Már a kánikula előtt megnőtt a kereslet a klímás lakások iránt, érdemes lehet beruházni rá a gyorsabb eladásért

Az előző évekhez képest idén korábban indult növekedésnek az eladó klímás lakásokra történő keresések száma. Április és június eleje között 66 százalékos emelkedés történt. A klímaberendezés értéknövelő tényező egy-egy lakásnál, így jó eséllyel visszahozza az árát, nem beszélve arról, hogy a klímával felszerelt ingatlanok gyorsabban eladhatóak. A légkondicionáló beszerelését saját erő híján akár hitelből is lehet finanszírozni, vannak ingatlanfedezetes és ingatlanfedezet nélküli konstrukciók is. Illetve egyes pénzintézetek az energiahatékonyságot növelő korszerűsítésekhez zöld kedvezményeket, jóváírásokat is adnak.

Már a kánikula előtt megnőtt a kereslet a klímás lakások iránt, érdemes lehet beruházni rá a gyorsabb eladásért

A korábbi években jellemzően a nyár elején került emelkedőre a klímás lakóingatlanok iránti keresések száma, idén azonban ez korábban, már tavasszal megkezdődött - derül ki az ingatlan.com és a cégcsoporthoz tartozó money.hu összeállításából, amely ismerteti azt is, hogy a légkondicionáló értéknövelő tényező egy-egy lakóingatlannál, így érdemes lehet beruházni rá.

Idén április és június eleje között jelentősen, 66 százalékkal nőtt az országszerte eladó, légkondicionáló berendezéssel rendelkező lakásokra irányuló keresések száma. Az elmúlt években is volt növekedés, de az később, május végén, nyár elején kezdődött.

A tavalyi népszámlálás előzetes adatai szerint több mint 1,1 millió lakóingatlanban volt klímaberendezés, ez jelentős emelkedést jelent a 2010-es évekhez képest. Míg 2010-ben 100 főre 4 klíma jutott, addig 2020-ban már 14 berendezés, azaz több mint triplájára nőtt a légkondicionálók száma. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a klíma beszerelése mindenképpen értéknövelő tényező, várhatóan a beruházás megtérül, mivel érvényesíthető az eladási árban ez a kiadás. Különösen, ha hőszivattyús, fűtésre alkalmas légkondicionálóval felszerelt ingatlanról van szó, amellyel hideg időben viszonylag energiatakarékosan lehet felfűteni a lakást. Mindemellett gyorsabban eladhatóak a klímás lakások, különösen a panelházban lévők, mert főként nyáron nagyobb rájuk a kereslet.

Egy-egy légkondicionáló berendezés beszerelésének költségei számos tényezőtől függnek, például a lakásmérettől, a gép márkájától, típusától és a teljesítményétől is. Klímatelepítésnél minimum 300-400 ezer forintos minimális kiadással érdemes számolni, de vannak ennél jóval drágább berendezések is.

“Önmagában a klíma és beszerelése is jelentős költség, de ha emellett más felújítási, korszerűsítési munkálatra is szükség van, akkor ahhoz már egy igen magas megtakarítással kell rendelkezni. Amennyiben viszont a hitel is szóba jön, érdemes alaposan körbenézni, hiszen egyes pénzintézetek kedvezményeket is adnak az energiahatékonyságot növelő beruházásokhoz.” - fogalmazott Korponai Levente, a money.hu vezetője.

A finanszírozáshoz a személyi kölcsön lehet az egyik megoldás, de érdemes alaposan megnézni a bankok kínálatát a jelentős különbségek miatt. Június elején az 5 éves futamidejű, 1 millió forintos személyi kölcsönök közül a legkedvezőbbek már 23 ezer forintos havi törlesztőrészlettel elérhetők, míg vannak 25-30 ezer forintos törlesztők is. Ha a klímabeszerelés mellett más korszerűsítésre is sor kerül, és akár több millió forintos összegre is szükség lenne, akkor a korszerűsítési célú lakáshiteleken és a szabad felhasználású jelzáloghiteleken is érdemes elgondolkodni. Utóbbiak közül egy 10 éves futamidejű, 5 milliós hitel esetében a legkedvezőbbeknél 66 ezer forint a havi törlesztés, miközben a drágább hiteleknél 70 ezer forint feletti összeggel kell számolni. A bankok egy része azokhoz a hitelekhez, amelyek energiahatékonysági célt szolgálnak, zöld kedvezményeket, illetve korszerűsítési, energiahatékonysági bónuszokat és jóváírásokat is nyújt a hitelfelvevőknek.

A hónap végén indul az őszi rókavakcinázás

A rókák veszettség elleni őszi immunizálása szeptember 30-án kezdődik Magyarország déli és keleti vármegyéiben, ezzel párhuzamosan ebzárlat és legeltetési tilalom is lesz az érintett térségekben, a repülőgépes vakcinázás az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-vel.
2023. 09. 25. 13:00
Megosztás:

Egyházi óvodát újítottak fel Orosházán

Kibővítették és energetikailag felújították az evangélikus óvodát a Békés vármegyei Orosházán 388 millió forint uniós támogatásból - közölte az egyházközség.
2023. 09. 25. 12:30
Megosztás:

Lassú élénkülést mutat a használtautó-piac

Lassú élénkülést mutat a hazai használtautó-piac, augusztusban hetvenkétezer-ötszáz személygépkocsi cserélt gazdát, ami 2,9 százalékkal haladja meg a tavaly augusztusi szintet, míg 2023. első fél évében az adásvételek száma gyakorlatilag végig elmaradt az előző év hasonló időszakának adataitól, az utóbbi két hónapban a piac már felülteljesítő volt az előző évhez képest - hívta fel a figyelmet a JóAutok.hu portál a DataHouse előzetes adatai alapján hétfőn, az MTI-nek küldött közleményben.
2023. 09. 25. 12:00
Megosztás:

Munkahelyi elsősegély kurzus már e-learning formában is!

A mai világban a biztonság mindannyiunk számára kiemelten fontos tényező. A munkahelyeken különösen is lényeges, hogy az alkalmazottak felkészültek legyenek bármilyen vészhelyzetre. Sőt, Magyarországon előírás, hogy egy bizonyos létszám felett legyen olyan szakember, aki segíteni tud az elsősegélynyújtásban.
2023. 09. 25. 11:30
Megosztás:

Melyik webshopból vásároljak, nem magánszemélyként?

Legyen szó személyes dolgainkról, vagy a cég számára intézett ügyekről, napjainkban már szinte mindent interneten keresztül intézünk el. Akár terméket rendelünk, akár iratokat intézünk, online minden gyorsabb és egyszerűbb. De vajon honnan lehet tudni, hogy hol érdemes vásárolni, főképp, ha ezt egy egész csapat, vagy vállalkozás számára tesszük? Hol kapjuk valóban azt, amire szükségünk van? Cikkünkben segítünk eligazodni, miközben bemutatjuk azokat a fontos szempontokat, amiket érdemes szem előtt tartani a kiválasztás során.
2023. 09. 25. 11:15
Megosztás:

Egyre többen élnek hitelből, és egyre nehezebben törlesztenek

Akinek folyószámlahitele van, egyre nagyobb mínuszba kerül a hónap végére. A kártyahiteleknél is növekszik az átlagos összeg, és gyakoribb a késedelem. A csúcsot döntő személyi kölcsönöket is egyre nehezebben törleszti a lakosság - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2023. 09. 25. 11:00
Megosztás:

Elkezdődik a parlament őszi ülésszaka

Kezdetét veszi az Országgyűlés őszi ülésszaka hétfőn.
2023. 09. 25. 10:30
Megosztás:

Gyengén kezdtek az európai tőzsdék

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 09. 25. 10:00
Megosztás:

A magyar vállalkozások háromnegyede megbukna az adatbiztonsági megfelelésen

Jogi és pénzügyi következményekkel számolhatnak azok a cégek, akik nem felelnek meg a hatósági informatikai szabványoknak.
2023. 09. 25. 09:30
Megosztás:

Júliusban nőtt a bruttó átlagkereset a tavalyihoz képest

2023. júliusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 559 100, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 385 600 forint volt.
2023. 09. 25. 09:00
Megosztás:

Hétfőn iránykereséssel indulhat a kereskedés

Iránykereséssel indulhat a kereskedés hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az elemző szerint. Pénteken a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt, a részvénypiac forgalma 25,7 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
2023. 09. 25. 08:30
Megosztás:

Vegyes mozgást produkált hétfő reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő reggelre a péntek estihez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 09. 25. 08:00
Megosztás:

Közös autóipari projektet kezd a Vodafone és a Bosch

A Vodafone és a Bosch magyarországi vállalatai 5G-alapú autóipari tesztelésre hoztak létre közös projektcsapatot Budapesten - közölte a Vodafone szerdán az MTI-vel.
2023. 09. 25. 07:00
Megosztás:

Idén 156 kutató nyerte el az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíját

Idén 156 kutató nyerte el a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bolyai János Kutatási Ösztöndíját - tájékoztatta az MTI-t az MTA szerdán.
2023. 09. 25. 06:00
Megosztás:

Magyarország átvette a Közép-európai Felsőoktatási Csereprogram soros elnökségét

Magyarország átvette Lengyelországtól a Közép-európai Felsőoktatási Csereprogram (CEEPUS) soros elnökségét - közölte Csák János kulturális és innovációs miniszter szerdán Varsóban, a projekt tagállamainak közös értekezletét követő sajtókonferencián.
2023. 09. 25. 05:00
Megosztás:

A brit kormány elhalasztotta a belsőégésű motorral felszerelt járművek értékesítési tilalmát

A brit kormány öt évvel elhalasztotta a belsőégésű motorral felszerelt új járművek értékesítési tilalmát. Rishi Sunak miniszterelnök szerdán bejelentette: az eddigi 2030 helyett 2035-ig lesz lehetséges dízel- és benzinüzemű autók forgalomba helyezése.
2023. 09. 25. 04:00
Megosztás:

Több a vendég és kevesebb a bűncselekmény az Oktoberfesten

Emelkedett a látogatók száma a müncheni Oktoberfesten a koronavírus-járvány előtti időkhöz képest, a bűncselekmények száma pedig csökkent a világhírű sörfesztivál vasárnap közölt félidős mérlege szerint.
2023. 09. 25. 03:00
Megosztás:

Négyszáz programmal várják az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján Szegeden

Csaknem négyszáz, a különböző tudományterületek érdekességeit bemutató programmal várja az érdeklődőket pénteken, a Kutatók éjszakáján a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2023. 09. 25. 02:00
Megosztás:

Befejeződött a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium energetikai korszerűsítése

Befejeződött a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium energetikai korszerűsítése - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium sajtóirodája az MTI-vel.
2023. 09. 25. 01:00
Megosztás:

Andrzej Duda: növelni kell az ukrán gabona tranzitját

Lengyelország jól tette, hogy nemzeti hatáskörben meghosszabbította az ukrán gabonafélék behozatali tilalmát - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap, a lengyel közszolgálati televízió első csatornájának (TVP1) adott nyilatkozatában. Ugyanakkor leszögezte: növelni kell az ukrán gabona tranzitját.
2023. 09. 25. 00:01
Megosztás: