Már Magyarországon is hódít a brunch

A különböző szállodák és éttermek hirdetései között már hazánkban is feltűntek a villásreggeli (brunch) lehetőségét kínáló marketinganyagok. Ez az itthon még újdonságnak számító étkezési forma az USA-ból indult hódító útjára, és úgy látszik beveszi Magyarországot is.

Már Magyarországon is hódít a brunch

De mi is a brunch tulajdonképpen?

Ahogy az Oinos étteremben tartják, a brunch egy tökéletes hétvége tökéletes indítása, illetve egy kellemes délelőtti program egy rég látott baráttal. Valóban, a brunch egy olyan kötetlen étkezési forma, ami hétvégeken késő délelőtt kezdődik és általában késő délutánig tart, egyesíti magában a kiadós reggelit és az ebédet. Villásreggelizni kettesben és nagyobb családi, baráti társasággal egyaránt lehet. A lényeg a ráérős étkezés és a remek hangulat biztosítása. 

Honnan származik a brunch?

Maga a kifejezés egy 1890-ben megjelent újságcikkben szerepelt először, amiben Guy Beringer azt fejtegette, hogy a vasárnapi istentisztelet után a hívek inkább a késő délelőtti könnyebb étkezést válasszák a nehéz, kiadós déli étkezés helyett. Ő nevezte el brunch-nak a reggeli és az ebéd ilyesforma egyesítését. A 20-as években az amerikai elit szívesen villásreggelizett a többcsillagos szállodák éttermeiben, sőt a 30-as években már bruch szakácskönyvet is kiadtak. 

A villásreggeli a II. világháború után vesztett népszerűségéből, de napjainkban ismét reneszánszát éli. Sőt a kilencvenes évek végére, a 2000-es évek elejére a brunch hagyománya a világ többi részét is meghódította.

Mi kerül az asztalra?

A brunch, ahogy fentebb is írtuk kötetlen étkezési forma, ami annyit jelent, hogy igazán kötött szabályai nincsenek. Mindenki azt és annyit eszik, amennyit akar, figyelembe véve a vendégek ízlését, esetleges ételintoleranciáját vagy vegetarianizmusát. Ennek ellenére léteznek tipikus ételcsoportok, amiket a villásreggeli kapcsán klasszikusnak is nevezhetnénk. 

Mivel a brunch a reggeli és az ebéd keresztezése, a különböző édes és sós péksütemények nem maradhatnak le a menüről. Szintén elengedhetetlen szereplője az ilyen típusú étkezéseknek a különböző tojásételek, mint a rántotta, a tükörtojás vagy a Benedict-tojás. A meleg ételek között szerepelhetnek az asztalon a levesek és a különböző raguk, míg a hideg ételek közül a marhasült és a füstölt halak. Az étkezés végéről nem hiányozhatnak a desszertek sem, így a sütemények, torták és parfék is helyet kapnak. 

Az italok tekintetében sincsenek kőbe vésett szabályok. Mivel a brunch délelőtt kezdődik természetesen az olyan forró reggeli italok, mint a kávé és a tea főszereplők, de emellett fogyaszthatunk gyümölcsleveket, bólékat, sőt pezsgőt vagy különféle koktélokat is. 

A lényege tehát nem az itt felsorolt ételekben és italokban van, hanem elsősorban a társaságban és a közösen eltöltött időben. Villásreggelizni a családdal vagy a barátokkal, ráérősen élvezi a különböző ételek és italok ízét, remek beszélgetések közben, az egyik legjobb időtöltés.

Berúgta az ajtót a Bitcoin

A Bitcoin (BTC) szerda délután merészen átlépte a bűvös 60.000 dollárt, és ezzel elindult hódító útjára.
2024. 02. 29. 00:01
Megosztás:

Átalakul a fővárosi és az agglomerációs közösségi közlekedés rendszere

Támogatta a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés új rendszerét szabályozó, március elsejével életbe lépő együttműködési megállapodást szerdán a Fővárosi Közgyűlés.
2024. 02. 28. 23:30
Megosztás:

Rovarhotelekkel ismerkednek a gyerekek

A szemléletformálást a legkisebb korosztály körében érdemes elkezdeni - mondta az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint a tárca természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Zöld Dunakanyar Program keretében megvalósuló rovarhotel projekt átadóján Vácon.
2024. 02. 28. 23:00
Megosztás:

Nettó áramexportőr lett Románia

Nettó áramexportőr lett tavaly Románia: az áramexport 42 százalékkal nőtt az előző évihez képest, 8,2 terawattórára (TWh), az import ugyanakkor 27 százalékkal csökkent, 5,1 terawattórára - írja az economica.net az országos elosztó hálózatot működtető Transelectrica adatai alapján.
2024. 02. 28. 22:30
Megosztás:

Csak úgy repkedtek ma a melegrekordok

Megdőlt az országos napi melegrekord és a csaknem 130 éves fővárosi hajnali melegrekord kedden - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján szerdán.
2024. 02. 28. 22:00
Megosztás:

A migráció nem megoldás a holland munkaerőhiányra

Hosszabb távon a migráció nem tudja megoldani Hollandiában a munkaerőhiányt - olvasható a holland gazdaságpolitikai elemző intézet (CPB) szerdai közleményében.
2024. 02. 28. 21:30
Megosztás:

A nyersolaj árfolyama: a piac az OPEC+ megállapodás meghosszabbítását várja

A nyersolaj árfolyama az elmúlt két napban 2,5%-kal nőtt a fizikai piacon tapasztalható erős kereslet, illetve gyenge kínálat miatt, azonban ma reggel csökkent a Brent jegyzése.
2024. 02. 28. 21:00
Megosztás:

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő!

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni. – foglalja össze a Niveus Consulting Group.
2024. 02. 28. 20:45
Megosztás:

Varsóban is felhörrentek a traktorok

Az Európai Unió zöld megállapodása, az ukrán áruk behozatala, valamint a prémes állatok tenyésztésének lengyelországi korlátozása ellen tiltakoztak kedden Varsóban a lengyel gazdák ezrei, képviselőiket vezető politikusok fogadták, előrelépés viszont a gazdák szerint nem történt.
2024. 02. 28. 20:30
Megosztás:

Irodalom érettségi előtt állsz? Akkor itt egy módszer, amivel hatékony lehetsz!

Irodalom érettségire felkészítő könyvek jelentek meg a könyvesboltok toplistáin - ez is mutatja, hogy idén a szokásosnál is nagyobb az érdeklődés a diákok és a szülők részéről. De megjelent egy új, digitális felkészítő alkalmazás is, amelyet a 2024-es követelmények alapján fejlesztettek.
2024. 02. 28. 20:00
Megosztás:

Idén is bízhatnak a gazdák a támogatásokban

A magyar gazdák támogatásai 2024-ben is biztosítottak; a kormány komplex, a pénzügyi és a jövedelembiztonságot erősítő, a beruházásokat ösztönző agrárpolitikai intézkedésekkel járul hozzá az agrárgazdaság fejlődéséhez - mondta Nagy István agrárminiszter az OTP Agrár Gálán kedden Budapesten.
2024. 02. 28. 19:30
Megosztás:

Vegyesen, de többségében csökkenéssel zártak a tőzsdék

Vegyes kezdés után szintén vegyesen, többségében indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 02. 28. 19:00
Megosztás:

Sportolók és idősek számára fejleszt szuperélelmiszert a ToTu

A szigetcsépi Capriovus Kft. ToTu termékcsaládja nem csak tejfehérjeallergiásoknak segít a hétköznapokban, hanem sportolók és diétázók is előszeretettel fogyasztják a cég tojásalapú tejhelyettesítőit. A vállalkozás legújabb projektjében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) és a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel (SOTE), valamint több magáncéggel is összefogott, hogy időseknek és sportrehabilitációban résztvevőknek fejlesszen vadonatúj egészséges termékeket.
2024. 02. 28. 18:45
Megosztás:

Az OTP és a Richter húzta ma a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 538,63 pontos, 0,82 százalékos emelkedéssel 66 080,19 ponton zárt szerdán.
2024. 02. 28. 18:30
Megosztás:

Leáll az USA kormányzata? Fullasztó adóssághalom...

Bizakodóak a politikai vezetők, miután találkoztak Joe Biden elnökkel a kormányzati leállás elkerülését célzó költségvetési tervezet elfogadása miatt.
2024. 02. 28. 18:00
Megosztás:

Még akár a kamatemelést is elképzelhetőnek tartja a FED jegybankára

Michelle Bowman, a Fed kormányzótanácsának tagja szerint az infláció tovább fog csökkenni a jelenlegi kamatszint mellett, azonban még túl korai lenne kamatcsökkentésbe kezdeni.
2024. 02. 28. 17:30
Megosztás:

Romlott a fogyasztói bizalom februárban az Egyesült Államokban

Három egymást követő havi emelkedés után februárban a várt további javulás helyett romlott a Conference Board gazdaságkutató intézet Egyesült Államokra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe.
2024. 02. 28. 17:00
Megosztás:

Jelentős változás az OTP-nél

Átalakul az OTP-pénztárak vezetése, keddtől egy ügyvezető irányítja az egészségpénztárt és a nyugdíjpénztárt - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 16:30
Megosztás:

Bajban a román költségvetés - mi lesz ennek a vége?

Nyolcvan százalékkal haladta meg a román GDP-arányos költségvetési hiány az egy évvel korábbit januárban - írta az Agerpres kedden.
2024. 02. 28. 16:00
Megosztás:

Európa megsegíti Kelet-Afrikát, 171 millió euró jut rá

Az EU 171 millió eurós humanitárius segélyt mozgósít az Afrika szarván élő emberek számára, akik egyre jobban szükséget szenvednek, mivel a régiót több konfliktus, szélsőséges éghajlati jelenségek és gazdasági sokkok sújtják - jelentette be az Európai Bizottság kedden.
2024. 02. 28. 15:30
Megosztás: