Lassult az amerikai gazdasági növekedés

A vártnál és az előző negyedévinél jóval kisebb lett a harmadik negyedévi GDP-növekedés az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtöki jelentése alapján.

Lassult az amerikai gazdasági növekedés

A harmadik negyedévben a BEA első becslése szerint 2,0 százalékkal nőtt az Egyesült Államok bruttó hazai terméke a második negyedévi 6,7 százalékos éves növekedés után. Elemzői várakozások 2,7 százalékos éves GDP-növekedést jeleztek előre a harmadik negyedévre.
    
A mostani harmadik negyedévi éves GDP-növekedés a legkisebb a 2020 második negyedévi 31,2 százalékos rekordnagyságú visszaesés óta.
    
A GDP-növekedés ütemének harmadik negyedévi lassulását a lakossági fogyasztás csökkenésére vezeti vissza a BEA. A fogyasztás csökkenése pedig a járványvédelmi korlátozások szigorítására vezethető vissza, ami miatt egyes szolgáltatások újraindítása is halasztást szenvedett. A harmadik negyedévben pedig már csökkentek a járványvédelmi intézkedések következményeinek az enyhítésére nyújtott lakossági és vállalati támogatások is.

A Vállalkozások munkaerő támogatása a hátrányos helyzetűek munkatapasztalat-szerzésére is ösztönöz

December 1-jétől a munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetűek után is igényelhető a kilencven napos munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatás a Vállalkozások munkaerő támogatása programban - emlékeztetett Bodó Sándor. A kiterjesztés mások mellett pályakezdők, kisgyermeket vagy hozzátartozót gondozók, tartósan munkanélküliek számára teremt lehetőséget az elhelyezkedésre - tette hozzá a minisztérium csütörtöki közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.
2021. 12. 02. 10:00
Megosztás:

Minuszban nyitottak az európai tőzsdék

Nagy indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 12. 02. 09:30
Megosztás:

Segítséget ajánlott Németországnak több EU-s tagország

Felajánlotta Németországnak kórházi ápolásra szoruló betegek átvételét több európai uniós tagország, hogy sikerüljön megőrizni a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt vészesen megterhelt német egészségügyi rendszer teljesítőképességét - jelentette szerdán a Der Spiegel a hírportálján.
2021. 12. 02. 09:00
Megosztás:

Rengeteg cég spórolhatna jövőre a kivával

A kisvállalati adó (kiva) választásával a Pénzügyminisztérium számításai szerint legalább 91 ezer cég spórolhatna a fizetendő adón jövőre. Az érintettek csütörtökön és pénteken kapják meg az erről szóló tájékoztatást - tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.
2021. 12. 02. 08:30
Megosztás:

Nem sokat változott a forint

Vegyesen alakult, alig változott a forint árfolyama csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2021. 12. 02. 08:00
Megosztás:

Indul a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

December elsejétől téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést rendel el Erdős Norbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Az akció célja, hogy az ünnepeket megelőző időszakban megnövekedett forgalom mellett is biztonságos és jó minőségű élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira és az otthonokba - közölte az AM szerdán az MTI-vel.
2021. 12. 02. 07:30
Megosztás:

A települések még egy évig pályázhatnak erdőtelepítésre

A Vidékfejlesztési Programban még egy évig pályázhatnak a települések erdőtelepítési támogatásra, miután a pályázatok beadási határidejét 2022. december 31-ig meghosszabbították - mondta el az erdőkért felelős államtitkár szerdán Pilismaróton, a településen tartott ünnepélyes faültetésen.
2021. 12. 02. 07:00
Megosztás:

Még egy hónapig nyújthatnak be a letelepedési kérelmet Magyarországon élő briteknek

A Magyarországon élő brit állampolgároknak már csak egy hónapjuk maradt arra, hogy benyújtsák letelepedési kérelmüket - tudatta a brit nagykövetség az MTI-vel közleményben szerdán.
2021. 12. 02. 06:30
Megosztás:

Ismét fogad repülőjáratokat dél-afrikai országokból Franciaország

Franciaország szombattól újból engedélyezi a dél-afrikai térség tíz országából a repülőgépjáratokat, amelyeket a koronavírus új, omikron elnevezésű variánsának terjedése miatt korlátozott. Párizs azonban szigorú feltételekhez köti az enyhítést: kizárólag francia és uniós állampolgárok, valamint a légi személyzet és diplomaták közlekedhetnek e térség és Franciaország között.
2021. 12. 02. 06:00
Megosztás:

Erős hónapot zárt az ingatlanpiac a Duna House szerint

A Duna House saját adatain alapuló becslése szerint országszerte 11 022 ingatlan adás-vétel bonyolódott novemberben, ami a hagyományosan gyengülő év végi hónapokhoz hasonlítva erősnek mondható.
2021. 12. 02. 05:30
Megosztás:

A decemberi nyugdíj korábban érkezik!

Újabb örömhír a nyugdíjasoknak, immár a sokadik 2021-ben. "A megszokottnál korábban érkezik a nyugdíj és a nyugdíjszerű ellátás 2021 decemberben" - áll Novák Katalin miniszterasszony FB-on közzétett bejegyzésében.
2021. 12. 02. 04:01
Megosztás:

Delta elemzés

A Delta Technologies részvényeit legutóbb szeptemberben lehetett szalagcímeket olvasni, akkor egy tőkeemelés kapcsán, amelyet először az MNB visszatartott majd végül engedélyezett. Azóta kevésbé nyúltak hozzá a befektetők a papírhoz, tegnap azonban megmozdult a kurzus és felpattant a 60 forintos augusztusi mélypontjáról. Amennyiben tartani tudja a támaszt és ma nem esik vissza úgy technikailag az első ellenállás a 70-es szintnél alakulhat.
2021. 12. 02. 04:00
Megosztás:

Richter elemzés

Ezen a héten úgy tűnik, hogy a 100 napos mozgóátlag tartja fogva a részvény árfolyamát, nem igazán találja az irányt a Richter. A mai napon is leginkább a delta variáns terjedése árnyékolhatja be és az új omikron variáns szóló hírek. Tegnap a piacok korrigáltak de az újabb szigorítások főleg nyugaton, még megviselhetik a parketteket. A Richter számára a legfontosabb a 8400-as támasz, amíg tart a támasz addig van esély a korábbi 9000-es csúcsra.
2021. 12. 02. 04:00
Megosztás:

MOL elemzés

Billegett a MOL tegnap is a korábbi 2400 forintos szintjén, de végül sikerrel felsegítették a bikák a jegyzés és egyelőre kitart a zóna a 200-as mozgóátlagnál. Becsléseknek megfelelő GDP adat Magyarorzságon, ám a vártnál kellemetlenebb inflációs nyomás várhat a hazai devizára, amely még további szigorítást követel a jegybanktól. Itthoni viszonylatban ezek voltak a tegnapi hírek, nemzetközileg pedig a delta variáns terjedése okozhat ma is aggodalmakat, főleg a német egészségügy kitettsége miatt. A MOL számára 2400 a nagy vízválasztó, illetve 2500 alatt igazából a bikák elnyomásban lehetnek a fenmaradó napokban, ezen a héten.
2021. 12. 02. 04:00
Megosztás:

OTP elemzés

Emelkedtek és korrigáltak a piacok szerdán, így a magyar börze is lélegzethez jutott, az OTP árfolyama is felfelé húzta a BUX-ot. Ennek ellenére nem múltak el a félelmek, az MNB emelte az inflációs célt 2022-re, már 5% a 3% helyett, Németországban teljesítmény csúcsán van az egészségügy és a franciák is tovább szigorítanak. A hazai bankpapír szempontjából ma újra a 18 000-es ellenállás tesztje lehet a fő tét és itt dőlhet el a mérleg nyelve, erre koncentrálhatnak a spekulánsok.
2021. 12. 02. 04:00
Megosztás:

Félő, hogy tovább lassul gazdaság növekedése

Az alkatrészhiány, az energiaválság és a járvány negyedik-ötödik hulláma miatt a gazdasági növekedés további lefékeződésétől tartanak az MTI-nek nyilatkozó elemzők a harmadik negyedévi GDP adatokhoz küldött kommentárjaikban.
2021. 12. 02. 03:30
Megosztás:

Egy héttel korábban kezdik el kiszállítani az EU-ban a gyerekvakcinát

A tervezettnél egy héttel korábban, már december 13-án elkezdik kiszállítani az Európai Unióban a német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével az 5-11 éves korosztálynak az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen kifejlesztett védőoltást - közölte szerdán a német ügyvezető szövetségi egészségügyi miniszter.
2021. 12. 02. 03:00
Megosztás:

Több száz milliárd eurót fordít a tartós globális fellendülés elősegítésére az EU

Az Európai Bizottság szerdán, Global Gateway néven, új európai startégiát jelentett be, amely 300 milliárd eurós beruházást mozgósít a digitális, energia- és közlekedési kapcsolatok fellendítésére, valamint az egészségügyi, oktatási és kutatási rendszerek megerősítésére világszerte.
2021. 12. 02. 02:30
Megosztás:

Horvátországban is meghosszabbították a járványügyi intézkedéseket

Horvátországban további két héttel meghosszabbították a járványügyi intézkedéseket: továbbra is korlátozzák a nyilvános összejöveteleket, a rendezvények látogatása, a beutazás és az állami szférában a munkavégzés is védettségi igazoláshoz kötött, továbbá kötelező a maszk viselése zárt térben - derült ki a válságstáb szerdai rendelkezéséből.
2021. 12. 02. 02:00
Megosztás:

Távozik posztjáról a HungaroControl vezérigazgatója

Távozik posztjáról Szepessy Kornél, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatója. Feladatait átmeneti jelleggel Tóth László, a légi navigációs vállalat igazgatóságának tagja veszi át - közölte a cég szerdán az MTI-vel.
2021. 12. 02. 01:30
Megosztás: