Kriptopiac: robog a mém coin vonat

Eseménydús májust tudhat maga mögött a kriptopiac, amelyet a makrogazdasági folyamatok mellett a mém coin láz, és a piaci kapitalizáció eddig példátlan mértékű visszaesése is befolyásolt.

Kriptopiac: robog a mém coin vonat

Májusban a makrogazdasági hírek és események határozták meg a kriptopiac történéseit. A hónap nagy részében nyugtalanság jellemezte a pénzpiacokat, részben az amerikai adósságplafon megemelése körüli bizonytalanságok miatt. A kriptopiaci kapitalizáció összességében hat százalékkal csökkent a hónap folyamán; ez az idei év eddigi legnagyobb visszaesését jelenti.

Ugyanakkor pozitív fejlemény, hogy Ázsiában előrelépés történt a hatékonyabb és átláthatóbb szabályozási háttér megteremtése terén. A kínai kormány a közelmúltban egy jelentésben összegezte a Web3 szektor innovációit és legújabb eredményeit. Ez annak a jele, hogy Kína egyre komolyabban veszi blokklánctechnológiát. Emellett Hongkongban bejelentették, hogy engedélyezik a lakosság számára a kriptovalutákkal történő kereskedést, a kormány pedig június 1-től fogadja a kriptotőzsdék nyilvántartásba vételi kérelmeit.

A top 10 coin havi árteljesítménye piaci kapitalizáció szerint

Májusban az XRP teljesített a legjobban. A Ripple folytatta a fejlesztéseit, így például egy új platformot indítottak, ahol jegybankok, kormányok és pénzügyi intézmények adhatják ki a saját digitális valutáikat.  A tíz fő coin közül a DOGE és a SHIB szerepelt a leggyengébben májusban. Annak ellenére, hogy egy valódi „mém coin láz” söpört végig a piacon májusban, a DOGE és a SHIB nem tudott kimaradni abból az általános visszaesésből, ami a szektort ebben az időszakban jellemezte. A dogecoin napi tranzakciós volumene rekordot döntött az úgynevezett „DRC-20 token” bevezetését követően, ugyanakkor az még kérdéses, hogy ez a trend mennyire fenntartható a jövőben.

Decentralizált pénzügyek (DeFi)

A decentralizált pénzügyi (DeFi) piacok tvl-je (total value locked - teljes zárolt érték) 3,4%-os esés után jelenleg 47,9 milliárd dollár. A főbb blokkláncrendszerek tvl-részesedése lényegében változatlan: az Ethereum 58,1, a Tron 11,9, a BNB Chain pedig 9,3 %-on áll.

A főbb blokkláncok tvl-je

Az Ethereum tvl-je 27,9 milliárd dollár, vagyis enyhén csökkent, ami részben a láncon belüli általános likviditáshiánnyal magyarázható. A fantom zuhanása volt a legnagyobb mértékű: a tvl-je több mint egyharmadát veszítette el. Ezek a visszaesések a fantom tvl-jének 35%-át adó multichaint övező pletykák és bizonytalanságok hatására következtek be.

Nem-helyettesíthető tokenek (NFT-k)

Az NFT-kereskedelem volumene enyhe emelkedést mutatott májusban, és a hónap végén valamivel 740 millió dollár fölött zárt. A vásárlók és eladók teljes száma éves rekordot döntve elérte a 1,67 milliót, a tranzakciók száma pedig 8,92 millióra emelkedett.

Mindeközben a Nansen NFT-500 index tovább esett, mivel a mértékadó NFT-kollekciók alapára (floor price) csökkent. Jelentős gyűjteményektől – például a Doodles és a Mutant Ape Yacht Club (MAYC) – váltak meg tulajdonosaik egyik napról a másikra májusban. A mém coin láz is hatással lehetett erre a folyamatra: sok kereskedő azért adhatott túl az NFT-in, hogy felkapaszkodhasson az akkor épp nagy lendülettel robogó mém coin vonatra.

Elkötelezetten a felhasználók tájékoztatásáért

A Binance elkötelezett aziránt, hogy olyan információkat osszon meg a széles nyilvánossággal, amelyek segítik a megfontolt kriptopiaci befektetéseket. Ezért indított blogsorozatot, amelyben összefoglalja a Binance Research, a Binance kutatási részlegének havi rendszerességgel készülő piaci jelentéseit. Ezek a jelentések a Web3 iparág egy hónapjának legfontosabb eseményeit veszik számba, átfogó képet nyújtva a kriptó-ökoszisztéma aktuális helyzetéről és a közeljövő trendjeiről.

Az INA 240 millió euró osztalék kifizetéséről döntött

Az INA horvát olajipari vállalat pénteki közgyűlésén 240 millió euró (95,6 milliárd forint) osztalék kifizetéséről döntött, ez részvényenként 24 euró (9564 forint) - közölte a vállalat az MTI-vel.
2024. 06. 15. 17:00
Megosztás:

Májusban 1 százalékkal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon

A befektetési alapokban kezelt vagyon májusban 1,1 százalékkal, 175 milliárd forinttal növekedett, így a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tagjai 15 793 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban- közölte a Bamosz pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 15. 16:00
Megosztás:

Így ünnepelte Donald Trump 78. születésnapját

Floridában tartott választási gyűlésén ünnepelte a 78. születésnapját Donald Trump pénteken.
2024. 06. 15. 15:00
Megosztás:

Elindult a Nemzeti Kutatási Kiválósági Program

A HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat tudományos közössége számára is számottevő lehetőséget kínál a múlt hónapban elindult Nemzeti Kutatási Kiválósági Program (NKKP) - közölte pénteken a HUN-REN az MTI-vel.
2024. 06. 15. 14:00
Megosztás:

A 400 millió fős globális tartalomgyártói piacot hódítaná meg a RECnGO a vezető kínai videós hardvergyártóval karöltve

A RECnGO nevét ma már szinte mindenki ismeri, aki minőségi videós anyagok készítésével foglalkozik akár hobbi, akár profi szinten: a magyar startup forradalmi applikációja bármilyen okoseszközt képes egy gombnyomással profi videóstúdióvá változtatni. A kreatív tartalomgyártás mára egy több mint 400 millió fős globális iparággá nőtte ki magát, átlagosan pedig heti 17 órányi videót fogyasztunk a különböző platformokon. Az ebben rejlő üzleti lehetőségek szinte korlátlanok, ennek kiaknázásában pedig fontos együttműködést kötött a RECnGO. A kameratechnikai kiegészítők világpiacának 40%-át uraló kínai óriás, a SmallRig csúcskategóriás eszközei mostantól a magyar fejlesztésű alkalmazás tudásával felvértezve készíthetnek stúdióminőségű videókat bárhol, bármikor. A RECnGO ezzel közvetlen elérést kap a mintegy 70 millió kínai videós tartalomgyártóhoz, globálisan pedig még több kaput nyithat meg az együttműködés. A cél a 400 milliós globális piac minél nagyobb elérése.
2024. 06. 15. 13:00
Megosztás:

Nyílt nappal indítja a következő évadot a Radnóti Színház

Nyílt nappal indul a jövő évad szeptember 15-én a budapesti Radnóti Színházban, amely megtartotta évadzáró társulati ülését; Kováts Adél igazgató összegezte az elmúlt évadot, és kihirdette a következő szezon új bemutatóit.
2024. 06. 15. 12:00
Megosztás:

Nagyon beindultak a zöld lakáshitelek

Átlépte a 200 milliárd forintot a zöld lakáshitel állomány. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hupénzügyi szakértője szerint akár 2 millió forint is spórolható a fenntarthatóságot preferáló banki zöld hitel kamatkedvezménnyel. A bankok konstrukcióival kiegészíthető a júliusban induló otthonfelújítási program is.
2024. 06. 15. 11:00
Megosztás:

Elon Musk víziója: humanoid robotok

Mint a nagykönyvben, úgy viselkedett tegnap az S&P500 és a Nasdaq is. A tegnapelőtti szökési rés kialakulását követően napon belüli korrekciót láthattunk, azaz fekete gyertyákat, de a rések nem sérültek.
2024. 06. 15. 10:00
Megosztás:

Meglepő döntés a japán jegybanktól

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a 0-0,1 százalékos alapkamaton a japán jegybank, azonban a kötvényvásárlási programjával kapcsolatban meglepte a piacokat.
2024. 06. 15. 09:00
Megosztás:

Egyre növekvő HR-igények Baranyában – regionális központtá fejleszti pécsi irodáját az ország vezető HR-szolgáltatója

A Baranya megyei és régiós gazdasági fellendülés támogatása érdekében délnyugat-magyarországi regionális központtá alakítja Pécsett működő leányvállalata irodáját a Prohuman, Magyarország piacvezető és Közép-Kelet-Európa egyik leggyorsabban növekvő HR-szolgáltatója. A vállalat nemrég stratégiai megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetemmel, most pedig a térség gazdasági fellendülésére és az ezzel együtt megugró HR-igényekre reagálva régiós központtá fejleszti pécsi irodáját. Az ünnepélyes megnyitón a vállalat igazgatóságának elnöke mellett részt vett a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója, a Pécsi Tudományegyetem kancellárja és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára is.
2024. 06. 15. 08:00
Megosztás:

Hosszú lesz a sárgabarack idei szezonja

A megszokottnál korábban kezdődött és tovább is tarthat a sárgabarack szezonja az idén - közölte az MTI-vel csütörtökön a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet.
2024. 06. 15. 07:00
Megosztás:

A Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon az Északi-tengeri hajózási útvonalról is tanácskoztak

A Roszatom részvételével tartott tanácskozáson a sarkvidéki teherflotta megújításáról, a műholdas adatszolgáltatásról és a Kínával folytatott logisztikai együttműködésről tárgyaltak.
2024. 06. 15. 06:00
Megosztás:

Erősebb autó = több baleset?

A kezdő vezetőknek általában azt tanácsolják, hogy amíg kellő tapasztalatot nem szereznek az utakon, lehetőleg olcsó és viszonylag kis teljesítményű motorral felszerelt autót vezessenek – így nagyobb eséllyel kerülhetik el a baleseteket. Ugyanakkor az is tény, hogy az erős járművek jobban irányíthatók, sőt a fékrendszerük is fejlettebb, ami viszont megkönnyíti a vezetést.
2024. 06. 15. 05:00
Megosztás:

2024-es mémcoin árfolyam előrejelzések: Dogecoin, Raboo, FLOKI

A 62 milliárd dolláros mémcoin piac jelenleg számos változást tapasztal, és a befektetők alig várják, hogy megtudják, mit tartogat a jövő az olyan érdekes mémcoinok számára, mint a Dogecoin, a FLOKI és egy új előértékesítési érme, a Raboo (RABT).
2024. 06. 15. 03:00
Megosztás:

Dogecoin gyilkos, amely bikás 100x növekedési potenciált mutat: Van-e esélye az APORK-nak, hogy túlszárnyalja a Bonk-ot?

A Bonk (BONK) elérhetőségi szintje növekszik, különösen mióta a bonkSOL elindult a Texture platformon. Bárki használhatja az LST-t likviditás megszerzésére. Továbbá, a Dogecoin (DOGE) értéke csökkent, ami sokakat arra késztetett, hogy diverzifikálják befektetéseiket.
2024. 06. 15. 02:00
Megosztás:

Mennyi vizet fogyaszt egy átlagos család egy nap? Mi fogyaszt nagyon sok vizet a lakásban?

Amennyiben szeretnéd megtudni, hogy a Te családod vízfogyasztása sok vagy kevés, álljon itt egy átlagos 4 fős (2 felnőtt 2 gyerek) magyar család vízfogyasztási szokása.
2024. 06. 15. 01:00
Megosztás:

Tízszeres hasznot hozhat ez a kriptó - állítják a szakértők

Már több mint 2 millió dollárnyi összegyűjtött pénzzel rendelkezik, és az elemzők 10-szeres nyereséget jósolnak neki a bevezetés után, ez a "Learn-to-Earn" token tehát joggal tartja izgalomban a befektetőket.
2024. 06. 15. 00:01
Megosztás:

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók, mert másként látják, hogy mi tesz vonzóvá egy munkahelyet és, hogy mi a fontos az állásinterjún - közölte a McDonald's és a Profession.hu közös, reprezentatív kutatásának eredményeit csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 23:00
Megosztás:

A vízkincs hatékony hasznosítása nemzeti ügy

A vízkincs védelme, hatékony hasznosítása nemzeti ügy, a közműszolgáltatások színvonalának emelése pedig közös érdek - mondta az energiaügyi miniszter a Víziközművek napja alkalmából adományozott miniszteri elismerések átadásán csütörtökön Budapesten.
2024. 06. 14. 22:00
Megosztás:

Befejeződik a Villány és Máriagyűd közötti kerékpárút építése

Mintegy 350 millió forintos fejlesztési forrásból épül meg a borairól híres Villány és a népszerű zarándokhelynek számító Máriagyűd közötti kerékpárút még hiányzó szakasza - tájékoztatta a Baranya Vármegyei Önkormányzat az MTI-t.
2024. 06. 14. 21:00
Megosztás: