Már a közel 50%-os kamat sem számít uzsorakamatnak - bajba kerülhetnek a CSOK-osok

A money.hu szakértői szerint azonnal módosítani kellene a CSOK-támogatások jogszabályát, ellenkező esetben a 7,75 százalékra emelt alapkamat ötszörösét büntetőkamatként nyakukba kapó kétgyermekes családok tönkremehetnek. Az alapkamat gyors emelkedése miatt januártól a közel 50 százalékos hitelkamat sem számít majd uzsorakamatnak.

Már a közel 50%-os kamat sem számít uzsorakamatnak - bajba kerülhetnek a CSOK-osok

Az alapkamattal ugrott a kamatplafon is

A Magyar Nemzeti Bank drasztikusan, 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte az alapkamatot. Mindez jelentősen drágíthatja a későbbiekben az új hitelek kamatát. A fogyasztói hitelekről szóló törvény szerint ugyanis a lakossági ügyfeleknek pénzintézet csak a mindenkori jegybanki alapkamatnál 24 százalékponttal magasabb kamatozású hitelt nyújthat. E tekintetben tehát az új hitelplafon 31,75 százalék lett.

Ennél is rosszabbul járhatnak a hitelkártya és az áruhitelt felvevők. Esetükben ugyanis a maximálisan felszámítható érték az alapkamat +39 százalék. Ez a mostani emelés után akár 46,75 százalékos hitelkártya kamatot is lehetővé tehet – figyelmeztetnek a money.hu szakértői.

Januártól fáj majd igazán

Fontos ugyanakkor látni, hogy a törvény értelmében ilyen magas kamatokkal csak a jövő év elejétől szembesülhetnek az adósok. A jogszabály ugyanis úgy rendelkezik, hogy az adott félévben az érintett naptári félévet megelőző hónap első napján érvényes jegybanki alapkamat irányadó, azaz a maximális hitelkamatot mindig a június és a december elsejei jegybanki alapkamat határozza meg.

Eszerint tehát az előttünk álló félévben a „sima” hitelek maximális kamata 29,9 százalék lehet, a hitelkártya és áruhitel tartozásokra felszámított banki díj 44,9 százalékos szintig nem számít uzsorakamatnak. Az első félévben a maximálisan felszámítható hitelkamat 26,4, illetve 41,4 százalék volt, egy éve maximum 24,6 és 39,6 százalékos kamatot számíthattak fel büntetlenül a bankok. 

Sajnos, az MNB jelzései alapján az alapkamat a következő hónapokban is emelkedni fog. Az elemzők szerint a 8,5 százalékot nagy eséllyel eléri majd a kamatszint. Mindez azt jelenti, hogy nagyon közel lesz a 50 százalék körüli hitelkártya-plafon.

A CSOK büntetőkamat 40 százalék közelében

Ennél is komolyabb és azonnali gondot jelent majd az alapkamat emelés a családtámogatásoknál. Ismert, hogy a legmagasabb, legalább 3 gyermek megszületését vállaló családoknak igénybevehető CSOK támogatás összege új lakás vásárlása vagy építése esetén 10 millió forint.

Ha a határidőre nem születnek meg a gyermekek – ez 3 gyermek esetében 10 évet jelent -, vagy a házaspár válása miatt meghiúsul az, hogy a támogatás elérje a célját, büntetőkamattal kell visszafizetni a támogatást. A büntetőkamat ebben az esetben a jegybanki alapkamat ötszöröse.

Ez a mostani emelés után 38,75 százalék. Ezt a mértéket kell alkalmazni akkor is a jogosulatlanul igénybevett összegre, ha a családnak a 3-ból 2 gyermeke azért megszületett. Ekkor a két és a háromgyermekes CSOK különbségét, 7,4 millió forintot kell a közel 40 százalékos büntetőkamattal azonnal (a határidő lejártát követő 60 napon belül) visszamenőlegesen visszafizetnie a két gyermeket azért már nevelő családnak.

Ez a 10 milliós támogatásért „cserébe” már bőven 30 millió forintot meghaladó összeget jelent. Ebbe a teherbe bizonyosan belerokkannak a családok.

Jogszabálymódosítás kell!

A money.hu szakértői szerint itt az ideje a jogszabály módosításnak. A büntetőkamat szabályt olyankor hozták, amikor a jegybanki alapkamat 0,9 százalék volt. Akkor érthető volt, hogy azért, hogy ne legyen mindenkinek vonzó a támogatással való visszaélés szorzóval kellett erősíteni a jegybanki alapkamat mértékét. Most azonban az akkor nagyjából piaci lakáshitel kamatszintet jelentő – 4,5 százalékos – büntetőkamat valóban családokat tönkretevő mértékű teherré válhat.

A Babaváró humánusabb

A Babaváró esetében a büntetőkamat ennél sokkal méltányosabb, ott a jogosulatlan igénybevétel esetén – ha az igényléstől számított öt éven belül nem születik meg egyetlen vállalt gyermek sem - az igénybe vett kamattámogatást kell visszafizetni. A kamattámogatás mértéke korábban az 5 éves állampapír piaci referenciakamat (5 éves ÁKKH) 130 százaléka +2 százalék volt. Idén tavasztól ugyanakkor már a korábbi 2 helyett már csak 1 százalék az extra tétel ezen a terméken.

Agrártámogatások: akár több évre is előfinanszírozást nyújt az MBH Bank

Tovább bővítette a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozásának lehetőségeit az MBH Bank. A hitelintézetnél már nemcsak az aktuális évre, hanem akár egyszerre három évre is igényelhetik a gazdák az Egységes Kérelmek keretében járó támogatások előfinanszírozását. A gyors, egyszerű és rugalmas lehetőség megkönnyítheti az agrárvállalkozások számára, hogy forráshoz jussanak egy olyan időszakban, amikor még inkább megnőtt a likviditás biztosításának jelentősége a zökkenőmentes működés fenntartása érdekében.
2024. 04. 20. 06:00
Megosztás:

Héthavi csúcsra nőtt a spanyolországi fogyasztói bizalom

A spanyolországi fogyasztói bizalmi mutató héthavi csúcsra javult márciusban a spanyol Szociológiai Kutatóközpont (Centro de Investigaciones Sociológicas) pénteken közzétett adatai szerint.
2024. 04. 20. 05:00
Megosztás:

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzet a bővülésre kész vállalatoknak kedvez

Továbbra is aktív munkavállalói jelenlét tapasztalható a hazai munkaerőpiacon. Az előző negyedévhez hasonlóan 2024 első három hónapja alatt közel 20%-kal több jelentkezés történt, mint egy évvel korábban. Nógrád és Bács-Kiskun vármegyék kivételével mindenhol nőtt a jelentkezések száma, legnagyobb arányban Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya vármegyékben – derül ki a Profession.hu legújabb negyedéves jelentéséből.
2024. 04. 20. 04:00
Megosztás:

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását a gazdaság, a pénzügyi rendszer megítélését - írta Veres István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója az MNB pénteken közzétett szakmai cikkében, felhívva a figyelmet arra is, hogy az MNB a régió és a világ egészében megjelenő keresletnövekedést megelőzve többszörözte meg aranytartalékát.
2024. 04. 20. 03:00
Megosztás:

Elindult az új agrártámogatási honlap

Új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el a 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk - közölte az Agrárminisztérium csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 20. 02:00
Megosztás:

Itt a bruttósított nyugdíjrendszer! Amikor a nyugdíjasok is adót fizetnek a nyugdíjból

Mit jelent pontosan a bruttósított nyugdíjrendszer? Ki járna jól és ki rosszul a bruttósított nyugdíjrendszer bevezetésével? Dr. Farkas András nyugdíjszakértő - akit sokan mint NyugdíjGuru ismernek - magyarázta ezt el az ATV egy korábbi műsorában mindenki számára érthetően.
2024. 04. 20. 01:00
Megosztás:

A CHP kriptó token robbanhat - 1 millió dolláros versenysorozat indul

A GambleFi szektor szupersztárja bejelentette garantált, 1 millió dolláros versenysorozatát. De mit jelent mindez a CHP kriptó token árfolyama számára?
2024. 04. 20. 00:01
Megosztás:

Csúcsot döntött a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
2024. 04. 19. 23:00
Megosztás:

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

A Rába Járműipari Holding Nyrt. csütörtöki közgyűlése, az igazgatóság javaslatának megfelelően úgy határozott, hogy a járműgyártó vállalat idén sem fizet osztalékot - közölte a győri székhelyű cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2024. 04. 19. 22:00
Megosztás:

Márciusban csökkentek a német termelői árak

Németországban a termelői árak 2,9 százalékkal csökkentek márciusban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 4,1 százalékos esést követően, ezzel már a kilencedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken.
2024. 04. 19. 21:00
Megosztás:

Az Alteo rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 04. 19. 20:00
Megosztás:

Kecsegtető volt az évkezdése az ABB-nek

Növekvő árbevétellel és javuló működési eredménnyel zárta az első negyedévet a svájci ABB, az ipari digitális technológiák területén vezető globális vállalat - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
2024. 04. 19. 19:30
Megosztás:

Többségében veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után vegyesen, többségében indexcsökkenéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai tőzsdeindexek.
2024. 04. 19. 19:00
Megosztás:

A rossz hangulat hatott a magyar tőzsdére is

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 629,35 pontos, 0,96 százalékos csökkenéssel 65 045,06 ponton zárt pénteken.
2024. 04. 19. 18:00
Megosztás:

Csökkent a Conference Board teljesítményindexe márciusban

Márciusban csökkent az amerikai Conference Board gazdaságkutató intézet összetett teljesítményindexe, miután februárban két éve először emelkedett.
2024. 04. 19. 17:30
Megosztás:

A CIG Pannónia közgyűlése rábólintott az osztalékfizetési javaslatra

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. közgyűlése elfogadta az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát csütörtökön, ennek alapján részvényenként 33 forint osztalékot fizet a társaság a 2023-as év után - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 04. 19. 17:00
Megosztás:

Márciusban kevesebb használt lakás kelt el az Egyesült Államokban

Csökkent az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma márciusban.
2024. 04. 19. 16:30
Megosztás:

Szakmai egyeztetés után teszik közzé az Otthonfelújítási program részleteit

Az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel.
2024. 04. 19. 16:00
Megosztás:

Visszatérnek az éjszakai talajmenti fagyok

Marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 04. 19. 15:30
Megosztás:

Folytatódik a Zalaegerszeg melletti ipari park kialakítása

Mintegy 300 millió forintból folytatódik Zalaegerszegen a német Metrans leendő logisztikai központja mellett kialakítandó ipari park kiépítésének második üteme - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján a város polgármestere.
2024. 04. 19. 15:00
Megosztás: