Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt

A FAO élelmiszerár-index – amely a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi – idén júniusban 5,8%-kal zárt magasabban az egy évvel korábbi értéknél, ugyanakkor jelentősen elmaradt a 2022 márciusában mért történelmi csúcstól.
A FAO gabonaárindexe júniusban 1,5%-kal volt alacsonyabb az előző hónaphoz viszonyítva. A kukorica világpiaci ára második hónapja esett meredeken a bőséges argentin és brazil kínálat következtében. A cirok és az árpa ára szintén csökkent. Ezzel szemben a búza ára emelkedett az Európai Unió (EU), Oroszország és az Egyesült Államok egyes régióiban jelentkező időjárási aggodalmak miatt. A nemzetközi rizsárak enyhén lejjebb kúsztak, elsősorban az indica fajták gyengébb keresletének következtében.
A növényi olajok ára 2,3%-kal emelkedett májushoz képest, elsősorban a pálma-, szója- és repceolajárak növekedésének köszönhetően. A pálmaolaj jegyzése közel 5%-kal nőtt az élénk globális kereslet miatt. A szójaolaj ára szintén nőtt, részben a bioüzemanyagok iránti fokozódó kereslet miatt Brazíliában és az USA-ban, valamint a dél-amerikai szójababárak drágulása okán, amelyet az erős nemzetközi kereslet eredményezett. A repceolaj ára szűkös globális kínálati kilátások miatt emelkedett, miközben a napraforgóolajé csökkent a Fekete-tengeri térség kedvezőbb termelési kilátásai miatt.
A FAO húsfélékre vonatkozó árindexe júniusban 2,1%-kal magasabb értéket mutatott, ezzel új történelmi csúcsot elérve. A marha-, sertés- és birkahús nemzetközi ára egyaránt növekedett, míg a baromfihús ára tovább esett.
A FAO tejtermék-árindexe júniusban 0,5%-kal nőtt az előző hónaphoz képest. A vaj ára új rekordot ért el, ami a Csendes-óceáni térség és európai szűkös kínálatnak és az ázsiai élénk keresletnek tudható be. A sajt ára sorozatban harmadik hónapja emelkedett, ugyanakkor a sovány- és teljes tejpor ára alacsonyabb a visszafogott globális kereslet és a bőséges kínálat miatt.
A FAO cukorárindexe 5,2%-kal esett vissza májushoz képest, amivel sorozatban negyedik hónapja csökkent, és ezzel elérte a 2021 áprilisa óta mért legalacsonyabb szintjét. A visszaesés hátterében a kedvezőbb termelési kilátások állnak Brazíliában, Indiában és Thaiföldön, ahol a kedvező időjárás és a vetésterületek bővülése magasabb hozamokat vetít előre.