Lebomló szappan, újrahasznosított papírtörlők: így járul hozzá a balatoni környezet védelméhez a higiénia

A Laposa Borterasz lett az első balatoni vendéglátóhely, amely megkapta a világ egyik vezető higiéniai vállalatának fenntarthatósági elismerését. A badacsonyi vendéglátóhely a Tork megoldásainak köszönhetően a kézmosáshoz biológiailag lebomló, 99%-ban természetes eredetű összetevőkből készült szappant biztosít vendégeinek, amely nem károsítja a vízi élővilágot, a használt papírtermékek pedig 100%-ban újrahasznosítottak. Az elismerés a legújabb fejlemény Tork és a minőségi vendéglátást zászlajára tűző Balatoni Kör immár öt éve zajló együttműködésében, mivel a fenntarthatóság mind a két szervezet céljai között kiemelt helyet foglal el.

Lebomló szappan, újrahasznosított papírtörlők:  így járul hozzá a balatoni környezet védelméhez a higiénia

Első alkalommal helyezte ki balatoni vendéglátóhelyen a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget kifejező díját a Tork, a világ egyik vezető higiéniai vállalata, az Essity professzionális márkája. Az elismerést a Laposa Borterasz kapta meg, amely Badadocsonytomajon, a Laposa Birtok részeként várja a vendégeket a Badacsony déli lejtőin termelt borokkal és helyi alapanyagokból készült bisztrótelekkel. A díj többek között azt ismeri el, hogy a Tork megoldásainak köszönhetően a vendéglátóhely 99%-ban természetes eredetű összetevőkből készült szappant biztosít a kézmosáshoz, a konyhában, vendégtérben, mosdókban használt papírtermékek pedig 100%-ban újrahasznosítottak, felelős és környezetbarát gyártásból származnak, a használt adagolók pedig karbonsemlegesek.

„Nagyon örülünk ennek az elismerésnek, hiszen egy gyönyörű szőlőhegyen élünk és dolgozunk, és a legfontosabb számunkra az, hogy ez a táji környezet meg tudjon maradni – mondta el Laposa Bence, a Laposa Birtok Kft. Ügyvezetője. – Hiszünk abban, hogy maga már a vidéki lét is a fenntarthatóság irányába mutat. Ehhez is hozzájárul, hogy itt, a borteraszon a Torkkal olyan higiéniai rendszert tartunk fenn, ahol minden adagolóból biológiailag lebomló szappan áll a vendégek rendelkezésére. Figyelünk arra is, hogy ne pazaroljunk a kéz- és konyhai törlőkkel, köszönhetően a laponkénti adagolást lehetővé tévő kialakításnak.”

A Laposa Birtok elismerése a legújabb fejlemény a Tork és a Balatoni Kör immár öt éve zajló együttműködésében. Az egész éves balatoni vendéglátást célul kitűző, minőségi vendéglátóhelyeket és borászatokat tömörítő szerveződés számára ugyanis a fenntarthatóság épp olyan fontos, mint a higiéniai vállalatnak.

„A Balatoni Kör magas szintű szakmaiságot képvisel a vendéglátásban, és mi ennek a szakmaiságnak a továbbfejlesztésében szeretnénk segíteni azzal, hogy tanácsadást és teljes higiéniai szolgáltatást biztosítunk, amely a minőségre, a fenntarthatóságra és a hosszú távú üzleti célokra alapul” – mondta el Nagy Géza, a Tork kereskedelmi igazgatója. – Célunk, hogy a jövőben minél több vendéglátóhely kapja meg a Balaton körül ezt az elismerést, ami nemcsak a legmagasabb szintű higiéniát tükrözi és biztosítja minden vendégnek, hanem annak tudatát is, hogy a környezet védelmét komolyan vevő vállalkozásokat támogat.”

A Tork számos területen igyekszik hozzájárulni környezeti lábnyomának mérsékléséhez. A vállalat az idei évtől szén-dioxid-semleges tanúsítvánnyal rendelkező adagolókat is kínál, amit a ClimatePartner tanúsítvány igazol. A 27-féle karbonsemleges adagoló gyártásához a cég igazoltan megújuló villamos energiát használt. A Tork anyacége, az Essity az idén ismét platina minősítést kapott az EcoVadis fenntarthatósági minősítő cégtől, amelynek vizsgálatában a vállalatok felső 1 százalékában szerepel. A környezetvédelem már a tervezés során fontos szempont: az adagolók kialakítása akár a fogyasztás 40%-os csökkenését is lehetővé teszi.

Az Essity úttörő kezdeményezése továbbá a PaperCircleTM nevű kéztörlőpapír-újrahasznosító szolgáltatás, amelynek lényege az irodaházakban, gyárakban elhasznált papír kéztörlők újrabegyűjtése és újrahasznosítása. A higiéniai papírtermékek gyártása során pedig alternatív rostanyagokat is bevet a vállalat. A világban keletkező búzaszalma közel fele ma hulladékként végzi – az Essity mannheimi rostüzemében viszont lakossági és ipari higiéniai papírtermékek készülnek a helyi gazdáktól begyűjtött búzaszalmából.

Jóváhagyta a jövő évi cseh költségvetés keretszámait a képviselőház

Jövőre 241 milliárd koronás (3825 milliárd forint) hiánnyal számol a cseh állam. A költségvetés keretszámait csütörtökre virradóra hosszú vita után hagyta jóvá a képviselőház.
2024. 10. 24. 13:30
Megosztás:

Czomba Sándor szerint reális az 1000 eurós minimálbér

Reális esély van az 1000 eurós minimálbér és az 1 millió forintos bruttó átlagkereset elérésére 2028-ra, ha a magyar gazdaság tervezett magasabb növekedési üteme megvalósul és az infláció kiszámíthatóan alacsony szinten tartható - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön.
2024. 10. 24. 13:00
Megosztás:

Egyre több magyar befektető érdeklődik az amerikai olajbiznisz iránt

Bár az olajpiac az utóbbi években kiszámíthatatlannak tűnhet a volatilitása és a geopolitikai események hatásai miatt, mégis az egyik legvonzóbb befektetési lehetőség világszerte. Az olaj továbbra is alapvető energiaforrásként van jelen, és az energiaszektor globális átalakulása ellenére is stabil megtérülést kínál.
2024. 10. 24. 12:30
Megosztás:

Elkészült a kétmilliomodik autó a kecskeméti Mercedes-Benz Gyárban

Újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár, októberben legördült a gyártósorról a kétmilliomodik jármű. A jubileumi modell egy tisztán elektromos hajtású, ötüléses EQB.
2024. 10. 24. 12:00
Megosztás:

További kamatvágások jöhetnek Európában

Az EKB két képviselője, Robert Holzmann és Fabio Panetta is arra számít, hogy a következő, decemberi ülésen ismételten kamatot csökkenthet az EKB.
2024. 10. 24. 11:30
Megosztás:

Az Európai Bizottság megbírságolta a cseh és az osztrák államvasutakat

Az Európai Bizottság 48,6 millió euró (19,5 milliárd forint) pénzbírságra ítélte a cseh és az osztrák államvasutakat, amiért a két vasúttársaság megsértette az európai uniós versenyjogi szabályokat.
2024. 10. 24. 11:00
Megosztás:

A káprázatos hetes vezette az esést a tengerentúlon, a Fed „bézs könyve” gyenge gazdasági aktivitásról számol be

Estek szerdán az amerikai indexek: az S&P 500 0,9%-kal, a Dow 1,0%-kal, míg a NASDAQ 1,6%-kal csökkent. A szektorok szintjén egyedül a közművek és az ingatlanszektor zárt zöldben, a legnagyobb esés az alapvető fogyasztási termékekhez (-1,6%) és a technológiához (-1,4%) köthető.
2024. 10. 24. 10:30
Megosztás:

Generációváltás küszöbén: Az Y és Z generációk térnyerése a magyar üzleti életben

Magyarországon a generációváltás az üzleti életben kiemelten aktuális, mivel sok cég alapítója elérte a nyugdíjkorhatárt. Az X generáció még mindig a legnagyobb tulajdonosi réteg, de arányuk 2023-ban 50 % alá csökkent. Ezzel szemben az Y és Z generációk egyre nagyobb szerepet vállalnak, különösen az új vállalkozások alapításában, ahol a generációváltás már az ő javukra dőlt el.
2024. 10. 24. 10:00
Megosztás:

Mire számíthatnak ma a befektetők?

Többnyire visszaestek a részvények Ázsiában, miután a Wall Street harmadik egymást követő napon is veszteséget szenvedett.
2024. 10. 24. 09:30
Megosztás:

Trump növekvő esélyére emelkedtek az amerikai hozamok, változatlanul hagyta a kamatot az MNB

Donald Trump győzelmi esélyének javulása és az ezzel járó várható költségvetési hiánynövekedés és nagyobb inflációs nyomás miatt pár bázisponttal tovább emelkedtek a kötvényhozamok az USA-ban és ezzel négy hónapos csúcsra, 4,25% közelébe emelkedett a tízéves hozam.
2024. 10. 24. 09:00
Megosztás:

Így alakult a forint reggelre

Alig változott csütörtök reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 10. 24. 08:30
Megosztás:

Csökkentek az európai piacok, kismértékben emelkedett az ESI

Kismértékben csökkentek az európai piacok – az angol FTSE100 0,1%-kal, a német DAX 0,2%-kal, míg a francia CAC40 0,5%-kal esett –, így a páneurópai Stoxx600 0,3%-os mínuszban zárt, mivel a befektetők elsősorban az amerikai jelentési szezonra fókuszálnak.
2024. 10. 24. 08:00
Megosztás:

Közel 20 milliárdos piac lesz néhány éven belül a magyar mérnöki kutatások élvonalát jelentő bionika

A globális gazdaság egyik legdinamikusabban fejlődő tudományága a bionika, a legfrissebb adatok szerint piaca 2024 és 2034 között évente átlagosan 10 %-kal fog növekedni. Jelentőségét mutatja, hogy idén a fizikai és a kémiai Nobel–díjat is a területhez kapcsolódó szakembereknek ítélték oda. Magyarország oktatási szempontból alakítja a trendeket a bionikában. Európában ugyanis legrégebb óta a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen hallgatható külön mérnöki szakként a molekuláris bionika, ahol a hallgatók olyan kutatásokban és fejlesztésekben vehetnek részt, amelyek világszerte előremutatónak számítanak. Többek között látássérültek mindennapi életvitelét segítő applikációt, intelligens protéziseket, érzékelő robotikai és orvosdiagnosztikai eszközöket is fejlesztenek.
2024. 10. 24. 07:30
Megosztás:

Útkeresésben az európai akkumulátoripar – jön a Hungarian Battery Week

Az akkumulátoripar versenyképessége, az innováció és a globális trendekhez való alkalmazkodás az idei Hungarian Battery Week konferencia kiemelt témája. A Magyar Akkumulátor Szövetség és a White Paper Consulting szervezésében november 6–8 között megvalósuló esemény az év legjelentősebb akkumulátoripari szakmai találkozója hazánkban, ahol az iparág legfontosabb szereplői, hazai és nemzetközi szakértői Magyarország és a régió szerepét vitatják meg a fenntartható energiatermelés és -felhasználás jövőjét illetően. Az immár negyedik alkalommal megrendezett eseménynek idén a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ ad otthont.
2024. 10. 24. 07:00
Megosztás:

Önkormányzatok: működhet-e a közvetlen demokrácia?

A közvetlen demokráciának több korlátja van egy önkormányzat életében, mint ahány alkalmazási területe. Ott viszont, ahol erre mód van, használata igen jelentős előnyökkel jár mind a lakosok, mind az önkormányzat számára, melyeket nem érdemes figyelmen kívül hagyni. Mindez technikailag ma már végtelenül egyszerű, lényegében csak szándék kérdése.
2024. 10. 24. 06:00
Megosztás:

Hazánkban megtérülnek a fenntarthatósági beruházások

A vártnál jobban megtérülnek a fenntarthatósági befektetések azoknál a hazai vállalatoknál, ahol komolyan veszik a kijelölt klímacélokat – mutat rá az EY több mint 500, köztük magyar fenntarthatósági vezetők (CSO-k) részvételével készült nemzetközi kutatása. Leginkább a klímavédelembe, a hulladékgazdálkodásba, a munkahelyi esélyegyenlőségbe, valamint az ellátási láncok kockázatkezelésének javításába fektetnek be itthon a cégek a fenntartható működés érdekében.
2024. 10. 24. 05:00
Megosztás:

2025-től a magyar nyugdíjasok komoly kockázattal néznek szembe

A 2025-ös év komoly kihívások elé állítja a magyar nyugdíjasokat, különösen a gazdasági bizonytalanságok és a tervezett reformok miatt.
2024. 10. 24. 04:00
Megosztás:

Több mint egy év után csak elindult az ingyenes bolti készpénzfelvétel

Az ezt lehetővé tevő törvény hatályba lépése után több mint egy évvel elindult a bolti készpénzfelvétel. Egyelőre azonban csak egy-két kisboltban van ilyen szolgáltatás, ott is gyerekbetegségekkel küzd a rendszer - írja a Bank360.hu.
2024. 10. 24. 03:00
Megosztás:

Pénzügyi horoszkóp: a héten jön a váratlan pénz! Mire figyelj, hogy ne menj el mellette?

Fedezd fel, milyen pénzügyi meglepetéseket tartogat számodra a hét második fele! Izgalmas és egyedi horoszkópunkban minden csillagjegy számára különleges történeteket gyűjtöttünk össze, melyek felfedik a szerencse titkait. Olvasd el, mikor és hogyan próbálj szerencsét, és fedezd fel, hol találhatod meg a szerencseszámaidat az életed apró jeleiben!
2024. 10. 24. 02:00
Megosztás:

Meggazdagodtál most hirtelen, ha itt vettél panel lakást!

Míg egy-két évtizeddel ezelőtt, aki csak tehette, elkerülte a panellakásokat, addig az elmúlt években jelentős érdeklődés alakult ki irántuk. Ugyanakkor a panelkínálaton belül is akadnak olyan típusok, méretek és adottságok, melyek az átlagnál gyorsabban kelnek el.
2024. 10. 24. 01:00
Megosztás: