Klímaváltozás: közel 10 milliárd euró értékben valósít meg zöld és fenntartható befektetéseket a Generali Csoport

A Generali Csoport a fenntarthatóság fontosságára hívta fel a figyelmet a május 15-ei nemzetközi klímaváltozási akciónap alkalmából. A fenntarthatósági törekvések megvalósítása a társadalom minden tagja számára alapvető érdek, különös tekintettel a klímaváltozás következtében kialakuló éghajlatváltozásra, és annak nyomán keletkező szélsőséges meteorológiai eseményekre. A Generali Csoport tavaly év végén bejelentett új, hároméves stratégiájának mozgatórugója a fenntarthatóság, melynek elemei közt szerepel, hogy 2024-re elérje az ESG-kritériumok teljes körű integrációját.

Klímaváltozás: közel 10 milliárd euró értékben valósít meg zöld és fenntartható befektetéseket a Generali Csoport

A nemzetközi Generali Csoport ütemtervet határozott meg a szénágazatban történő befektetések és kockázatvállalási tevékenységek teljes kizárására, és előrehalad azon kötelezettségvállalásával, hogy 2050-re elérje biztosítási állománya és befektetési portfóliója teljes karbonsemlegességét. Lucia Silva, a Generali Csoport fenntarthatósági és társadalmi felelősségvállalási vezetője a vállalatcsoport új stratégiájáról és a Generali Csoport fenntarthatósági törekvéseiről beszélt a napokban egy Magyarországon tartott biztosítási konferencián. Többek között elmondta, hogy a vállalat 2025-ig 8,5-9,5 milliárd euró értékben eszközöl új zöld és fenntartható befektetéseket.

A felelős és fenntartható társadalom mindannyiunk felelőssége

Társadalmi felelősségünk, hogy saját életünkben mi magunk is a jót szolgáló erőként lépjünk fel és hozzájáruljunk egy fenntarthatóbb, rugalmasabb, igazságosabb társadalom építéséhez. A felelősségteljes életvitel és a fenntarthatóságra való törekvés a társadalom minden tagja számára alapvető érdek, melyhez életvezetésünkkel, döntéseinkkel, választásainkkal mindannyian hozzájárulhatunk. Ennek része a sokszínű és elfogadó környezet megteremtése, a nemek közti egyenlőség támogatása, a fenntartható fejlődés szellemében meghozott felelős döntések, valamint a fenntartható jövő megteremtése érdekében tett erőfeszítések. Társadalmi felelősségünk jelentőségére, a felelős és fenntartható törekvések fontosságára, azon belül is a klímaváltozás elleni harc jelentőségére hívta fel a figyelmet a Generali Csoport a május 15-ei nemzetközi klímaváltozási akciónap alkalmából.

A klímaváltozás mindannyiunk jövőjét fenyegeti

Napjainkban a fenntartható jövővel kapcsolatos szakmai, iparági és személyes diskurzusok alapvető, megkerülhetetlen eleme az éghajlatváltozás kérdése. Az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) klímaváltozással foglalkozó nemzetközi szakértői testülete, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) 2007-ben megállapította, hogy a globális felmelegedés ténye nem vonható kétségbe, a Föld klímája változik, klímaváltozás történik, mely komoly fenyegetést, veszélyt jelent a bolygó élővilágára.

Mindez hosszú évek óta megmutatkozik, elsősorban a klímaváltozás következtében kialakuló éghajlatváltozásban, és az annak nyomán keletkező szélsőséges meteorológiában. A gyakoribbá váló extrém időjárási események a társadalomra, a gazdaságra, és mindannyiunk mindennapi életére hatást gyakorolnak. Ilyen eseménynek számít a szélsőségesen magas vagy alacsony hőmérséklet (hő-, és hideghullámok, fagykárok), az aszály, az áradás, a villámárvíz, az erős és viharos szél, az intenzív csapadék, jégeső, havazás, hófúvás, homokvihar, vagy a tartós szárazság. A jövőben ezek a szélsőségek válhatnak a gazdasági és társadalmi hatások legfőbb előidézőivé.

A klímaváltozás elleni harcnak mindannyiunk számára prioritásnak kell lennie, annak hatásainak, illetve eszkalációjának mérséklése érdekében egységesen, felelősen kell fellépnünk, társadalmi szinten. A Generali Csoport a május 15-ei nemzetközi klímaváltozási akciónap alkalmából arra hívta fel a figyelmet, hogy ehhez mindannyian hozzájárulhatunk tudatos döntéseinkkel, választásainkkal és a fenntarthatósági törekvések mindennapjainkba történő bevezetésével – legyen szó olyan jelentéktelennek tűnő, mégis fontos mindennapi apróságokról, mint a szelektív hulladékgyűjtés, a használt olaj megfelelő kezelése, a tudatos áram- és vízhasználat, a papírfelhasználás csökkentése, vagy az egyszer használatos, eldobható anyagok (pl. műanyag zacskó) használatának kerülése.

A Generali Csoport új vállalati stratégiájának fő mozgatórugója a fenntarthatóság

Új stratégiai ciklusában a Generali további lépéseket tesz fenntarthatósági kötelezettségvállalásai terén, továbbra is a pozitív társadalmi, környezeti és az érdekelt felekre gyakorolt hatásra összpontosítva. 2021. decemberében a vállalatcsoport elfogadta az Élethosszig tartó partnerség 24: a növekedés motorja elnevezésű új, hároméves stratégiáját, mely három fő pillérre épül: a fenntartható növekedés előmozdítására, az eredményesség javítására, valamint az innovációban történő kimagasló szerepvállalásra. Fenntarthatósági bajnokként a Generali elkötelezetten törekszik arra, hogy felelős munkáltatóként, felelős biztosítóként, felelős befektetőként és felelős gazdasági szereplőként működjön.

Az új vállalati stratégia keretében az ESG (Environmental, Social és Governance – környezeti, társadalmi és vállalatirányítási/kockázatok kezelő) kötelezettségvállalások e stratégiai terv részét képezik, beleértve a fenntartható megoldásokból származó biztosítási díjak 5-7%-os CAGR (átlagos éves) növekedését 2024-ig, valamint az ESG-kritériumok teljes integrációját a csoport hagyományos biztosítói portfóliójának közvetlen befektetéseibe 2024-ig.

A Generali a Net-Zero Asset Owner Alliance tagjaként vállalt kötelezettségeivel összhangban 2024-ig 25%-kal csökkenti a vállalati befektetési portfólió karbonlábnyomát, 2050-re eléri mind a biztosítási állománya és befektetési portfóliója teljes karbonsemlegességét, valamint 2021 és 2025 között 8,5-9,5 milliárd euró értékben valósít meg új zöld és fenntartható befektetéseket. A csoport emellett ütemtervet határozott meg a termikus szénágazatban történő befektetések és kockázatvállalási tevékenységek teljes kizárására, és előrehalad azon kötelezettségvállalásával, hogy nem biztosít többé olaj- és gázkitermelő tevékenységeket.

Ezen túlmenően, azzal a céllal, hogy segítse a kis- és középvállalkozásokat a fenntartható átállásban, a Generali a közelmúltban elindította a kkv-k számára az EnterPRIZE második kiadását, egy zászlóshajó projektet, ahol a kategóriájában a legjobb vállalatokat díjazzák fenntartható üzleti modelljeikért. Magyarország immár második alkalommal vesz részt a projektben.

„Vállalatcsoportunk 2024-es stratégiájának központjában a fenntarthatóság áll: felgyorsítjuk az ESG-kritériumok befektetési és biztosítási tevékenységeinkbe történő integrálását, munkatársaink készségei és innovatív gondolkodásmódja révén pedig alapvetően alakítjuk át szemléletünket, mely kihatással lesz döntéshozatali folyamatainkra. A Generali így járul hozzá egy zöldebb és befogadóbb társadalom megteremtéséhez” – mondta el Lucia Silva, a Generali Csoport fenntarthatósági és társadalmi felelősségvállalási vezetője a napokban egy Magyarországon tartott biztosítási konferencián.

Elindult az Ifjúsági Garancia Plusz Program Nógrád vármegyében

Közös európai uniós vállalás részeként elindult a fiatalok körében megjelenő munkanélküliség ellen küzdő Ifjúsági Garancia Plusz Program Nógrád vármegyében, ahol több mint 1500, 30 év alatti fiatalnak nyújtanak támogatást - tájékoztatta az MTI-t a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, foglalkoztatás-felügyeleti és munkavédelmi főosztálya pénteken.
2024. 06. 16. 14:00
Megosztás:

Csökkent az ipari termelés Japánban

Japánban csökkent az ipari termelés áprilisban havi és éves összevetésben egyaránt.
2024. 06. 16. 13:00
Megosztás:

Megjelentek a feldolgozóüzemek beruházásait támogató pályázati kiírások

A kormány stratégiai ágazatként tekint az élelmiszeriparra, ezért az ágazat a következő években is kiemelt támogatási lehetőségekre számíthat. A 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg a feldolgozóüzemek fejlesztéseinek támogatására - jelentette be Nagy István agrárminiszter a szaktárca közleménye szerint pénteken.
2024. 06. 16. 12:00
Megosztás:

MÁV nyári menetrend és Volán nyári menetrend: Így alakul a nyári főszezoni menetrend

A népszerű turisztikai úti célokat sűrűbb közlekedéssel kiszolgáló nyári főszezoni közlekedési menetrend június 22-től szeptember 1-jéig lesz érvényben, azt követően pedig utószezoni menetrenddel nyújtják meg a nyarat szeptember 22-ig - közölte a MÁV-Volán-csoport pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 11:00
Megosztás:

Támogatja a villamosenergia-ágazat szereplőinek kiberbiztonsági felkészülését az energiahivatal

Hatályba lépett a rendelet, amely európai szabályrendszert állít fel a határokon átnyúló villamosenergia-áramlás kiberbiztonságára; az egységes európai szabályozás hazai végrehajtásának felügyeletét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) látja el - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 10:00
Megosztás:

Elrendelte a Centrál Workout pénzügyi vállalkozás végelszámolását az MNB

Visszavonta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a budapesti székhelyű Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 09:00
Megosztás:

Minden termékcsoportban nőtt az építőanyag-értékesítés volumene

Az építőanyag-piacon minden termékcsoportban nőtt az értékesítés volumene májusban, az árak azonban csökkentek, ami kedvező jel az otthonfelújítási program júniusi indulása előtt és a lakásépítési szegmens lassú, de biztos felpörgésére utal - erről Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi tagozatának elnöke tájékoztatta az MTI-t pénteken.
2024. 06. 16. 08:00
Megosztás:

Átadták a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben

Átadták szombaton a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben, a székelyföldi műemlék épületet magyar kormánytámogatással restaurálták - számolt be a Székelyhon.ro.
2024. 06. 16. 07:00
Megosztás:

Meghirdették az év családbarát vállalata pályázatot

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom az idén is meghirdette az év családbarát vállalata pályázatot.
2024. 06. 16. 06:00
Megosztás:

11,0 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene

2024 áprilisában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 15,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 10,8, az egyéb építményeké 22,6 százalékkal bővült - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.d
2024. 06. 16. 05:00
Megosztás:

A mesterséges intelligencia korszakába lép az audit

Valódi forradalmat indít a pénzügyi jelentéstétel és a könyvvizsgálat területén a mesterséges intelligencia: a vállalatok csaknem háromnegyede valamilyen szinten már most is alkalmazza ezt pénzügyi beszámolói elkészítéséhez, és ez az arány három éven belül 99 százalékra emelkedik majd - közölte a KPMG legújabb kutatása alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 04:00
Megosztás:

8 Bitcoin bányász eléri az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizációt, jelezve az iparági fellendülést, míg ez a legjobb 5 választás a hullám meglovagolásához

Mivel nyolc Bitcoin bányász már átlépte az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizáció küszöbét, a kriptovaluta piac hihetetlen növekedést tapasztal, ami egy jelentős iparági fellendülésre utal. Az öt legjobban várt kriptovaluta, amely készen áll profitálni ebből a trendből, kiemelt figyelmet kap a befektetőktől és rajongóktól.
2024. 06. 16. 03:00
Megosztás:

Jövő Heti Horoszkóp – Komoly pénzt nyerhet 3 csillagjegy szülötte is!

Üdvözlünk a heti horoszkópban, ahol most különösen szerencsés és pénzügyi lehetőségekkel teli időszak vár rád! A jövő héten (június 16 -22. között) mindegyik csillagjegy számára izgalmas és váratlan eseményeket mutatnak a csillagok, amelyek a személyes életedet is pozitívan befolyásolják. Készülj fel szerencsés találkozásokra, kreatív üzleti fogásokra és váratlan pénzügyi nyereségekre! Olvasd el, milyen szerencsés napok és számok várnak rád, és ne feledd: a szerencséd a csillagokban rejlik!
2024. 06. 16. 02:00
Megosztás:

Figyelmeztetik a nyugdíjasokat – Hamarosan lejár a határidő, sokan rosszul járhatnak

Ebben a hónapban még lehetőség van a tavalyi feltételek szerint kérni a nyugdíj megállapítását - számolt be a tudasfajta.hu.
2024. 06. 16. 01:00
Megosztás:

Ez a három kutyás kriptó nagyot mehet ezen a nyáron

Vitathatatlan, hogy a 2024-es év a mém érmék nagy visszatéréséről szól. A befektetők elkapkodják ezeket az érméket, és várják, hogy elődeikhez hasonlóan elképesztő nyereséget hozzanak. Ez sok érmével meg is történik, ezért nem árt, ha alaposan tájékozódunk, és szemügyre vesszük az aktuális előértékesítéseket.
2024. 06. 16. 00:01
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 15. 23:00
Megosztás:

Mit gondol Ferenc pápa a mesterséges intelligenciáról?

Ferenc pápa elbűvölő, de félelmetes eszköznek nevezte a mesterséges intelligenciát, amelyhez szerinte "etikai algoritmusok" szükségesek. A katolikus egyházfő a hét legfejlettebb ipari ország (G7) állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján, a dél-olaszországi Borgo Egnazia üdülőhelyen mondott beszédet pénteken.
2024. 06. 15. 22:00
Megosztás:

Ingyenes startup dizájntábort szervez a Kék Bolygó Alapítvány

A fenntarthatósági témák, a dizájn és a startupok világa iránt érdeklődő középiskolások jelentkezését várják június 26-ig a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány (KBKA) és a HelloWood Junior ingyenes táborába - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 15. 21:00
Megosztás:

Megünnepelték a brit uralkodó hivatalos születésnapját

Hagyományos katonai pompával ünnepelték meg szombaton Londonban a 75 esztendős III. Károly király hivatalos születésnapját.
2024. 06. 15. 20:00
Megosztás:

Miért jó az alumínium autóbeálló?

Az alumínium autóbeállók nagyszerűen ötvözik az időtállóság, a modern megjelenés és a könnyű kezelhetőség minden előnyét. Ezeken keresztül kitűnő választást jelentenek mindazoknak, akik praktikusan és egyben stílusosan kívánják megválaszolni az autójuk parkolásának kérdését.
2024. 06. 15. 19:00
Megosztás: