Kétszámjegyű hitel és betétállomány növekedés a K&H-nál az első negyedévben

A bank adózás utáni eredménye 10,3 milliárd forint volt a 8,9 milliárd forintos rendkívüli OBA befizetést követően 2022 első negyedévének végén. A bank teljes hitelállománya 12 százalékkal, betétállománya pedig 15 százalékkal emelkedett. A K&H Biztosító 2 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el 2022 első negyedévében.

Kétszámjegyű hitel és betétállomány növekedés a K&H-nál az első negyedévben
  • a bank adózás utáni eredménye a 2021. első negyedévi 12,6 milliárd forintról 10,3 milliárd forintra csökkent a rendkívüli OBA befizetés hatására, 18 százalékos csökkenést mutatva
  • a K&H teljes hitelállománya 12 százalékkal, 2172 milliárd forintra nőtt, az új (lakossági és vállalati) hitelkihelyezések volumene pedig elérte a 119 milliárd forintot az első negyedévben
  • a betétállomány 15 százalékkal emelkedett, és elérte a 3659 milliárd forintot
  • folytatódott a K&H digitális átalakulása: itt érhető el a legtöbbféle okosórás fizetés
  • a K&H fenntarthatóság iránti elkötelezettsége töretlen
  • a K&H Biztosító 2 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el

Guy Libot, a K&H Csoport vezérigazgatója kiemelte: „Az év első negyedévében elsősorban a hitel és betét volumenek növekedése határozta meg a bevételeket, a rendkívüli OBA befizetés azonban jelentősen csökkentette a profitot. Lakossági ügyfeleink száma elérte a 760 ezret, ami 3 százalékos éves növekedésnek felel meg. Az új rendszeresen befektető ügyfelek száma több mint 9 százalékkal nőtt az első negyedévben és meghaladta a 72 ezret. 2022 első negyedévében 18 százalékkal növeltük az új kkv ügyfelek számát is az előző év azonos időszakához képest. Innovációs fejlesztéseinknek köszönhetően újabb szereplővel gyarapodott az okoseszközös fizetési lehetőségek sora, áprilistól a magyarországi bankok közül először a K&H-nál került bevezetésre a Xiaomi Pay, így mostanra nálunk érhető el a legtöbbféle okoseszközös fizetés. A K&H fenntarthatóság iránti elkötelezettsége töretlen: a bankoknak ma már a finanszírozási oldalon is a fenntarthatósági követelményeknek megfelelő működést kell kialakítaniuk. Ennek értelmében meghatároztuk azokat a konkrét ágazatokat, amelyekben támogatjuk és a fenntarthatóbb működésre és termékkínálatra való átállásra ösztönözzük a vállalkozásokat.”

Pénzügyi eredmények 2022 első negyedévében

A K&H Bank adózás utáni eredménye, a 8,9 milliárd forintos rendkívüli OBA befizetés hatására a 2021. első negyedévi évi 12,6 milliárd forintról 10,3 milliárd forintra csökkent 2022 első negyedévének végére, 18 százalékos csökkenést mutatva.  A teljes hitelállomány 12 százalékkal, 2172 milliárd forintra nőtt, az új hitelkihelyezések volumene pedig elérte a 119 milliárd forintot. A betétállomány 15 százalékkal emelkedett, és elérte a 3659 milliárd forintot.

„A K&H Bank továbbra is aktív szerepet vállal a magyar gazdaság, a háztartások, a kisvállalkozások, a nagyvállalatok és a közszféra (állam, önkormányzatok) finanszírozásában. Vállalati hiteleink állománya éves szinten 11 százalékkal emelkedett. Vállalati oldalon a Széchenyi GO kártya programban a szerződött állomány elérte a 22 milliárd forintot 2022 első negyedévének végére. Az Exim Kárenyhítő hitelprogramján belül 90 milliárd forintnyi hitelszerződést kötöttünk 2022 első negyedévének végéig. Az árfolyamváltozásoknak kitett ügyfeleinket azzal támogattuk, hogy az egy évvel ezelőttinél 2-3-szor magasabb volumenben biztosítottunk számukra a kereskedelmi forgalom fedezésére szolgáló ügyleteket. A babaváró hitelek állománya elérte a 176 milliárd forintot 2022 első negyedévének végére. Az újonnan kihelyezett babaváró hiteleknél a bank piaci részesedése az első negyedévben elérte a 13,5 százalékot, míg tavaly ugyanebben az időszakban 12,8 százalék volt. Az MNB zöld hitel programjában a bank közel 12 százalékos piaci részesedést ért el, 35,6 milliárd forintnyi szerződéskötésre került sor. A befektetések területén a nyíltvégű befektetési alapok bruttó értékesítése 3 százalékkal volt magasabb, mint 2021 azonos időszakában. Az ügyfelek folyamatos befektetései, a kezelt eszközvagyon 11 milliárd forintos nettó értékesítési növekedése ellenére a befektetési alapokban és befektetési egységhez kötött (unit-linked) alapokban kezelt eszközállomány teljesítménye a piac hullámzó teljesítménye miatt 3,8 százalékkal, 890,8 milliárd forintról 856,7 milliárd forintra csökkent az első negyedévben”, mondta el Gombás Attila, a K&H Csoport pénzügyi vezérigazgató-helyettese.  

Nik Vincke, a K&H Biztosító vezérigazgatója hozzátette: „2022 első negyedévében nettó nyereségünk elérte a 2 milliárd forintot. A nem-életbiztosítási díjbevételünk 17,4 milliárd forint volt, köszönhetően a casco, lakás- és kkv üzletágaknak, melyek dinamikus növekedése ellentételezte a kötelező felelősségbiztosítás volumen kisebb mértékű csökkenését. Az életbiztosítási ágazat jól teljesített, 33 százalékos éves növekedést ért el a rendszeres díjas befektetési egységhez kötött biztosításoknál, és 11 százalékos növekedést a rendszeres díjas kockázati életbiztosításoknál. Az elmúlt negyedévben egyszerűsítettük a digitális kárbejelentést ügyfélportálunkon, 60 százalékkal   csökkentve az átlagos átfutási időt az új károk bejelentésénél.  Ez ismét megmutatta azt, hogy digitális megoldásaink segítségével az ügyfélélményt folyamatosan tudjuk javítani.”

Digitális átalakulás és innováció

A mobilbank-felhasználók száma meghaladta a 630 ezret, ez az elmúlt évhez képest 5 százalékos emelkedést jelent. Ma már a teljes lakossági ügyfélállományunk 69 százaléka használja a mobilbankot. 2022 első negyedévében a különböző mobil fizetési megoldások (egyebek között mobiltelefonok és okos készülékek) használatával végrehajtott tranzakciók értéke elérte a 33,6 milliárd forintot, ami közel háromszor annyi, mint a 2021 első negyedévi adat volt (11,7 milliárd forint). Az összes lakossági értékesítés 45 százaléka digitális értékesítés volt az első negyedévben, a számlanyitásnak is közel fele (44 százalék) volt digitális.

„A K&H piacvezető az innovatív fizetési megoldások területén, elsőként vezette be idén a Xiaomi Payt, így ez már a negyedik okoseszközös fizetési megoldás a Google Pay, az Apple Pay és a Garmin Pay után. Ezekkel az innovatív (okostelefonos, okosórás és okoskarkötős) fizetési megoldásokkal már több mint 150 ezer ügyfelünk rendelkezik. Idén az első negyedévben az okoskészülékekkel végzett fizetések száma átlépte a 5,3 millió darabot, míg tavaly az első negyedévben 1,4 millió darab volt, tehát egyetlen év alatt megháromszorozódott az okoseszközös fizetések száma. Ma már az összes kártyás fizetés 15 százalékát teszik ki az okoseszközös digitalizált tranzakciók. A mobilbankban indított rendszeres befektetések aránya az összes rendszeres befektetéshez képest közel 40 százalékra nőtt az első negyedévben.  A magánszemélyek a mobilbanki alkalmazásokat részesítik előnyben. Kkv ügyfeleink is kifejezetten nyitottak a digitális csatornák irányába, az ő fő csatornájuk továbbra is az e-bank. A számlán elektronikusan bonyolított tranzakciókat szinte kivétel nélkül ezen az elektronikus csatornán hajtották végre a kkv-k”, hangsúlyozta Németh Balázs, a K&H Csoport innovációs vezetője.

Fenntarthatóság

A bankok finanszírozási szempontból minden ország gazdaságában megkerülhetetlen szerepet játszanak a fenntarthatósági átállásban. „Pénzügyi csoportunk nevesítette azokat a kulcsfontosságú gazdasági ágazatokat, ahol intézkedésekre van szükség a fenntarthatóság érdekében. A KBC Csoport, ezen belül a K&H Csoport a finanszírozási oldalon főként az ingatlan és a járműfinanszírozás, illetve a megújuló energia területén járul hozzá továbbra is a klímaváltozás elleni harchoz. Emellett kiemelt figyelmet fordítunk arra is, hogy ügyfeleinknek olyan befektetési lehetőségeket is tudjunk ajánlani, ahol a befektetett pénz fenntarthatósági célokat is szolgál. Kínálatunkat kiegészítettük egy merész típusú, 90 százalékos részvényhányadot tartalmazó vegyes alappal, így immár teljesnek tekinthető a K&H felelős befektetési kínálata, amely 10 különböző alapot tartalmaz. A mobilbankban értékesített befektetési alapok több mint 50 százaléka fenntartható befektetés”, fejtette ki Guy Libot, a K&H Csoport vezérigazgatója.

A K&H nem auditált, konszolidált, IFRS (nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok) szerinti eredménye a következőképpen alakult:

Héthavi csúcsra nőtt a spanyolországi fogyasztói bizalom

A spanyolországi fogyasztói bizalmi mutató héthavi csúcsra javult márciusban a spanyol Szociológiai Kutatóközpont (Centro de Investigaciones Sociológicas) pénteken közzétett adatai szerint.
2024. 04. 20. 05:00
Megosztás:

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzet a bővülésre kész vállalatoknak kedvez

Továbbra is aktív munkavállalói jelenlét tapasztalható a hazai munkaerőpiacon. Az előző negyedévhez hasonlóan 2024 első három hónapja alatt közel 20%-kal több jelentkezés történt, mint egy évvel korábban. Nógrád és Bács-Kiskun vármegyék kivételével mindenhol nőtt a jelentkezések száma, legnagyobb arányban Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya vármegyékben – derül ki a Profession.hu legújabb negyedéves jelentéséből.
2024. 04. 20. 04:00
Megosztás:

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását a gazdaság, a pénzügyi rendszer megítélését - írta Veres István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója az MNB pénteken közzétett szakmai cikkében, felhívva a figyelmet arra is, hogy az MNB a régió és a világ egészében megjelenő keresletnövekedést megelőzve többszörözte meg aranytartalékát.
2024. 04. 20. 03:00
Megosztás:

Elindult az új agrártámogatási honlap

Új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el a 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk - közölte az Agrárminisztérium csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 20. 02:00
Megosztás:

Itt a bruttósított nyugdíjrendszer! Amikor a nyugdíjasok is adót fizetnek a nyugdíjból

Mit jelent pontosan a bruttósított nyugdíjrendszer? Ki járna jól és ki rosszul a bruttósított nyugdíjrendszer bevezetésével? Dr. Farkas András nyugdíjszakértő - akit sokan mint NyugdíjGuru ismernek - magyarázta ezt el az ATV egy korábbi műsorában mindenki számára érthetően.
2024. 04. 20. 01:00
Megosztás:

A CHP kriptó token robbanhat - 1 millió dolláros versenysorozat indul

A GambleFi szektor szupersztárja bejelentette garantált, 1 millió dolláros versenysorozatát. De mit jelent mindez a CHP kriptó token árfolyama számára?
2024. 04. 20. 00:01
Megosztás:

Csúcsot döntött a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
2024. 04. 19. 23:00
Megosztás:

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

A Rába Járműipari Holding Nyrt. csütörtöki közgyűlése, az igazgatóság javaslatának megfelelően úgy határozott, hogy a járműgyártó vállalat idén sem fizet osztalékot - közölte a győri székhelyű cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2024. 04. 19. 22:00
Megosztás:

Márciusban csökkentek a német termelői árak

Németországban a termelői árak 2,9 százalékkal csökkentek márciusban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 4,1 százalékos esést követően, ezzel már a kilencedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken.
2024. 04. 19. 21:00
Megosztás:

Az Alteo rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 04. 19. 20:00
Megosztás:

Kecsegtető volt az évkezdése az ABB-nek

Növekvő árbevétellel és javuló működési eredménnyel zárta az első negyedévet a svájci ABB, az ipari digitális technológiák területén vezető globális vállalat - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
2024. 04. 19. 19:30
Megosztás:

Többségében veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után vegyesen, többségében indexcsökkenéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai tőzsdeindexek.
2024. 04. 19. 19:00
Megosztás:

A rossz hangulat hatott a magyar tőzsdére is

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 629,35 pontos, 0,96 százalékos csökkenéssel 65 045,06 ponton zárt pénteken.
2024. 04. 19. 18:00
Megosztás:

Csökkent a Conference Board teljesítményindexe márciusban

Márciusban csökkent az amerikai Conference Board gazdaságkutató intézet összetett teljesítményindexe, miután februárban két éve először emelkedett.
2024. 04. 19. 17:30
Megosztás:

A CIG Pannónia közgyűlése rábólintott az osztalékfizetési javaslatra

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. közgyűlése elfogadta az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát csütörtökön, ennek alapján részvényenként 33 forint osztalékot fizet a társaság a 2023-as év után - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 04. 19. 17:00
Megosztás:

Márciusban kevesebb használt lakás kelt el az Egyesült Államokban

Csökkent az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma márciusban.
2024. 04. 19. 16:30
Megosztás:

Szakmai egyeztetés után teszik közzé az Otthonfelújítási program részleteit

Az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel.
2024. 04. 19. 16:00
Megosztás:

Visszatérnek az éjszakai talajmenti fagyok

Marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 04. 19. 15:30
Megosztás:

Folytatódik a Zalaegerszeg melletti ipari park kialakítása

Mintegy 300 millió forintból folytatódik Zalaegerszegen a német Metrans leendő logisztikai központja mellett kialakítandó ipari park kiépítésének második üteme - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján a város polgármestere.
2024. 04. 19. 15:00
Megosztás:

Megnyílt az ötvenhetedik Burger King nálunk

Az országban az 57., Zalában a második éttermét nyitotta meg Nagykanizsán a Burger King - tájékoztatta a hálózatot működtető Fusion Zrt. csütörtökön az MTI-t.
2024. 04. 19. 14:30
Megosztás: