Már Magyarországon is hódít a brunch
De mi is a brunch tulajdonképpen?
Ahogy az Oinos étteremben tartják, a brunch egy tökéletes hétvége tökéletes indítása, illetve egy kellemes délelőtti program egy rég látott baráttal. Valóban, a brunch egy olyan kötetlen étkezési forma, ami hétvégeken késő délelőtt kezdődik és általában késő délutánig tart, egyesíti magában a kiadós reggelit és az ebédet. Villásreggelizni kettesben és nagyobb családi, baráti társasággal egyaránt lehet. A lényeg a ráérős étkezés és a remek hangulat biztosítása.
Honnan származik a brunch?
Maga a kifejezés egy 1890-ben megjelent újságcikkben szerepelt először, amiben Guy Beringer azt fejtegette, hogy a vasárnapi istentisztelet után a hívek inkább a késő délelőtti könnyebb étkezést válasszák a nehéz, kiadós déli étkezés helyett. Ő nevezte el brunch-nak a reggeli és az ebéd ilyesforma egyesítését. A 20-as években az amerikai elit szívesen villásreggelizett a többcsillagos szállodák éttermeiben, sőt a 30-as években már bruch szakácskönyvet is kiadtak.
A villásreggeli a II. világháború után vesztett népszerűségéből, de napjainkban ismét reneszánszát éli. Sőt a kilencvenes évek végére, a 2000-es évek elejére a brunch hagyománya a világ többi részét is meghódította.
Mi kerül az asztalra?
A brunch, ahogy fentebb is írtuk kötetlen étkezési forma, ami annyit jelent, hogy igazán kötött szabályai nincsenek. Mindenki azt és annyit eszik, amennyit akar, figyelembe véve a vendégek ízlését, esetleges ételintoleranciáját vagy vegetarianizmusát. Ennek ellenére léteznek tipikus ételcsoportok, amiket a villásreggeli kapcsán klasszikusnak is nevezhetnénk.
Mivel a brunch a reggeli és az ebéd keresztezése, a különböző édes és sós péksütemények nem maradhatnak le a menüről. Szintén elengedhetetlen szereplője az ilyen típusú étkezéseknek a különböző tojásételek, mint a rántotta, a tükörtojás vagy a Benedict-tojás. A meleg ételek között szerepelhetnek az asztalon a levesek és a különböző raguk, míg a hideg ételek közül a marhasült és a füstölt halak. Az étkezés végéről nem hiányozhatnak a desszertek sem, így a sütemények, torták és parfék is helyet kapnak.
Az italok tekintetében sincsenek kőbe vésett szabályok. Mivel a brunch délelőtt kezdődik természetesen az olyan forró reggeli italok, mint a kávé és a tea főszereplők, de emellett fogyaszthatunk gyümölcsleveket, bólékat, sőt pezsgőt vagy különféle koktélokat is.
A lényege tehát nem az itt felsorolt ételekben és italokban van, hanem elsősorban a társaságban és a közösen eltöltött időben. Villásreggelizni a családdal vagy a barátokkal, ráérősen élvezi a különböző ételek és italok ízét, remek beszélgetések közben, az egyik legjobb időtöltés.