Konszolidálódás a nemzetközi élelmiszerár-indexben áprilisban
A nemzetközi élelmiszerkosár árváltozását nyomon követő FAO élelmiszerár-index 0,8%-kal zsugorodott az elmúlt hónap történelmi csúcsa után, ám a mutató még így is 29,8%-kal haladja meg a tavaly áprilisi értékét.
Ezen belül a növényi olajok árindexe 5,7%-kal zuhant a pálma-, napraforgó- és szójaolaj keresletének csökkenése után. Az indonéziai exportkészletek bizonytalansága keresztbe tett a még nagyobb csökkenésnek.
„A mutató mérsékelt csökkenése üdvözlendő, főleg az alacsony jövedelmű, élelmiszerhiányos országok számára, azonban a szűk kínálat miatt az élelmiszer-alapanyagok ára még mindig nagyon magas, kihívás elé állítva az élelmezésbiztonság garantálását a leginkább rászorulók számára” – mondta a FAO vezető közgazdásza, Máximo Torero Cullen.
A gabonaárak 0,7%-kal mérséklődtek, köszönhetően a kukorica árában bekövetkezett 3%-os csökkenésének. A búza a nemzetközi piacokon 0,2%-kal drágult az ukrán kikötők blokádja és az amerikai termelési körülmények bizonytalansága miatt, amit a vártnál bőségesebb indiai és orosz szállítmányok enyhítettek. A rizs ára 2,3%-kal nőtt március óta az intenzív kínai és közel-keleti kereslet miatt.
Eközben a FAO cukorár indexe 3,3%-kal nőtt a magas bioetanol árak, illetve a vártnál lassabb brazíliai betakarítás miatt.
A húsfélék ára 2,2%-kal emelkedett egy hónap alatt, új rekordot döntve a baromfi-, sertés- és marhahús árának drágulása miatt. A baromfihús árát leginkább az ukrán export elakadása befolyásolta, tetőzve a madárinfluenza terjedésével az északi féltekén. Ezzel szemben a birkahús ára valamelyest mérséklődött.
A tejtermékek átlagosan 0,9%-kal kerültek többe áprilisban, miután a nyugat-európai és a csendes-óceáni tejkibocsátás kisebb volt a vártnál. A napraforgóolaj és a margarin időszakos hiánya miatt a vaj ára szintén nőtt.