Kivérezhetnek a hazai kereskedő vállalatok, ha nem váltanak digitális stratégiára

Az elmúlt években világszerte számtalan új értékesítési csatorna jött létre, amelyek meghatározó része ma már digitális. Az e-kereskedelem robbanásszerű fejlődésének köszönhetően a piaci verseny globálissá vált, melyben a hazai kereskedők nagy részének - pár üdítő kivételtől eltekintve - sajnos óriási hátránnyal kell megküzdenie. Radó Mátyás, az augusztusban megjelent „Egységesített Kereskedelem” című üzleti szakkönyv társszerzője szerint a legtöbb hazai tulajdonú kereskedelmi vállalat még a webáruháza felépítésével birkózik, miközben már rég az üzleti evolúció egy következő szintjével, az omnichannel szemléletű értékesítés kiépítésével kellene foglalkoznia. Ez a lemaradás azt eredményezi, hogy a hazai kiskereskedelem fájdalmasan ki van szolgáltatva a környező országokból a magyar piacra belépő, erősebb versenyzőknek. Ahhoz, hogy a hazai kereskedelem helyzete pozitív fordulatot vegyen, paradigmaváltásra lesz szükség, melynek során a hazai üzletek sem kerülhetik el, hogy bizonyos értelemben technológiai vállalatokká alakuljanak át.

Kivérezhetnek a hazai kereskedő vállalatok, ha nem váltanak digitális stratégiára

A túlfogyasztás korában minden eddiginél nagyobb veszélyben vannak a kereskedők

Az elmúlt 3 évben csak az USA-ban 148, legalább 100 üzletet működtető kiskereskedelmi hálózat fejezte be a működését. A változásoknak áldozatul eső szereplőkben fellelhető közös vonás, hogy alábecsülték az online kereskedelem jelentőségét és nem ismerték fel benne a versenyképességük megőrzéséhez létfontosságú faktort. A szakértő szerint napjainkban azok a piaci szereplők, akik nem tudnak túllépni a gyártók és vevők közötti „áruállomásoztató” szerepükön, jelentéktelenné válnak a vásárlók szemében. “Ambivalens érzés látni, hogy egy olyan korszakban, amikor minden eddiginél többet fogyasztunk és minden korábbinál könnyebben jutunk hozzá bármilyen termékhez, az egykor óriási piaci kapitalizációval rendelkező kereskedő vállalatok nem tudnak élen maradni a versenyben. A ma is sikeres cégek annak köszönhetően maradnak relevánsak a vásárlók szemében, hogy túllépnek az alapvető eladási gyakorlaton, és olyan szolgáltatási portfóliót alakítanak ki, amivel a vevők igényeinek, problémáinak egy szélesebb körét oldják meg.” - fejtette ki Radó Mátyás, az e-kereskedelmi tanácsadással és fejlesztésekkel foglalkozó OANDER Development Kft. egyik tulajdonosa.

Az omnichannel értékesítés túlélési stratégia lehet a klasszikus kereskedők számára

A piac jelenlegi állása azt mutatja, hogy a kereskedelem domináns pozícióit Magyarországon ma főként globális vagy regionális top kereskedők foglalják el, a hazai tulajdonú vállalatok pedig lassan, de biztosan lemaradnak ebben a versenyben. Az igazán eredményes kereskedelem mostanra egy többdimenziós és integrált játéktérré alakult, ahol a különböző csatornák erős kölcsönhatásba lépnek egymással. Azok a vállalatok, akik ezt felismerik, immár az omnichannel, azaz a „minden csatornás” megközelítést alkalmazzák, tehát arra törekednek, hogy a vásárlók számára ugyanolyan élményt nyújtsanak minden érintkezési ponton, függetlenül attól, hogy az adott csatorna fizikai, digitális vagy egyéb személyes interakció. Az omnichannel stratégia biztosítja, hogy a fogyasztók a lehető legkényelmesebb módon teremtsenek kapcsolatot a kereskedőkkel, ami napjainkban elengedhetetlen eleme a kiváló vásárlói élménynek. Ennek a kiszolgálási modellnek a bevezetése tehát egy fontos stratégiai lépés lehet a hazai kereskedőknek a vásárlókért folytatott küzdelemben.

"Az üzleti világ gyors változásainak egy leginkább kitett szektora a kereskedelem. Az értékláncok rövidülnek, amiből a kizárólag az áruközvetítéssel foglalkozó kereskedők egyre nagyobb számban kiszorulnak. Sok hazai szereplő sajnos még így sem realizálja, hogy ezek a tényezők mennyire átalakítják az üzleti környezetet. 2023-ban pusztán egy webáruház indítása már nem elég ahhoz, hogy a kereskedők relevánsak maradjanak a vásárlóik számára. Napjainkban a jövőorientált gondolkodás a teljes üzleti modell átformálásáról szól." - hívta fel a figyelmet Radó Mátyás, az OANDER Development Kft. egyik tulajdonosa, az Egységesített Kereskedelem című üzleti szakkönyv társszerzője.

Skálázható fejlődési fázisok és a nirvána

Amikor egy vállalat elkezdi kialakítani omnichannel szolgáltatásait, azok eleinte még igen fragmentáltak. Nem minden szolgáltatás érhető el minden csatornán, nem minden tevékenység követhető mindenhol, ahol az áruelosztási szereplőknek szüksége lenne rá és az azonnaliság élményét sem lehet mindenhol biztosítani. Az egységesített kereskedelem nirvána állapota akkor valósul meg, ha a vevők és az értékesítők minden érintkezési ponton teljes mértékben tisztában vannak a fogyasztói interakciók minden részletével, és nincs olyan szolgáltatás, amelyet ne lehetne az összes csatornán azonos minőséggel elérni és követni. Azonban, mivel az idő előrehaladtával új technológiák és szolgáltatások jelennek meg, az egységesített kereskedelem állapotának elérése állandóan kitolódik, így ez egy folyamatosan mozgó célpont, amelyhez csak közelíteni lehet, de elérni sosem.

“A könyvünk célja annak bemutatása, hogy a kereskedelem digitalizációja nemcsak IT probléma, hanem üzletfejlesztési kihívás is. Éppen ezért a vállalatvezetők fókuszát a fizikai és digitális értékesítési csatornák közötti akadályok felszámolására, a kereskedelmi folyamatok módszeres átalakítására és összehangolására kell irányítani." - hangsúlyozta Ocskay László, a könyv másik társszerzője, majd folytatta: “Ez az üzleti szakkönyv abban nyújt a vállalatok számára útmutatást, hogy miként lehet egy digitális kereskedelmi gyakorlatot sikeresen beilleszteni a vállalat működésének egészébe. Könyvünkben a digitális csatornákon elérhető üzletág kiterjesztések stratégiáit tárgyaljuk és mutatjuk be számos szemléletes példán keresztül, melyek mind hozzásegítik a hazai vállalkozásokat ahhoz, hogy megőrizzék versenyképességüket és relevanciájukat a dinamikusan változó piacon.

A hazai szereplők kitörési lehetőségei

Az “Egységesített Kereskedelem – Miként építenek a sikeres kereskedővállalatok összehangolt szolgáltatói ökoszisztémát?” könyv szerzői Ocskay László és Radó Mátyás, több mint egy évtizedes széleskörű iparági tapasztalat alapján vezetik az olvasót azokon a fejlődési fázisokon keresztül, amelyeket a sikeres kereskedelmi vállalatok alkalmaznak az összehangolt szolgáltatói ökoszisztémák kialakításához. A könyv rámutat, hogy az online kereskedelem nem csupán egy alternatív értékesítési csatorna, hanem egy olyan lehetőség, melynek kiaknázásával a hazai vállalatok is átfogóbb és magasabb értéket nyújtó szolgáltatásokat kínálhatnak az ügyfeleik számára.

"Úgy gondolom, hogy optimistának kell lennünk a jövőt illetően, hiszen a magyar kiskereskedőknek is megvan az esélyük arra, hogy saját előnyeinket felhasználva megkülönböztessék magunkat a piacon. Ebben a régiós terjeszkedésben előttük járó szereplők lehetnek példaértékűek számukra. Ha a hazai vállalatok a helyi beágyazottságra építve teljes körű omnichannel integrációt valósítanak meg, akkor a tisztán digitális szereplőkhöz képest vonzóbb értékajánlatot tudnak kínálni és vissza fogják nyerni a korábbi erejüket." - fejtette ki Ocskay László az Egységesített Kereskedelem szakkönyv társszerzője.

Hogyan járulnak hozzá konyhád élvezeti értékéhez a minőségi kőburkolatok?

A konyha kiemelt helyet foglal el nemcsak az otthonunkban, hanem a szívünkben is, hiszen itt készülnek a testet-lelket tápláló fogások, amik szeretettel készülnek a családnak, barátoknak.
2024. 06. 21. 22:00
Megosztás:

Bitcoin hashrate: Miért fontos és mit jelent a TH/s és az EH/s mutatószám?

Egyre nagyobb figyelmet kap a Bitcoin hálózat számítási kapacitása, amelyet hashrate-nek nevezünk. De mit jelent ez a kifejezés és miért lényeges a bányászok számára? Nézzük meg részletesen!
2024. 06. 21. 21:00
Megosztás:

Vegyesen mozgott a forint pénteken

Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora este a reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
2024. 06. 21. 20:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 06. 21. 19:30
Megosztás:

Kedvező hangulatban kereskedtek a magyar tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 51,58 pontos, 0,07 százalékos emelkedéssel, 70 378,92 ponton, történelmi csúcson zárt pénteken.
2024. 06. 21. 19:00
Megosztás:

Az euróövezetben javult a fogyasztói hangulat júniusban

Az euróövezetben több mint kétéves csúcsra javult júniusban a fogyasztói hangulat az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG ECFIN) előzetes adatokon alapuló csütörtöki jelentése szerint.
2024. 06. 21. 18:30
Megosztás:

Megőrizzük a pálinkakultúránkat

A 11. alkalommal megrendezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny kiemelten hozzájárul a magyar pálinkakultúra építéséhez, a fogyasztók tájékozódásának elősegítéséhez, valamint a nemzeti ital hitelének és ismertségének erősítéséhez - mondta az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint az agrárminiszter csütörtökön Budapesten, a verseny díjátadó ünnepségén.
2024. 06. 21. 18:00
Megosztás:

Nagy Márton az SK ON Hungary és a CATL képviselőivel tárgyalt

Csütörtökön Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter külön találkozó keretében fogadta a legnagyobb és legmeghatározóbb high-tech akkumulátoripari cégek közé tartozó SK ON Hungary és CATL Debrecen képviselőt; az egyeztetéseken Cho Daehee-vel, az SK ON Hungary ügyvezető igazgatójával és Jason Chen-nel, a CATL európai működésért felelős ügyvezető igazgatójával tárgyalt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel.
2024. 06. 21. 17:30
Megosztás:

Az élhetőséget nem csupán az anyagi jólét határozza meg

Egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye, ezen kívül fontos az emberi kapcsolatok minősége és az élettel szembeni, megfelelően megfogalmazott elvárások - jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Veszprém Televízióban adott interjúban.
2024. 06. 21. 17:00
Megosztás:

A munkáltatók július 19-ig pályázhatnak Az év felelős foglalkoztatója címre

A vállalkozások július 19-én 12 óráig nevezhetnek Az év felelős foglalkoztatója pályázatra, ami az idén is azokat a hazai munkáltatókat díjazza, amelyek kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén, és közzéteszik az ide vonatkozó jó gyakorlataikat - közölte a pályázatot meghirdető OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. a honlapján.
2024. 06. 21. 16:30
Megosztás:

Cseh agrárvállalattal kötött stratégiai megállapodást a Széchenyi István Egyetem

A Széchenyi István Egyetem stratégiai megállapodást kötött a prágai központú Agroferttel, Közép-Európa egyik vezető agrárvállalkozásával - közölte az egyetem csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 21. 16:00
Megosztás:

Minimum deposits: is it worth it?

Casino games have always attracted a lot of people due to the thrill and the chance to win big sums of money. In recent years, the popularity of online casinos has grown significantly, opening up new opportunities for players.
2024. 06. 21. 15:53
Megosztás:

Megállapodást kötött a Miskolci Egyetem és a CATL Debrecen

A Miskolci Egyetem (ME) és a CATL Debrecen együttműködési megállapodást kötött, amely szerint a vállalat részt vesz a hallgatók gyakorlati képzésében, az egyetemi tananyag fejlesztésében, valamint segíti az intézmény tudományos és kutató tevékenységét is - közölte az egyetem kommunikációs központja csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 21. 15:30
Megosztás:

A jegybanki toleranciasáv felső széle körül alakul az infláció

A következő hónapokban az infláció a jegybank 2-4 százalékos toleranciasávjának felső széle körül alakul és a maginfláció is emelkedik a második negyedévtől, ugyanakkor az elmúlt hónapok erőteljes dezinflációja miatt csökkentette az éves átlagos inflációs prognózisát a Magyar Nemzeti Bank - mondta Balatoni András, a jegybank igazgatója csütörtökön, a júniusi Inflációs jelentést bemutató online sajtótájékoztatón.
2024. 06. 21. 15:00
Megosztás:

A hőségriasztás miatt felfüggesztik a hétvégi kamionstopot

A nehéz tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása 2024. június 22-én szombaton 22 órától június 23-án vasárnap 22 óráig lett volna érvényben, azonban a kamionstopot a szombat éjfélig elrendelt harmadfokú hőségriasztás miatt az éjszakai időszakban szombat 22 óra és vasárnap reggel 6 óra között felfüggesztik - jelentette be csütörtökön az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM).
2024. 06. 21. 14:30
Megosztás:

Újabb adminisztrációs könnyítés segíti a kisgyermeket nevelő családokat

Újabb adminisztrációs könnyítés segíti a kisgyermeket nevelő családokat: egyszerűsödik és felgyorsul a gyes ügyintézése - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.
2024. 06. 21. 14:00
Megosztás:

Még nem használják elegen a felhőtechnológiát Magyarországon

A felhőtechnológia annak ellenére nem elég elterjedt Magyarországon, hogy bevezetése számokkal alátámasztott gazdasági és versenyképességi előnyökkel jár - közölte tanulmánya alapján az IVSZ - Digitális Vállalkozások Szövetsége szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 21. 13:30
Megosztás:

Már lehet pályázni a "Zöld Óvoda" cím elnyerésére

Június 20-tól nyújthatók be a pályázatok a "Zöld Óvoda" cím elnyerésére; az intézmények azt a célt tűzték ki, hogy működésük és környezeti nevelésük során figyelembe veszik a környezetvédelem, a fenntarthatóság szempontjait - mondta Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
2024. 06. 21. 13:00
Megosztás:

Magyarország online játék szokásainak változása az évek során

Az elmúlt években Magyarország is nagy változásokon ment keresztül az online játék szokásokat tekintve. Kezdetben még az egyszerű böngészős játékok voltak a népszerűek, addig ma már a többszereplős online számítógépes játékok és az eSportok a legnépszerűbbek.
2024. 06. 21. 12:40
Megosztás:

Lengyelországban esett az ipari termelés és lassult a termelői árcsökkenés májusban

Lengyelországban a várt növekedéssel szemben csökkent az ipari termelés éves összevetésben májusban, amikor a várt mértékben lassult a termelői árak csökkenése - áll a lengyel statisztikai hivatal (GUS) csütörtöki jelentésében.
2024. 06. 21. 12:30
Megosztás: