Kakaóbab - csokoládé - boldogság

Sokunk egyik kedvenc édessége az „istenek eledeleként” becézett csokoládé, ami a kakaófa tudományos nevéből ered: Theobroma cacao. Azonban viszonylag kevés, sőt, akár helytelen információval is rendelkezünk a csokoládé fogyasztásáról.

Kakaóbab - csokoládé - boldogság

A kakaófogyasztás előnyei

1. A kakaó fogyasztása magas vas-, kálium-, réz-, cink- és magnéziumtartalma nyomán csökkenti a vérnyomást, illetve a szívbetegségek és a stroke kockázatát. (Az étcsokoládé napi szintű, mértékletes fogyasztása 30%-kal csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét.)

2. Antioxidáns tulajdonságának köszönhetően növeli a vér „jó koleszterinszintjét” és csökkenti a „rossz koleszterinszintjét”.

3. Csökkenti a kortizon és az adrenalin szintjét, így nyugodtabbnak érezhetjük magunkat.

4. Segít eltávolítani a depressziót a vérben a megnövekedett szerotoninszint okán.

5. Csökkenti az inzulinrezisztencia szintjét. Javítja a vércukorszintet.

6. Segít növelni a fizikai teljesítőképességet.

7. Ráadásul a bőr jó hidratáltságát is biztosítja.

Manapság képeken, mozgóképeken keresztül szeretünk tájékozódni. Egy grafikon több tekintetet vonz, mint egy szöveges elemzés, ezért hadd ajánljunk egy videót a csokoládé 11 jótékony hatásáról.

Érdekességek a kakaóbabról

- Nem újkeletű dolog a kakaófogyasztás, ugyanis Közép-Európában olyan a Kr. e. 1100-as évekből származó edényeket találtak régészek, amelyek teobrominnal voltak megtöltve. Ezek alkoholos italok gyártásához szolgáltak. (Ez azt jelenti, hogy kakaóbab-kivonattal töltötték meg azokat.)

- Az erjesztett kakaó gyümölcséből készített alkoholos ital víz, kakaó, kukorica, vanília és bors keverékéből származik.

- A kakaóbab pénznemként szolgált az aztékok számára.

- A spanyol konkvisztádorok hamar felfedezték a barna aranyat, Montezuma kincsének termeiben 25 ezer métermázsa kakaót találtak.

- A kakaóbab teobromint, koffeint és szalsolinolt tartalmaz. A teobromin mérsékelt, de hosszan tartó stimuláns a központi idegrendszerre. (A kutyák számára azonban mérgező hatással bír a teobromin, ezért nem szabad csokit adnunk házi kedvencünknek.) A koffein, amely erősebb stimuláns, kisebb mennyiségben található meg. A salsolinol hatása még nem tisztázott.

Tudtuk-e?

- Ha elektromos mezőbe tesszük a csokoládét, akkor akár 20%-kal is csökkenhet a zsírtartalma, így finomabb is lesz.

- 2013-ban Belgiumban limitált számú csokoládé bélyeget adtak ki. A levélírókkal és a levelek címzettjeivel is igyekezett megkedveltetni csokoládéit Belgium: csokoládéízű és -illatú bélyegeket adott ki a posta. Öt fajta, csokoládé aromával ellátott bélyeg került forgalomba Brüsszelben.

- Az M&M's drazsékat 1941-ben fejlesztették ki katonák számára, hogy kézben olvadás nélkül élvezhessék a csokoládét.

Egy kutatás szerint a forró csoki akkor a legízletesebb, ha narancssárga bögréből isszuk.

- Kb. 900 szem kakaóbab szükséges 1 kg étcsokoládé előállításához.

- A tej-, az ét- és a fehércsokoládé mellett van egy negyedik fajta is, a szürke csokoládé, amely karamellizált fehér csokiból készül. Mint a fehércsoki, ez sem mondható igazán csokinak, hiszen nem tartalmaz kakaót.

- A világ legnehezebb csokoládétáblája 5.792,5 kg súlyú, 4x4 m alapterületű és 35 cm magas volt.

- Winston Churchillt egyszer egy robbanóanyaggal töltött csokoládéval akarták megölni.

- A köhögésre is hatásos lehet 3-4 kocka csokoládé.

- Azért olvad a csoki a szánkban, mert olvadáspontja 34°C-on van.

- Szintén érdekes megfigyelés, hogy szoros összefüggés található az országonként fogyasztott csokoládé mennyisége, és az országok Nobel-díjasainak száma között.

- A világ legnagyobb csokoládé eladója a nemzetközi reptér Brüsszelben.

- Évente több, mint 220 ezer tonna csokoládét állítanak elő.

- Angliában 1847-ben a J.S. Fry&Sons készített a világon először táblás csokoládét, amit cukorból, kakaóporból és kakaóvajból készítettek. Az első tejcsokoládé közel 30 évvel később, 1875-ben került forgalomba.

- Elefántcsontpart a világ legnagyobb kakaóexportőre, a termelésük mértéke 1.496.860 tonna évente. És ha azt hinnénk, nagy ültetvényekről származik a kakaó, tévedünk. Többnyire családi ültetvényeken folyik a termesztés.

- A legtöbb, boltban kapható csokoládé kakaótartalma alig éri el a 60%-ot. A 100%-os kakaótartalmú csokoládé, ami nem tartalmaz cukrot, teobromin tartalma miatt jobban erősíti a fogakat, mint a fluorid.

- Ne tegyük a hűtőbe a csokit, mert gyorsan kialakul a kondenzáció, amitől meglágyul, a cukor pedig kiül a felszínére!

- Világszerte annyi Toblerone rudat adnak el minden évben, hogy ha a végüket egymás után helyeznénk, 62 000 kilométer hosszúságú utat lehetne kirakni belőlük, ami hosszabb, mint a Föld kerülete.

Hol érdemes csokoládét beszerezni?

Szerencsére minőségi csokoládéért nem szükséges speciális helyeket felkeresnünk, szupermarketekben is széleskörű választékból szerezhetjük be kedvenc édességeinket. A Tesco akciós újságban már otthonról kiválaszthatjuk, mely csokik kerülnek majd kosarunkba következő vásárlásunk során.

Összegezve tehát elmondható, hogy a csokoládéfogyasztás számos előnyökkel bír, azonban e téren is nagyon fontos a mértékletesség. Válasszunk tudatosan édességet, és figyeljünk az elfogyasztott csoki mennyiségére.

Átadták a tanuszodát Sarkadon

Hivatalosan is átadták a több mint egymilliárd forint állami forrásból megépült tanuszodát pénteken a Békés vármegyei Sarkadon.
2023. 03. 25. 02:00
Megosztás:

4,0 százalék volt a munkanélküliségi ráta februárban

A munkanélküliek száma 2023 februárjában 196 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,0 százalék volt - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 03. 25. 01:00
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 03. 25. 00:05
Megosztás:

Ericsson: a mobilkommunikáció és az 5G hatékonyabbá teheti az energiaszektor működését

A mobilkommunikáció és az 5G hatékonyabbá teheti az energiaszolgáltatókat és a közműveket, akár 25 százalékkal is csökkentheti az erőművek állásidejét - hívta fel a figyelmet az Ericsson legfrissebb kutatása.
2023. 03. 24. 23:00
Megosztás:

A lakosság várakozásai javultak, a vállalatoké romlottak márciusban

A lakosság konjunktúraérzete kismértékben javult, míg a vállalatoké enyhén romlott márciusban: a -100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index -20,3-ről -19,2-re javult, miközben a vállalati mutató értéke -13,0-ról -15,2-re romlott - ismertette a Századvég Konjunktúrakutató legújabb felmérése eredményét pénteken.
2023. 03. 24. 22:10
Megosztás:

Továbbra is lendületben a logisztikai piac Európában

A bizonytalan gazdasági környezet piacra gyakorolt hatásainak ellenére folyamatosak a fejlesztések Magyarországon és a környező európai országokban is. Köszönhető mindez a bérlők változatlan érdeklődésének, mely a Panattoni szerint idén a logisztikában még erőteljesebben tapasztalható lesz.
2023. 03. 24. 21:00
Megosztás:

Gyengült a forint pénteken kora este

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben pénteken kora este a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 03. 24. 20:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a főbb nyugat-európai piacok

Gyengüléssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 03. 24. 19:00
Megosztás:

A kedvezőtlen nemzetközi hangulat húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1087,14 pontos, 2,53 százalékos csökkenéssel, 41 818,92 ponton zárt pénteken.
2023. 03. 24. 18:30
Megosztás:

A Continental nyerte "Az év K+F beruházója" díjat a HIPA-tól

A Continental Automotive Hungary Kft. nyerte "Az év K+F beruházója" díjat a Nemzeti Befektetési Ügynökségtől (HIPA) - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 03. 24. 18:00
Megosztás:

Szezámkrémet hívott vissza a dm

Szalmonella esetleges jelenléte miatt hívta vissza a forgalomból a dmBio szezám tahini krémet a dm-drogerie markt Kft. - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2023. 03. 24. 17:30
Megosztás:

Olaf Scholz: Stabil az európai bankrendszer

Az európai bankrendszer stabil, "kifizetődő volt", hogy az elmúlt években szigorú bankszabályok és előírások születtek Európában - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár pénteken Brüsszelben, az uniós vezetők kétnapos csúcstalálkozójának befejező, euróövezettel foglalkozó munkanapját követően.
2023. 03. 24. 17:10
Megosztás:

Magyarország az EU legjelentősebb tormatermelője

Magyarország az Európai Unió legjelentősebb tormatermelője; a magyar torma keresett külföldön, a kitűnő minőségű tormából a húsvéti ünnepi asztalra is a hazait javasolja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteki közleményében.
2023. 03. 24. 16:30
Megosztás:

Nőtt az amerikai gazdasági aktivitás

Az amerikai gazdasági aktivitás nőtt márciusban a S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.
2023. 03. 24. 16:00
Megosztás:

Februárban 4 millió 691 ezer volt a foglalkoztatottak száma

2023 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 691 ezer volt, 26 ezerrel több, mint egy éve. A 2022. december és 2023. február közötti háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 15 ezerrel több, 4 millió 690 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 03. 24. 15:40
Megosztás:

Részvényenként 390 forintos osztalékot javasol a Richter

Részvényenként 390 forintos - névértékre vetítve 390 százalékos - osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a közgyűlésnek - derül ki a társaság közgyűlési meghívójából, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2023. 03. 24. 15:00
Megosztás:

Négy kontinensről érkeztek kutatók az SZTE természeti veszélyekkel foglalkozó konferenciájára

Szeged két napra a klímaváltozás és a természeti veszélyek kutatásának fővárosává vált. A Szegedi Tudományegyetem TTIK Geoinformatikai, Természeti- és Környezetföldrajzi Tanszéke 2023. március 23-án és 24-én a EUGLOHRIA Seeding Grant támogatásával, nemzetközi konferenciát és workshopot szervezett „Natural Hazards and Climate Change” címmel, amelyen nemcsak a földrengések, aszályok és árvizek összefüggéseit de a klímaváltozás népegészségügyi és járványügyi hatásait is vizsgálták.
2023. 03. 24. 14:30
Megosztás:

Több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki a buszsávot jogosulatlanul használó autósokra

Három év alatt több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki ellenőrző akciók során azokra az autósokra, akik jogosulatlanul használták a buszsávot, ezzel akadályozva az autóbuszokat és mentőautókat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken a honlapján.
2023. 03. 24. 14:00
Megosztás:

Ismét viharos szélre és porviharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Ismét viharos szélre és porviharokra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2023. 03. 24. 13:30
Megosztás:

Problémát jelent az olasz börtönök túlzsúfoltsága

Továbbra is problémát jelent az olaszországi börtönök túlzsúfoltsága, a fogvatartottak közötti erőszak és a megfélemlítés - hívta fel a figyelmet strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) kínzás és embertelen bánásmód elleni szakbizottsága (CPT) pénteken közétett jelentésében.
2023. 03. 24. 13:00
Megosztás: