Készülhetnek a vállalatok: 200 milliárd forint többletforrással folytatódik a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram

A korábbinál is kedvezőbb finanszírozási feltételekkel folytatja az EXIM Magyarország a nagy sikert aratott Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot. A kormány a hitelprogram keretösszegének 200 milliárd forinttal történő bővítéséről döntött, így az EXIM a Baross Gábor Hitelprogrammal 2024-ben is kiemelten támogatja a hazai gazdasági növekedésében kulcsszerepet játszó iparágakat, valamint a fenntarthatósági és energiahatékonyági célú beruházásokat.

Készülhetnek a vállalatok: 200 milliárd forint többletforrással folytatódik a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram

Jövőre is folytatódik a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, amelynek finanszírozására az EXIM Magyarország újabb 200 milliárd forintot fordíthat a kormány döntésének értelmében. Ennek köszönhetően a 2023 februárjában elindított kedvezményes hiteleket kínáló program teljes keretösszege 1200 milliárd forintra növekszik.

Az EXIM Magyarország célja, hogy a megnövelt keretösszeggel hozzájáruljon ahhoz, hogy a nagy növekedési potenciállal rendelkező hazai vállalatok ne maradjanak finanszírozás nélkül az autóipari, élelmiszeripari, gyógyszergyártó, építőipari, logisztikai, illetve a turizmus-vendéglátás és a telekommunikációs szektorokban. A termelő és szolgáltató tevékenységhez kapcsolódó beruházások mellett az EXIM támogatni fogja a magyar vállalatok külföldi kifektetéseit, logisztikai-, szállítmányozási- és termelőeszközök finanszírozását, illetve a fenntarthatóságot és az energiahatékonysági átállást támogató beruházásokat.

A felsorolt iparágak szereplői számára elérhető beruházási hitel és lízing kamata még kedvezőbb, mint a 2023. évi programban. Ezzel minden idők egyik legsikeresebb hitelprogramja nemcsak a beruházások helyreállítását, hanem a munkahelyek megvédését és a gazdasági növekedést is támogatja. Az EXIM Magyarország a kis- és középvállalkozások, illetve a nagyvállalatok számára 10 éves futamidejű hitelt és 5 éves futamidejű lízinget kínál, melyek kamata forintban akár 5%, euróban akár 3% is lehet. Az igényléseket a megszokott módon a kereskedelmi bankoknál, illetve a lízingcégeknél van lehetőség benyújtani, de az EXIM-től közvetlenül is igényelhetnek finanszírozást a vállalatok.

„Közel egy év telt el azóta, hogy útjára indult a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, ennek köszönhetően magyar vállalkozások százait tudtuk aktívan és célzottan támogatni. Ezzel együtt úgy látjuk, hogy szükség van az EXIM anticiklikus tevékenységére és a hazai vállalatok új fejlődési pályára állásához további kedvezményes hiteltermékekre. Látva a nagymértékű keresletet és az ügyfelek elégedettségét, üdvözöljük, hogy a Kormány a Baross Gábor Hitelprogram folytatása mellett döntött.

Ennek köszönhetően az EXIM Magyarország a vállalkozások versenyképességének javításán keresztül a magyar gazdaság hosszú távú növekedési potenciáljának erősítéséhez is hozzá tud járulni.” –nyilatkozta Kisgergely Kornél, az EXIM Magyarország vezérigazgatója.

A Kormány 2023. február 1-jén indította el a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot, melynek köszönhetően hazánkban a valaha volt egyik legnagyobb, 700 milliárd forintos kormányzati hitelprogram vette kezdetét. A Hitelprogram célja a hiteligénylő vállalkozások versenyképességének javításán keresztül a teljes hazai termelő- és szolgáltató szektor működésének támogatása. A programot három konstrukcióval hirdették meg, forgóeszközhitel, beruházási- és zöld beruházási hitel formájában. A nagy érdeklődésre való tekintettel március 10-én már egyszer döntött a Kormány a hitelkeret bővítéséről, akkor 1 000 milliárd forintra növelte. 

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram nagy segítséget jelent a hazai vállalkozásoknak, hiszen a megemelkedett kamatok jelentősen visszafogják a növekedést, míg a vállalatok hiteléhsége továbbra is magas. A Baross Gábor Hitelprogram keretében az EXIM Magyarországhoz december közepéig 3 255 darab hitelkérelem érkezett be összesen 1 563 milliárd forint értékben. Ebből 691 milliárd forint forgóeszköz, 561 milliárd forint beruházási célú (ideértve a lízinget is), 311 milliárd forint pedig ingatlancélú hitelkérelem. Az eddig leszerződött 950 milliárd forint mintegy 73%-ának folyósítása megtörtént összesen 700 milliárd forint összegben. Az összes szerződés 69%-a kkv ügyfelekkel került megkötésre, a magyarországi, legalább 250 munkavállalót foglalkoztató cégek 15%-a részesült Baross Gábor Hitelprogram kedvezményes forrásaiból.

A szerződések összege alapján a legtöbb forrás a kereskedelem, az élelmiszeripar, az építőipar, a szállítás-raktározás, a mezőgazdaság, a gumigyártás, a fémipar és a vegyipar, valamint járműgyártás szektoraiba áramlik.

Felújítás Szegeden

Felújítják Szeged egyik meghatározó műemlékét, a Lechner Ödön és Pártos Gyula által tervezett Milkó-palotát - jelentette be Binszki József (DK) várospolitikai alpolgármester kedden a helyszínen.
2024. 02. 21. 15:00
Megosztás:

Jók a kilátásai Romániának

Hét évre lehet szüksége Romániának ahhoz, hogy 3 százalékra csökkentse a költségvetési hiányt - nyilatkozta kedden Marcel Bolos pénzügyminiszter.
2024. 02. 21. 14:30
Megosztás:

Programokat indít a GINOP Plusz

A munkaerőpiaci aktivitás növelése érdekében a kormány márciusban 70, áprilisban 200 milliárd forintos kerettel indít programot a GINOP Plusz programon keresztül, 2030-ig pedig több mint 460 milliárd forint uniós forrás segítheti a foglalkoztatás és az aktivitás növelését, a munkaerő-tartalékok mozgósítását, a munkában állók képzését, valamint a munkakörülmények javítását - tájékoztatta az MTI-t a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden.
2024. 02. 21. 14:00
Megosztás:

Megújul a Szegedi Szakképzési Centrum három iskolája

Csaknem hétmilliárd forint uniós és hazai támogatásból megújul a Szegedi Szakképzési Centrum három legnagyobb iskolája - jelentette be Avramucz Mihály kancellár kedden.
2024. 02. 21. 13:30
Megosztás:

Erősíteni kell a növényvédelmet

Az élelmiszerlánc biztonságát a gyökerétől, tehát a növényvédelemtől kell garantálni, éppen ezért a növényorvosok szakmai naprakészsége nem csupán tudományos, hanem a társadalmi érdek is - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint Nagy István a 70. Növényvédelmi Tudományos Napok című rendezvényen, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem budai kampuszán.
2024. 02. 21. 13:00
Megosztás:

Megkezdődött a feliratkozás a Smart Manufacturing Festivalra

Elindult a regisztráció az ország első ipari digitalizációs fesztiváljára, a Smart Manufacturing Festival - "A fejlődés társadalmasítása!" rendezvényen több mint 30 helyszínen, mintegy 50 féle program várja a látogatókat 2024. február 26. és március 8. között - közölte az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ) az MTI-vel.
2024. 02. 21. 12:30
Megosztás:

A gerinc 3 leggyakoribb betegsége

A gerincoszlop a test fő tartószerkezete, az a tengely, amely a csontvázat támogatja. Ez a mozgásszervi rendszer legfontosabb szegmense, az összes többi a gerinchez kapcsolódik. Összetett anatómiai felépítés lévén számos betegség okozhat problémákat a gerinc szintjén, amelyek nemcsak műtét által kezelhetőek.
2024. 02. 21. 12:15
Megosztás:

Bemutatkozik kishazánk Cannes-ban

A külföldi működőtőke beáramlás szempontjából a legjelentősebb ipari és logisztikai ingatlanfejlesztésekkel mutatkozik be Magyarország a világ elsőszámú ingatlanfejlesztési kiállításán, a MIPIM-en március 12-15. között Cannes-ban - közölte az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) és Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) szerdán az MTI-vel.
2024. 02. 21. 12:00
Megosztás:

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át.
2024. 02. 21. 11:45
Megosztás:

Korszerűsítik a komáromi idősek otthonát

Energiamegtakarítást eredményező, komplex felújítást végeznek a komáromi bentlakásos idősek otthonában, ahol 90 embert gondoznak - közölte az önkormányzat az MTI-vel.
2024. 02. 21. 11:30
Megosztás:

Bővült a FA-ZON Bútor Kft.

Megmunkálóközpontot szerzett be és raktárbázist alakított ki a FA-ZON Bútor Gyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. a telephelyén, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Tomajmonostorán - közölte a cég az MTI-vel.
2024. 02. 21. 11:00
Megosztás:

Vegyesen mozogtak az ázsiai indexek

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék szerdán.
2024. 02. 21. 10:00
Megosztás:

Bizonytalan a kereskedés iránya

Bizonytalanul kezdődhet a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a tőzsdeindex iránykereséssel nyithat szerdán - írta az MTI-nek küldött előrejelzésében az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.
2024. 02. 21. 09:30
Megosztás:

NFT-kkel kapcsolatos altcoinok vásárlása 2024. első negyedévében: Theta Network (THETA), Flow (FLOW) és Everlodge (ELDG)

Az NFT-k jelenleg robbanásszerű növekedést mutatnak, miután az elmúlt két év legmagasabb NFT-értékesítése épp most történt meg.
2024. 02. 21. 09:10
Megosztás:

Az ORDI és MINA árak emelkednek, míg a Meme Moguls (MGLS) előértékesítése egyre népszerűbb a kriptovaluta-rajongók körében

A kriptovaluták dinamikus világában az ORDI és MINA árfolyamainak emelkedése jól bizonyítja, hogy a kriptovaluta-rajongók körében növekvő érdeklődés tapasztalható az innovatív digitális eszközök iránt. Ez a fellendülés egybeesik a Meme Moguls (MGLS) előértékesítésének növekvő népszerűségével, amely magára vonja most a kriptóközösség figyelmét. Ahogy a befektetők és kereskedők körében növekszik ezeknek a tokeneknek a támogatása, a piac észrevehetően elmozdul az új és ígéretes projektek felé.
2024. 02. 21. 08:40
Megosztás:

Enyhe forintmozgás reggel

Minimálisan mozdult el a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 02. 21. 08:30
Megosztás:

Drágulást hozott az év eleje az USA-nak

Elemzők által vártnál jelentősebben nőttek az amerikai termelői árak januárban a decemberi csökkenés után, ami annak a jele, hogy a gazdaságra továbbra is inflációs nyomás nehezedik.
2024. 02. 21. 08:00
Megosztás:

Drágább muzsika lesz a szabályszegés

A kormány megvédi a magyar munkahelyeket, ezért kiemelten kezeli a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabálytalanságok megelőzését is - hangsúlyozta pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 02. 21. 07:30
Megosztás:

Már a Budapesti Értéktőzsdén is kereskedhetőek az MBH Bank első nemzetközi, MREL-képes kötvényei

Az MBH Bank bevezette az első nemzetközi, MREL-képes kötvényeit a Budapesti Értéktőzsde hitelpapír szekciójába, így azok innentől a hazai szabályozott piacon is hozzáférhetővé válnak a befektetők számára. A hitelintézet első nemzetközi kötvényprogramja tavaly ősszel került felállításra, amelynek keretében 2023 októberében 350 millió EUR össznévértékben kötvényeket bocsátott ki. Az MBH Bank célja a kötvények BÉT-re való bevezetésével, hogy hozzájáruljon a hazai tőkepiac fejlesztéséhez, valamint a befektetők számára elérhető minél változatosabb befektetési eszköztár megteremtéséhez.
2024. 02. 21. 07:00
Megosztás:

10% fölött az ökogazdálkodás aránya az Európai Unióban

2024. február 13-16. között zajlott Nürnbergben a BIOFACH, a világ vezető bioélelmiszer vására és konferenciája. Itt, a biovilág seregszemléjén mutatták be a “The World of Organic Agriculture” című statisztikai évkönyvet, amely immár 25. alkalommal ad áttekintést az ökológiai mezőgazdaság globális fejlődéséről. A 2022-es évet felölelő legújabb kiadvány kiemeli, soha ilyen ütemben nem nőtt a világon az öko területek mérete. 2021-hez képest 26,6%-os a globális területbővülés, melyhez elsősorban Ausztrália járult hozzá, több mint 17 millió hektár mezőgazdasági terület öko művelésbe vonásával, melyet India (2 millió hektár) és Görögország (390.000 hektár) bioterület növekedése követett. Az Európai Uniót tekintve mérföldkő, hogy 10% fölé (10,4%) emelkedett az ökoterület-arány. Negatív rekord ugyanakkor, hogy - most először a statisztikai adatgyűjtés negyed évszázada alatt - csökkent az öko élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma Európában. A globális piaci növekedés mindeközben töretlenül folytatódott, 12,8%-os bővüléssel 2021-hez viszonyítva.
2024. 02. 21. 06:30
Megosztás: