Maradnak a magas olaj-, és gázárak az idén

Az idén sem lehet számítani az olaj-, és gázárak érdemi csökkenésére, az olaj világpiaci ára az első fél évben 80-90 dollár között alakulhat, és az év második felében tovább emelkedhet - mondta Pletscher Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője az Erste Befektetési Zrt. és a Random Capital Zrt. közös sajtótájékoztatóján szerdán Budapesten.

Maradnak a magas olaj-, és gázárak az idén

Pletscher Tamás kifejtette, a kereslet az omikron terjedése ellenére töretlenül nő, év végére mindenkori csúcsra juthat a világban az olaj ára, és megjegyezte, hogy a jelenlegi, hordónkénti 88 dollár körüli ár 2014-óta a legmagasabb. A földgázpiacon "sem nevezhetők alacsonynak" az árak, jelenleg a 2020-as átlagár 6-7 szeresén folyik a kereskedés. Az európai növekvő  gázkeresleti trend folytatódhat a gazdasági kilábalással és az energiafordulat, azaz a szén-, és atomerőművek leállítása miatt.
    
Az energiaárakban a legnagyobb felfelé mutató kockázatot idén egy esetleges orosz-ukrán konfliktus jelenti az elemző szerint, míg jelentősebb árcsökkenést a járvány egy újabb, nagyobb, a gazdaságot visszafogó hulláma eredményezne - fejtette ki.
    
Kérdésre elmondta, hogy az Oroszországot Németországgal összekötő, Északi Áramlat-2 földgázvezeték engedélyezése idén nyáron várható, a vezeték akkor működőképes lesz, mivel úgy vélte, hogy az EU és Oroszország megegyezése csak idő kérdése.
    
Varga Ádám, az Erste Befektetési Zrt. advisory desk és termékfejlesztési vezetője arról beszélt, hogy az inflációs nyomásra reagáló jegybanki szigorítások ellenére jelentős szabad tőke keresi a helyét a világban. A nyersanyagpiac - földgáz, kőolaj, ipari fémek - teljesített a legjobban tavaly, valamint a bankok, kereskedelmi cégek, ingatlantársaságok. Hozzátette, azzal számolnak, hogy a gazdasági növekedés fennmarad 2022-ben is, a tavalyi utolsó negyedévében látott magas szintről némileg ugyan lassul az ütem. A monetáris szigorítás is folytatódik, ennek ellenére az infláció is magas marad rövid-középtávon. Utóbbiban döntő szerepe lesz a munkaerőpiaci fejleményeknek, a további bérnyomás ugyanis erősíti az inflációt - mondta.
    
A szektorok közül idén a technológiai ágazatba érdemes befektetni szerinte, ezek a cégek tavaly közel 40 százalékos árbevétel-növekedést értek el, idén a várt 8-9 százalékos növekedés továbbra is magasnak számít. Az ipari-szállítmányozási szektor, a fogyasztáshoz kapcsolódó, valamint az egészségügyi ágazat is jól teljesíthet idén - sorolta. A turizmusban érintett cégeknél, légitársaságoknál is jöhet pozitív felpattanás az év második felében. Az ESG (Environmental, Social and Governance) azaz a társadalmi, környezeti, vállalatirányítási szempontokat előtérbe helyező befektetésekre erős az igény - mondta.     Az Erste Alapkezelőnél a kezelt vagyon az általa működtetett 7 ESG-alapban meghaladta a 30 milliárd forintot tavaly év végén, csoportszinten ezen túl 19 ESG-alapban közel 170 milliárd forint hazai befektetést kezeltek 2021 év végén.
    
Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója közölte: tavaly ősszel vásárolták meg a Random Capitalt, a tranzakció eredményeként pedig az Erste csoportszinten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) első számú kereskedőjévé vált. A két, jogilag független, de egyaránt Erste kötelékéhez tartozó kereskedőház tavaly együtt a legnagyobb forgalmat érte el a BÉT-en az 1766 milliárd forintos részesedéssel. A Random Capital forgalma a BÉT-en tavaly elérte a 356 milliárd forintot, míg az Erste Befektetési Zrt. forgalma 1410 milliárd forint volt 2021-ben.

Eddig elegendőek Csehország gáztartalékai

Csehország gáztartalékai 11 hónapra elegendőek, ha a tél a korábbi évek átlagának megfelelő lesz - közölte Zbynek Stanjura pénzügyminiszter pénteken Prágában, sajtótájékoztatón.
2022. 08. 20. 02:00
Megosztás:

Folytatódik a kisbenzinkutak támogatása

A kormány a kisbenzinkutak további megsegítésére 18,5 milliárd forintot különített el, péntektől megnyílt az igénylés lehetősége az elektronikus felületen, a pályázók már augusztusban hozzájuthatnak a támogatáshoz - közölte az Agrárminisztérium pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 20. 01:00
Megosztás:

Alacsonyabb dózisban is hatékony az Imvanex oltóanyag

Az Imvanex nevű, himlő elleni oltóanyag kisebb mennyiségben, intradermálisan, vagyis bőrbe beadva elegendő antitestet termel a majomhimlő ellen - közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken.
2022. 08. 20. 00:01
Megosztás:

Zivatarveszélyre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Zivatarveszély miatt országos figyelmeztetéseket adott ki szombatra, augusztus 20-ára az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2022. 08. 19. 23:00
Megosztás:

Németországban rekordszintű volt a termelői áremelkedés júliusban

Németországban soha nem látott mértékben emelkedtek a termelői árak júliusban éves összevetésben.
2022. 08. 19. 22:00
Megosztás:

A németek 70 százaléka spórol az energiával

Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
2022. 08. 19. 21:00
Megosztás:

Nyári pangás jellemezte a tőzsdét

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 109 pontos, 0,25 százalékos csökkenéssel, 42 990,47 ponton zárt pénteken.
2022. 08. 19. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint pénteken

Erősödéssel zárta a hét utolsó kereskedési napját a forint a főbb devizákkal szemben.
2022. 08. 19. 19:00
Megosztás:

Európa legkedvezőbb feltételeivel igényelhetők a diákhitel támogatások

Óriási az érdeklődés a valaha volt legnépszerűbb termék, a Diákhitel Plusz iránt, melyet még szeptember 30-ig igényelhetnek a hallgatók. A Diákhitel Plusz egy szabad felhasználású, teljesen kamatmentes termék, mely egyszeri, 500 ezer forintot jelent az igénylőnek.
2022. 08. 19. 18:00
Megosztás:

Veszélyes étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nébih

Komoly egészségkárosodást is okozhat a GentleManus elnevezésű, férfiaknak szánt étrend-kiegészítő tiltott gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt, ezért a terméket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kivonta a forgalomból és visszahívta a fogyasztóktól - közölte a Nébih a honlapján pénteken.
2022. 08. 19. 17:00
Megosztás:

Legyen egységes repohár visszaváltási rendszer, a vendégek a leadott repoharak után kapják vissza a pénzüket!

A repohár visszaváltásával kapcsolatos visszásságok piaci önszabályozó megoldását, vagyis a rendszer racionális, egységes és valóban fenntartható átalakítását javasolja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Zöld Követ Egyesület. Javaslatuk fontos része, hogy a repoharat választó vendégek visszakapják annak ellenértékét.
2022. 08. 19. 16:00
Megosztás:

Melyik bank drágított leginkább a lakáshitel kamatokon az elmúlt évben?

Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.huadataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
2022. 08. 19. 15:00
Megosztás:

Kezd szétesni a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban

Rekord mélypontjára esett a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban a júliusi felmérés alapján.
2022. 08. 19. 14:00
Megosztás:

A nyersanyagárak miatt ismét túllőtt a célon a japán infláció

Japánban 2,4%-ra emelkedett júliusban az infláció a júniusi 2,2% után. A növekedés mintegy felét az energiaköltségek tették ki.
2022. 08. 19. 13:00
Megosztás:

A mai gazdasági adatok is elszomorítóak

A briteknél 40 éves mélypontra esett a fogyasztói bizalom a -44 pontos értékével a júniusi -41 pontot követően. Egyre csúnyábban fest a szigetország gazdasága.
2022. 08. 19. 12:00
Megosztás:

Gyengültek nyitáskor a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2022. 08. 19. 10:00
Megosztás:

Ennyivel nőtt a háztartások pénzügyi vagyona a második negyedévben

A pénzügyi eszközök 837 milliárd, a kötelezettségek 145 milliárd forintos emelkedésének eredőjeként az idei második negyedévben 692 milliárd forinttal nőtt a háztartások nettó pénzügyi vagyona - derül ki a pénzügyi számlák előzetes adataiból, amelyek csütörtökön jelentek meg az MNB honlapján.
2022. 08. 19. 09:00
Megosztás:

Történelmi csúcsra emelkedett az infláció az euróövezetben

Az euróövezet éves inflációs rátája júliusban új rekordra, 8,9 százalékra emelkedett a júniusi 8,6 százalékról; az EU-ban 9,8 százalékot jegyeztek fel a júniusi 9,6 százalékot követően - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatokon alapuló csütörtöki jelentéséből.
2022. 08. 19. 08:00
Megosztás:

Alacsony a bizalom a használtautó-értékesítők iránt Magyarországon

Magyarországon az egyik legalacsonyabb a bizalom a használtautó-értékesítők iránt - derül ki a carVertical 17 országban, 4500 ember megkérdezésével készített felméréséből.
2022. 08. 19. 07:00
Megosztás:

Több mint félmilliárd forint jogdíjat fizet ki az EJI a színészeknek

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) 543 millió forint jogdíjat fizet ki több mint 11 ezer - 95 százalékban magyar - előadóművésznek műsoraik televíziós ismétlése után.
2022. 08. 19. 06:00
Megosztás: