnőtt ápolási termékekre kifizetett összeg 57%-kal nőtt az előző évhez képest.

Az öngondoskodás területén közel 45%-kal lett nagyobb az igénylések száma, a szolgáltatások összegében pedig összesen 33,5%-os növekedés figyelhető meg. Ezen belül első helyen továbbra is a lakáshitel támogatás áll, mely igénybevételének összege közel 60%-os növekedést mutat az előző évhez képest. A pénztártagok több mint 815 millió forint értékben éltek a lehetőséggel és törlesztették hitelüket az önsegélyező lehetőséggel, amivel éves szinten akár 1-2 havi törlesztőrészletet is megspórolhatnak. Nagyot nőttek a családosok terheit enyhítő egyéb szolgáltatások is, például beiskolázási támogatást közel 34 millió forint értékben vettek igénybe. De a születési támogatás, a gyermeknevelési és a gyermekgondozási támogatások igénylésének számai is növekedést mutatnak.

Ugyan még mindig van tér a fejlődésre az OTP Egészségpénztár költségoptimalizálási lehetőségeinek kihasználása terén, azonban az adatokból az látszik, hogy a magyar lakosság elkezdte ledolgozni a hátrányát. Az egészségre szánt összeg egyre nagyobb hányadát a pénztárak által nyújtott szolgáltatási paletta keretén belül veszik igénybe, hogy aztán élhessenek az adóvisszatérítés lehetőségével.

Az utóbbi évek digitalizációs törekvései, a digitális csatornák fejlesztésének hatásai a számokban is megmutatkoznak. Jelentősen növekedett az online belépő ügyfelek aránya, illetve a költési szokáshoz igazodva 2023 szeptembere óta az OTP Egészségpénztár tagjai élhetnek a kártyaösszekötés lehetőségével is. Így nem kell külön feltölteni pénztári egyenlegüket, elegendő a pénztári kártyájukkal fizetni, ami automatikusan átvezeti a szükséges összeget a bankszámlájukhoz kapcsolódó bankkártyáról a pénztári egyenlegre, ami után a pénztártag jogosulttá válik a 20%-os, maximum 150 000 Ft-os adóvisszatérítésre.

„Meggyőződésünk, hogy a kártyaösszekötéssel drasztikusan csökkenthető a befizetésekkel járó adminisztráció, és így még többen élvezhetik a pénztári szolgáltatások előnyeit. Eddig közel 3000 vásárlás történt összekötött kártyával, összesen közel 50 millió Ft értékben.” – mondta Budai József, az OTP Egészségpénztár és az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója, majd hozzátette – „Az OTP Egészségpénztárnál folyamatosan arra törekszünk, hogy a tagjaink minél kedvezőbben és minél szélesebb körben jussanak hozzá az egészségügyi szolgáltatásokhoz, miközben kevesebb pénztári adminisztrációval találkozzanak. A kártyaösszekötés lehetősége egyszerű, kényelmes és biztonságos módja annak, hogy ne hagyjuk elveszni az elszámolható kiadásaink után egyösszegben igénybe vehető éves akár 150 000 Ft-os adóvisszatérítést.”

A kártyaösszekötés funkció kapcsán az OTP Egészségpénztár nyereményjátékot hirdetett, melynek részletei a honlapon olvashatók:

Próbálja ki a Kártyaösszekötés funkciót, és nyerjen 50, 100 vagy akár 500 ezer forintot a kapcsolódó nyereményjátékkal!

Az unió újabb ingyenes InterRail-bérleteket biztosít a fiataloknak

Újabb pályázati kör nyílik meg kedden az Európai Unió ingyenes InterRail-bérleteket biztosító, úgynevezett DiscoverEU-programja keretében, idén közel 800 magyar fiatal nyerhet ingyenes európai vonatbérletet - közölte Ujhelyi István szociáldemokrata európai parlamenti (EP-) képviselő, a program mentora hétfőn.
2024. 04. 15. 22:00
Megosztás:

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak, nem ritka 3 hónapra 10 százalék hozam

A tavalyi év is kiválóan sikerült, az idei első negyedévben pedig még jobban rákapcsoltak a nyugdíjpénztárak. A magas kockázatot vállaló portfóliók már három hónap után kétszámjegyű pluszban állnak - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 04. 15. 21:30
Megosztás:

Az OTP részvény célárfolyamát megemelték

Az Erste 20.500 forintra emelete meg az OTP célárfolyamát és továbbra is felhalmozásra ajánlja a részvényt a ma közzétett angol nyelvű elemzésében. A céláremelésben számos tényező játszik szerepet.
2024. 04. 15. 21:00
Megosztás:

Februárban emelkedett az euróövezet ipari termelése

Februárban az elemzői várakozásoknak megfelelő mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése havi összevetésben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat honlapjára hétfőn felkerült adatok szerint.
2024. 04. 15. 20:30
Megosztás:

Idén is meghirdetik a hungarikum-pályázatokat

Az idén 445 millió forint értékben hirdet hungarikum-pályázatokat az agrártárca, a felhívások célja az identitás megerősítése - mondta V. Németh Zsolt magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.
2024. 04. 15. 20:00
Megosztás:

A Samsung megelőzte az Apple-t

A Samsung dél-koreai cég lett a világ legnagyobb okostelefon-kiszállítója az első negyedévben, miután a tavalyi utolsó három hónapban még az amerikai Apple állt az élen - derül ki az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat honlapjára hétfőn feltett jelentéséből.
2024. 04. 15. 19:30
Megosztás:

Márciusban tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon

A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,9 százalékkal, 445 milliárd forinttal nőtt márciusban, így a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tagjai 15 624 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban - közölte a Bamosz hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 15. 19:00
Megosztás:

A jó nemzetközi hangulatban emelkedett a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 118,79 pontos, 0,18 százalékos emelkedéssel, 67 407,86 ponton zárt hétfőn.
2024. 04. 15. 18:30
Megosztás:

Pluszban zártak az európai tőzsdék

Vegyes kezdés után London kivételével indexemelkedéssel fejezték be a hétfői kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 04. 15. 18:00
Megosztás:

Kevesebb járművet értékesített az AutoWallis az első negyedévben

Az AutoWallis 11 603 gépjárművet adott el az első negyedévben, 15,9 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban; a nagykereskedelmi volumen csökkent, a kiskereskedelmi értékesítések azonban emelkedtek; az év egészében érdemi bővülésre számít a cég mindkét üzletágban - közölte a cégcsoport a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2024. 04. 15. 17:30
Megosztás:

Már lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra

Hétfőtől lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra. A program az Európai szociális alap plusz társfinanszírozásával, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében valósul meg - jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 04. 15. 17:00
Megosztás:

Harmadik alkalommal rendezik meg a Konica Minolta Live Show-t

Harmadik alkalommal szervezi meg a MOHAnet Mobilsystems Zrt. a Konica Minolta IoT Live Show-t 2024. április 23-25-én a BOK Sportcsarnokban, a programot az InnoElectro 2024 Kiállítás és Konferencia hivatalos társrendezvényeként tartják - közölték a szervezők az MTI-vel.
2024. 04. 15. 16:30
Megosztás:

Megkezdte hetedik szezonját a jégkármérséklő rendszer

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn beüzemelte az országos jégkármérséklő rendszert (JÉGER), amely ezzel megkezdte hetedik védekezési szezonját - jelentette az MTI-hez eljuttatott közleményében a kamara.
2024. 04. 15. 16:00
Megosztás:

Erősödött az ingatlanpiac márciusban

Tovább erősödött az ingatlanpiac márciusban, így az első negyedévben összesen 30 154 tranzakcióval, a tavalyi év első negyedévéhez képest 10 ezerrel több adásvétellel zárt a hazai piac, amely 52 százalékos növekedést mutat - közölte a Duna House szombaton.
2024. 04. 15. 15:30
Megosztás:

Újabb pályázat indul napelemekre

A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból - jelentette be az energiaügyi miniszter a Mandinernek adott interjúban.
2024. 04. 15. 15:00
Megosztás:

Komoly célunk a magyar-német kapcsolatok erősítése

Nagy Márton és a Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja Németországba utazik - tájékoztatta a szaktárca közleményben az MTI-t vasárnap.
2024. 04. 15. 14:30
Megosztás:

Lazulnak az adózók adminisztrációs terhei

Uniós szinten is példaértékű változásokat hajtott végre az adóadminisztráció csökkentése terén Magyarország az elmúlt években, ezt folytatta a kormányzat az Eseményalapú Adatszolgáltatási Platform (EMAP) projekttel, amelynek célja a vállalkozások foglalkoztatással összefüggő adminisztrációs terheinek csökkentése - mondta Izer Norbert az MTI-nek.
2024. 04. 15. 14:00
Megosztás:

Te mi alapján választasz gyógyhatású készítményt?

Persze itt most nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy a panaszoknak megfelelő terméket keresel-e, hanem azt, hogy ha két-három változat közül választhatsz, akkor mi alapján fogod meghozni a végső döntést.
2024. 04. 15. 13:30
Megosztás:

Fontos fejlesztés zárult le Zalaegerszegen

Csaknem 1,9 milliárd forint értékű önkormányzati fejlesztések valósultak meg az elmúlt években Zalaegerszegen, a Gébárti-tónál - tájékoztatta a városháza az MTI-t.
2024. 04. 15. 13:00
Megosztás:

Miért hasznos a pólya? Ismerd meg az alapvető babakelengye-tartozékot!

A régmúltban természetes volt a pólya használata, de vajon napjainkban is ugyanolyan hasznos? Milyen funkciókat lát el, miért van rá szükség? Ebben az írásunkban ezt a témakört fejtjük ki, hogy segítsünk eligazodni.
2024. 04. 15. 12:30
Megosztás: