Kétszámjegyű hitel és betétállomány növekedés a K&H-nál az első negyedévben

A bank adózás utáni eredménye 10,3 milliárd forint volt a 8,9 milliárd forintos rendkívüli OBA befizetést követően 2022 első negyedévének végén. A bank teljes hitelállománya 12 százalékkal, betétállománya pedig 15 százalékkal emelkedett. A K&H Biztosító 2 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el 2022 első negyedévében.

Kétszámjegyű hitel és betétállomány növekedés a K&H-nál az első negyedévben
  • a bank adózás utáni eredménye a 2021. első negyedévi 12,6 milliárd forintról 10,3 milliárd forintra csökkent a rendkívüli OBA befizetés hatására, 18 százalékos csökkenést mutatva
  • a K&H teljes hitelállománya 12 százalékkal, 2172 milliárd forintra nőtt, az új (lakossági és vállalati) hitelkihelyezések volumene pedig elérte a 119 milliárd forintot az első negyedévben
  • a betétállomány 15 százalékkal emelkedett, és elérte a 3659 milliárd forintot
  • folytatódott a K&H digitális átalakulása: itt érhető el a legtöbbféle okosórás fizetés
  • a K&H fenntarthatóság iránti elkötelezettsége töretlen
  • a K&H Biztosító 2 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el

Guy Libot, a K&H Csoport vezérigazgatója kiemelte: „Az év első negyedévében elsősorban a hitel és betét volumenek növekedése határozta meg a bevételeket, a rendkívüli OBA befizetés azonban jelentősen csökkentette a profitot. Lakossági ügyfeleink száma elérte a 760 ezret, ami 3 százalékos éves növekedésnek felel meg. Az új rendszeresen befektető ügyfelek száma több mint 9 százalékkal nőtt az első negyedévben és meghaladta a 72 ezret. 2022 első negyedévében 18 százalékkal növeltük az új kkv ügyfelek számát is az előző év azonos időszakához képest. Innovációs fejlesztéseinknek köszönhetően újabb szereplővel gyarapodott az okoseszközös fizetési lehetőségek sora, áprilistól a magyarországi bankok közül először a K&H-nál került bevezetésre a Xiaomi Pay, így mostanra nálunk érhető el a legtöbbféle okoseszközös fizetés. A K&H fenntarthatóság iránti elkötelezettsége töretlen: a bankoknak ma már a finanszírozási oldalon is a fenntarthatósági követelményeknek megfelelő működést kell kialakítaniuk. Ennek értelmében meghatároztuk azokat a konkrét ágazatokat, amelyekben támogatjuk és a fenntarthatóbb működésre és termékkínálatra való átállásra ösztönözzük a vállalkozásokat.”

Pénzügyi eredmények 2022 első negyedévében

A K&H Bank adózás utáni eredménye, a 8,9 milliárd forintos rendkívüli OBA befizetés hatására a 2021. első negyedévi évi 12,6 milliárd forintról 10,3 milliárd forintra csökkent 2022 első negyedévének végére, 18 százalékos csökkenést mutatva.  A teljes hitelállomány 12 százalékkal, 2172 milliárd forintra nőtt, az új hitelkihelyezések volumene pedig elérte a 119 milliárd forintot. A betétállomány 15 százalékkal emelkedett, és elérte a 3659 milliárd forintot.

„A K&H Bank továbbra is aktív szerepet vállal a magyar gazdaság, a háztartások, a kisvállalkozások, a nagyvállalatok és a közszféra (állam, önkormányzatok) finanszírozásában. Vállalati hiteleink állománya éves szinten 11 százalékkal emelkedett. Vállalati oldalon a Széchenyi GO kártya programban a szerződött állomány elérte a 22 milliárd forintot 2022 első negyedévének végére. Az Exim Kárenyhítő hitelprogramján belül 90 milliárd forintnyi hitelszerződést kötöttünk 2022 első negyedévének végéig. Az árfolyamváltozásoknak kitett ügyfeleinket azzal támogattuk, hogy az egy évvel ezelőttinél 2-3-szor magasabb volumenben biztosítottunk számukra a kereskedelmi forgalom fedezésére szolgáló ügyleteket. A babaváró hitelek állománya elérte a 176 milliárd forintot 2022 első negyedévének végére. Az újonnan kihelyezett babaváró hiteleknél a bank piaci részesedése az első negyedévben elérte a 13,5 százalékot, míg tavaly ugyanebben az időszakban 12,8 százalék volt. Az MNB zöld hitel programjában a bank közel 12 százalékos piaci részesedést ért el, 35,6 milliárd forintnyi szerződéskötésre került sor. A befektetések területén a nyíltvégű befektetési alapok bruttó értékesítése 3 százalékkal volt magasabb, mint 2021 azonos időszakában. Az ügyfelek folyamatos befektetései, a kezelt eszközvagyon 11 milliárd forintos nettó értékesítési növekedése ellenére a befektetési alapokban és befektetési egységhez kötött (unit-linked) alapokban kezelt eszközállomány teljesítménye a piac hullámzó teljesítménye miatt 3,8 százalékkal, 890,8 milliárd forintról 856,7 milliárd forintra csökkent az első negyedévben”, mondta el Gombás Attila, a K&H Csoport pénzügyi vezérigazgató-helyettese.  

Nik Vincke, a K&H Biztosító vezérigazgatója hozzátette: „2022 első negyedévében nettó nyereségünk elérte a 2 milliárd forintot. A nem-életbiztosítási díjbevételünk 17,4 milliárd forint volt, köszönhetően a casco, lakás- és kkv üzletágaknak, melyek dinamikus növekedése ellentételezte a kötelező felelősségbiztosítás volumen kisebb mértékű csökkenését. Az életbiztosítási ágazat jól teljesített, 33 százalékos éves növekedést ért el a rendszeres díjas befektetési egységhez kötött biztosításoknál, és 11 százalékos növekedést a rendszeres díjas kockázati életbiztosításoknál. Az elmúlt negyedévben egyszerűsítettük a digitális kárbejelentést ügyfélportálunkon, 60 százalékkal   csökkentve az átlagos átfutási időt az új károk bejelentésénél.  Ez ismét megmutatta azt, hogy digitális megoldásaink segítségével az ügyfélélményt folyamatosan tudjuk javítani.”

Digitális átalakulás és innováció

A mobilbank-felhasználók száma meghaladta a 630 ezret, ez az elmúlt évhez képest 5 százalékos emelkedést jelent. Ma már a teljes lakossági ügyfélállományunk 69 százaléka használja a mobilbankot. 2022 első negyedévében a különböző mobil fizetési megoldások (egyebek között mobiltelefonok és okos készülékek) használatával végrehajtott tranzakciók értéke elérte a 33,6 milliárd forintot, ami közel háromszor annyi, mint a 2021 első negyedévi adat volt (11,7 milliárd forint). Az összes lakossági értékesítés 45 százaléka digitális értékesítés volt az első negyedévben, a számlanyitásnak is közel fele (44 százalék) volt digitális.

„A K&H piacvezető az innovatív fizetési megoldások területén, elsőként vezette be idén a Xiaomi Payt, így ez már a negyedik okoseszközös fizetési megoldás a Google Pay, az Apple Pay és a Garmin Pay után. Ezekkel az innovatív (okostelefonos, okosórás és okoskarkötős) fizetési megoldásokkal már több mint 150 ezer ügyfelünk rendelkezik. Idén az első negyedévben az okoskészülékekkel végzett fizetések száma átlépte a 5,3 millió darabot, míg tavaly az első negyedévben 1,4 millió darab volt, tehát egyetlen év alatt megháromszorozódott az okoseszközös fizetések száma. Ma már az összes kártyás fizetés 15 százalékát teszik ki az okoseszközös digitalizált tranzakciók. A mobilbankban indított rendszeres befektetések aránya az összes rendszeres befektetéshez képest közel 40 százalékra nőtt az első negyedévben.  A magánszemélyek a mobilbanki alkalmazásokat részesítik előnyben. Kkv ügyfeleink is kifejezetten nyitottak a digitális csatornák irányába, az ő fő csatornájuk továbbra is az e-bank. A számlán elektronikusan bonyolított tranzakciókat szinte kivétel nélkül ezen az elektronikus csatornán hajtották végre a kkv-k”, hangsúlyozta Németh Balázs, a K&H Csoport innovációs vezetője.

Fenntarthatóság

A bankok finanszírozási szempontból minden ország gazdaságában megkerülhetetlen szerepet játszanak a fenntarthatósági átállásban. „Pénzügyi csoportunk nevesítette azokat a kulcsfontosságú gazdasági ágazatokat, ahol intézkedésekre van szükség a fenntarthatóság érdekében. A KBC Csoport, ezen belül a K&H Csoport a finanszírozási oldalon főként az ingatlan és a járműfinanszírozás, illetve a megújuló energia területén járul hozzá továbbra is a klímaváltozás elleni harchoz. Emellett kiemelt figyelmet fordítunk arra is, hogy ügyfeleinknek olyan befektetési lehetőségeket is tudjunk ajánlani, ahol a befektetett pénz fenntarthatósági célokat is szolgál. Kínálatunkat kiegészítettük egy merész típusú, 90 százalékos részvényhányadot tartalmazó vegyes alappal, így immár teljesnek tekinthető a K&H felelős befektetési kínálata, amely 10 különböző alapot tartalmaz. A mobilbankban értékesített befektetési alapok több mint 50 százaléka fenntartható befektetés”, fejtette ki Guy Libot, a K&H Csoport vezérigazgatója.

A K&H nem auditált, konszolidált, IFRS (nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok) szerinti eredménye a következőképpen alakult:

Az olaszok csak minivakációt engedhetnek meg maguknak

Több mint tizenötmillió olasz indul el nyaralni július első hétvégéjén, de a felmérések szerint a kétgyerekes családok legfeljebb egyhetes vakációt engedhetnek meg maguknak az infláció miatt - közölte a Coldiretti termelői szövetség szombaton.
2022. 07. 03. 02:00
Megosztás:

Nagy-Britanniában 10 hónap után először nőtt az autógyártás

Tíz hónap folyamatos csökkenés után májusban először nőtt az autógyártás Nagy-Britanniában éves összevetésben.
2022. 07. 03. 01:00
Megosztás:

Újabb hőségriasztást rendeltek el keddig Olaszországban

Huszonkét nagyvárosban rendelte el a legmagasabb fokozatú riasztást a rendkívüli hőség miatt az olasz egészségügyi minisztérium szombattól. Az előrejelzések szerint keddtől várható enyhülés.
2022. 07. 03. 00:01
Megosztás:

Az ügyfelek több mint 70 százaléka lakást vesz a Babaváró kölcsönből a Duna House szerint

A kamatmentes, szabadfelhasználású Babaváró kölcsönt az ügyfelek az idén is főként lakásvásárlásra fordítják, a Duna House Pénzügyek ügyfelei körében végzett felmérés szerint január-júniusban a hitelfelvevők 72,7 százaléka költötte erre a kapott pénzt.
2022. 07. 02. 23:00
Megosztás:

Folyamatosan zajlik a betakarítás a földeken

Folyamatosan zajlik a betakarítás a földeken, a száraz, meleg időjárás és az aszály ellenére az ország kenyere biztosított - közölte az Agrárminisztérium (AM) vezetője a tárca szombati közleménye szerint.
2022. 07. 02. 22:30
Megosztás:

A TIM országos munkavédelmi kampányt indít

A munkavállalók és a munkáltatók munkaügyi szemléletformálásának érdekében országos kampány indul július elején - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) Facebook-oldalán szombaton.
2022. 07. 02. 21:00
Megosztás:

Rádiókat vizsgált az NMHH

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 127 rádióadó adatait vizsgálta meg legújabb kutatásában, hogy feltárja a tavalyi év legnépszerűbb előadóit és dalait. A vizsgált rádiók összesen 94 évnyi adást sugároztak 2021-ben, amelynek nagy részét az NMHH is rögzíti - közölte a hatóság szombaton az MTI-vel.
2022. 07. 02. 20:00
Megosztás:

Ennyit bukott a világ 500 leggazdagabb embere az év első felében

A világ 500 leggazdagabb emberének vagyona 1400 milliárd dollárral csökkent az idei első fél évben a globális részvénypiacok lejtmenete miatt, június végi állapot szerint - írja a Bloomberg.
2022. 07. 02. 19:00
Megosztás:

Bővítette üzemét és termelőkapacitását a CE Glass csoport

A CE Glass csoport két ütemben 5400 négyzetméterrel bővítette üzemét Szeged határában, és csaknem megduplázta biztonságiüveg-gyártó kapacitását - tájékoztatta a cég az MTI-t.
2022. 07. 02. 18:00
Megosztás:

Emelkedtek az ingatlanárak a kiemelt üdülőövezetekben

A hazai kiemelt üdülőkörzetek lakóingatlan- és üdülőpiacain együttesen átlagosan 12 százalékkal emelkedtek a fajlagos árak tavaly az egy évvel korábbihoz képest - derül ki a Takarék Indexből, a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank kutatásából.
2022. 07. 02. 17:30
Megosztás:

ÁSZ: Hányas osztályzat adható az oktatás minőségére?

Gyermekeink épülésének, fejlődésének biztosítása mindennapi feladatunk. Mesét mondunk, játszunk velük, és óvodába, iskolába kísérjük őket. A köznevelés felelős a gyermekek testi, lelki és értelmi fejlődésének lehető legmagasabb szintű kibontakoztatásáért. Ezért nem mindegy az oktatás minősége, amely közvetlen hatást gyakorol gyermekek és családok életére. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elemzésében értékelte az ENSZ 4. Fenntartható Fejlődési Célját, amely a minőségi oktatás és az élethosszig tartó tanulás biztosításáról szól. Az ÁSZ az elemzés keretében vizsgálta a nemzetközi, nemzeti és a programszintű indikátorok összhangját, ellenőrizhetőségét. Emellett bemutatja hazánk oktatás minőségének mérése és a lemorzsólódás területén elért eredményeit.
2022. 07. 02. 16:00
Megosztás:

ÁSZ: A nemek közötti esélyegyenlőség valamennyiünk érdeke

Magyarország Alaptörvénye értelmében a nők és a férfiak egyenjogúak, a tanulás szabadsága pedig egyformán megilleti őket. Ugyanakkor tény, hogy a gimnáziumokban és a felsőoktatásban társadalmi arányuknál magasabb a nők részvétele, 54,5 százalék körüli, a pedagógusok körében pedig egyenesen 82 százalékos. Mindeközben, mint az ÁSZ kutatása rávilágít, a közvélekedés erősen megkülönbözteti a lányos és a fiús tulajdonságokat, készségeket. Az általános felfogás szerint nőies tulajdonság például az érzelmi, szociális érettség és a kézügyesség, míg a leginkább férfias tulajdonságok között tartják számon a technikai-műszaki érzéket és a logikát. Vajon milyen következményei vannak, ha ezek és társaik között felborul az egyensúly, és a fontosságban is más megítélés alá kerülnek? Az ÁSZ hazai és OECD statisztikai adatokat is vizsgáló elemzése ennek az ún. „Pink education" jelenségnek az okait, társadalmi, gazdasági következményeit kutatja.
2022. 07. 02. 15:00
Megosztás:

Pénteken 40 fok feletti csúcsértékkel tetőzött a kánikula

Pénteken 40 Celsius-fok feletti csúcsértékkel tetőzött a kánikula, de a napi országos melegrekord most nem dőlt meg - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.
2022. 07. 02. 14:00
Megosztás:

Visszatért az utazási kedv, közel 250 ezer forintba kerülhet az idei nyaralás

Az egy évvel korábbinál jóval többen mennének nyaralni belföldre vagy külföldre az idén. Az idén közel 250 ezer forintot költenének a vakációra átlagosan a nyaralást tervezők - derül ki a K&H biztos jövő felméréséből. Ez az összeg lényegében megegyezik a pandémia előtti szinttel. A vakációzók 55 százaléka 100-500 ezer forintos utazási költségvetéssel számol. Döntően a saját jövedelmükből finanszírozzák a nyaralást, a SZÉP Kártyára 28 százalékuk támaszkodik, a családtagoktól pedig 16 százalékuk kap erre a célra támogatást. A K&H összeállításából kiderül az is, hogy a tavalyi évben az egyéni utasbiztosításhoz köthető károkra - egyenként - átlagosan 90 ezer forintot fizetett. Nyaranta a társaság szerint az egyik leggyakoribb utasbiztosítási káresetek közé tartozik a leégéshez és a gyomorrontáshoz köthető orvosi ellátás. Az összeállítás szerint az utazók 21 százaléka köt külön utasbiztosítást, 24 százalékuk a bankkártyás megoldás mellé igényel kiegészítő biztosítást.
2022. 07. 02. 13:00
Megosztás:

Jelentős fejlesztések a CE Glass csoportnál

A CE Glass csoport két ütemben 5400 négyzetméterrel bővítette üzemét Szeged határában, és csaknem megduplázta biztonságiüveg-gyártó kapacitását - tájékoztatta a cég az MTI-t.
2022. 07. 02. 12:00
Megosztás:

Kiderült, hogy kit hallgattunk legtöbbet tavaly a rádióban - Nem meglepő...

Ha magnókazettákon tárolná a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a magyar rádiók 2021-es év adásának hanganyagát, akkor több mint 70 ezer kilométer hosszú kazettaszalagon férne csak el, ennyivel majdnem kétszer lehetne körbe tekerni a bolygónkat. Ekkora mennyiségű hanganyag feldolgozása alapján készült az NMHH kutatása, amelyből kiderült, hogy kik a legnépszerűbb előadók a magyar rádiók játszási listája alapján. Sőt, egy készülő elemzés arra is fényt derít, hogy egészen másokat hallgatunk a rádiókban, mint a zenei streaming szolgáltatók felületein.
2022. 07. 02. 10:00
Megosztás:

Folytatódik a 4iG távközlési üzletágának stratégiai átalakítása

A hazai és a nemzetközi távközlési piacon is meghatározó portfólióval rendelkező 4iG csoport idén tavasszal megkezdte távközlési vállalatainak stratégiai átalakítását és a társaságok integrációját. A folyamat célja, hogy a vállalatok hatékonyabban használják ki a csoporton belüli együttműködési lehetőségeket, illetve az üzleti működés területein jelentkező szinergiákat. A telekommunikációs portfólió integrációs folyamatainak támogatására új csúcsvezetők érkeznek a telekommunikációs vállalatok élére. A 4iG Nyrt. távközlési divíziójának irányítását az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgatójaként Király István veszi át július 1-től, akit a DIGI csoport élén ügyvezetőként Tábori Tamás vált. A 4iG nemzetközi távközlési portfóliójának irányítására új szervezeti egység jön létre tiranai központtal. A 4iG International vezetője Budafoki Róbert, aki az albán és a montenegrói leányvállalatok ügyvezetésért, és integrációs feladataiért felel. Az előzetes bejelentésnek megfelelően magyar távközlési infrastruktúra meghatározó szereplője, az Invitech ügyvezető igazgatója Bőthe Csaba lesz július 1-től, aki Gerald Grace-t váltja a társaságnál.
2022. 07. 02. 09:00
Megosztás:

Guntram Würzberg veszi át az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatói feladatait, Kiss Attilát az E.ON SE alelnökévé nevezték ki

Július 1-től Guntram Würzberg váltja Kiss Attilát az E.ON Hungária Csoport élén. A szakember több mint 25 éve dolgozik a nemzetközi E.ON csoportnál, számos vezető pozíciót töltött be, legutóbb a cégcsoport legfelsőbb szintű jogi vezetőjeként dolgozott. Kiss Attila, az E.ON Hungária Csoport eddigi elnök-vezérigazgatója az anyavállalat felsővezetésében folytatja pályafutását az E.ON SE Vállalati Eszközmenedzsmentért (EAM) felelős alelnökeként.
2022. 07. 02. 08:00
Megosztás:

Félelmetes tűz tombol a Bükkben - a katasztrófaturistákat nem engedi a rendőrség a közelbe

Néhány órával ezelőtt kaptam a hírt, hogy mintegy száz hektáron erdőtűz tombol a Bükkben, Jávorkút környékén - írja hivatalos FB oldalán Veres Pál, Miskolc polgármestere.
2022. 07. 02. 07:15
Megosztás:

Solymáron péntektől másodfokú vízkorlátozást rendeltek el

Solymáron péntektől másodfokú vízkorlátozást rendeltek el - közölte a település polgármesteri hivatala a Facebook-oldalán.
2022. 07. 02. 07:00
Megosztás: