Környezetvédelmi biztosítás - Közel 20 ezer hazai gazdasági szervezetet érinthet az új rendelet

A környezetvédelmi biztosítás szabályait összegző január 1-jén életbe lépett – közel 20 ezer hazai gazdasági szervezetet érintő – rendelet jelentős változást és azonnali lépéseket eredményezhet a hazai vállalkozások életében. Az érintett vállalatoknak minimum 10, de akár egyes esetekben – a Colonnade Biztosító becslései alapján - 100 milliós biztosítási összeggel rendelkező környezetvédelmi biztosítást kell kötniük az idei évtől.

Környezetvédelmi biztosítás - Közel 20 ezer hazai gazdasági szervezetet érinthet az új rendelet

2024. január 1-jén lépett hatályba a környezetvédelmi biztosítás szabályait is összegző új kormányrendelet, mely értelmében az idei évtől számos hazai gazdálkodó szervezetnek kell rendelkeznie minimum 10 millió forint vagy afeletti – egyes vállalatok esetében a Colonnade Biztosító becslései szerint - akár 30-50-100 millió forint biztosítási összegű környezetvédelmi biztosítással. A környezetvédelmi biztosítás pontos – jogszabály szerint elvárt - összegét a kormányrendeletben megadott képlet alapján kell a biztosításra kötelezett szervezetnek kikalkulálniuk.

Kiket érint a rendelet?

A rendelet nem csak a hulladéklerakót üzemeltető vagy hulladékgazdálkodási tevékenységet folytató, hanem minden olyan gazdálkodó szervezetre vonatkozik, mely tevekénységével éves szinten több, mint 2000 kg nem veszélyes hulladékot, vagy 200 kg-nál több veszélyes hulladékot, vagy 5000 kg-nál több nem veszélyes építési-bontási hulladékot termel. Bár ezek a mennyiségek látszólag soknak tűnhetnek, számos olyan vállalkozás is érintett lehet, melyre első nem is gondolnánk: akár egy nagyobb méretű élelmiszerüzlet, étterem, kifőzde vagy szálloda, egy autó- vagy gumiszervíz, de akár egy gyógyszertár vagy egy hentesüzlet is elérheti a rendeletben meghatározott éves hulladékmennyiséget. Az előzetes becslések szerint mintegy 20.000 hazai gazdálkodó szervezet, vállalkozás tartozhat a rendelet hatálya alá.

Mit tartalmaz(hat) a környezetvédelmi biztosítás?

A környezetvédelmi biztosítás a biztosított tevékenységével okozott, előre nem látható, véletlen bekövetkezett környezeti károk – például talaj, felszíni vizek, talajvíz, levegő szennyeződés - felszámolásának finanszírozására szolgál. A biztosítás emellett – egyes biztosítóknál - fedezetet nyújthat a biodiverzitásban okozott kárra, a kárenyhítési költségekre, valamint a környezetszennyezési eset kapcsán felmerülő jogvédelmi költségekre, vagy akár kiegészítő szolgáltatásként a szállítási tevékenységre is kiterjedhet.

„Az, hogy az egyes környezetvédelmi biztosítások milyen környezetszennyezéssel kapcsolatos káresetekre és egyéb ilyenkor felmerülő járulékos költségekre nyújtanak fedezetet, biztosítótársaságonként eltérő lehet. Ezért érdemes mindenképp alaposan tájékozódni arról, hogy mit tartalmaznak pontosan a biztosítási feltételek” – javasolja Faraga Gábor, a Colonnade Biztosító Vállalati Igazgatóságának vezetője. „Vannak olyan biztosítások, melyek kizárólag a telephelyen bekövetkezett káreseményekre biztosítanak, míg mások – például a Colonnade Biztosító környezetvédelmi biztosítása – a biztosított tevékenységéből fakadó, telephelyen kívül bekövetkezett környezetszennyezés esetén is fedezetet nyújt feltakarítási költségekre, személyi sérülésre vagy dologi kárra.”  

Milyen környezetszennyezési esetek lehetnek, mire vonatkozik a biztosítás?

Környezetszennyezés kapcsán két típust különböztetünk meg: a balesetszerűen bekövetkezett, valamint a folyamatos környezetszennyezést. „Mindkét eset jelentős környezeti, valamint anyagi károkkal járhat, ugyanakkor az utóbbira a legtöbb hazai biztosító kínálatában jelenleg elérhető környezetvédelmi biztosítás nem nyújt fedezetet” – tette hozzá Faraga Gábor.

Vannak olyan esetek, mikor az adott vállalkozás eleget tesz kármegelőzési kötelezettségének, mégis – folyamatos – környezetszennyezés következik be, mely csak huzamosabb idő elteltével kerül észlelésre, mikor már jelentős károkat okozott a környezetben.

Néhány példa folyamatos környezetszennyezésre:

- A legtöbb építőipari gép dízel üzemanyaggal és különböző hidraulikus rendszerekkel működik. A nagy gépek, például a buldózerek 300-400 litert képesek egyszerre szállítani. Ha az üzemanyag-szivárgást hosszú ideig nem veszik észre, az hozzájárulhat a talaj- vagy vízszennyezéshez.

- A vállalat telephelyén keletkező égéstermék kibocsátása során a monitorozás ellenére tartós időtartamban kibocsátási határérték túllépés történik, ezáltal károsodik a levegő.

- Hűtési hiba és ammónia szivárgás miatt 900 m3 ammónia tartalmú hűtővíz került a csatornarendszerbe, az ammónia már napok óta szivárgott mielőtt bárki észrevette volna. Ennek következtében a folyó egy 10 km hosszú szakaszán mintegy 1700 kg hal pusztult el. A helyreállítás során gondoskodni kellett például a halak visszatelepítéséről is.

Tekintettel arra, hogy a balesetszerűen bekövetkező környezetszennyezési esetek mellett, a folyamatos - véletlen, minden körültekintés ellenére is - bekövetkező környezettszennyezési esetekre is van több hazai, valamint nemzetközi példa – mely akár elérheti a több tízezer vagy épp millió eurós költségeket - a Colonnade Biztosító – a piacon egyedülálló módon úgy alakította ki környezetvédelmi biztosítását, hogy az ilyen biztosítási események kapcsán is anyagi segítséget nyújtson ügyfeleinek.

A korábban megkötött környezetszennyezési felelősségbiztosítás nem felel meg az új rendeletnek

A piaci igényekhez igazodva, az elmúlt években megjelentek hazánkban is a biztosítók kínálatában, így van több olyan vállalat is, mely már rendelkezik valamilyen fajta környezettszennyezési felelősségbiztosítással. Ugyanakkor – bár ezek a típusú biztosítások számos káreseményre nyújtanak fedezetet – 100%-ban nem felelnek meg a 2024. január 1-jétől életbe lépő új kormányrendeletnek. Így ezeknek a vállalkozásoknak is mindenképp érdemes felülvizsgálni a szerződéseiket, tájékozódni a piacon elérhető – a rendelet elvárásainak is megfelelő - termékekről, valamint felvenni a kapcsolatot biztosítási szakértőikkel.

A vevők ideje jöhet a használtautó-piacon

A Használtautó.hu statisztikái szerint árcsökkenés jelei mutatkoznak a magyar piacon. 3 év után így újra a vevők kerülhetnek kedvezőbb helyzetbe, ami a kínálat alakulására is komoly hatással lehet. A portál több mint 3 millió hirdetés alapján vizsgálta meg az elmúlt 3 év áremelkedésének a tendenciáit. A Datahouse újautó-adatait felhasználva a 20 legnépszerűbb modell átlagárait pedig összehasonították a használtpiacon látottakkal.
2024. 02. 28. 05:30
Megosztás:

Kelet-Európa adta a VGP szerződések több mint felét a VGP csoportnál

Eredményes évet zárt tavaly a VGP, a logisztikai és könnyűipari ingatlanok európai szolgáltatója. A cég 2024-ben további 41,3 millió EUR éves bérleti díjbevételre számít, ami a nettó bérleti díjbevétel jelentős növekedését támogatja, az ingatlanjaik 99 százalékos kihasználtsággal működnek. A csoporton belül Kelet-Európa - elsősorban Románia, Szlovákia, a Cseh Köztársaság és Magyarország - adta az új lízingszerződések 54%-át. Hazánkban a tavalyi évben összesen 59 000 m² területen adtak át ingatlanokat, és további 100 000m²-en folynak még építkezések.
2024. 02. 28. 05:00
Megosztás:

4,65 milliárd forintos gyárfejlesztést jelentett be a Ganz

Összesen 12 millió euró értékű technológiafejlesztési célú beruházást indított forgógép üzletágában a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. (Ganz). A Rotating Machine 2.0 nevű fejlesztési programnak köszönhetően elsősorban a gyártás során használt eszközöket és berendezéseket újítják fel, valamint a teljes gépállomány korszerűsítésére is sor kerül. A fejlesztések célja a gyár modern gyártóüzemmé alakítása, melyet a Ganz hosszútávú stratégiájának megfelelően végeznek el annak érdekében, hogy a megújulóenergia-szektort az eddigieknél jobban ki tudják szolgálni.
2024. 02. 28. 04:30
Megosztás:

Automatizálja hálózatfelügyeleti rendszereit a 4iG Csoport

Az Elisa Polystar nemzetközi szoftvercéggel működik együtt a hálózatfelügyelet automatizálása kapcsán a 4iG Csoport. A két vállalat automatizált hálózatüzemeltetési- és felügyeleti rendszer bevezetéséről írt alá együttműködési szerződést. Az együttműködés első fázisában az innovatív megoldást elsőként a Vodafone Magyarországnál vezetik be.
2024. 02. 28. 04:00
Megosztás:

Miért szálltak el ennyire az albérletárak, és hogyan lehetne ezt csökkenteni?

A fizetésekhez képest Európában Budapesten a legdrágább lakást bérelni – az Economist február 20-án közzétett kutatása szerint. Nagy közfelháborodást váltott ki a téma, ezért a Habitat for Humanity Magyarország szakértői összegyűjtötték ennek okait és a lehetséges intézkedéseket.
2024. 02. 28. 03:30
Megosztás:

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.
2024. 02. 28. 03:00
Megosztás:

Új népbetegség a láthatáron - antimikrobiális rezisztencia (AMR)

2050-re népbetegség lehet az antimikrobiális rezisztencia (AMR), amit korunk egyik legjelentősebb állat- és közegészségügyi kihívásának tekintenek. A megoldás keresése így már most rendkívül időszerű.
2024. 02. 28. 02:00
Megosztás:

450 millió forintból fejlesztik a hazai startupokat

A magyarországi startup ökoszisztéma fejlesztésére a Virgo Ventures Technológiai Inkubátor Kft. 450 millió forint támogatást nyert el a Startup Factory pályázaton - közölte a cég kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 01:30
Megosztás:

Ismét jól teljesített a horvát gazdaság

A horvát gazdaság teljesítménye 2,8 százalékkal bővült tavaly az előző évhez viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) kedden.
2024. 02. 28. 01:00
Megosztás:

Negyedével nőtt a kőolajvezetéket üzemeltető Janaf nyeresége

Az Adria kőolajvezeték horvátországi szakaszát üzemeltető Janaf vállalat nettó nyeresége tavaly 52 millió euró volt, ami 27,6 százalékkal több, mint 2022-ben. A társaság teljes bevétele 29 százalékkal, 153,3 millió euróra emelkedett - közölte a cég kedden.
2024. 02. 28. 00:30
Megosztás:

Bővítette szolgáltatási területét a GreenGo autómegosztó

A GreenGo az eddigi budapesti szolgáltatási területét öt helyszínnel bővítette, így mintegy 300 000 lakos számára vált elérhetőbbé az autómegosztás - közölte a GreenGo kedden az MTI-vel.
2024. 02. 27. 23:30
Megosztás:

A GVH célkeresztjében a Temu

Több bejelentéses eljárás is folyamatban van a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) a kínai Temu online piactér kereskedelmi gyakorlatával kapcsolatban. A GVH vizsgálói értékelik a beadványokban foglaltakat, illetve részletes adatgyűjtést végeznek, ezek alapján pedig a nemzeti versenyhatóság megteszi a szükséges intézkedéseket a magyar fogyasztók védelme érdekében, indokolt esetben versenyfelügyeleti eljárást indít.
2024. 02. 27. 23:00
Megosztás:

100 bázispontot vágott az MNB

9 százalékra csökkent a hazai alapkamat. A mai ülésen 100 bázispontos kamatcsökkentés hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank. Az általános konszenzus 100 bázispontról szólt, azonban a 75 bázispontos csökkentés mellett is jócskán fel lehetett sorakoztatni érveket, ahogy arra Virág Barnabás alelnök is utalt egy múlt heti lapinterjúban. A mai kamatdöntéssel az overnight jegybanki betét 8 százalékra, az overnight fedezett hitel kamata 10 százalékra csökkent.
2024. 02. 27. 22:30
Megosztás:

Megrótták a Boeinget

Megrovó értékelést adott ki a Boeing biztonsági kultúrájáról az amerikai légi irányítási hatóság (FAA).
2024. 02. 27. 22:00
Megosztás:

Egymásnak feszülhetnek az olajóriások

Az Exxon és a Cnooc azt fontolgatja, hogy él elővásárlási jogával, és megveszi a Hess részesedését a guyanai tengeri olajmezőn zajló beruházásban.
2024. 02. 27. 21:30
Megosztás:

Félvezetők - érdemes venni ilyen részvényt?

Egy kicsit beszéljünk a félvezető részvényekről! De mielőtt belevágnánk, tudja-e a kedves olvasó, hogy miért ez a neve ezeknek az anyagoknak?
2024. 02. 27. 21:00
Megosztás:

Drága mulatság elektromos autót gyártani - és venni?

Az e-autózási piacon vegyesek a várakozások: egyre nőhet az ilyen járművek aránya, gyártásuk azonban még hat évig drágább lehet, mint a hagyományos kocsiké - véli a megkérdezettek többsége a KPMG által elvégzett felmérés szerint, amelynek összefoglalóját kedden juttatták el az MTI-nek.
2024. 02. 27. 20:30
Megosztás:

Odavertek a forintnak rendesen - szakad az árfolyam a kamatdöntés után!

Gyengült kedden a forint a jegybanki kamatdöntést követően a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2024. 02. 27. 20:00
Megosztás:

Vegyes zárás az európai tőzsdéken

Pozitív kezdés után vegyesen, többségében indexemelkedéssel fejezték be a keddi kereskedést a vezető európai értékpapírpiacok.
2024. 02. 27. 19:30
Megosztás:

Jelentős árzuhanás a JYSK-nél

Jelentősen csökkentette az árakat a JYSK, a dán kiskereskedelmi üzletlánc annak érdekében, hogy a termékek továbbra is megfizethetőek és versenyképesek maradjanak.
2024. 02. 27. 19:00
Megosztás: