Megcsillanhat a fény a vállalatok számára az alagút végén

A vállalatok az elmúlt időszak egyik legkeményebb évével szembesültek 2022-ben, mivel a világgazdaságot több, egyszerre érkező sokk is érte. Most, 2023 elején, a magasabb árak és magasabb kamatok miatt a vállalatok újabb nehéz év elé néznek. Ugyanakkor a Fidelity International évente elvégzett Elemzői felmérésének eredménye szerint már látszik a fény az alagút végén, a Kínában zajló fejlemények pedig különösen biztatónak tűnnek.

Megcsillanhat a fény a vállalatok számára az alagút végén

A Fidelity International éves Elemzői felmérése a cég saját, a világ különböző pontjain dolgozó elemzőinek körülbelül 15 000 konkrét vállalati kapcsolatfelvétel alapján kialakult véleményét összegezve igyekszik felderíteni a vállalati szférában kibontakozó trendeket.

A felmérés szerint A Fidelity elemzőinek 60%-a úgy véli, hogy ágazatuk már lassulási fázisban, enyhe vagy súlyosabb recesszióban van. De a jövőt tekintve ezen elemzőknek valamivel több, mint a fele arra számít, hogy az üzleti ciklus 2023 végére ismét pozitív szakaszba lép.

Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet-európai igazgatója így kommentálta az eredményeket: „Lehet, hogy felmérésünk eredményei ellentmondanak az uralkodó piaci hangulatnak egy olyan év után, amikor az Ukrajna orosz megszállása által előidézett megrázkódtatás egybeesett az egy évtizeden át virágzó részvénypiacok összeomlásával és az olcsó pénz eltűnésével. De ha tágabb perspektívából nézzük a dolgokat, akkor ezek az eredmények pontosan egybeesnek azzal, amit a közgazdasági logika diktál: amikor a cégek elérik az üzleti ciklus legmélyebb pontját, elkezdenek a jövőbeli lehetőségekre gondolni.”

A felmérés szerint a költségnyomás a legtöbb ágazatban és régióban az év első felében fog tetőzni. Kína − feltéve, hogy az újranyitással kapcsolatos, merész lépése beválik − újraindul, és az alapanyag-ipari, valamint a közmű- és technológiai vállalatoknál − részben a környezetvédelmi átállás hatására – ismét megindulnak a beruházások.”

Kína expanziós üzemmódba kapcsol

Most, hogy Kína kivezeti a zéró-Covid politikát, úgy tűnik, mintha az ország gazdasága az üzleti ciklus egy másik pontján járna, mint a világgazdaság egésze. A Fidelity Kínával foglalkozó elemzőinek többsége a következő 12 hónapban bevételnövekedésére számít, méghozzá az összes régió közül a legnagyobb mértékűre.

Kérdés: „Milyen bevételnövekedésre számítasz a következő 12 hónap során?” A grafikon az adott térségben bevételnövekedésre számító válaszadók százalékos arányát ábrázolja. Forrás: Fidelity International Elemzői felmérés 2023.

A Fidelity legfrissebb havi felméréseiben, amelyek a hangulat rövidebb távú változásait mérik fel, Kína volt az egyetlen régió, ahol a Fidelity elemzői decemberben és januárban is pozitív hangulatról számoltak be a vállalatvezetők körében. Kína decemberben kezdte meg a zárlatok enyhítését és az újranyitás előkészítését.

Ezt az optimizmust azonban kissé lehűtik a Covid esetleges újbóli megjelenése miatti aggodalmak, most, hogy a hivatalos kínai álláspont a fertőzésekkel szembeni zéró toleranciáról átlendült a gyors újraindulásra.

Al-Hilal István ehhez a következőket tette hozzá: „A vállalatok pozitívan reagáltak a kínai zéró-Covid-politika enyhítésére: a részvénypiacok december óta gyorsan emelkedtek. Azonban a vállalatok rövid távon gyengébb teljesítményt mutathatnak a hiányzó munkavállalók miatt, és összességében arra számítunk, hogy a Covid miatti gondok normalizálódása előtt még rázós út várhat ránk.”

Légy felkészült!

Az év végéhez fűzött óvatos optimizmus ellenére a felmérés számos adatpontja azt sugallja, hogy még bőven lesz részünk fájdalomban is. A Fidelity elemzői a következő 12 hónapban az adósságcsődök számának növekedésére számítanak. A részvényesi kifizetések közelmúltbeli növekedése lassulni fog, csakúgy, mint a M&A-tevékenység is, és a Fidelity elemzőinek 73 százaléka szerint azok az ügyletek, amelyekre várakozásaik szerint mégis sor kerül, kisebb volumenű, ún. ráépülő (bolt-on) felvásárlások lesznek. Mintegy háromnegyedük (74 százalék) szerint a vállalatvezetők számára egyelőre a legfontosabb feladat a költségek kordában tartása és a bevételek növelése, nem pedig a növekedést célzó beruházások vagy a részvényesi hozam biztosítása lesz.

A geopolitika, amely az orosz invázió miatt került ennyire a figyelem középpontjába, szintén gyorsan növekvő aggodalomra ad okot, mivel a felmérés e témakörre vonatkozó negatív nettó végeredménye számszerűen csaknem megduplázódott.

A természet szava

Biztató, hogy a Fidelity elemzőinek túlnyomó többsége (90 százaléka) arról számolt be, hogy vállalatai ugyanolyan vagy nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) kérdésekre, mint egy évvel ezelőtt. A Fidelity elemzőinek azonban mindössze 8%-a számít arra, hogy a vállalatok a következő 12 hónapban csökkenteni fogják a szárazföldi biodiverzitásra gyakorolt negatív hatásukat. Az óceáni biodiverzitás esetében ez az arány 6 %.

Ned Salter, Global Head of Investment Research, a következőket tette hozzá a fentiekhez: „Felmérésünk azt mutatja, hogy amikor az ESG kérdéséről van szó, a vállalatok odafigyelnek és cselekszenek − de még mindig sok a tennivaló. A biodiverzitással kapcsolatos kezdeményezések a legtöbb vállalat esetében még korai stádiumban vannak, de ez egy olyan kulcsfontosságú kötelezettségvállalási terület, ahol az idén szeretnénk előrelépést elérni a befektetésünk tárgyát képező vállalatoknál.”

„A közelmúltban Montrealban tartott COP 15, vagyis az ENSZ Biodiverzitási Konferenciája hatására nőtt a biológiai sokféleség és annak a nettó zéró karbonkibocsátás megvalósítása szempontjából betöltött jelentősége, és ez új lendületet adott a vállalatokkal e témában folytatott beszélgetéseinknek.”

Kockázatokra vonatkozó figyelmeztetések:

A befektetők vegyék figyelembe, hogy az itt kifejtett nézetek esetleg már nem aktuálisak, és előfordulhat, hogy a Fidelity azok alapján már meg is hozta a szükséges intézkedéseket.

A tengerentúli befektetéseket a devizaárfolyamok változása is befolyásolja.

A feltörekvő piacokon eszközölt befektetések volatilisebbek lehetnek, mint amelyeket egyéb, fejlettebb piacokon hajtunk végre.

Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia

Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia pénteken, amely mintegy 700 vállalást tartalmaz országok és egyéb szereplők részéről, ilyen eseményre 46 éve nem volt példa.
2023. 03. 27. 05:00
Megosztás:

Hány kutya tartható egy lakásban a törvény szerint? Tartható kutya panelben, társasházi lakásban?

Néhány éve már sem a társasházak, sem az önkormányzatok nem szólhatnak bele abba, hogy hány kutyát tarthatsz egy társasházi lakásban. Régebben ezt belefoglalták a társasház szervezeti és működési szabályzatába, de ma már nem jellemző - olvashatjuk a tarsaslakhatas.hu oldalon. Hány kutya tartható egy lakásban a jogszabályok szerint? Bizonyos négyzetméteren hány kutya tartható?
2023. 03. 27. 04:01
Megosztás:

A folyamatos fejlődés jelentheti a magyar alma számára a jövőt

Azt tapasztaljuk, hogy nemcsak mi akarunk fejleszteni, hanem a termelők részéről is hatalmas az igény és az akarat, mindenki megértette, hogy most kell megvalósítani a versenyképességet javító beruházásokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Mi lesz veled magyar alma...? - Gonda István emlékkonferencián Debrecenben az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki közleménye szerint.
2023. 03. 27. 03:00
Megosztás:

Horvátországban vendégszerepel a Magyar Állami Népi Együttes

Horvátországban vendégszerepel a Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE), a zágrábi Horvát Nemzeti Színház után pedig pénteken Fiumében is fellép az Ezerarcú Délvidék összeállítással - közölte az MTI-vel Mladenovics Szlanyinka Anna, a Zágrábi Liszt Intézet - Magyar Kulturális Központ igazgatója.
2023. 03. 27. 02:00
Megosztás:

Mire jó a szülői szabadság? 44 nap jár, de hol van benne a csapda?

Szülői szabadság 2023 feltételek és igénybevétel szabályai. A Munka Törvénykönyve 2023. január 1-jétől hatályos rendelkezése szerint, a munkavállalót gyermeke hároméves koráig 44 munkanap szülői szabadság illeti meg. Bár e távollét időtartama vonzó lehet, a díjazása már nem az, hiszen a szülői szabadságra csak a távolléti díj 10%-a jár, amiből ráadásul le kell vonni a gyed, vagy gyes összegét. Az alábbiakban - az ado.hu szakmai portál blogbejegyzése alapján - áttekintjük, a munkavállalónak mikor lehet érdemes élni ezzel az új távolléttel.
2023. 03. 27. 01:00
Megosztás:

Új nanooptikai áramköröket és részecskegyorsítási módszereket fejlesztettek magyar kutatók

Egy most lezárult négyéves együttműködés során új nanooptikai áramköröket, részecskegyorsítási módszereket és optikai diagnosztikát fejlesztett az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont és a szegedi ELI Lézerközpont mintegy 25 kutatója - tájékoztatta az MTI-t az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont csütörtökön.
2023. 03. 27. 00:05
Megosztás:

Ingatlanokat kaphat a református egyház

Két budapesti ingatlant juttatna a Dunamelléki Református Egyházkerületnek az a módosító javaslat, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága a vagyongazdálkodási törvénycsomaghoz.
2023. 03. 26. 23:05
Megosztás:

A koronavírus-járványhoz hasonló gazdasági veszteséget okoz a Brexit

Az egyik legbefolyásosabb brit gazdasági előrejelző cég vezetője szerint a koronavírus-járványhoz hasonló veszteséget okoz a brit gazdaságnak Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból (Brexit).
2023. 03. 26. 22:00
Megosztás:

Megszűnt a belső határellenőrzés a horvát repülőtereken is

Vasárnaptól Horvátország kilenc nemzetközi repülőtere kezdi meg a schengeni vívmányok teljes körű alkalmazását, Zágrábban, Dubrovnikban, Splitben, Zárában (Zadar), Pulában, Fiumében (Rijeka), Eszéken (Osijek), Mali Losinjban és Bracon ezeken a repülőtereken a schengeni övezeten belüli járatok nem tartoznak többé határellenőrzés alá - közölte a horvát belügyminisztérium.
2023. 03. 26. 21:00
Megosztás:

Újabb tornádó pusztított az Egyesült Államok déli részén

Újabb tornádó pusztított az Egyesült Államok délkeleti részén vasárnap, miközben a katasztrófával egy nappal korábban sújtott Mississippi államban folytatódott a romok eltakarítása és a kutatás esetleges áldozatok, túlélők után.
2023. 03. 26. 20:00
Megosztás:

Oroszország és Kína nem hoz létre katonai szövetséget

Oroszország és Kína nem hoz létre katonai szövetséget, és senkit sem fenyeget, a Nyugat viszont új, globális tengelyeket alakít ki - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a Rosszija 1 televízió Moszkva. Kreml. Putyin című vasárnapi műsorának nyilatkozva,
2023. 03. 26. 19:00
Megosztás:

Visszaesik a hőmérséklet, visszatérnek az éjszakai fagyok

Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a jövő hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Az erős szél hétfőn nagy területen viharossá fokozódik. A hét második felében ismét melegedés kezdődik - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez vasárnap eljuttatott középtávú előrejelzéséből.
2023. 03. 26. 18:00
Megosztás:

Valaki milliomos lett ezekkel a számokkal!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 12. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 03. 26. 17:00
Megosztás:

Megnyílt a Ferenczy Múzeum új kiállítása

Megnyílt a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) új, A gyűjtemény (1900-2022) című kiállítása, amely 122 év alkotásaiból válogat. Az időről időre megújuló tárlat 2028. március végéig látható a Ferenczy Múzeumban.
2023. 03. 26. 15:00
Megosztás:

Európa Játékok: Szigorú doppingellenőrzést ígérnek

Minden korábbinál szigorúbb doppingellenes akciót készülnek megvalósítani a házigazdák a június 21. és július 2. között Krakkóban és környékén sorra kerülő nyári Európa Játékokon.
2023. 03. 26. 14:00
Megosztás:

Áprilisban nárciszünnepet tartanak Kaposváron

Színes, érdekes programokkal várják az érdeklődőket a kaposvári Nárciszünnepen, a somogyi megyeszékhely turisztikai szezonnyitóján, amelyet április 1-jén tartanak a Rippl-Rónai Emlékházban és Látogatóközpontban, valamint annak parkjában.
2023. 03. 26. 13:00
Megosztás:

Fejlesztik a váraljai parkerdőt

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz 237 millió forintos támogatásával fejleszti a váraljai önkormányzat a település határában fekvő parkerdő infrastruktúráját.
2023. 03. 26. 12:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

Csökkenő forgalom mellett emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 41 818,92 ponton zárt pénteken, 2,57 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2023. 03. 26. 11:00
Megosztás:

Stabilra javította Románia államadós-besorolás kilátását a Fitch Ratings

Megerősítette Románia BBB-/F3 államadós-besorolását a hosszú, illetve rövid futamidejű devizaadósság tekintetében a Fitch Ratings, ugyanakkor negatívról stabilra javította az ország kilátásait - közölte szombaton a bukaresti pénzügyminisztérium.
2023. 03. 26. 09:00
Megosztás:

Május elejéig pályázhatnak a dizájnerek a Magyar Formatervezési Díjra

Május 2-ig pályázhatnak dizájnerek a Magyar Formatervezési Díjra, amelynek nyertesei akár bruttó hatszázezer forint díjazásban is részesülhetnek.
2023. 03. 26. 08:00
Megosztás: