Londonnak és szövetségeseinek elrettentő intézkedéseket kell kidolgozniuk Iránnal szemben

David Cameron brit külügyminiszter szerint Londonnak és szövetségeseinek "igen erőteljes elrettentő intézkedéscsomagot" kell kidolgozniuk Iránnal szemben, mivel a Teherán által támogatott szervezetek, köztük a Hamász és a Hezbollah rendkívüli veszélyeket jelentenek az egész világra.

Londonnak és szövetségeseinek elrettentő intézkedéseket kell kidolgozniuk Iránnal szemben

Cameron a The Sunday Telegraph című vasárnapi brit konzervatív lapnak nyilatkozva úgy fogalmazott: teljesen egyértelmű üzenettel kell Irán tudomására hozni, hogy a világ nem fogja eltűrni a térségi feszültség eszkalálódását célzó akcióit.

A brit külügyminiszter arra utalt, hogy az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók az utóbbi hetekben több rakéta- és dróntámadást hajtottak végre kereskedelmi és hadihajók ellen a Vörös-tengeren.

A minap a brit királyi haditengerészet Diamond nevű rombolója lőtt le egy drónt, amely a londoni védelmi tárca szerint a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi hajókat vette célba.

Sir Ben Key tengernagy, a brit haditengerészet vezérkari főnöke az incidens utáni nyilatkozatában hangsúlyozta: a világ tengeri kereskedelmi forgalmának hatoda halad át a Vörös-tengeren, és Nagy-Britannia nem fogja eltűrni a válogatás nélküli támadásokat a tengeri kereskedelem résztvevői ellen.

David Cameron a vasárnapi Telegraph-interjúban szintén kijelentette: a húsziknak és iráni támogatóiknak világos figyelmeztetést kell küldeni arról, hogy a világ nem tűri a hajóforgalom elleni folytatólagos támadásokat.

A brit külügyminiszter megerősítette, hogy az iráni rezsim Nagy-Britanniában élő újságírók életét is fenyegeti. n E kijelentés előzményeként a minap nyilvánosságra került, hogy iráni hírszerzési ügynökök 200 ezer dollárt ajánlottak egy embercsempésznek egy londoni székhelyű iráni hírközlő csatorna, az Iran International két műsorvezetőjének meggyilkolásáért.

A tervet az ITV News brit kereskedelmi hírtelevízió tárta fel a héten, miután a merénylet elkövetésére kiszemelt embercsempész kapcsolatba lépett a tévétársasággal és beszámolt az ügyről.

David Cameron a The Sunday Telegraph által közölt interjúban kijelentette azt is, hogy a Gázának juttatott segélyek egy részét az övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet egyebek mellett alagutak építésére vagy "még rosszabb célokra" használta fel.

Cameron szerint azonban most élelmiszereket, vizet, gyógyszereket kell bejuttatni az övezetbe, és ezeket nem lehet katonai célokra használni.

A brit külügyminiszter egyenes utalást tett arra, hogy London szerint Izraelnek nem szabad akadályoznia a Gázának szánt segélyek bejuttatását az övezetbe. Úgy fogalmazott: maradéktalanul elfogadja, hogy Izrael ellenőrizni akarja a szállítmányokat, de ez nem zárja ki "az észszerű, erőteljes intervenciókat" a nemzetközi humanitárius törvények érvényesítése érdekében.

A Hamász által Izrael ellen október 7-én elkövetett terrortámadásban 1200 ember meghalt, több mint háromezer megsérült és a terrorszervezet Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül hozzávetőleg 130 még mindig fogságban van.

Izrael a támadás után kiterjedt hadműveleteket kezdett Gázában. A Hamász ellenőrzése alatt álló gázai egészségügyi minisztérium szerint a háború kezdete óta több mint húszezer ember halt meg az övezetben. Az áldozatok több mint kétharmada nő vagy gyerek.

Már zsinórban ötödik alkalommal zárt történelmi csúcson a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 185,69 pontos, 0,27 százalékos emelkedéssel, 69 201,95 ponton zárt pénteken, ami új történelmi csúcs.
2024. 05. 10. 18:30
Megosztás:

Nálunk épül meg Európa első elektromosautó gyára

Magyarország európai gazdasági súlyát nagy mértékben növeli, hogy a BYD az autóbuszgyára után az első európai elektromosautó gyárát is Magyarországra hozza - közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán csütörtökön.
2024. 05. 10. 18:00
Megosztás:

Fokozódott az aszály az Alföldön és a Tiszántúl középső részén

Az elmúlt napokban a déli, délnyugati országrészben kellő mennyiségű esőhöz jutottak a fejlődés kezdeti szakaszában járó napraforgó- és kukoricaállományok, ugyanakkor az Alföld és a Tiszántúl középső tájain fokozódott az aszály - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 05. 10. 17:30
Megosztás:

Bizonyított (OTP, MOL) és bizonyult (CPI, HUF)!

A mai napon erős bizonyítékot kaphattunk az új normalitásra a MOL és az OTP gyorsjelentésével. A MOL picivel rosszabb, az OTP picivel jobb lett, mint amit vártunk - olvasható az ERSTE friss elemzői kommentárjában.
2024. 05. 10. 17:00
Megosztás:

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A várakozásoknak megfelelően nem módosította 5,25 százalékos - tavaly augusztus óta érvényes - alapkamatát a Bank of England. A brit jegybank jelezte, hogy az infláció csökkentésében elért jelentős haladás ellenére még nem érkezett el a kamatcsökkentések ideje.
2024. 05. 10. 16:30
Megosztás:

Részvényárverést hirdetett a Magyar Telekom

A Magyar Telekom meghirdette részvény-visszavásárlási aukcióját, amelynek során legfeljebb 24,0 milliárd forint összértékben tervez részvényeket visszavásárolni a távközlési vállalat részvényeseitől - jelentette be a cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2024. 05. 10. 16:00
Megosztás:

A versenyképesség alapja a fejlődés

Mind a magyar, mind az európai versenyképességet a termelékenység minőségének javítása alapozhatja meg hosszú távra - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparügyekért felelős helyettes államtitkára a Magyar Innovációs Szövetség 35. közgyűlésén csütörtökön Budapesten.
2024. 05. 10. 15:30
Megosztás:

MOL: az első negyedéves eredmény enyhén elmaradt a várttól, de így is bőven a háború előtti szint felett van a nyereségesség

A MOL 255,4 milliárd forint tisztított CCS-alapú EBITDA nyereséget ért el az idei első negyedévben, enyhén a piaci konszenzus (264,6 milliárd forint) alatt.
2024. 05. 10. 15:00
Megosztás:

Tovább erősödnek a magyar-kínai digitális kereskedelmi kapcsolatok

A magyar-kínai gazdasági kapcsolatok erősödése kiemelt fontosságú mindkét ország számára - jelentette ki Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára, miután kereskedelmi együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Wu Jianggal, Shandong Dihao International Investment Limited Company képviselőjével a szaktárca tájékoztatása szerint.
2024. 05. 10. 14:30
Megosztás:

Várakozásokat felülmúló OTP eredmény

Az OTP 240 milliárd forintos adózott eredményt ért el az első negyedévben, 8%-kal felülteljesítve az elemzői konszenzust.
2024. 05. 10. 14:00
Megosztás:

Csökkent a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozam

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 20 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 05. 10. 13:30
Megosztás:

Új innovációs pályázat indul

Megnyitják májusban az 50 milliárd forintos új Fókuszterületi innovációs pályázatot, amelyben még nagyobb hangsúlyt kapnak az egyetemi-kutatóintézeti-vállalati együttműködések - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára csütörtökön egy budapesti konferencián.
2024. 05. 10. 13:00
Megosztás:

A térségfejlesztés modellje a szakképzés

Az átalakított szakképzési rendszer, valamint az átalakított felsőoktatás az adott térség gazdasági szereplőinek és társadalmi igényeinek kiszolgálói, azaz lényegében egyfajta térségfejlesztési modellek - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára egy szakmai fórumon szerdán Nyíregyházán.
2024. 05. 10. 12:30
Megosztás:

Elektromos autóbuszra érkeztek be pályázatok a HUMDA-hoz

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pályázataira jelentkezők 4 hidrogén üzemanyagcellás, az akkumulátorosok közül 7 csuklós, 1 szóló és 3 midi autóbusz beszerzésére adtak be pályázatot a május 6-i határidőre - közölte a HUMDA szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 10. 12:00
Megosztás:

Nyáron bővül az EgészségAblak alkalmazás

Időpontfoglalási funkcióval bővül nyáron az EgészségAblak - közölte a "legjobb közszolgálati alkalmazás" díját elnyerő applikációval kapcsolatban a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
2024. 05. 10. 11:30
Megosztás:

Megéri pályázni a vállalkozásoknak elektromosautó-támogatásra

Sok vállalkozásnak megéri pályázni az elektromosautó-támogatásra a Jövő Mobilitása Szövetség (JMSZ) és a B-EV Mobil szakértői szerint részben azért is, mert az elektromos autóknak, a hagyományos járművekhez képest, alacsonyabbak az üzemanyag- és karbantartási költségeik, állami támogatásra, illetve különböző adó- és más kedvezményekre jogosultak, valamint a legtöbb városban továbbra is díjmentesen parkolhatnak.
2024. 05. 10. 11:00
Megosztás:

Felgyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése Csehországban

Márciusban évi 6,1 százalékra gyorsult a kiskereskedelmi fogalom növekedési üteme Csehországban a februári 2,5 százalékról - jelentette a Cseh Statisztikai Hivatal csütörtökön Prágában. Az előző havihoz mérve 1,3 százalékkal nőtt az üzletek forgalma.
2024. 05. 10. 10:30
Megosztás:

Pluszos kezdés az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon.
2024. 05. 10. 10:00
Megosztás:

Újabb banknál igényelhető akár 10% önerővel lakáshitel

Májustól az MBH Banknál is tudnak akár 10% önerővel lakáshitelt igényelni azok, akik megfelelnek a feltételeknek. A Bankmonitor szakértői szerint ezzel hatra bővült azon bankok köre, ahol elérhető a lehetőség.
2024. 05. 10. 09:30
Megosztás:

Vigyázzunk az adósvédőkkel!

A távközlési és a közüzemi késedelmes fizetések megszaporodtak, míg a lakossági kamatstop és a magas kamatszint miatt megcsappanó hitelfelvételi kedv következtében a lejárt banki követelések visszaszorulóban voltak az elmúlt időszakban a MAKISZ adatai szerint. Új helyzetet teremthet a lakossági kamatstop megszűnése a második félévben. A követeléskezelők a bajba került ügyfelek figyelmét felhívják az úgynevezett adósvédő szervezetek sokszor kontraproduktív tevékenységére.
2024. 05. 10. 08:30
Megosztás: