Megint az autósokat szívatják: kötelező lesz a fekete doboz az autókba 2024 júliustól!

2024 júliusától csak olyan új járműveket lehet forgalomba helyezni Európában, amelyek megfelelnek az előírt, fejlett biztonsági és vezetéstámogató rendszerekkel kapcsolatos követelményeknek. Az EU-s rendelet szerint minden új autó alapfelszereltségének tartalmaznia kell az intelligens sebességszabályozót, a vezető figyelmetlenségét érzékelő figyelmeztető rendszert, a vészfékjelzést, a tolatóradart, az eseményadat-rögzítőt, és az indításgátló alkoholszonda későbbi beszerelésének lehetőségét is biztosítani kell.

Megint az autósokat szívatják: kötelező lesz a fekete doboz az autókba 2024 júliustól!

Hogyan készülhetnek fel az autósok az új megoldások használatára és milyen félelmek merülhetnek fel?

Intelligens sebességasszisztens:

“Nem veszélyes-e az, ha az intelligens sebességasszisztens visszalassítja az autót a sebességhatár átlépése esetén?

Hallhattunk sokféle verziót, de a végső, mindenki által elfogadott megoldás az lett, hogy az intelligens sebességasszisztens nem fog beavatkozni a sofőr vezetési tempójába, kizárólag figyelmeztető hangjelzést, valamint a kilométeróra melletti jelzést fog adni a fedélzeti számítógép a megengedett sebességhatár túllépéséről. Ezt az információt a táblafelismerő és a gépjármű alkalmazott navigációja teszi lehetővé.

Beépített alkoholszonda:

„Innentől kezdve csak akkor tudom beindítani az autómat, ha megfújtam a beépített alkoholszondát?

Ez talán az egyik legmegosztóbb az új biztonságtechnikai elemek közül, de fontos kiemelni, hogy július 7-től csak a szonda előkészítését kell beépíteni, tehát a majdani szonda és az indító szerkezet közötti kapcsolatot kell létrehozni.

A megosztottságot pedig az okozza, hogy vannak olyan országok, ahol még megengedett egy-két pohár sör elfogyasztása vezetés előtt, míg Magyarországhoz hasonlóan vannak zéró toleranciával rendelkező államok is – utóbbiak esetében az autó nem lesz indítható még akkor sem, ha csak a kertemben szeretnék arrébb állni, de már fogyasztottam alkoholt.

Egyelőre azonban ne tartson senki attól, hogy ha új autót vesz át a közeljövőben, már csak a szonda megfújása után tudja elindítani. Jelenleg ugyanis nem a szondát kötelező beépíteni, csak annak előkészítését.

Fekete doboz, kamerák és digitális rendszerek:

“A hozzájárulásom nélkül is felhasználhatók lesznek a vezetési adataim? Mi a helyzet az adatvédelemmel? 

A technológia ebben az esetben sem új: a legtöbb márka modelljei már jó pár éve rendelkeznek SIM kártyával, lehetővé téve olyan szolgáltatásokat, mint az időjárás-előrejelzés, aktuális útinformációk, irodai asszisztens vagy baj esetén vészhelyzeti hívás kezdeményezése.

Az új szabályozással kötelezővé vált “fekete doboz” pedig képes adatok rögzítésére és tárolására is, így őrizve meg egy baleset során a gépjármű által mérhető adatokat. Gyakran merül fel a kérdés, hogy milyen időtartamot rögzít a készülék. Bár az egyes gyártóktól más-más válasz érkezik erre, azt lehet mondani, hogy a baleset előtti 1 percet, illetve magát a balesetet rögzíti a rendszer.

Ez az információ azután a szakszervizben, vagy egyes technológiák esetében akár távoli eléréssel is kinyerhető. A felhasználhatóság pedig attól függ, hogy van-e rendőri intézkedés, elrendeli-e a hatóság a felvételek kiadását. Ha nem, akkor minden esetben kell a felhasználótól egy beleegyező nyilatkozat, amely alapján a kérvényező külső fél hozzáférhet és megtekintheti az adatokat. 

Erőteljesen teljesített a gépjárműpiac az első fél évben

Az első félévében a személyautók regisztrációjának száma jelentősen nőtt, az év első hat hónapjában 63 331 autót regisztráltak, szemben az előző év azonos időszakban regisztrált 56 594 autóval - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) kedden az MTI-vel.
2024. 07. 02. 22:00
Megosztás:

5,4 százalékos volt a GDP-arányos hiány

Az előzetes adatok szerint 1068 milliárd forint, a GDP 5,4 százaléka volt a kormányzati szektor 2024. első negyedéves hiánya. Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 611 milliárd forinttal, GDP-arányosan 4,0 százalékponttal lett kedvezőbb - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 02. 21:30
Megosztás:

Mit jelent a lakáshitelt felvevőknek a kamatplafon megszűnése?

Július 1-ével véget ért az önkéntes kamatplafon időszaka. Ezzel párhuzamosan az OTP Bank a kevésbé hitelképes ügyfelei számára a korábbi plafonérték fölé emelte lakáshitelének kamatát. A Bankmonitor szakértői szerint ez hamarosan kisebb lavinát indíthat el, vagyis az igénylők a jelenleginél magasabb költséggel juthatnak majd lakáshitelhez.
2024. 07. 02. 21:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Csökkenéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 07. 02. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint kedd estére

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 07. 02. 19:30
Megosztás:

BÉT: Negatív hangulatban és gyengülés

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 832,23 pontos, 1,15 százalékos csökkenéssel, 71 456 ponton zárt kedden.
2024. 07. 02. 19:00
Megosztás:

IT Genetics Magyarország, 550.000 euró forgalom 2023-ban

Az IT Genetics Magyarország célja, hogy 2024-ben 30%-kal növelje forgalmát 2023-hoz képest. A vállalat online kiskereskedelmi piacvezetővé kíván válni a DC/POS termékszegmensben  Az IT Genetics Magyarország a 14,5 millió eurós romániai árbevétellel rendelkező az IT Genetics Group technológiai szolgáltató cégcsoport része.
2024. 07. 02. 18:30
Megosztás:

Mától nem gyárthatóak visszaváltási díjas logo nélküli italos palackok

Július elsejétől már nem hozhatóak forgalomba italos üvegek, PET-palackok és alumínium dobozok visszaváltási díjas logo nélkül. Erről, valamint az új visszaváltási rendszerről beszélgetett Áder János volt államfő Pethő Zsolttal, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. vezérigazgatójával a Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.
2024. 07. 02. 18:00
Megosztás:

Megnőtt a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó árbevétele tavaly

Több mint másfélszeresére, 71,55 millió euróra nőtt a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. nettó árbevétele 2023-ban a 2022-es 43,89 millió euróról, ezzel egyidejűleg az adózott eredménye 2,29 millió euróról 4,45 millió euróra emelkedett - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 02. 17:30
Megosztás:

Mínuszban indítottak az amerikai tőzsdék

Gyengüléssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok kedden.
2024. 07. 02. 17:00
Megosztás:

Rekordévet zárt a Ganz 2023-ban

Több mint másfélszeresére, 71,55 millió euróra nőtt a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. árbevétele 2023-ban. A 2020-ban történő reorganizációt követően a magyar nehézgépgyártó vállalat egy sor energiahatékonysági és gyártástechnológiai fejlesztést indított el, amelynek köszönhetően a társaság új fejlődési pályára állt. A vállalat nemcsak hazai terepen teljesített jól, árbevételének fele az európai piacról származott 2023-ban.
2024. 07. 02. 16:30
Megosztás:

Júniusban erősödött az amerikai feldolgozóipar

Júniusban a vártnál kissé kevésbé, de javult a feldolgozóipari teljesítmény az Egyesült Államokban a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) alakulása alapján.
2024. 07. 02. 16:00
Megosztás:

Csökkent Svájc feldolgozóipara júniusban

Gyorsuló ütemben - immár a 18. egymást követő hónapban - csökkent a feldolgozóipar teljesítménye Svájcban júniusban a svájci procure.ch - Fachverband für Einkauf und Supply Management beszerzési és logisztikai társaság és a UBS Switzerland AG pénzintézet beszerzésimenedzser-indexének alakulása alapján.
2024. 07. 02. 15:30
Megosztás:

Az AutoWallis csoport már Csehországban is jelen van

A cseh autókiskereskedelmi piacra is belépett az AutoWallis csoport, miután sikeresen lezárta a Stratos Auto három BMW márkakereskedésének felvásárlását - közölte az AutoWallis csoport hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 02. 15:00
Megosztás:

Magyar fejlesztés tehet a költséghatékony nyúlhústermelésért

Költséghatékony nyúlhústermelést tesz lehetővé az Állatorvostudományi Egyetem és a Tetrabbit Kft. digitális fejlesztése - közölte az egyetem hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 02. 14:30
Megosztás:

Júniusban több mint kilencezer adásvétel történt az ingatlanpiacon

Beköszöntött a nyár a hazai ingatlanpiacon, júniusban kilencezer-háromszázhuszonhárom ingatlan-adásvétel történt, ami az előző havinál 15 százalékkal kevesebb, miközben éves összevetésben 13,4 százalékos bővülés - közölte a saját adatain alapuló tranzakciószám-becslését a Duna House hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 02. 14:00
Megosztás:

Már benyújtható az eÁFA önellenőrzés

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eÁFA-rendszerében már benyújthatók az újfajta bevallási lehetőséggel beadott bevallások önellenőrzései a webes felületen és a gép-gép kapcsolaton keresztül is - közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 02. 13:30
Megosztás:

Lassult a német infláció júniusban

Lassult a németországi infláció júniusban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis előzetes adatokon alapuló hétfői jelentése szerint.
2024. 07. 02. 13:00
Megosztás:

A legtehetségesebb fiatalok tanulhatnak teljes ösztöndíjjal a világ száz legjobb egyetemén

A Pannónia Tehetségprogram támogatásával akár a világ TOP 100 egyetemének bármelyikén tanulhatnak fél, vagy egy éven át teljes ösztöndíjjal a kimagaslóan tehetséges diákok - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.
2024. 07. 02. 12:30
Megosztás:

Budapesten és még háromszázhuszonkét településen lesz szúnyoggyérítés

Budapest több kerületében és tizennégy vármegye 322 településén, csaknem 88 ezer hektáron gyérítik a héten a szúnyogokat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 02. 12:00
Megosztás: