Jót tesz a munkáltatónknak is, ha nem dolgozunk a nyaralás alatt

Hazai és nemzetközi kutatások is alátámasztják, hogy azok a munkavállalók, akik rendesen ki tudják pihenni magukat a szabadságuk alatt, jobban teljesítenek a munkában és boldogabbak a magánéletben is. A valódi kikapcsolódáshoz azonban léteznek szabályok, amelyeket érdemes betartanunk.

Jót tesz a munkáltatónknak is, ha nem dolgozunk a nyaralás alatt

A Profession.hu 2014 óta rendszeresen kutatja a magyarok nyári szabadsággal kapcsolatos attitűdjeit – az eredményekből látszik, hogy a munkavállalók egyre rugalmasabban vehetik ki a szabadnapjaikat, illetve a kollégák is jobban tiszteletben tartják ezeket és nem keresik munkaügyekkel őket. A lehetőség tehát a legtöbb esetben adott a valódi kikapcsolódáshoz. Az álláskereső oldal szakértői saját adataikat és nemzetközi kutatásokat elemezve 5 tanácsot gyűjtöttek össze az igazán pihentető szabadsághoz.

1.    A pihenés a munkának is jót tesz – ezt tartsuk észben!

Nem csak saját tapasztalatból tudhatjuk azt, hogy a munkahelyi teljesítményünkre pozitív hatással van, ha bizonyos időközönként kipihenjük magunkat, de a legújabb nemzetközi kutatások is ezt támasztják alá. Márpedig, ha tudjuk, hogy nekünk és a főnökünknek is jó, ha teljesen megéljük a szabadságunkat, akkor érdemes így tennünk, mindenféle lelkiismeret-furdalás nélkül!

2.    Legyen aktív a kikapcsolódás!

Néha édes a semmittevés, de hosszú távon az aktív kikapcsolódás a nyerő – derül ki egy 2021-es riportból. Azok, akik sportolással, családlátogatással, vagy valamilyen hobbival töltik az idejüket, boldogabbnak tartják magukat, mint azok, akik a kanapén fekvést választják. Ez alól egy kivétel van: a munka. Egyértelmű határvonalat kell húzni a szabadidő és eközött, különben sosem tornázzuk feljebb az átlagunkat a 28. helyről az EU országai között, ha a magánélet-munka kiegyensúlyozottságáról van szó.

3.    Tervezzünk előre!

A magyar munkavállalók fele számolt be arról, hogy nincs teljes mértékben megoldva a helyettesítése a nyári szabadsága alatt – azt megelőzően és utána is többet kell dolgozniuk, illetve akár a strandról is intézkedniük kell. Éppen ezét is fontos, hogy tudatosan készüljünk az extra feladatokra és jó szervezéssel minél többet próbáljunk delegálni a kollégáinkra. Cserébe mi is ott leszünk, amikor ők pihennének. A szabadságot is érdemes részletesen megtervezni: ha hatékonynak, mégsem túltelítettnek érezzük a rendelkezésre álló időt, az a hangulatunkon is sokat emel majd.

4.    Kapcsoljuk ki az értesítéseket!

A munkapszichológusok egyetértenek abban, hogy a mindennapi taposómalomból való kiszabadulásra több napra is szükségünk lehet. Ezt a folyamatot akadályozza, hogyha folyton kapjuk a munkával kapcsolatos értesítéseket. AProfession.hu korábbi felméréséből kiderült, hogy a többség (60%) a szabadsága alatt is olvassa a céges leveleket, illetve majdnem ennyien a hívásokat is fogadják. Az agyunkat viszont nem tudjuk becsapni: ha állandó készenlétben kell lennie, akkor nem is fogjuk megfelelően kipihenni magunkat.

5.    Próbáljunk hosszabb időre szabadságra menni!

A nyaralás ideális hosszúsága egyénenként eltérhető – sőt, függ a legutóbbi szabadságolás óta eltelt időtől is-, de a szakértők egyetértenek abban, hogy minimum 2 hétre szükség van a teljes kikapcsolódáshoz és feltöltődéshez. Egy friss kutatás szerint azonban a magyarok csupán negyede számol ezt megközelítő hosszúságú nyaralással. A Profession.hu szakértői szerint nem baj, ha nem végig utazással töltjük a szabadságot, de ha lehetőségünk van rá, töltsünk több időt azt megelőzően és követően is otthon, a munkából teljesen kiszakadva.

Május elejéig pályázhatnak a dizájnerek a Magyar Formatervezési Díjra

Május 2-ig pályázhatnak dizájnerek a Magyar Formatervezési Díjra, amelynek nyertesei akár bruttó hatszázezer forint díjazásban is részesülhetnek.
2023. 03. 26. 08:00
Megosztás:

Víziközmű-rekonstrukció valósul meg Pécsen

Csaknem 3,1 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg a pécsi víziközműrendszeren az év végéig - jelentette be a város külsős alpolgármestere csütörtökön.
2023. 03. 26. 07:00
Megosztás:

Látványos bolygóegyüttállás lesz a jövő héten - mire készüljünk, mit okoz?

Látványos együttállás, "bolygósorakozó" lesz a jövő héten: március 30-án este a Vénusz és az Uránusz alig több mint egy foknyira látszik majd egymástól az égbolton.
2023. 03. 26. 06:00
Megosztás:

Díjat kapott a Wizz Air - de vajon kitől, és milyet?

A Wizz Air az Air Transport Awards díjátadóján 2020 után ismét elnyerte az év légitársasága címet - közölte a cég csütörtökön az MTI-vel.
2023. 03. 26. 05:00
Megosztás:

Veszélyben mindannyiunk készpénze! Túl sok a KP a magyar háztartásoknál

Sok ember számára a készpénz használata hagyományos, megszokott és biztonságos fizetési mód. Azonban a sok készpénz tartása veszélyes lehet több okból is. A hasitasi - ami nem kér kódot - mégis gondot okoz? Igen, főleg ha sok van belőle otthon. Miért is?
2023. 03. 26. 04:01
Megosztás:

Puskás Ferenc új kártyát kapott a FIFA videojátékában

Puskás Ferenc új kártyát kapott a FIFA23 videojáték Ultimate Team játékmódjában, a statisztikai mutatók közül a lövésben az övé a legmagasabb érték az ikonok között.
2023. 03. 26. 03:00
Megosztás:

Világvége?! Jönnek az üstökösök, amik a Földbe csapódhatnak - dátumok az apokalipszisre

Az üstökösök nagyon változó méretűek és összetételűek lehetnek, így nehéz megjósolni, hogy melyikük lehet a legveszélyesebb. Azonban vannak néhány nagy üstökösök, amelyeket figyelemmel kísérnek, mert ha bármelyikük eltalálná a Földet, akkor jelentős károkat okozhatna. A mai technikával megváltoztatható egy üstökös pályája, hogy elkerülhető legyen a Földdel való ütközés? Melyik évben várható olyan üstökös a Föld pályája körül, amely akár végzetes találkozással is járhat? Mutatjuk a veszélyes üstökösöket és azokat az éveket amikor erre járnak.
2023. 03. 26. 03:00
Megosztás:

Joe Biden megy a levesbe? Az USA elnöke mélyen van...

Eddigi mélypontja közelébe került Joe Biden amerikai elnök támogatottsága az AP hírügynökség által csütörtökön közölt országos közvéleménykutatás adatai szerint.
2023. 03. 26. 01:00
Megosztás:

Emelkedett az eladott új lakások száma az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban 1,1 százalékkal nőtt az új lakások eladása februárban az előző hónaphoz képest, így az egész évre kivetített értékesítési darabszám tavaly augusztus óta a legmagasabb, 640 ezer volt - közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön.
2023. 03. 26. 00:05
Megosztás:

Súlyosan drogoznak ezekben a városokban, vigyázzunk!

A kábítószerfogyasztás Európa-szerte emelkedik, a belgiumi Antwerpenben a legmagasabb a kokainhasználók aránya Európában - derült ki a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) csütörtökön közzétette jelentéséből.
2023. 03. 25. 23:00
Megosztás:

Gyermeksürgősségi központot hoznak létre Debrecenben

Letették a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában a Gyermeksürgősségi Központ alapkövét csütörtökön. A teljes beruházás csaknem 3,3 milliárd forintból valósul meg, várhatóan idén októberig.
2023. 03. 25. 22:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 12. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 03. 25. 21:00
Megosztás:

Ferenc pápa tovább szigorította az egyházon belüli visszaélésekre vonatkozó szabályokat

Erősíti az áldozatok védelmét, valamint az egyházi szervezeteket vezető világiakra is kiterjeszti a lelki és fizikai visszaélések büntetését a Ferenc pápa által ellenjegyzett új rendelkezés, amelyet a Vatikán szombaton hozott nyilvánosságra.
2023. 03. 25. 20:00
Megosztás:

Nemzetközi vonatokat is érint a hétfői németországi sztrájk

Németországban hétfőn közlekedési sztrájk okoz jelentős vasúti fennakadásokat is, ez a Németország felé induló és az onnan érkező nemzetközi vonatokat is érinti - közölte a Mávinform szombaton az MTI-vel.
2023. 03. 25. 19:00
Megosztás:

A matematikatanítást támogató társasjátékot fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetemen

A matematikatanítást támogató társasjátékot fejlesztett ki a Pécsi Tudományegyetem (PTE), együttműködve a Piatnik Budapest Kft.-vel - közölte a PTE az MTI-vel.
2023. 03. 25. 18:00
Megosztás:

Támogatással fejleszt az orosházi Koncsek Trans Kft.

Százötven millió forintos fejlesztést hajt végre a belföldi és nemzetközi fuvarozást végző orosházi Koncsek Trans Kft.
2023. 03. 25. 17:00
Megosztás:

Nyíregyházán nyitott új irodát a Work Force

Nyíregyházán nyitotta meg kilencedik irodáját a munkaerő-kölcsönzéssel és közvetítéssel foglalkozó Work Force Kft. - közölte a vállalat az MTI-vel.
2023. 03. 25. 16:00
Megosztás:

Fejlesztette gyártási technológiáját a Divián-Megafa Kft. Nyíregyházán

Csaknem háromszázmillió forint értékű modernizációs és kapacitásbővítő beruházás zárult le a bútorgyártással foglalkozó nyíregyházi Divián-Megafa Kft.-nél - közölte a társaság az MTI-vel.
2023. 03. 25. 15:00
Megosztás:

Önbizalomnövelő program érettségizőknek

Egy tavaly végzett felmérésükre alapozva kínál ingyenes önbizalomnövelő programot érettségizőknek egy vezetőképzéssel és szervezetfejlesztéssel foglalkozó cég.
2023. 03. 25. 14:00
Megosztás:

Néhány vonat és busz közlekedése is módosul a vasárnapi óraállítás miatt

A vasárnapi óraátállítás miatt változik több éjszakai belföldi és nemzetközi vonat, illetve néhány vidéki, valamint fővárosi buszjárat közlekedése - közölte a MÁV és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.
2023. 03. 25. 13:00
Megosztás: