Kakaóbab - csokoládé - boldogság
A kakaófogyasztás előnyei
1. A kakaó fogyasztása magas vas-, kálium-, réz-, cink- és magnéziumtartalma nyomán csökkenti a vérnyomást, illetve a szívbetegségek és a stroke kockázatát. (Az étcsokoládé napi szintű, mértékletes fogyasztása 30%-kal csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét.)
2. Antioxidáns tulajdonságának köszönhetően növeli a vér „jó koleszterinszintjét” és csökkenti a „rossz koleszterinszintjét”.
3. Csökkenti a kortizon és az adrenalin szintjét, így nyugodtabbnak érezhetjük magunkat.
4. Segít eltávolítani a depressziót a vérben a megnövekedett szerotoninszint okán.
5. Csökkenti az inzulinrezisztencia szintjét. Javítja a vércukorszintet.
6. Segít növelni a fizikai teljesítőképességet.
7. Ráadásul a bőr jó hidratáltságát is biztosítja.
Manapság képeken, mozgóképeken keresztül szeretünk tájékozódni. Egy grafikon több tekintetet vonz, mint egy szöveges elemzés, ezért hadd ajánljunk egy videót a csokoládé 11 jótékony hatásáról.
Érdekességek a kakaóbabról
- Nem újkeletű dolog a kakaófogyasztás, ugyanis Közép-Európában olyan a Kr. e. 1100-as évekből származó edényeket találtak régészek, amelyek teobrominnal voltak megtöltve. Ezek alkoholos italok gyártásához szolgáltak. (Ez azt jelenti, hogy kakaóbab-kivonattal töltötték meg azokat.)
- Az erjesztett kakaó gyümölcséből készített alkoholos ital víz, kakaó, kukorica, vanília és bors keverékéből származik.
- A kakaóbab pénznemként szolgált az aztékok számára.
- A spanyol konkvisztádorok hamar felfedezték a barna aranyat, Montezuma kincsének termeiben 25 ezer métermázsa kakaót találtak.
- A kakaóbab teobromint, koffeint és szalsolinolt tartalmaz. A teobromin mérsékelt, de hosszan tartó stimuláns a központi idegrendszerre. (A kutyák számára azonban mérgező hatással bír a teobromin, ezért nem szabad csokit adnunk házi kedvencünknek.) A koffein, amely erősebb stimuláns, kisebb mennyiségben található meg. A salsolinol hatása még nem tisztázott.
Tudtuk-e?
- Ha elektromos mezőbe tesszük a csokoládét, akkor akár 20%-kal is csökkenhet a zsírtartalma, így finomabb is lesz.
- 2013-ban Belgiumban limitált számú csokoládé bélyeget adtak ki. A levélírókkal és a levelek címzettjeivel is igyekezett megkedveltetni csokoládéit Belgium: csokoládéízű és -illatú bélyegeket adott ki a posta. Öt fajta, csokoládé aromával ellátott bélyeg került forgalomba Brüsszelben.
- Az M&M's drazsékat 1941-ben fejlesztették ki katonák számára, hogy kézben olvadás nélkül élvezhessék a csokoládét.
- Egy kutatás szerint a forró csoki akkor a legízletesebb, ha narancssárga bögréből isszuk.
- Kb. 900 szem kakaóbab szükséges 1 kg étcsokoládé előállításához.
- A tej-, az ét- és a fehércsokoládé mellett van egy negyedik fajta is, a szürke csokoládé, amely karamellizált fehér csokiból készül. Mint a fehércsoki, ez sem mondható igazán csokinak, hiszen nem tartalmaz kakaót.
- A világ legnehezebb csokoládétáblája 5.792,5 kg súlyú, 4x4 m alapterületű és 35 cm magas volt.
- Winston Churchillt egyszer egy robbanóanyaggal töltött csokoládéval akarták megölni.
- A köhögésre is hatásos lehet 3-4 kocka csokoládé.
- Azért olvad a csoki a szánkban, mert olvadáspontja 34°C-on van.
- Szintén érdekes megfigyelés, hogy szoros összefüggés található az országonként fogyasztott csokoládé mennyisége, és az országok Nobel-díjasainak száma között.
- A világ legnagyobb csokoládé eladója a nemzetközi reptér Brüsszelben.
- Évente több, mint 220 ezer tonna csokoládét állítanak elő.
- Angliában 1847-ben a J.S. Fry&Sons készített a világon először táblás csokoládét, amit cukorból, kakaóporból és kakaóvajból készítettek. Az első tejcsokoládé közel 30 évvel később, 1875-ben került forgalomba.
- Elefántcsontpart a világ legnagyobb kakaóexportőre, a termelésük mértéke 1.496.860 tonna évente. És ha azt hinnénk, nagy ültetvényekről származik a kakaó, tévedünk. Többnyire családi ültetvényeken folyik a termesztés.
- A legtöbb, boltban kapható csokoládé kakaótartalma alig éri el a 60%-ot. A 100%-os kakaótartalmú csokoládé, ami nem tartalmaz cukrot, teobromin tartalma miatt jobban erősíti a fogakat, mint a fluorid.
- Ne tegyük a hűtőbe a csokit, mert gyorsan kialakul a kondenzáció, amitől meglágyul, a cukor pedig kiül a felszínére!
- Világszerte annyi Toblerone rudat adnak el minden évben, hogy ha a végüket egymás után helyeznénk, 62 000 kilométer hosszúságú utat lehetne kirakni belőlük, ami hosszabb, mint a Föld kerülete.
Hol érdemes csokoládét beszerezni?
Szerencsére minőségi csokoládéért nem szükséges speciális helyeket felkeresnünk, szupermarketekben is széleskörű választékból szerezhetjük be kedvenc édességeinket. A Tesco akciós újságban már otthonról kiválaszthatjuk, mely csokik kerülnek majd kosarunkba következő vásárlásunk során.
Összegezve tehát elmondható, hogy a csokoládéfogyasztás számos előnyökkel bír, azonban e téren is nagyon fontos a mértékletesség. Válasszunk tudatosan édességet, és figyeljünk az elfogyasztott csoki mennyiségére.