Lejjebb vitte Kazahsztán felső besorolási korlátait a Moody's

Lejjebb vitte egy-egy fokozattal a Kazahsztánban honos kereskedelmi adósok helyi valutában és devizában fennálló kötelezettségeinek besorolási országplafonjait pénteken a Moody's Investors Service.

Lejjebb vitte Kazahsztán felső besorolási korlátait a Moody's

A nemzetközi hitelminősítő azzal indokolta a péntek este Londonban bejelentett lépést, hogy az elmúlt hetekben növekedett, és várhatóan magas szinten marad a politikai kockázat Kazahsztánban, és ez növeli a bizonytalanságot az olyan esetleges kormányzati akciókkal kapcsolatban is, amelyek negatív hatást gyakorolhatnak a nem kormányzati adósságkibocsátókra.
    
A Moody's közölte: az eddigi "A2"-ről "A3"-ra rontotta a Kazahsztánra megállapított osztályzati országplafont a helyi valutában denominált adósságkötelezettségek esetében, és "A3"-ról "Baa1"-re vette vissza a devizakötelezettségek felső besorolási korlátját.
    
A Moody's osztályzati módszertanában a helyi valutában fennálló kötelezettségek országplafonja azt az általános országkockázatot tükrözi, amely a helyben bejegyzett kereskedelmi adósok helyi fizetőeszközben kibocsátott teljes adósságállományát érinti. Ugyanez vonatkozik az olyan strukturált tranzakciókra, amelyek pénzforgalmát elsősorban hazai eszközök, illetve rezidens befektetők generálják.
    
A devizakötelezettségekre megállapított besorolási országplafon a Moody's minősítési metodikája szerint azokat az átutalási és konvertibilitási kockázatokat tartalmazza, amelyek a hazai bejegyzésű kereskedelmi adósok nemzetközi kötelezettségeinek törlesztését, illetve a devizabetét-tulajdonosok betétkivonási képességét érintő esetleges kormányzati korlátozásokból eredhetnek.
    
A kazahsztáni besorolási országplafonok pénteki csökkentéséhez fűzött elemzésében a Moody's kiemeli: a "Baa2" szintű kazah szuverén besorolás és a helyi valutában kibocsátott kereskedelmi adósságok új besorolási országplafonja közötti kétfokozatnyi különbség azt tükrözi, hogy a legutóbbi időszak zavargásai és az ezekre adott kormányzati válaszlépések nyomán romlott a politikai környezet kiszámíthatósága.
    
Szerepet játszik emellett a kazahsztáni kormány viszonylag széleskörű jelenléte a hazai gazdaságban, valamint az, hogy a kormány és a nem kormányzati adósságkibocsátók egyaránt ki vannak téve egyetlen bevételi forrásnak, mégpedig a nyersolaj-jövedelmeknek.
    
Ezzel szemben áll ugyanakkor az ország stabil külső fizetési pozíciója, tekintettel Kazahsztán nettó hitelezői státusára, valamint a viszonylag kiszámítható és átlátható szakpolitikai keretrendszer - áll a Moody's pénteki londoni elemzésében.
    
A hazai valutában, illetve a devizában kibocsátott kereskedelmi adósságok besorolási országplafonja közötti egyfokozatnyi különbség a Moody's szerint azt veszi figyelembe, hogy a kazah hatóságok elkötelezettek a rugalmas árfolyamrendszer mellett, és ezt jelentős devizaeszköz-állomány támasztja alá, amely mérsékli az átutalási és konvertibilitási korlátozások kockázatát.
    
A helyi értéktőzsde működésének felfüggesztése, valamint a banki szolgáltatásokra, a devizaműveletekre és kifizetésekre elrendelt legutóbbi korlátozások fennakadásokat okoztak ugyan, de ezek csak átmeneti jellegűek voltak, és a Moody's nem számol azzal, hogy a kazah kormány ismét ilyen intézkedésekhez folyamodik, hacsak nem állnak elő kivételes körülmények. Az ilyen lépések ez utóbbi esetben is csak korlátozott időtartamra szólnának - áll a hitelminősítő pénteki londoni elemzésében.

1.000.000 Ft fölé ugrott a tégla és a panel garzonok négyzetméter ára Budapesten

A használt lakások fővárosi piacán a kisebb alapterületű eladásra kínált ingatlanoknál az átlagosnál jelentősebb drágulás látható.
2022. 09. 25. 12:00
Megosztás:

Fogpótlás fogászati híddal: a legegyszerűbb megoldás

Fog pótlására számos ok miatt lehet szükség. Baleset, genetika, egészségügyi okok, életkori változások – bármi álljon is a háttérben, a fogak hiánya esztétikai és egészségügyi szempontból is komoly problémákat okozhat, ezért nagyon fontos, hogy minél előbb szakemberhez forduljunk.
2022. 09. 25. 11:00
Megosztás:

Kamatdöntő ülést tart a monetáris tanács a jövő héten

Kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pedig több makrogazdasági adatot tesz közzé a jövő héten.
2022. 09. 25. 10:00
Megosztás:

Csak két jelölt szerzett szenátori mandátumot a választások első fordulójában Csehországban

Csak két jelöltnek sikerült szenátori mandátumot szereznie a hétvégi részleges szenátusi választások első fordulójában Csehországban.
2022. 09. 25. 09:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

Csökkenő forgalom mellett esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 38 657,41 ponton zárt pénteken, 1399,77 ponttal, 3,49 százalékkal alacsonyabban az előző hetinél.
2022. 09. 25. 08:00
Megosztás:

Csalók lepték el a magyar Facebook Marketplace-t, vigyázz, ha hirdést adsz fel!

Az apróhirdetések oldalain a csalók újabb módszerrel, hamis linkekkel próbálják becsapni az eladókat - hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton a police.hu oldalon.
2022. 09. 25. 07:00
Megosztás:

A természet megóvása kiemelt feladat

Rendkívül nagy szükség van a védett természeti területekre, hiszen ezek fizikai és mentális egészségünk zálogai, a természet megóvása kiemelt feladat - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára szombaton a 34. Természetjárók Napján, Dobogókőn a szaktárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint.
2022. 09. 25. 06:00
Megosztás:

Így születnek újjá az alumínium sörös és üdítős dobozok

Számtalanszor újrahasznosítható, könnyű, ráadásul tökéletesen megőrzi a bele töltött ital frissességét – leginkább ezért szeretjük az alumíniumdobozt, no meg persze azért is, mert az újrahasznosítása egyszerű és gyors, ráadásul energiát takarítunk meg vele, így csökkentve az üvegházhatású gázok kibocsátását. A hulladékgyűjtés világnapján felgöngyölítjük, pontosan mi történik, miután kiittuk belőle a kedvenc italunkat.
2022. 09. 25. 05:00
Megosztás:

A fizut euróban kérem! Lehetséges euróban munkabért kapni Magyarországon?

A forintárfolyam kiszámíthatatlan változása miatt a munkáltatóknál egyre gyakrabban merülhet fel a kérdés, hogy a munkavállalók számára fizetendő munkabérek vásárlóértékét milyen módon lehet fenntartani. Van mód arra, hogy a fizetést euróban kapja a dolgozó? Mik az erre vonatkozó szabályok? A témával az ado.hu foglalkozott.
2022. 09. 25. 04:01
Megosztás:

Az államfő visszahívását kezdeményezték montenegrói parlamenti pártok

Milo Djukanovic montenegrói köztársasági elnök visszahívását kezdeményezték montenegrói parlamenti pártok, miközben az államfő azt fontolgatja, elnöki határozattal oszlatja fel a parlamentet és kezdeményez előrehozott választást - írta pénteken a Vijesti.me podgoricai hírportál.
2022. 09. 25. 03:00
Megosztás:

A csehek 70 százaléka érzékel életszínvonal-csökkenést

Életszínvonal-csökkenést érzékel a csehek 70 százaléka, közülük mintegy 50 százalék erőteljes romlást tapasztal - derült ki azokból az országos felmérésekből, amelyeknek az összesített eredményét szombaton hozták nyilvánosságra Prágában.
2022. 09. 25. 02:00
Megosztás:

Vízre bukkantak a Ryugu aszteroidából származó mintában

Japán kutatók vízre bukkantak a Földtől 300 millió kilométerre található Ryugu aszteroidából származó kőzetmintában, ami alátámaszthatja a földi élet űrbéli eredetéről szóló elméletet - írta honlapján a The Guardian című brit napilap.
2022. 09. 25. 01:00
Megosztás:

Megindult a teherforgalom Röszkénél

Megindult a teherforgalom a röszkei autópálya-határátkelőhelyen szombat éjszaka - közölte a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.
2022. 09. 25. 00:01
Megosztás:

Megalakult a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács

Megalakult a Budapest és Pest megye fejlesztését segítő Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács, amelynek létrehívásáról júliusban döntött az Országgyűlés - tájékoztatta a területfejlesztési miniszter hivatala pénteken az MTI-t.
2022. 09. 24. 22:00
Megosztás:

Szünetel a kilépő tranzitforgalom a röszkei autópálya-határátkelőhelyen

A szerb oldalon bekövetkezett műszaki hiba miatt szünetel a tranzitforgalom a röszkei autópálya határátkelőhelyen, Szerbia irányába - közölte a rendőrség szombat este honlapján.
2022. 09. 24. 21:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2022. 09. 24. 20:00
Megosztás:

Megjelent a pályázat az Integritási Hatóság igazgatósági tagjainak kiválasztásáért felelős bizottság pozícióinak betöltésére

Megjelent az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság honlapján az Integritási Hatóság Igazgatósági Tagjainak Kiválasztásáért Felelős Alkalmassági Bizottság pozícióinak betöltésével kapcsolatos pályázat.
2022. 09. 24. 19:00
Megosztás:

Zsarolónak nevezte Ursula von der Leyent a lengyel igazságügyi miniszter

Zsarolónak nevezte pénteken az Európai Bizottság elnökét Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter azon kijelentése miatt, amelyet Ursula von der Leyen az amerikai Princeton Egyetemen tett az olasz választások kapcsán.
2022. 09. 24. 18:00
Megosztás:

A német kormány segíteni kíván a mozgósítás elől menekülő oroszoknak

A német szövetségi kormány segíteni kíván az Ukrajna elleni háború miatt Oroszországban elrendelt részleges mozgósítás elől menekülő embereknek, és a kérdés európai uniós szintű megoldására törekedik - mondta a német külügyminisztérium szóvivője pénteken Berlinben.
2022. 09. 24. 17:00
Megosztás:

Mesekönyvet jelentetett meg és családi pályázatot hirdetett a Ferencváros

A Fradi-mesekönyv megjelentetésével egy időben a nagyszülő-unoka köteléket középpontba helyező családi pályázatot írt ki a Ferencváros; a fődíj egy négyszemélyes utazás a törökországi Trabzonban rendezendő november 3-i labdarúgó Európa-liga mérkőzésre.
2022. 09. 24. 16:01
Megosztás: