Kakaóbab - csokoládé - boldogság

Sokunk egyik kedvenc édessége az „istenek eledeleként” becézett csokoládé, ami a kakaófa tudományos nevéből ered: Theobroma cacao. Azonban viszonylag kevés, sőt, akár helytelen információval is rendelkezünk a csokoládé fogyasztásáról.

Kakaóbab - csokoládé - boldogság

A kakaófogyasztás előnyei

1. A kakaó fogyasztása magas vas-, kálium-, réz-, cink- és magnéziumtartalma nyomán csökkenti a vérnyomást, illetve a szívbetegségek és a stroke kockázatát. (Az étcsokoládé napi szintű, mértékletes fogyasztása 30%-kal csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét.)

2. Antioxidáns tulajdonságának köszönhetően növeli a vér „jó koleszterinszintjét” és csökkenti a „rossz koleszterinszintjét”.

3. Csökkenti a kortizon és az adrenalin szintjét, így nyugodtabbnak érezhetjük magunkat.

4. Segít eltávolítani a depressziót a vérben a megnövekedett szerotoninszint okán.

5. Csökkenti az inzulinrezisztencia szintjét. Javítja a vércukorszintet.

6. Segít növelni a fizikai teljesítőképességet.

7. Ráadásul a bőr jó hidratáltságát is biztosítja.

Manapság képeken, mozgóképeken keresztül szeretünk tájékozódni. Egy grafikon több tekintetet vonz, mint egy szöveges elemzés, ezért hadd ajánljunk egy videót a csokoládé 11 jótékony hatásáról.

Érdekességek a kakaóbabról

- Nem újkeletű dolog a kakaófogyasztás, ugyanis Közép-Európában olyan a Kr. e. 1100-as évekből származó edényeket találtak régészek, amelyek teobrominnal voltak megtöltve. Ezek alkoholos italok gyártásához szolgáltak. (Ez azt jelenti, hogy kakaóbab-kivonattal töltötték meg azokat.)

- Az erjesztett kakaó gyümölcséből készített alkoholos ital víz, kakaó, kukorica, vanília és bors keverékéből származik.

- A kakaóbab pénznemként szolgált az aztékok számára.

- A spanyol konkvisztádorok hamar felfedezték a barna aranyat, Montezuma kincsének termeiben 25 ezer métermázsa kakaót találtak.

- A kakaóbab teobromint, koffeint és szalsolinolt tartalmaz. A teobromin mérsékelt, de hosszan tartó stimuláns a központi idegrendszerre. (A kutyák számára azonban mérgező hatással bír a teobromin, ezért nem szabad csokit adnunk házi kedvencünknek.) A koffein, amely erősebb stimuláns, kisebb mennyiségben található meg. A salsolinol hatása még nem tisztázott.

Tudtuk-e?

- Ha elektromos mezőbe tesszük a csokoládét, akkor akár 20%-kal is csökkenhet a zsírtartalma, így finomabb is lesz.

- 2013-ban Belgiumban limitált számú csokoládé bélyeget adtak ki. A levélírókkal és a levelek címzettjeivel is igyekezett megkedveltetni csokoládéit Belgium: csokoládéízű és -illatú bélyegeket adott ki a posta. Öt fajta, csokoládé aromával ellátott bélyeg került forgalomba Brüsszelben.

- Az M&M's drazsékat 1941-ben fejlesztették ki katonák számára, hogy kézben olvadás nélkül élvezhessék a csokoládét.

Egy kutatás szerint a forró csoki akkor a legízletesebb, ha narancssárga bögréből isszuk.

- Kb. 900 szem kakaóbab szükséges 1 kg étcsokoládé előállításához.

- A tej-, az ét- és a fehércsokoládé mellett van egy negyedik fajta is, a szürke csokoládé, amely karamellizált fehér csokiból készül. Mint a fehércsoki, ez sem mondható igazán csokinak, hiszen nem tartalmaz kakaót.

- A világ legnehezebb csokoládétáblája 5.792,5 kg súlyú, 4x4 m alapterületű és 35 cm magas volt.

- Winston Churchillt egyszer egy robbanóanyaggal töltött csokoládéval akarták megölni.

- A köhögésre is hatásos lehet 3-4 kocka csokoládé.

- Azért olvad a csoki a szánkban, mert olvadáspontja 34°C-on van.

- Szintén érdekes megfigyelés, hogy szoros összefüggés található az országonként fogyasztott csokoládé mennyisége, és az országok Nobel-díjasainak száma között.

- A világ legnagyobb csokoládé eladója a nemzetközi reptér Brüsszelben.

- Évente több, mint 220 ezer tonna csokoládét állítanak elő.

- Angliában 1847-ben a J.S. Fry&Sons készített a világon először táblás csokoládét, amit cukorból, kakaóporból és kakaóvajból készítettek. Az első tejcsokoládé közel 30 évvel később, 1875-ben került forgalomba.

- Elefántcsontpart a világ legnagyobb kakaóexportőre, a termelésük mértéke 1.496.860 tonna évente. És ha azt hinnénk, nagy ültetvényekről származik a kakaó, tévedünk. Többnyire családi ültetvényeken folyik a termesztés.

- A legtöbb, boltban kapható csokoládé kakaótartalma alig éri el a 60%-ot. A 100%-os kakaótartalmú csokoládé, ami nem tartalmaz cukrot, teobromin tartalma miatt jobban erősíti a fogakat, mint a fluorid.

- Ne tegyük a hűtőbe a csokit, mert gyorsan kialakul a kondenzáció, amitől meglágyul, a cukor pedig kiül a felszínére!

- Világszerte annyi Toblerone rudat adnak el minden évben, hogy ha a végüket egymás után helyeznénk, 62 000 kilométer hosszúságú utat lehetne kirakni belőlük, ami hosszabb, mint a Föld kerülete.

Hol érdemes csokoládét beszerezni?

Szerencsére minőségi csokoládéért nem szükséges speciális helyeket felkeresnünk, szupermarketekben is széleskörű választékból szerezhetjük be kedvenc édességeinket. A Tesco akciós újságban már otthonról kiválaszthatjuk, mely csokik kerülnek majd kosarunkba következő vásárlásunk során.

Összegezve tehát elmondható, hogy a csokoládéfogyasztás számos előnyökkel bír, azonban e téren is nagyon fontos a mértékletesség. Válasszunk tudatosan édességet, és figyeljünk az elfogyasztott csoki mennyiségére.

Nehezen indult a szezon, de továbbra is Európa élén a hazai csemegekukorica

Európában a legtöbb csemegekukorica Magyarországon terem. A szegmens versenyképességének megőrzése érdekében a jövőben már rövidtávon tovább kellene növelni az öntözött területek nagyságát és az MDMV vírusnak ellenálló fajták arányát, hangzott el a Syngenta hajdúszoboszlói szakmai rendezvényén.
2022. 08. 12. 01:00
Megosztás:

15%-kal nőtt a vendéglátás forgalma

Az egy évvel ezelőtti fokozatos nyitás miatt emelkedő bázishoz képest júniusban 14,7%-kal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene a májusi 34,3%-os növekedés után, míg 35,3%-kal emelkedett az árbevétele. A második negyedévben átlagosan 46%-kal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene az első negyedévi átlagos 80,5%-os növekedés után, míg az árbevétel 60%-kal bővült, így a vendéglátás továbbra is jelentősen támogatta a GDP növekedését. A következő hónapokban folytatódhat a vendéglátói szektor helyreállása, amit támogat a nemzetközi turizmus egyre erősödő helyreállása, ami a GDP növekedését is támogatja a következő negyedévekben.
2022. 08. 12. 00:01
Megosztás:

Az elszálló rezsiköltségek miatt egyre vonzóbbá válhatnak az újlakások

Jókor jött az újlakás-piacon, hogy az 5 százalékos lakásáfa, valamint a legnépszerűbb lakástámogatások, a Babaváró és a CSOK meghosszabbítását július végén bejelentették. Így az elmúlt fél évben némileg óvatosabbá vált beruházók és vevők egyaránt fellélegezhettek. A piac a magas infláció, valamint a növekvő kivitelezési idők és anyagköltségek ellenére viszonylag stabil lábakon áll az idei első féléves adatok tükrében: az OTP Jelzálogbank legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérképének adatai szerint több mint öt százalékkal több lakást adtak át, mint a tavalyi első félévben, az eladások pedig – részben a tavasszal még elérhető ZOP hitelnek köszönhetően – 20 százalékkal nőttek. Az OTP Ingatlanpont szakértői szerint az újlakások iránti érdeklődést az elszálló energiaárak erősíthetik a jövőben.
2022. 08. 11. 23:00
Megosztás:

Verhetetlen a tengerpart a magyaroknál, főleg, ha horvát

A júliusban megkötött utasbiztosítások több mint kétharmada tengerparti nyaralásra szólt. A legnépszerűbb úti cél Horvátország volt, a legdrágább biztosítás pedig meghaladta a 180 ezer forintot – derül ki a Bank360.hu utazási indexéből.
2022. 08. 11. 22:00
Megosztás:

A megemelkedett árak miatt aggódik a street food-ágazat

A food truck meghatározó eleme a magyar gasztronómiának, egyre trendibb a fiatalok és a családok körében is. Felismerték az éttermek is az igényt, és sokan kialakítottak büfékocsit, amivel hétvégente járják az országot. Az idei év ismét nagy kihívás elé állította a vendéglátóipart a megnövekedett munkaerő-, és alapanyagköltségekkel, valamint az elszállt energiaárakkal. Ennek hatására 30-40%-kal is megemelkedtek az eladási árak, viszont jelentősen csökkent a haszonkulcs. Horváth Zoltán, a Magyar Street Food Egyesület elnöke és a Food Truck Show főszervezője fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy támogassa a műfaj hazai működését és a food truck kultúrája a hétköznapok részévé váljon.
2022. 08. 11. 21:00
Megosztás:

Csehországba továbbra sem érkezik orosz kőolaj

Továbbra sem érkezik orosz kőolaj Csehországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette csütörtökön reggel a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24) a Barátság és az IKL kőolajvezetékeket üzemeltető Mero társaságra hivatkozva.
2022. 08. 11. 20:00
Megosztás:

Robosztus bevételnövekedés mellett tizedére esett vissza az Erste Bank adózott nyeresége a rendkívüli tételek miatt

Az Erste Banknál 18 százalékkal nőtt az új finanszírozás volumene az idei első félévben, míg az ügyfélhitelek és kötvények állománya 11 százalékkal bővült egy év alatt. A működési bevételeket 9,4 százalékkal sikerült növelni, az emelkedő költségek, az „extraprofit” adó és a Sberbank-ügyfelek kártalanítása azonban elvitte a pénzintézet nyereségének nagy részét.
2022. 08. 11. 19:00
Megosztás:

Ismét egyre népszerűbbek a "szedd magad" akciók

A KSH tegnap közzétett adatai szerint júliusban 15,4 százalékkal volt magasabb a zöldség és gyümölcs fogyasztói ára, mint egy évvel korábban. A gyümölcspiacon régen látott árrobbanás egyre többeket fordít ismét az úgynevezett „szedd magad” akciók felé. Az alacsony szinten beragadó termelői árak és a munkaerőpiaci helyzet miatt a termelők is egyre több kertet nyitnak meg a gyümölcsszedő vásárlók előtt.
2022. 08. 11. 18:00
Megosztás:

Gyorsult az infláció Csehországban

Júliusban 17,5 százalékra nőtt az éves szintű infláció Csehországban a júniusi 17,2 százalékról - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) szerdán Prágában. A fogyasztói árak sorozatban immár 13 hónapja emelkednek.
2022. 08. 11. 17:00
Megosztás:

Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói

Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
2022. 08. 11. 16:00
Megosztás:

A levegőminőség javításának lehetséges módjairól tart közösségi gyűlést a fővárosi önkormányzat

Lélegezz fel Budapest! címmel a levegőminőség javításának lehetséges módjairól szervez közösségi gyűlést a fővárosi önkormányzat - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdán az MTI-vel.
2022. 08. 11. 15:00
Megosztás:

Tízmilliárd eurós adócsökkentést tervez a német pénzügyminisztérium

Tízmilliárd eurós adócsökkentést tervez a német pénzügyminisztérium az infláció hatásának ellensúlyozására, a szerdán ismertetett javaslat a tárca szerint több tízmillió ember helyzetét javítaná.
2022. 08. 11. 14:00
Megosztás:

Súlyos az aszály-helyzet Délkelet-Angliában

Súlyos a helyzet az aszály miatt Délkelet-Angliában, a megszokottnál melegebb idő és a szárazság miatt jelentősen csökkenő vízhozam környezetvédő szervezetek szerint a folyók élővilágát is komolyan befolyásolhatja - írta szerdán a BBC hírportálja.
2022. 08. 11. 13:00
Megosztás:

Erős eredményt közölt az OTP ma

Az OTP ma hajnalban publikálta második negyedéves eredményét, ami messze meghaladta a várakozásokat. A nettó eredmény 76 milliárd, míg a tisztított eredmény 162 milliárd forint volt, ami rendre 70 és 19 százalékkal haladta meg az elemzői várakozásokat.
2022. 08. 11. 12:00
Megosztás:

A pénzügyi appok a legnépszerűbbek a közösségi média után

A magyarok 73 százaléka használ valamilyen pénzügyi alkalmazást, amely így a második legnépszerűbb applikáció típus a közösségi média alkalmazások után – derül ki a Magyar Bankholding friss reprezentatív kutatásából[1]. Az online bankolás legnagyobb előnyeként a gyorsaságot és kényelmet nevezték meg, míg a személyes ügyintézésben leginkább a közvetlenséget és személyességet kedvelik. A válaszadók alig egyharmada jár rendszeresen bankfiókokba, viszont hiteltermékeket inkább személyesen szeretünk igényelni.
2022. 08. 11. 11:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Indexemelkedéssel nyugtázták a csütörtöki nyitásban az enyhülő amerikai inflációs adatokat a főbb európai tőzsdeindexek.
2022. 08. 11. 10:00
Megosztás:

Bérfeszültséget és növekvő fluktuációt is okozhat a munkaerő-kölcsönzés megkönnyítése

Könnyebbé vált harmadik országbeli állampolgárok, így akár az ázsiai térségből érkező munkavállalók minősített munkaerő-kölcsönzőkön keresztüli alkalmazása. Azon túl, hogy egyes szektorok munkaerőhiánya, valamint a bizonytalan gazdasági kilátások miatt a munkáltatók számára egyre előnyösebb munkaerőt kölcsönözni, az új rendelet akár kedvezőtlen következményekkel is járhat a munkaerőpiacon: növekedhet a bérfeszültség és a fluktuáció – hívja fel a figyelmet a Kapolyi Ügyvédi Iroda a nemrégiben életbe lépett kormányrendelettel kapcsolatos aggályokra.
2022. 08. 11. 09:00
Megosztás:

Több mint 1,3 milliárdos jóvátételt kap a Yettel közel 180 ezer ügyfele egy GVH-eljárás eredményeként

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának keretében a Yettel több mint 1,3 milliárdos értékű jóvátételi csomagot vállalt, amely közel 180 ezer fogyasztót kompenzál.
2022. 08. 11. 08:00
Megosztás:

Komoly HR problémákat okoz az energia- és az inflációs válság a vállalatoknak

Habár Magyarországon már eddig is érezhetők voltak a háborús konfliktus hatásai, a közgazdászok szerint a komolyabb nehézségek még csak most kezdenek begyűrűzni a hazai gazdaságba, amelynek egyik sarokpontja a bérköltség növekedése lehet. „A nagymértékű infláció nagyon nehéz helyzet elé állítja a vállalatokat, hisz, ha emelik a béreket, a termékek előállítása drágul, ami miatt az eladási árakat is emelniük kell. Ez viszont a vevőknek vagy a végfogyasztóknak jelent majd plusz költségeket. Ez egy olyan öngerjesztő folyamat, amit nagyon nehéz megállítani, valahogy azonban kezelni kell, ha hazánkban szeretnénk tartani a nagyvállalatok gyártását.” - vázolta fel Mihályi Magdolna a Jobtain HR szolgáltató ügyvezetője.
2022. 08. 11. 07:00
Megosztás:

Visszaesett az Erste Bank nyeresége

Jelentősen, 9,4 százalékkal 97,99 milliárd forintra nőtt az Erste Bank működési bevétele az első fél évben, ugyanakkor az adózott nyereség tizedére, 4,4 milliárd forintra esett vissza a rendkívüli tételek miatt - mondta Jelasity Radován elnök-vezérigazgató sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
2022. 08. 11. 06:00
Megosztás: