Már a kánikula előtt megnőtt a kereslet a klímás lakások iránt, érdemes lehet beruházni rá a gyorsabb eladásért

Az előző évekhez képest idén korábban indult növekedésnek az eladó klímás lakásokra történő keresések száma. Április és június eleje között 66 százalékos emelkedés történt. A klímaberendezés értéknövelő tényező egy-egy lakásnál, így jó eséllyel visszahozza az árát, nem beszélve arról, hogy a klímával felszerelt ingatlanok gyorsabban eladhatóak. A légkondicionáló beszerelését saját erő híján akár hitelből is lehet finanszírozni, vannak ingatlanfedezetes és ingatlanfedezet nélküli konstrukciók is. Illetve egyes pénzintézetek az energiahatékonyságot növelő korszerűsítésekhez zöld kedvezményeket, jóváírásokat is adnak.

Már a kánikula előtt megnőtt a kereslet a klímás lakások iránt, érdemes lehet beruházni rá a gyorsabb eladásért

A korábbi években jellemzően a nyár elején került emelkedőre a klímás lakóingatlanok iránti keresések száma, idén azonban ez korábban, már tavasszal megkezdődött - derül ki az ingatlan.com és a cégcsoporthoz tartozó money.hu összeállításából, amely ismerteti azt is, hogy a légkondicionáló értéknövelő tényező egy-egy lakóingatlannál, így érdemes lehet beruházni rá.

Idén április és június eleje között jelentősen, 66 százalékkal nőtt az országszerte eladó, légkondicionáló berendezéssel rendelkező lakásokra irányuló keresések száma. Az elmúlt években is volt növekedés, de az később, május végén, nyár elején kezdődött.

A tavalyi népszámlálás előzetes adatai szerint több mint 1,1 millió lakóingatlanban volt klímaberendezés, ez jelentős emelkedést jelent a 2010-es évekhez képest. Míg 2010-ben 100 főre 4 klíma jutott, addig 2020-ban már 14 berendezés, azaz több mint triplájára nőtt a légkondicionálók száma. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a klíma beszerelése mindenképpen értéknövelő tényező, várhatóan a beruházás megtérül, mivel érvényesíthető az eladási árban ez a kiadás. Különösen, ha hőszivattyús, fűtésre alkalmas légkondicionálóval felszerelt ingatlanról van szó, amellyel hideg időben viszonylag energiatakarékosan lehet felfűteni a lakást. Mindemellett gyorsabban eladhatóak a klímás lakások, különösen a panelházban lévők, mert főként nyáron nagyobb rájuk a kereslet.

Egy-egy légkondicionáló berendezés beszerelésének költségei számos tényezőtől függnek, például a lakásmérettől, a gép márkájától, típusától és a teljesítményétől is. Klímatelepítésnél minimum 300-400 ezer forintos minimális kiadással érdemes számolni, de vannak ennél jóval drágább berendezések is.

“Önmagában a klíma és beszerelése is jelentős költség, de ha emellett más felújítási, korszerűsítési munkálatra is szükség van, akkor ahhoz már egy igen magas megtakarítással kell rendelkezni. Amennyiben viszont a hitel is szóba jön, érdemes alaposan körbenézni, hiszen egyes pénzintézetek kedvezményeket is adnak az energiahatékonyságot növelő beruházásokhoz.” - fogalmazott Korponai Levente, a money.hu vezetője.

A finanszírozáshoz a személyi kölcsön lehet az egyik megoldás, de érdemes alaposan megnézni a bankok kínálatát a jelentős különbségek miatt. Június elején az 5 éves futamidejű, 1 millió forintos személyi kölcsönök közül a legkedvezőbbek már 23 ezer forintos havi törlesztőrészlettel elérhetők, míg vannak 25-30 ezer forintos törlesztők is. Ha a klímabeszerelés mellett más korszerűsítésre is sor kerül, és akár több millió forintos összegre is szükség lenne, akkor a korszerűsítési célú lakáshiteleken és a szabad felhasználású jelzáloghiteleken is érdemes elgondolkodni. Utóbbiak közül egy 10 éves futamidejű, 5 milliós hitel esetében a legkedvezőbbeknél 66 ezer forint a havi törlesztés, miközben a drágább hiteleknél 70 ezer forint feletti összeggel kell számolni. A bankok egy része azokhoz a hitelekhez, amelyek energiahatékonysági célt szolgálnak, zöld kedvezményeket, illetve korszerűsítési, energiahatékonysági bónuszokat és jóváírásokat is nyújt a hitelfelvevőknek.

Hogyan szállítsuk biztonságosan az üveget?

Törékeny dolgokat szállítani mindig kihívás – pláne akkor, ha egy nagy értékű, nagy méretű üveglapról van szó vagy akár többről. A megrendelést követően pedig sok esetben magunknak kell gondoskodni a helyes fel- és lerakodásról, ezért nem árt lépésről lépésre tisztában lenni a rögzítés és illesztés technikáival.
2024. 06. 13. 16:30
Megosztás:

Budapesten ülésezett a 25 éves Magyar-Szlovák Mezőgazdasági Munkacsoport

Az agrárium aktuális kihívásait és a gazdálkodók érdekérvényesítési lehetőségeit is áttekintették a Magyar-Szlovák Mezőgazdasági Munkacsoport ülésének résztvevői szerdán az Agrárminisztériumban (AM) - erről közleményben tájékoztatta az MTI-t a szaktárca.
2024. 06. 13. 16:00
Megosztás:

A többség elégedett a biztosító társaságokkal

Az ügyfelek több mint négyötöde elégedett a biztosító társaságok működésével, azoknak is jó a véleményük, akiknek az elmúlt 5 évben volt káreseményük - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 13. 15:30
Megosztás:

Akár közvetlenül a bankszámlára is utalható az italcsomagolás visszaváltási díja

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által bevezetett REpont rendszer országosan biztosítja, hogy az italcsomagolások visszaváltási díját egyenesen a bankszámlára is lehet utalni - közölte a MOHU az MTI-vel.
2024. 06. 13. 15:00
Megosztás:

Nem értünk egyet a kínai elektromos autógyártókat sújtó európai büntetővámokkal

Nem értünk egyet a kínai elektromos autógyártókat sújtó brutális európai büntetővámokkal, a túlzott protekcionizmus nem megoldás - nyilatkozta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a tárca szerdai közleménye szerint.
2024. 06. 13. 14:30
Megosztás:

Cseh konzorcium vásárolta meg a Foxpost csomagküldő szolgálgatót

A cseh Packeta csomagküldőt is tulajdonló pénzügyi befektetőkből álló konzorcium vásárolta meg a szektortárs Foxpostot magyar tulajdonosaitól - tájékoztatták az MTI-t szerdán a felek.
2024. 06. 13. 14:00
Megosztás:

A jó irodai forgószék ergonomikus, kényelmes és tartós

Biztos számodra is egyértelmű, hogy nem csak azért érdemes minőségi és modern forgószékeket használni az irodai adminisztratív munkák végzésekor, mert stílusosak és professzionális megjelenést kölcsönöznek az irodatérnek, hanem mert sok más számos előnnyel is jár a beszerzésük.
2024. 06. 13. 13:30
Megosztás:

Mérséklődött az ingatlanpiaci forgalom májusban

Mérséklődött a magyarországi ingatlanpiaci forgalom májusban áprilishoz képest, de 2023. azonos időszakát 7,5 százalékkal felülmúlta, és a 2022-esnél is magasabb volt - közölte a Duna House (DH) szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 13. 13:00
Megosztás:

Átadták Az utazó magazin legjobb turisztikai szolgáltatóknak járó díjait

Átadták Az utazó magazin szavazása alapján 2023-as teljesítményüket értékelve a legjobb magyarországi és határon túli turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat szerdán Budapesten.
2024. 06. 13. 12:30
Megosztás:

Gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász az ország nyugati felének azon településeit, ahol az elmúlt napok viharai a legnagyobb pusztítást okozták.
2024. 06. 13. 12:00
Megosztás:

Az előző év a korrekcióé volt a biztosítók, a pénztárak, a tőkepiaci szereplők számára

A korábbi jelentős eszközleértékelődés után a tavalyi a korrekció éve volt a biztosítóknál, pénztáraknál, valamint a tőkepiacokon, és a háztartások bruttó pénzügyi vagyona is jelentősen emelkedett - mondta Szeniczey Gergő, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.
2024. 06. 13. 11:30
Megosztás:

Az elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásokban részesül

Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
2024. 06. 13. 11:00
Megosztás:

Az elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásokban részesül

Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
2024. 06. 13. 11:00
Megosztás:

A NAV több ezer hamis alkatrészt és autódiagnosztikai eszközt szűrt ki a piacról tavaly

Csaknem 3000 hamis autóalkatrészt, autódiagnosztikai eszközt és szoftvert szűrt ki a piacról tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdonvédelmi Szakmai Egyesületének (JAF) szakmai támogatásával.
2024. 06. 13. 10:30
Megosztás:

A gépbeszerzési nehézségek miatt nőtt a gépi bérmunka iránti igény az agráriumban

A gazdálkodók 81 százaléka számolt be arról, hogy a tartósan alacsony terményárak miatt kieső bevételek miatt az elmúlt egy év során volt olyan tervezett gépvásárlása, amit végül el kellett halasztania - derül ki az Agroinform.hu legutóbbi felméréséből. Ebben a helyzetben tovább nőtt a gépi bérmunka jelentősége, amely tevékenység jellemzőit a mezőgazdasági portál alábbi elemzése mutatja be.
2024. 06. 13. 10:00
Megosztás:

Meghosszabbítja a Kormány a diákhitelekre érvényes kamatstopot

Meghosszabbítja a kormány a diákhitelekre érvényes kamatstopot. A szabad célú Diákhitel kamata a tervek szerint az év második felében is marad 7,99%. A Bankmonitor szakértői megvizsgálták, ez mennyire kedvező a jelenlegi piaci hitelkonstrukciókhoz képest.
2024. 06. 13. 09:30
Megosztás:

Autós utazást tervezel? – Most akár 200 kilométernyi üzemanyag árát kaphatod vissza

Hivatalosan is itt a nyár, és most már dönteni kell, hol töltjük a vakációt. Időpont és szállás kiválasztása mellett érdemes megtervezni a kiadásokat is, hogy legyen keretünk szórakozásra és felhőtlen kikapcsolódásra. Az okos tervezésben segít az OTP Bank Hitelkártya kampánya, amellyel 200 kilométernyi üzemanyagköltséget lehet megspórolni.
2024. 06. 13. 09:00
Megosztás:

Nemzetközi tulajdonoshoz kerülhet a Foxpost, a sikeres magyar startup

Nemzetközi tulajdonossal folytathatja a további dinamikus növekedést a Foxpost, miután a csomagautomata vállalatot értékesítette a Wallis Csoport és a Trueway. A vevő a cseh Packetát is tulajdonló befektetői konzorcium, amely minden zárási feltétel teljesülése után válhat a sikeres magyar startup tulajdonosává.
2024. 06. 13. 08:30
Megosztás:

Hogyan előzi meg a Rollblock (RBLK) a Polkadotot (DOT) és a Litecoint (LTC) a 200-szoros ROI tervével?

A kriptopiac egyre versenyképesebb, és az új projektek kiszorítják a régebbieket a kriptovaluta ranglétrájáról.
2024. 06. 13. 08:00
Megosztás:

KRIPTO HÍREK: A Binance elérte a 200 millió felhasználót, a Bitcoin tranzakciós díjai az egekbe szöktek, és az előértékesítési szuper sztár új trendet indít

A Binance megszilárdította státuszát a legnagyobb kriptotőzsdéként, miután elérte a rekord 200 millió felhasználót. Ezzel a Binance az összes kriptotőzsde felhasználóinak hatalmas 36%-át birtokolja. Más hírek szerint a Bitcoin hálózata által felszámított tranzakciós díjak történelmük során először lépték túl a 195 dollárt.
2024. 06. 13. 07:25
Megosztás: