Klímaváltozás: közel 10 milliárd euró értékben valósít meg zöld és fenntartható befektetéseket a Generali Csoport

A Generali Csoport a fenntarthatóság fontosságára hívta fel a figyelmet a május 15-ei nemzetközi klímaváltozási akciónap alkalmából. A fenntarthatósági törekvések megvalósítása a társadalom minden tagja számára alapvető érdek, különös tekintettel a klímaváltozás következtében kialakuló éghajlatváltozásra, és annak nyomán keletkező szélsőséges meteorológiai eseményekre. A Generali Csoport tavaly év végén bejelentett új, hároméves stratégiájának mozgatórugója a fenntarthatóság, melynek elemei közt szerepel, hogy 2024-re elérje az ESG-kritériumok teljes körű integrációját.

Klímaváltozás: közel 10 milliárd euró értékben valósít meg zöld és fenntartható befektetéseket a Generali Csoport

A nemzetközi Generali Csoport ütemtervet határozott meg a szénágazatban történő befektetések és kockázatvállalási tevékenységek teljes kizárására, és előrehalad azon kötelezettségvállalásával, hogy 2050-re elérje biztosítási állománya és befektetési portfóliója teljes karbonsemlegességét. Lucia Silva, a Generali Csoport fenntarthatósági és társadalmi felelősségvállalási vezetője a vállalatcsoport új stratégiájáról és a Generali Csoport fenntarthatósági törekvéseiről beszélt a napokban egy Magyarországon tartott biztosítási konferencián. Többek között elmondta, hogy a vállalat 2025-ig 8,5-9,5 milliárd euró értékben eszközöl új zöld és fenntartható befektetéseket.

A felelős és fenntartható társadalom mindannyiunk felelőssége

Társadalmi felelősségünk, hogy saját életünkben mi magunk is a jót szolgáló erőként lépjünk fel és hozzájáruljunk egy fenntarthatóbb, rugalmasabb, igazságosabb társadalom építéséhez. A felelősségteljes életvitel és a fenntarthatóságra való törekvés a társadalom minden tagja számára alapvető érdek, melyhez életvezetésünkkel, döntéseinkkel, választásainkkal mindannyian hozzájárulhatunk. Ennek része a sokszínű és elfogadó környezet megteremtése, a nemek közti egyenlőség támogatása, a fenntartható fejlődés szellemében meghozott felelős döntések, valamint a fenntartható jövő megteremtése érdekében tett erőfeszítések. Társadalmi felelősségünk jelentőségére, a felelős és fenntartható törekvések fontosságára, azon belül is a klímaváltozás elleni harc jelentőségére hívta fel a figyelmet a Generali Csoport a május 15-ei nemzetközi klímaváltozási akciónap alkalmából.

A klímaváltozás mindannyiunk jövőjét fenyegeti

Napjainkban a fenntartható jövővel kapcsolatos szakmai, iparági és személyes diskurzusok alapvető, megkerülhetetlen eleme az éghajlatváltozás kérdése. Az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) klímaváltozással foglalkozó nemzetközi szakértői testülete, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) 2007-ben megállapította, hogy a globális felmelegedés ténye nem vonható kétségbe, a Föld klímája változik, klímaváltozás történik, mely komoly fenyegetést, veszélyt jelent a bolygó élővilágára.

Mindez hosszú évek óta megmutatkozik, elsősorban a klímaváltozás következtében kialakuló éghajlatváltozásban, és az annak nyomán keletkező szélsőséges meteorológiában. A gyakoribbá váló extrém időjárási események a társadalomra, a gazdaságra, és mindannyiunk mindennapi életére hatást gyakorolnak. Ilyen eseménynek számít a szélsőségesen magas vagy alacsony hőmérséklet (hő-, és hideghullámok, fagykárok), az aszály, az áradás, a villámárvíz, az erős és viharos szél, az intenzív csapadék, jégeső, havazás, hófúvás, homokvihar, vagy a tartós szárazság. A jövőben ezek a szélsőségek válhatnak a gazdasági és társadalmi hatások legfőbb előidézőivé.

A klímaváltozás elleni harcnak mindannyiunk számára prioritásnak kell lennie, annak hatásainak, illetve eszkalációjának mérséklése érdekében egységesen, felelősen kell fellépnünk, társadalmi szinten. A Generali Csoport a május 15-ei nemzetközi klímaváltozási akciónap alkalmából arra hívta fel a figyelmet, hogy ehhez mindannyian hozzájárulhatunk tudatos döntéseinkkel, választásainkkal és a fenntarthatósági törekvések mindennapjainkba történő bevezetésével – legyen szó olyan jelentéktelennek tűnő, mégis fontos mindennapi apróságokról, mint a szelektív hulladékgyűjtés, a használt olaj megfelelő kezelése, a tudatos áram- és vízhasználat, a papírfelhasználás csökkentése, vagy az egyszer használatos, eldobható anyagok (pl. műanyag zacskó) használatának kerülése.

A Generali Csoport új vállalati stratégiájának fő mozgatórugója a fenntarthatóság

Új stratégiai ciklusában a Generali további lépéseket tesz fenntarthatósági kötelezettségvállalásai terén, továbbra is a pozitív társadalmi, környezeti és az érdekelt felekre gyakorolt hatásra összpontosítva. 2021. decemberében a vállalatcsoport elfogadta az Élethosszig tartó partnerség 24: a növekedés motorja elnevezésű új, hároméves stratégiáját, mely három fő pillérre épül: a fenntartható növekedés előmozdítására, az eredményesség javítására, valamint az innovációban történő kimagasló szerepvállalásra. Fenntarthatósági bajnokként a Generali elkötelezetten törekszik arra, hogy felelős munkáltatóként, felelős biztosítóként, felelős befektetőként és felelős gazdasági szereplőként működjön.

Az új vállalati stratégia keretében az ESG (Environmental, Social és Governance – környezeti, társadalmi és vállalatirányítási/kockázatok kezelő) kötelezettségvállalások e stratégiai terv részét képezik, beleértve a fenntartható megoldásokból származó biztosítási díjak 5-7%-os CAGR (átlagos éves) növekedését 2024-ig, valamint az ESG-kritériumok teljes integrációját a csoport hagyományos biztosítói portfóliójának közvetlen befektetéseibe 2024-ig.

A Generali a Net-Zero Asset Owner Alliance tagjaként vállalt kötelezettségeivel összhangban 2024-ig 25%-kal csökkenti a vállalati befektetési portfólió karbonlábnyomát, 2050-re eléri mind a biztosítási állománya és befektetési portfóliója teljes karbonsemlegességét, valamint 2021 és 2025 között 8,5-9,5 milliárd euró értékben valósít meg új zöld és fenntartható befektetéseket. A csoport emellett ütemtervet határozott meg a termikus szénágazatban történő befektetések és kockázatvállalási tevékenységek teljes kizárására, és előrehalad azon kötelezettségvállalásával, hogy nem biztosít többé olaj- és gázkitermelő tevékenységeket.

Ezen túlmenően, azzal a céllal, hogy segítse a kis- és középvállalkozásokat a fenntartható átállásban, a Generali a közelmúltban elindította a kkv-k számára az EnterPRIZE második kiadását, egy zászlóshajó projektet, ahol a kategóriájában a legjobb vállalatokat díjazzák fenntartható üzleti modelljeikért. Magyarország immár második alkalommal vesz részt a projektben.

„Vállalatcsoportunk 2024-es stratégiájának központjában a fenntarthatóság áll: felgyorsítjuk az ESG-kritériumok befektetési és biztosítási tevékenységeinkbe történő integrálását, munkatársaink készségei és innovatív gondolkodásmódja révén pedig alapvetően alakítjuk át szemléletünket, mely kihatással lesz döntéshozatali folyamatainkra. A Generali így járul hozzá egy zöldebb és befogadóbb társadalom megteremtéséhez” – mondta el Lucia Silva, a Generali Csoport fenntarthatósági és társadalmi felelősségvállalási vezetője a napokban egy Magyarországon tartott biztosítási konferencián.

Fennakadásokat okoz a hó és a viharos szél Szerbiában

Áramkimaradásokat és baleseteket okozott a hó Szerbia déli részén, míg a viharos erejű szél miatt az ország egész területén történtek balesetek és fennakadások szombaton és vasárnap.
2023. 02. 05. 18:00
Megosztás:

Megkezdődött a velencei karnevál

Szokás szerint egy nagyméretű papírmasépatkány vezette a farsangot megnyitó hajófelvonulást vasárnap Velencében. Az utcai karneváli programok ingyenesek, és február 21-ig várják a látogatókat.
2023. 02. 05. 17:20
Megosztás:

Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt, lavina rongált meg egy menedékházat

Közlekedési gondokat okoz az erős szél kísérte havazás a hétvégén Erdély több megyéjében, több utat lezártak, számos településen szünetel az áramszolgáltatás. A Fogarasi-havasokban lezúdult lavina egy turistákkal teli menedékházat is megrongált.
2023. 02. 05. 16:00
Megosztás:

A Kab-hegyen óránként csaknem 130 kilométeres szélsebességet mértek

Az előzetes adatok szerint új országos napi szélrekord született szombaton: a Kab-hegyen óránként csaknem 130 kilométeres sebességet mértek - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a közösségi oldalán vasárnap.
2023. 02. 05. 14:00
Megosztás:

Ipari, kiskereskedelmi, külkereskedelmi és januári inflációs adatok a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a decemberi ipari termelésről szóló statisztika, a külkereskedelmi forgalom, a kiskereskedelem decemberi statisztikája és a januári inflációs adat.
2023. 02. 05. 13:00
Megosztás:

Nőtt tavaly a magyarországi sörgyártók forgalma, de nem érte el a pandémia előtti szintet

Nőtt tavaly a magyarországi söripari cégek értékesítése az előző évhez képest, de továbbra is elmaradt a 2019. évitől, a hazai termelés 2022-ben a 2021-es szint közelében alakult. A termékek között - az előző évek tendenciáját folytatva - tovább emelkedett a prémium- és szuperprémium kategóriájú, illetve az alkoholmentes sörök aránya - mondta el Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója az MTI kérdésére.
2023. 02. 05. 12:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban csökkent a BUX a héten

Növekvő forgalomban csökkent a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 45 396,33 ponton zárt pénteken, ami 1249,08 ponttal, 2,68 százalékkal alacsonyabb, mint egy héttel korábban.
2023. 02. 05. 11:00
Megosztás:

Az olasz kormányfő a belpolitikai helyzet elmérgesedésének veszélyére figyelmeztetett

Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.
2023. 02. 05. 10:00
Megosztás:

Kormányzati ciklusokon átívelő egészségügyi stratégia kialakítását követeli a Magyar Orvosi Kamara

Kormányzati ciklusokon átívelő egészségügyi stratégia kialakítását követeli a Magyar Orvosi Kamara (MOK), ennek kikényszerítésére pedig nyomásgyakorló eszközök bevetésére kéri az orvosokat - jelentették be a MOK vezetői szombaton, a szervezet rendkívüli küldöttgyűlése után tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.
2023. 02. 05. 09:00
Megosztás:

Damoklész kardja a lengyel részvények felett: pihenőt tarthat a rali?

Az elszabaduló energiaárak, az infláció, az emelkedő kamatok és a háború fizikai közelsége miatti befektetői félelem érzékenyen érintette a Varsói tőzsdét. A legnagyobb lengyel tőzsdei cégek részvényeit tömörítő WIG20 index 2022 október közepén euróban számolva közel 40 százalékkal állt lejjebb a tavalyi év elejéhez képest, amivel nemcsak régiós társaitól szakadt le, hanem egy rövid ideig a világ leggyengébb részvénypiacának is számított - olvashatjuk az Aegon Alapkezelő szakmai blogjában.
2023. 02. 05. 08:00
Megosztás:

Hosszabb nyitvatartás a Szépművészeti Múzeum El Greco-kiállításán

A tárlat utolsó hétvégéin hosszabb nyitvatartással várják a látogatókat a Szépművészeti Múzeum El Greco-kiállításán, amelyet a tavaly októberi megnyitó óta már csaknem százötvenezren láttak - közölte az intézmény szombaton az MTI-vel.
2023. 02. 05. 07:00
Megosztás:

A tél leghidegebb hétvégéje van az Egyesült Államok északkeleti részén rekordhidegekkel

Történelmi hidegrekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti államaiban szombaton a térséget elért sarkvidéki levegő miatt.
2023. 02. 05. 06:00
Megosztás:

Lelőtték az amerikai légtérben felfedezett kínai hírszerző léggömböt

Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amely az amerikai álláspont szerint hírszerző légieszköz, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközről beszél.
2023. 02. 05. 05:00
Megosztás:

Erdészeti és vadgazdálkodási kérdésekről tárgyalt a magyar és a szlovén agrárminiszter

Magyarország és Szlovénia kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás területén, továbbá a két ország egyaránt fontosnak tartja az állategészségügyi megelőző lépések összehangolását - jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton a Vas megyei Felsőszölnökön, ahol megbeszélést folytatott Irena Sinko szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezési miniszterrel.
2023. 02. 05. 04:00
Megosztás:

Februári nyugdíj korábban jön, aki Postán kapja annak még korábban!

Végre igazán jó hírt kaptak a nyugdíjasok: napokkal hamarabb érkezik a Postai nyugdíj kézbesítő 2023 február hónapban az emelt összegű 13. havi nyugdíjjal. Miért ez a sietség, mi okozza a gyorsabb eljárást? És az a nyugdíjjogosult, aki bankszámlára kapja, az mikor számíthat a 2023 februári nyugdíj utalására? Cikkünkből minden kiderül.
2023. 02. 05. 03:00
Megosztás:

Az EU figyelmen kívül hagyja a szakmai észrevételeket

Az Európai Bizottság és az Euróai Unió az elmúlt év szankciós politikájában nem foglalkozott a számokkal, a szakmai figyelmeztetéseket folyamatosan figyelmen kívül hagyják - mondta Tóth Máté energiajogász az M1 esti híradójában.
2023. 02. 05. 02:00
Megosztás:

Mávinform: a Dunántúlon még vannak forgalomkorlátozások

A Dunántúlon szombat este is folytatódik a viharkárok miatti helyreállítás a vasútvonalakon, ezért továbbra is forgalomkorlátozásokra kell számítani - közölte a Mávinform az MTI-vel. Az Alföldön megszűntek a fennakadások a vasúti közlekedésben, estére ezeken a vonalakon helyreállt a menetrend.
2023. 02. 05. 01:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2023. 02. 05. 00:01
Megosztás:

Mintegy 60 ezer háztartás volt szombaton délben áram nélkül Csehországban

Mintegy 60 ezer háztartás volt szombaton délben áram nélkül a hó- és szélviharok következtében Csehországban - jelentette a CTK hírügynökség.
2023. 02. 04. 23:00
Megosztás:

A Dunántúlon és a fővárosban ad sok munkát az erős szél a tűzoltóknak

Sok munkát ad a viharos erejű szél a tűzoltóknak, a Dunántúlon és a fővárosban jellemzően kidőlt fákhoz és leszakadt vezetékekhez riasztják az egységeket - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szombat reggel a honlapján.
2023. 02. 04. 22:00
Megosztás: