Pleschinger Gyula Márk: „Eddigi pályafutásom legfontosabb mérföldköve ez a fúzió”

Magyarországon a banktörténelem egyik legnagyobb fúziója zajlik, melynek keretében három, önmagában is jelentős pénzintézet, az MKB Bank, a Budapest Bank és a Takarékbank olvad egybe, az egyesült bank pedig 2023. május 1-jétől MBH Bank néven folytatja majd működését. Az átalakuláson belül három privátbank fúziójának története is ez, amely során megszületik egy megújult Private Banking terület. Ebben az izgalmas történelmi pillanatban beszélgettünk Pleschinger Gyula Márk privátbanki vezetővel jelenről, jövőről és arról, hogyan is kell kinéznie egy mai modern privátbanknak ma Magyarországon.

Pleschinger Gyula Márk: „Eddigi pályafutásom legfontosabb mérföldköve ez a fúzió”

ProfitLine: Hogyan éli meg vezetőként személy szerint ezt az izgalmas időszakot? Ha 10 év múlva visszagondol majd az elmúlt hónapokra, mi az, ami biztosan eszébe fog jutni?

Pleschinger Gyula Márk: Nem túlzás azt állítani, hogy az elmúlt hónapok sokunk számára szakmai életünk eddigi legintenzívebb részét jelentik, és amire nagyon büszkék vagyunk, hogy az a csapat, ami korábban még három különálló entitásként kezdett bele egy közös munkába, a fúzióba, most összeállt és egyben van.

Ez egy kulcsfontosságú momentum, hiszen egy privátbank legnagyobb értéke az a tudásanyag, pénzügyi- és befektetési ismeretanyag, ami a szakértő kollégáink szakismeretében rejlik. Minden túlzás nélkül kijelenthetem, hogy eddigi szakmai pályafutásom legjelentősebb mérföldköve ez a privátbanki fúzió, és ezzel nem vagyok egyedül. Kollégáink között, bár többeknek van tapasztalata fúziós munkákban, de egy emberként erősítik meg ők is, hogy ez a legkomplexebb és legérdekesebb fúzió, amelyben valaha részt vettek.

ProfitLine: Mit érzékelnek a fúzióból a meglévő tagbanki privátbanki ügyfeleik és milyen tapasztalatok vannak eddig?

Pleschinger Gyula Márk: A fúzió során egy nagyon sok változós egyenletrendszert kell megoldanunk, melynek a legfontosabb sarokpontja az, hogy ügyfélélmény privátbanki területen egyszerűen nem sérülhet. Abszolút kiemelt prioritásunk az, hogy megszerzett jogok, elérhető termékek, a szolgáltatás minősége semennyire ne szenvedje kárát annak, hogy mi a háttérben egy rendkívül komplex munkát végzünk.

Szerencsére a három tagbank annyira különböző képességeket és erősségeket hoz ebbe a közös munkába, hogy a meglévő ügyfelünk, ha kicsit körülnéz, akkor biztosan találni fog egy olyan új képességet, amivel korábban nem találkozott. Gondolok itt például arra, hogy az országos hálózatunk nagyon jelentősen megnőtt, így akinek bankfióki szintű, személyes privátbanki kiszolgálásra van szüksége, arra sokkal több lehetősége nyílik, mint korábban. Másik szempontból az összevont privátbank termékkínálata olyannyira kibővült, hogy objektív mércékkel is alátámasztható módon az egyik legszélesebb spektrumú termékpaletta áll ügyfeleink rendelkezésére a hazai privátbanki piacon.

ProfitLine: Egy fúzió valahol mindig olyan, mint egy gyermek születése. A gyermek egy teljesen új entitás lesz, de benne öröklődnek a szülők tulajdonságai. Milyen szinergiákat hozott a fúzió és mik voltak azok a legfontosabb értékek melyet átörökíteni kívántak az új privátbanki üzletágba?

Pleschinger Gyula Márk: Magyarország második legnagyobb privátbankja jött létre a kezelt vagyon tekintetében. És ahogyan egy gyermek esetében is a méret csak egy a számos tulajdonság közül, hiszen a szülők többsége sem azért vállal gyereket, hogy az a legnagyobb, vagy épp a legmagasabb legyen az osztályban, sokkal inkább szeretnék, hogy a legügyesebb, legokosabb, legéletrevalóbb gyerek legyen a csemetéjük. Mi is pontosan erre próbálunk fókuszálni.

Tehát miközben a testtömegünk egy adottság - amit nyilván igyekszünk fenntartani és táplálni – azért elsősorban a képességeinkre, a szolgáltatásaink minőségére és összetettségére fókuszálunk, hiszen azt gondoljuk, hogy egy privátbank pozícióját a piacon elsősorban ez fogja meghatározni.

ProfitLine: Januártól elindult a portfóliókezelési szolgáltatásuk. Milyen tapasztalatok vannak eddig, különös tekintettel arra, hogy a 2022-es év komoly gazdasági és pénzügyi turbulenciákat hozott?

Pleschinger Gyula Márk: Azt nem állíthatom, hogy mi találtuk fel a portfoliókezelést, hiszen ez egy jól ismert szolgáltatás a hazai a privátbanki szektorban, tagintézményeink közül az MKB Bank komoly hagyományokkal és magas szakmai tapasztalattal nyújtotta ezt ügyfeleinek már a korábbi években is. Ami a mi esetünkben egy nóvum – és talán a piaci gyakorlattól eltérő -, az az, hogy ezt a portfoliókezelést kifejezetten a privátbanki ügyfeleinkhez igazítottuk, és a privátbank szervezetén belül valósítjuk meg januártól.

Ez azért különösen fontos, mert így nem két külön jogi entitásról van szó, azaz esetünkben nem különül el a privátbank és maga a vagyonkezelői csapat, hanem egy organikus együttműködés valósul meg, egy szervezeti egységbe ágyazottan. Funkcióját tekintve a portfoliónak a vagyonkezelt része az tulajdonképpen egy befektetésnek, egy terméknek a szerepét tölti be. Ez is mutatja, hogy mennyire működik az együtt gondolkodás a vagyonkezelők, a privátbankárok és természetesen az ügyfelek között.

Ennek megfelelően a stratégiánk, tehát ennek az üzletágnak az elsődleges célja az az, hogy a portfoliók magas kockázatú szegmensében nyújtsunk támogatást. Mindemellett természetesen közepes és alacsony kockázatú mandátumokat is örömmel teljesítünk és fogadunk erre vonatkozó igényeket ügyfeleinktől. A vagyonkezelői csapat idei teljesítménye alapján szakmai szempontból nagyon nyugodtan tekintek a jövőbe, mert ez a szakembergárda képes arra, hogy ilyen bonyolult piaci környezetben is jól navigáljon.

ProfitLine: Korábbi tapasztalataim szerint Londonban van komoly hagyománya a privátbanki szektorban az úgynevezett family office szolgáltatásnak, mely koncepció most új szolgáltatásként Önöknél is megjelent. Mit kell tudni erről?

Fotó: Pleschinger Gyula Márk - Magyar Bankholding Private Banking vezetője

Pleschinger Gyula Márk: Valóban, a family office a hazai piacon teljességében nem jelent még meg. Bár vannak olyan próbálkozások, olyan specialista szolgáltatók, akik ebbe az irányba indultak el. Mi az ő munkájukat nagyon nagy kíváncsisággal figyeltük, a velük való együttműködésünk pedig most már több évre tekint vissza. Most kikre gondolok itt pontosan?

Ők az úgynevezett bizalmi vagyonkezelők, akik 2017-től jelentek meg a piacon, és az ő szolgáltatásuk az, hogy a nagyobb megtakarításokat, komplexebb vagyonelemeket strukturálják úgy, hogy azok mind működésükben transzparensebbé válnak, mind pedig kiszolgának olyan ügyféligényeket is, mint például a komplexebb örökítés, családi vagyonkezelés. Eddig leginkább az infrastruktúrát biztosítottuk számukra: számlát tudunk vezetni nekik, a törvény adta lehetőségeket maximálisan kihasználva. Kiemelném itt például azt, hogy ezeknek a trust-oknak, a bizalmi vagyonkezelőknek TBSZ-t (Tartós Befektetési Számlát) tudunk vezetni, amelyet nagyon kevés hazai szolgáltató tud ma nyújtani.

Ha előre tekintek, akkor egy év múlva talán majd elmondhatom Önnek, hogy megérkeztünk arra a kiszolgálási színvonalra, ahol az ügyfeleknek a vagyonkezelése, vagyontervezése már túlmutat a pénzügyi vagyon menedzselésén. Szeretnénk a részesei lenni annak a holisztikus portfoliókezelésnek, ahol a velünk kapcsolatban álló családok, több generációban gondolkodva túllépnek a pénzügyi befektetéseken, és olyan területeken is együtt tudunk működni, mint nemesfém vagy gyémánt befektetés, műtárgy befektetési tanácsadás, és csak a képzelet szab annak határt, hogy milyen egyéb kényelmi szolgáltatások tartozhatnak még ide. Ezeket a szolgáltatásokat nem szigorúan a privátbank szervezetén belül, hanem a privátbankkal kapcsolatban álló specialistákkal való stratégiai együttműködésen keresztül tervezzükaz ügyfeleinknek nyújtani.

Az alapok, amire itt építkezünk már stabilak, ezt jól bizonyítja, hogy 2022-ben kaptunk egy díjat az Euromoney-tól „családi vagyontervezés” kategóriában, amelyet szeretnénk továbbfejleszteni úgy, hogy ezeket a pénzügyi szolgáltatásokon túlmutató elemeket is becsatornázzuk a napi működésünkbe.

ProfitLine.hu: Ahogyan a pénzügyi szektor minden részterületének – így a biztosítási piactól egészen a tőzsdei szolgáltatásokig és így a privátbanki szolgáltatásoknak is – folyamatosan alkalmazkodniuk kell a megváltozott ügyféligényekhez. Ahogyan az idősebb generáció a fénykorában még nem használt számítógépet sem, ma már okostelefok, applikációk és fintech varázslatok uralják a pénzügyi szektort is. Hogyan tud ehhez alkalmazkodni egy privátbanki szolgáltató? Mennyire fontos egy privátban életében a digitalizáció?

Pleschinger Gyula Márk: Ez valóban egy nagyon izgalmas kihívás, ahol ráadásul két különböző dimenzió ért össze, így nagyon összetett a kérdéskör. Nézzünk először a privátbanki szemszögből a dologra! Ezzel kapcsolatban mi elég határozottan letettük a voksunkat amellett, hogy a saját üzletágunkat közép-hosszútávon is alapvetően emberi interakción alapuló tevékenységként fogjuk fel. Minden ügyfélelégedettségi mérésünk arra a következtetésre jut, hogy a mi szolgáltatásunknak magasan a legkedveltebb eleme az, hogy van egy privátbankár, akivel lehet beszélni.

A mi értelmezésünkben a digitalizáció a saját belső működési folyamatainknak a javítását jelenti, ami áttétesen ügyfélélmény oldalon is lecsapódik, hiszen ha mi a háttérben gyorsabban, precízebben végzünk el egy feladatot, akkor ezt indirekt módon az ügyfél is fogja érezni. A digitalizációra másképp is figyelemmel kell lennünk azonban, hiszen látom a saját gyermekeimen azt a jelenséget, ahogyan ezen generáció tagjai sajátos szimbiózisban élnek a kütyüikkel. Volt olyan eset, mikor az egyik gyerek azzal jött haza az iskolából, hogy ’bitcoinba kell fektetni’, míg a másik gyerek azonnal lehurrogta, hogy ’dehogyis kell bitcoinba’ fektetni! Bár értelmes gyerekek, de nem állítanám, hogy mélyebb ismereteik lenne a bitcoinról, mégis megérintette őket ez a divat, az biztos.

A privátbanki ügyfélkör nem fiatal, inkább úgy jellemezném, hogy ’örökifjú’. Az ügyfeleink jelentős része a pályájának a zenitjén ér el egy olyan megtakarítási szintet, ahol van már értelme privátbanki szolgáltatást igénybe venni. Ha egy tipikus privátbanki ügyfelet nézünk, akkor azt látjuk, hogy egy tapasztalt, szakmájában sikeres, biztos anyagi hátteret maga mögött tudó emberről van szó, akinek esze ágában nincsen ésszerűtlen pénzügyi kockázatokat vállalni. Ő már a következő generációra figyel, illetve a saját biztonságos környezetének a megőrzésére koncentrál.

Hosszú távon sem gondoljuk, hogy a mi működésünket a mai fiataloknak a pénzügyi szokásaihoz kellene igazítanunk. Nem elvetve a digitalizáció fontosságát, de személy szerint is komoly értelmezési aggályaim vannak a digitális privátbank fogalmával, így ezt a területet átengedjük azoknak, akiknek ebben erősebb vízióik vannak.

ProfitLine.hu: Most, hogy megtudtuk, milyen egy tipikus privátbanki ügyfél kérdeznénk: milyen feltételekkel válhat valaki a Magyar Bankholding Private Banking ügyfelévé? Milyen belépési feltételek vannak jelenleg?

Pleschinger Gyula Márk: Ez egy nagyon aktuális kérdés, hiszen ez mindig is egy vitapont a privátbanki szektorban. Nálunk a belépési korlát 50 millió Ft. Tehát ha valaki 50 millió forintnyi vagyont hoz és helyez el a Magyar Bankholding szervezetén belül, akkor jogosulttá válik a privátbanki kiszolgálásra. Ez az 50 millió Ft-os korlát a hazai piacon alacsonynak számít. Van például olyan versenytársunk itt a hazai piacon, amely épp a napokban változtatott és az ’elitklubba való belépés’ értékhatárát ennek többszörösében határozták meg.

Azzal, hogy nekünk 50 millió forint a belépési korlátunk, valóban elengedtük kicsit azt az illúziót , hogy ez csak a gazdagok elit klubja, de úgyis inkább úgy szeretünk magunkra tekinteni, mint egy befogadó szakmai műhelyre, ahol 100%-ban tiszteletben tartjuk azokat a korábbi tagbanki ügyfél-státuszokat, amiket megörököltünk (megjegyzés: az összeolvadó három tagbank privátbanki belépési limitje jelentősen eltért, pl. a Budapest Banknál ez 30 millió Ft, míg az MKB-nál 100 millió Ft volt – a szerk.). A másik üzenetünk a belépési korláttal kapcsolatban, hogy mi családokban gondolkozunk, és a családi vagyontervezést, mint krédót tűztük a zászlónkra, mellyel az konzisztens, hogy a fiatalabb generáció esetlegesen alacsonyabb vagyonait is nagy örömmel szolgáljuk ki.

Kibertámadás érte a holland rendőrséget

Kibertámadás során ismeretlenek megszerezték a holland rendőrség kötelekében dolgozó összes rendőr nevét és elérhetőségét - jelentette be David van Weel, az ország biztonsági és igazságügyi minisztere pénteken a parlamenthez írott levelében, de hozzátette, hogy a hackerek nem jutottak hozzá nyomozásokkal kapcsolatos információkhoz.
2024. 09. 28. 23:00
Megosztás:

A Shiba Inu és a Pepe emelkedőben van, de az igazi főnyeremény a 100-szoros áttörést hozó sztár, Raboo lehet

100-szoros mémérmék... nem a kivételek, hanem a szabályok. Lehet, hogy a Dogecoinnak tulajdonítják a kezdést, de a Shiba Inu és a Pepe Coin mutatta meg a világnak, hogyan lehet a mémérmékkel elképzelhetetlen gazdagságot teremteni. A mémek nem „értelmetlenek”. Valójában a „kultúra egységei”, és így működik az internet.
2024. 09. 28. 22:00
Megosztás:

Ingyenes koncertekkel ünnepli a zene világnapját a Magyar Zene Háza

Ingyenes koncertekkel és filmvetítéssel ünnepel a Magyar Zene Háza október 1-jén, a zene világnapján.
2024. 09. 28. 21:00
Megosztás:

Klaus Iohannis nem jelölteti magát a parlamenti választásokon

A második elnöki mandátuma végéhez közeledő Klaus Iohannis román államfő pénteken közösségi oldalán cáfolta, hogy indulni akarna a december elsején tartandó parlamenti választásokon, és elutasította, hogy a parlament törvénymódosítással tegye lehetővé számára a választásokon való részvételt.
2024. 09. 28. 20:00
Megosztás:

Ezt az 5 kriptót vedd az októberi nagy kitörés előtt – várhatóan 5000%-os nyereség

2024 októbere fordulópontnak ígérkezik a kriptovaluta-rajongók számára. A piaci mutatók jelentős kitörésre utalnak, és bizonyos digitális valuták rendkívüli növekedés előtt állnak. Ez a cikk öt kriptovalutát mutat most be, amelyek várhatóan ugrásszerűen növekedhetnek, és elképesztő hozamokat kínálhatnak. Fedezd fel, mely érmék hozhatnak lenyűgöző nyereséget, ahogy a piac készül erre a várt fellendülésre.
2024. 09. 28. 19:30
Megosztás:

Újabb intézkedések lépnek életbe a gyermekes családok támogatására

Újabb intézkedések lépnek életbe a gyermekes családok támogatására: október 1-jétől könnyebben vehetik igénybe a csok pluszt, a falusi csok-ot és a Babaváró támogatást a speciálisan adózók és az őstermelők - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szombaton az MTI-vel.
2024. 09. 28. 19:00
Megosztás:

21 cég részesült elismerésben a 2024-es Kiválóan Vezetett Vállalatok díjátadóján

Szeptember 26-án, egy díjátadó gála keretein belül lezárult a Deloitte Private 2024-es Best Managed Companies mentorprogramja, mely a hazai magánvállalatok támogatására és elismerésére jött létre. Az idei év során 8 új cég csatlakozott a magyar, és egyben a nemzetközi Best Managed közösséghez, összesen pedig 21 hazai magánvállalat érdemelte ki a minősítést.
2024. 09. 28. 18:30
Megosztás:

5 olyan kriptovaluta 5 dollár alatt, amelyek felülmúlhatják a Tron (TRX) 7,300%-os rallyját

Megfizethető kripto befektetési alternatívák feltérképezése a Tron (TRX) helyett, potenciálisan hatalmas megtérüléssel. Ez a cikk öt ígéretes altcoint mutat be, amelyek ára 5 dollár alatt van, és amelyek jelentős növekedés előtt állhatnak, esetleg meghaladva a Tron lenyűgöző, 7300%-os rallyját. Fedezd fel, mely érmék lehetnek a következő nagy teljesítők az egyre változó kriptovaluta piacon!
2024. 09. 28. 18:00
Megosztás:

Orbán Viktor Csehországba utazott

Orbán Viktor miniszterelnök is személyesen felköszönti 80. születésnapján Milos Zeman korábbi cseh köztársasági elnököt - erősítette meg az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az erről szóló cseh sajtóértesüléseket.
2024. 09. 28. 17:00
Megosztás:

Magyarország továbbra is kiemelkedő eredményeket mutat az innováció terén a 2024-es Global Innovation Index rangsorban

A World Intellectual Property Organization (WIPO) szeptember 26-án tette közzé a Global Innovation Index (GII) legfrissebb kiadását, amely megerősítette Magyarország nemzetközi innovációs pozícióját: a tavalyi év után megőriztük 23. helyünket az európai és 34. helyünket a magas jövedelmű országok között - ismerteti a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
2024. 09. 28. 16:00
Megosztás:

Energiatárolási beruházásnál kapott megbízást a Siemens Zrt.

A dunántúli Litéren épül az akkumulátoros egység, melyhez a Siemens biztosít energiaelosztó berendezéseket.
2024. 09. 28. 15:00
Megosztás:

A BYD elsősorban helyi munkaerő alkalmazására törekszik Magyarországon

A BYD kínai autóipari vállalat szegedi beruházásával több ezer munkahelyet teremt majd, és elsősorban helyi munkaerő alkalmazására törekszik. Ennek érdekében hatékony együttműködést kíván kialakítani a szegedi oktatási intézményekkel - közölte magyarországi PR-cégén keresztül a sencseni társaság pénteken az MTI-vel.
2024. 09. 28. 14:00
Megosztás:

Válság idején a kockázati tőke kulcsfontosságú a gazdasági növekedés fenntartásában

A Magyar Kockázati– és Magántőke Egyesület (HVCA) idén immár 25. alkalommal rendezte meg éves befektetési konferenciáját 2024. szeptember 24-én a Budapest Music Centerben. A rangos eseményen az idei évben is átadták a már hagyománynak számító Harsányi-díjat, amelyet ezúttal a technológiai és kockázatitőke-ipar kiemelkedő alakja, Jonathan Medved nyert el.
2024. 09. 28. 13:00
Megosztás:

Tovább lassult az infláció az Egyesült Államokban

A személyi fogyasztási kiadások (PCE) árindex augusztusban 0,1 százalékkal emelkedett havi szinten, a júliusi 0,2 százalék után, ami megfelelt a várakozásoknak.
2024. 09. 28. 12:00
Megosztás:

Minél magasabb pozíciót töltenek be, annál nagyobb a nyomás a nőkön, hogy gyorsan visszatérjenek a szülési szabadságról

Szigorú szabályok védik a gyermeket vállaló alkalmazottakat, mégis számos akadály várhatja azokat, akik a szülési szabadság lejártát követően vissza szeretnének térni a munkába. Sok érintett munkavállaló negatív tapasztalatokról számolt be erről az időszakról, de a munkáltatók többsége (68%) kellően rugalmasnak tartja a szülési szabadságról visszatérő dolgozóknak kínált feltételeket.
2024. 09. 28. 11:00
Megosztás:

Ez a 4 kriptovaluta ígéri a legnagyobb nyereséget a bikapiacon

Ahogy a kriptopiac lendületet vesz, az FXGuys ($FXG), a Fantom (FTM), az Aave (AAVE) és a TRON (TRX) kiemelkednek erős alapjaikkal, innovatív technológiáikkal és növekvő befektetői érdeklődésükkel. Ezek az altcoinok egyre inkább a bikapiaci nyereségek élvonalában tűnnek fel. Lássuk, mi áll e trendek mögött!
2024. 09. 28. 10:00
Megosztás:

Íme a 3 legfelkapottabb kriptovaluta, amelyekre érdemes tétet tenni az altcoin szezon előtt

A Bitcoin csökkenő dominanciája az elmúlt hetekben jelezte, hogy a régóta várt altcoin szezon közeleg, és a kripto befektetők ennek megfelelően pozícionálják magukat. Az altcoin szezon közeledtével a szakértők áttanulmányozták a grafikonokat és a whitepapereket, hogy megtalálják a következő fellendülés előtt a legjobb befektetéseket, és az IntelMarkets (INTL), SUI és Near Protocol (NEAR) kriptovalutákban találták meg őket.
2024. 09. 28. 09:00
Megosztás:

Solana árfolyam előrejelzés: Túlszárnyalhatja-e a SOL a 200 dollárt? A Raboo egyedi AI mém integrációja 1 dolláros spekulációt vált ki

A Solana ismét reflektorfényben van, miután egy nemrégiben tapasztalt bikás fellendülés azt az elvárást erősítette, hogy a SOL hamarosan túllépheti a 200 dolláros határt.
2024. 09. 28. 08:30
Megosztás:

A DTX Exchange (DTX) lenyűgözi a BNB és Ethereum (ETH) kereskedőket az új VIP visszatérítési rendszerével – napi kereskedési nyereség akár 3%-áig

Egy érdekes tény a kriptovalutákkal kapcsolatban az intenzív verseny – folyamatosan jelennek meg új és innovatív projektek.
2024. 09. 28. 08:03
Megosztás:

Öt év múlva elbúcsúzhatunk a mosógélektől?

Az utóbbi években egyre többen fordulnak az öko- és bio tisztítószerek felé, és úgy tűnik, hogy a következő nagy változás a tisztítószerek piacán az agresszív kemikáliák fokozatos háttérbe szorulása lesz. Ezt a változást részben a fenntarthatóság iránti elkötelezettség és az egészségtudatosság hajtja, amelyek együtt arra késztetik a vásárlókat, hogy megfizethető, környezetbarát és a család egészségét biztosító alternatívákat keressenek.
2024. 09. 28. 07:00
Megosztás: