Magyar innovációval képzik a leendő focilegendákat

Vegyünk néhány, a magyar utánpótlás labdarúgás fejlesztéséért elkötelezett edzőt, egy eddig nehezen fejleszthető, de a modern labdarúgásban létfontosságú alapképességet és keverjük össze fél tucat, az innovációért lelkesedő, magyar informatikai szakemberrel. Az eredmény egy olyan eszköz és edzésrendszer mely elterjedésével nem csak a hazai de világ labdarúgásán, csapatsportjain is nyomot hagy. Az új edzésrendszer neve: CogniCone.

Magyar innovációval képzik a leendő focilegendákat

A futball elsöprő népszerűsége a sportok között vitathatatlan, a klubok és a nemzetek versengése pedig párbeszédet és újításokat kíván. Célja a hatékonyság, az eredményesség növelése, ezért a labdarúgók képzésének egyik sarkalatos pontja a tehetséggondozás. Ebben kulcsszerepet játszik a kognitív képességek fejlesztése, amelyre hatékony és innovatív megoldást kínál egy új magyar rendszer.

Mi a legnagyobb kihívás a ifjú labdarúgók fejlesztésében?

A labdarúgó képzésben bizonyos képességek, hatékonyabban fejleszthetők célzott feladatokkal, mint játékkal. Ezt nyújtja a CogniCone, ami egy magyar eszköz, a hozzá tartozó módszertannal és főként a 6-13 éves korosztálynak segít megszerezni azokat a készségeket és képességeket, amik később nélkülözhetetlenek egy nemzetközi élvonalba tartozó játékosoknak.

A fociban az egyik elsődleges készség a tájékozódás, a helyes fejorientáció. Lényege, hogy a játékos ismerje saját pozícióját a pályán, miközben pontosan tudja, hol helyezkednek el társai és ellenfelei. Mind feltétele a helyes döntéshozatalnak is, valamint elősegíti, hogy a sportoló a labdavezetésben, a passzjátékban és a gólszerzésben is sikeresebb legyen, ráadásul a pályán aktívabb kommunikációra is sarkall – mondja Farkas Gábor, a CogniCone szakmai képviselője.

Már hatévesen elmélyíthető az a képesség, hogy a játékos kontroll alatt tartja a labdát és a külső ingereket, vagyis együtt látja azokat. Ha ebben a korban hiányos az erre irányuló edzésterv, vagy nem használnak olyan eszközt, ami fejleszti a tájékozódásnak ezt a fajtáját, esetleg nem a megfelelő eszközt használják hozzá, akkor később sokkal nehezebb korrigálni a berögződéseket. Ilyen például a labdára irányuló folyamatos fókusz, aminek leépítését már gyerekkorban el kell kezdeni.

A magyar innováció, amely forradalmasítja a labdarúgó képzést

A CogniCone edzéstan és eszköz fejleszti a kognitív képességeket, elősegíti a periférikus látómező kialakulását, a megfelelő döntéshozatalt, az időben felvett megfelelő testtartást, amelyek együtt eredményesebbé teszik a játékosokat. A CogniCone olyan készségek fejlesztésében is szerepet játszik, mint a reakciógyorsaság, a 360 fokos tájékozódási képesség és térlátás, amelyek az élet egyéb területein is jól hasznosíthatók.

A kiscsoportos és csapat edzések során használt innovatív eszköz a pályán mellmagasságban, tetszés szerint elhelyezett világító testekből áll. Ezek rendszeresen kiadott impulzusokkal irányítják a feladatot végzőket és teszik egyben játékossá az edzést. Az eszközt és módszert igen kedvelik referencia csoportokba tartozó gyerekek és szüleik, a változásra nyitott edzők pedig a teljesítmény gyors és látványos javulásáról számolnak be azoknál, akiknek edzésébe beépítették a CogniCone használatát.

Az innováció eredményességét egy hazai sikertörténet is mutatja. Horváth Petra alig 13 évesen lett az Olympique Lyonnais futballistája, ahol, egyedülálló módon, jelenleg is korosztálya fiúcsapatában játszik. Korábban rendszeresen részt vett CogniCone edzéseken,eredményeihez ez a módszer is hozzájárult. A Petra példája mutatja, hogy speciális készségeket fejlesztő gyakorlás szükséges ahhoz, hogy kiemelkedő képességű játékos váljon valakiből.

Az eredmények a futballon kívül más sportágakban is megjelentek, például CogniCone-t alkalmaz a Soproni Darazsak Kosárlabda Akadémia is.  A nemzetközi sportélet is felfigyelt már a magyar innovációra, a CogniCone-t használják utánpótlás képzéshez az angliai első osztályba tartozó West Ham United FC-nél, valamint neves portugál csapatoknál is.

Mit mond a szakma a Cognicone-ról?

“A CogniCone feladatokkal felépített edzéseken a gyerekek felszabadultabbak, motiváltabbak lettek, szemmel láthatóan jobban élvezték az edzést.”
Bükszegi Zoltán Labdarúgás U5-11 korosztály szekcióvezető - válogatott labdarúgó

„Személyes tapasztalatom, hogy a CogniCone edzések nagyban segítik a térlátás kialakulását, a kognitív képességek maximális szintre fejlesztését, hogy így még komplexebb játékosok kerülhessenek ki az utánpótlás sportból.”
Polonkai Attila NBI-es felnőtt labdarúgó edző -  válogatott labdarúgó

„Valahányszor bemutattuk a CogniCone-t a portugál másod- és top ligás labdarúgó utánpótlás csapatoknál, a klubok kérték, hogy hagyjuk ott az eszközöket edzésre. A következőket mondták a CogniCone-ról: - “Minden csapatnak kell egy ilyen”, “Ezzel minden gyakorlatot meg lehet csinálni”. Ezek alapján jó lehetőséget látok arra, hogy a CogniCone edzések hazámban, Portugáliában is elterjedjenek.”
Emma Mimba Mimba Sport Management Agency tulajdonos Portugália

„Számtalanszor használtuk már a CogniCone-t az SFC akadémián a 2 év feletti korosztályoknál. A termék lehetővé tette, hogy fejlesszük a körkörös tájékozódást és a helyes fejorientációt. A professzionális klubokban játszó gyerekeknél a másodpercek és a beavatkozások számának változtatásával tudjuk fejleszteni a reagálási időt.”
Scott Shulton SFC Academy Director and West Ham United Pre Academy Coach

Wellness: érezd magad jól!

Amikor kikapcsolódás céljából egy wellnesshotel kerül szóba, számos igény merül fel. De mire számíthat a vendég, ha ilyen szállodába látogat?
2022. 08. 12. 22:00
Megosztás:

Romániában 1 százalékkal csökkent az ipari termelés

Romániában a nyers adatok szerint 1 százalékkal csökkent az ipari termelés az idei első fél évben a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.
2022. 08. 12. 21:00
Megosztás:

A helyzet ellenére rekordszinten teljesít a magyar ipar

Az első fél évben 5,1 százalékkal nőtt az ipari termelés Magyarországon. A teljesítményjavulás 2020 elejéhez képest 6,3 százalékos. A hazai ipar ezzel a vírusválság előtti mutatót tartósan felülmúlva újabb rekordszintre emelkedett - írta a Technológiai és Ipari (TIM) minisztérium pénteken.
2022. 08. 12. 20:00
Megosztás:

A sikeres mezőgazdaság jövője a digitalizáció és a robotizáció

A sikeres mezőgazdaság jövője a digitalizáció és a robotizáció, azaz a precíziós eszközök alkalmazása, mivel ez már a vetésnél jelentősen befolyásolni tudja annak hatékonyságát, illetve később az állomány fejlődésének dinamikáját is - mutat rá a Klímapolitikai Intézet legfrissebb tanulmánya.
2022. 08. 12. 19:00
Megosztás:

Többséget szerez a Gránit Bank az Equilor Befektetési Zrt.-ben

A Gránit Bank Zrt. 50 százalék plusz egy szavazatnyi részesedést szerez az Equilor Befektetési Zrt-ben; a több mint 30 éves magyar befektetési szolgáltató változatlan menedzsmenttel folytatja működését - közölték a társaságok az MTI-vel pénteken. A tranzakció nem érinti az Equilor Alapkezelőt.
2022. 08. 12. 18:00
Megosztás:

20 százalékkal nőtt a megújulókból termelt áram májusban

A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége 20,7 százalékkal nőtt Magyarországon májusban az előző év azonos időszakához képest - tájékoztatta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-t a legújabb, a májusi adatokat közlő energiastatisztikai riportja alapján.
2022. 08. 12. 17:00
Megosztás:

Kedvezményes az utazás a Balatonnál a Strand Fesztivál idején

A Strand Fesztivál TravelPass-szal 7 napon át korlátlanul lehet utazni a Balaton menti települések közötti a MÁV-Start és a Volánbusz járatain - közölte MÁV-Volán-csoport pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 12. 16:00
Megosztás:

Megszakítható-e a munkavállaló szabadsága?

A rendszeres fizetett szabadsághoz való jog a munka világában a pihenéshez való jog megvalósulását szolgálja, célja a munkavégzés során elhasznált erőforrások, a fizikai és szellemi energia pótlásának, valamint a munkavállalók regenerálódásának biztosítása – ismertette dr. Brózmann Attila, az act Bán & Karika Ügyvédi Társulás szakértője.
2022. 08. 12. 15:00
Megosztás:

Késleltetve jelenik meg az infláció az e-kereskedelemben

Az erős piaci verseny a legtöbb esetben késlelteti az online kereskedelemben értékesített termékek áremelkedését, állapította meg az Olcsóbbat.hu ár-összehasonlító portál annak kapcsán, hogy az oldalon közel 90 termékkategória legkeresettebb termékeinek éves árváltozását vizsgálta, több mint 3.000 termékre kiterjedően.
2022. 08. 12. 14:00
Megosztás:

Többe kerülhet az iskolakezdés – mennyivel drágultak a „gyerekslágerek”?

Az infláció az iskolakezdésre is hatással van, a szülőknek a korábbinál nagyobb kiadásokkal kell számolniuk. Országosan az iskolanyitáshoz kötődő kiadások több mint 17 százalékát adja a tanuláshoz elengedhetetlen füzetekhez, papírárukhoz, rajzlapokhoz köthető forgalom, ezek a termékek pedig az idén akár 40-50 százalékkal drágábbak lehetnek, a nem papír jellegű irodaszerek ára pedig 30 százalékkal növekedhet. A K&H a hivatalos adatok alapján megnézte, hogy a gyerekek körében népszerűnek mondható termékek hivatalos országos átlagára hogyan változott: a hamburgernél például 35 százalékos áremelkedés látszik, míg egy hátizsák ára 17 százalékkal került feljebb.
2022. 08. 12. 13:00
Megosztás:

Magyarország kevésbé lesz érzékeny a további forint-leértékelődés irányába ható nyomásra

Infláció, jegybanki kamatok, energia árak – a kelet-közép-európai országok nagy tempóban reagálnak a változásokra, a Fidelity International szakértői pedig megnézték, mi várható a lengyel, cseh, román és magyar pénzügyi piacokon.
2022. 08. 12. 12:00
Megosztás:

A keresleti optimizmusra tovább emelkedik a kőolaj ára

A WTI 93,2, a Brent típusú kőolaj 99,3 dollár volt ma reggel az októberi leszállításra, míg az Ural azonnali leszállítási ára 77,5 dollár volt hordónként.
2022. 08. 12. 11:00
Megosztás:

A Lenovo egymást követő kilenc negyedévben javuló bevételt és nyereséget ért el

Erős első éves eredményeket jelentett be a Lenovo Group (HKSE: 992) (ADR: LNVGY), amely így a kilencedik egymást követő negyedévben növelte mind a bevételét, mind a nyereségét. Az első negyedéves nettó nyereség a tavalyihoz képest 11%-kal 516 millió dollárra, nem HKFRS[1] alapon az előző évhez képest pedig 35%-kal 556 millió dollárra nőtt. A bevételek 17 milliárd USD-re nőttek, ami 5%-os növekedést jelent az előző évhez képest változatlan árfolyamon számolva.
2022. 08. 12. 10:00
Megosztás:

Itt a válasz a repülőjegyadóra: 8 budapesti útvonalát bezárja a Ryanair

Megszünteti nyolc budapesti útvonalát a Ryanair, amely már a repülőjegyadó bevezetése után jelezte, hogy a plusz költségnek járatrikítások és -leállítások lehetnek a következményei - -írja a Bank360.
2022. 08. 12. 09:00
Megosztás:

Külföldi vagyonok - A németekhez kapcsolódik a legtöbb külhoni öröklési ügy

Legnagyobb részben, majdnem ötven százalékban Németországhoz kapcsolódtak a magyar határon átnyúló öröklési ügyek az elmúlt években – derült ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) Adatkutató Alintézetének elemzéséből. A németeket az osztrákok és a románok követik. Az elmúlt években egyre többször jelent meg magyarországi hagyatéki ügyekben külföldi vagyon, például egy németországi bankszámla, egy osztrák rendszámú autó vagy egy Seychelle-szigeteki cégtulajdon. Sokan nem tudják, hogy az uniós szabályok szerint nem biztos, hogy Magyarországon döntenek egy magyar elhunyt külföldi apartmanjának örökléséről, és más járhat a hagyatékból a házastársnak, ha párja Ausztriában, vagy ha itthon élt.
2022. 08. 12. 08:00
Megosztás:

Csúcsra járatja Magyarország legnagyobb vasöntödéjét a Busch-Hungária

Több mint 5.000 tonna öntvény előállításával Magyarország legnagyobb vasöntödéje szinte a teljes rendelkezésre álló termelési kapacitását kihasználta júniusban. A Busch-Hungária győri üzeme tavaly története egyik legsikeresebb évét zárta, de még így is sikerült az idén kétszer megdöntenie korábbi termelési és hatékonysági csúcsait. A várakozásokat meghaladó eredményeket következetes beruházási stratégia alapozta meg, és műszaki, technológiai, valamint a munkavégzést megkönnyítő beruházások teszik lehetővé.
2022. 08. 12. 07:00
Megosztás:

Egyre tudatosabbak és magabiztosabbak a magyarok, ha pénzügyekről van szó

Csaknem háromszor annyian vezetik rendszeresen a háztartás bevételeit és kiadásait, mint tavaly, és 52 százalék áll magabiztosan a pénzügyekhez – állapítja meg a KANTAR kutatása, melyet a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készített. Anyagi jellegű tanácsokért a pénzügyi intézmények és szaktanácsadók mellett szívesen fordulnak a családjukhoz a megkérdezettek, akik szerint a pénzügyi tudatosság fejlesztése elsősorban az iskolák feladata.
2022. 08. 12. 06:00
Megosztás:

5 digitális trükk, amit érdemes megtanulnunk a fiataloktól

Attól, hogy aktív internethasználókká válunk, még nem kell egész nap a kijelző vagy a képernyő előtt gubbasztanunk. Sőt, az online megoldások közül sok nemhogy időrabló, de időt is spórolhatunk vele. A fiatalok világnapjára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) összegyűjtött néhány olyan megoldást, amit az idősebbeknek is érdemes lehet megtanulni.
2022. 08. 12. 05:00
Megosztás:

Az augusztusi nyugdíjat miért utalják így?

A KSH adatai között keresgélve azt láthatjuk, hogy Magyarország lakosságából (mely 9,7 millió fő) jelenleg mintegy 2.029.000 ember az, aki un. saját jogú nyugdíjas, azaz minden hónapban ennyi embernek utalják ki a nyugdíj-járandóságát. A legtöbb nyugdíjas korú már jó előre tudja, hogy melyik hónapban mikorra várható a nyugdíj kézbesítése, mégis érik időnként meglepetések (pl. évközi nyugdíj emelések, vagy épp a naptár-hatás miatti dátum-eltolódások a szokásos havi 12-i napról). De mikor érkezik a 2022 évi augusztus havi nyugdíj? Cikkünkben mutatjuk a hazai nyugdíjhelyzetet és azt is, hogy mikorra várható az augusztusi nyugdíj érkezése.
2022. 08. 12. 04:01
Megosztás:

Tetőablakcserével jelentősen csökkenthető a fűtésszámla

A nemrégiben bejelentett, rezsivel kapcsolatos változások következtében a családokban központi téma lett, miként tudnak a jövőben a költségeiken, leginkább a villany- és gázfogyasztásukon spórolni. Mivel a gáz ára jelentősebb mértékben emelkedik augusztus 1-jétől, így a korszerű fűtési megoldások, illetve az épületek hőmegtartó képességének javítása kiemelkedően fontossá, halaszthatatlanná vált.
2022. 08. 12. 02:00
Megosztás: