Megismétlődik a fekete hétfő a tőzsdéken? Csúnya felhő vannak az égen...

Nem állt meg az amerikai hozamemelkedés, s a 10 éves hozam már az 5 százalékos lélektani szintet kóstolgatja.

Megismétlődik a fekete hétfő a tőzsdéken? Csúnya felhő vannak az égen...

Nem állt meg az amerikai hozamemelkedés, s a 10 éves hozam már az 5 százalékos lélektani szintet kóstolgatja.

Az elmúlt napokban, pontosabban az október 13-i 4,61 százalékról mostanra 4,97 százalékig száguldott a 10 éves hozam.

Ez pedig mindent változatlannak tekintve mintegy 3,5 százalékos leértékelődést ((4,61+5,2)/(4,97+5,2)-1) hozott volna magával a részvénypiacon.

Amerikai 10 éves hozam (%)

USA 10 éves kötvényhozam grafikonon

Forrás: Bloomberg, Erste

Ha minden változatlan maradt volna. Viszont a most indult gyorsjelentési szezonban — mint ahogy tegnap is megírtuk — pl. a bankok a vártnál jobb teljesítményt nyújtottak, vagyis nem maradt minden változatlan.

S&P500 bank alindex

SP500 bank alindex árfolyam grafikon

Forrás: Bloomberg, Erste

Így az S&P500 bank alindex gyakorlatilag szinten maradt még a tegnapi csökkenéssel is.

S&P500 index

S&P500 index árfolyam grafikon

Forrás: Bloomberg, Erste

Egy kicsit gyengébb teljesítmény mellett, de nagyjából ez igaz az S&P500 indexre is. Vagyis valamiféle leválás van, de a hozamemelkedési trend nem állt meg. Ez pedig azért negatívan hat a piacra.

Így talán nem meglepő, hogy egyesek már az 1987-es „fekete hétfő” megismétlődését vizionálják. S ha csak a hozam és részvényárfolyamok mozgását figyeljük, akkor nem is alaptalan a felvetés.

Az S&P500 index és a 10 éves hozam mozgása 1987-ben (az S&P500 a fordított skálán van ábrázolva)

sp500 index és az amaerikai 10 éves kötvényhozam

Forrás: Bloomberg, Erste

Az S&P500 index és a 10 éves hozam mozgása 2023-ban (az S&P500 a fordított skálán van ábrázolva)

Forrás: Bloomberg, Erste

Mint a fenti ábrákon is jól látszik, 1987-ben, 36 évvel ezelőtt egy cirka öt éve tartó részvény bikapiacon elindult egy erőteljes hozamszint emelkedés, amit egy darabig nem követett le a részvénypiac (kb. a fehér függőleges vonaltól), majd igazodott hozzá (kb. a függőleges piros vonal), s aztán egy napon (fekete hétfő, 1987 október 19.) jött a beszakadás 20 százalék körüli eséssel, amelyből a részvénypiac cirka két év alatt állt fel a Fed hathatós segítségével, komoly likviditás biztosításával.

Most is hasonlót láthatunk. Áprilistól a piacokat nem érdekelte a hozamemelkedés, s a részvényárak emelkedtek, majd az augusztus eleji lokális csúcsot követően a részvénypiac is követte a kötvénypiaci árfolyamok esésesét (hozamemelkedést). Ez tényleg félelmetesnek tűnik, pláne, ha a hozam tényleg elszalad esteleg a technikai szintnek tekinthető 5,3 százalék környékére.

Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról, hogy akkor a részvénypiaci esést a „margin call”-ok, a hatalmas nagyra növekedett tőkeáttételes pozíciók okozták. Az ötéves emelkedés alatt mindenki elhitte, hogy itt ingyen pénz hever az utcán, s hatalmas tőkeáttételes pozíciókat nyitottak. Különben most is volt ilyen a járvány alatt, ami 2021 őszén hozott is egy cirka 6 százalékos csökkenést az S&P500 indexben, de a rendszer pozitívan vizsgázott.

A befektetők csak az opcióik értékét bukták el, a bankok pedig jelesre vizsgáztak „delta hedge”-elésből (kiírt opciók fedezéséből). Vagyis nem alakult ki tovagyűrűző kényszerlikvidálás a piacon. Hasonlót láthattunk idén márciusban is. Akkor a Silicon Valley Bank indította a lavinát, s az meg is állt a Silvergate és a Signature bankoknál a Fed és más bankok hathatós közreműködésével.

Mindettől függetlenül nem lehet kizárni, hogy valamelyik bank időzített bombán ül.

Erre ad valamiféle indikációt az idén bevezetett, bankokat segítő eszköz, a Bank Term Funding Program. A legutóbbi adat múlt hét csütörtökön, piaczárás után látott napvilágot, s az állomány 108,8 milliárd dollár fölé növekedett, a 107,7 milliárdhoz képest. Azaz látunk némi gyorsulást az elmúlt hetek néhány száz milliós növekedéséhez képest, de ez még nem nevezhető számottevőnek.

Ez márciusban hétről hétre több 10 milliárd dollárral növekedett. Csak emlékeztetőül, ez a Fed program biztosít likviditást a bajba került bankoknak, ahol a betétesek a betét kivétekkel csökkentik a likviditást, s veszteség realizálásra kényszerítik a bankokat a lejáratig tartott állampapír portfóliók kényszerlikvidálásával.

Ezzel a hitel instrumentummal elkerülhetők a fent vázolt problémák. Azért figyeljük ezt, mert ha valamelyik banknál problémák lépnének fel, akkor valószínűleg a bank vezetése előre menne, s még a problémák megjelenése előtt növelné a programból vett hitelekkel a kézpénzállományát. 

Több mint 650 ezren regisztráltak a Gondosóra programra

A Gondosóra programra eddig már több mint 650 ezren regisztráltak, azaz mára minden harmadik 65 év feletti honfitársunk gondosóra-felhasználó - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebook-oldalán.
2024. 06. 16. 17:00
Megosztás:

Gyógyszertárkereső és szűrővizsgálati funkciókkal bővült az EgészségAblak alkalmazás

Gyógyszertárkereső és szűrővizsgálati funkciókkal bővült az EgészségAblak mobil alkalmazás - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2024. 06. 16. 16:00
Megosztás:

Az azonnali Ethereum ETF-ek jóváhagyása - újabb történelmi kriptodeviza mérföldkő?

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) 2024. május 23-án adott zöld utat az azonnali (spot) Ethereum (ETH) tőzsdén kereskedett alapok (ETF) bejegyzésének. Ennek hatására az Ethereum árfolyama már két nappal a döntés előtt 18%-os emelkedést mutatott.
2024. 06. 16. 15:00
Megosztás:

Elindult az Ifjúsági Garancia Plusz Program Nógrád vármegyében

Közös európai uniós vállalás részeként elindult a fiatalok körében megjelenő munkanélküliség ellen küzdő Ifjúsági Garancia Plusz Program Nógrád vármegyében, ahol több mint 1500, 30 év alatti fiatalnak nyújtanak támogatást - tájékoztatta az MTI-t a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, foglalkoztatás-felügyeleti és munkavédelmi főosztálya pénteken.
2024. 06. 16. 14:00
Megosztás:

Csökkent az ipari termelés Japánban

Japánban csökkent az ipari termelés áprilisban havi és éves összevetésben egyaránt.
2024. 06. 16. 13:00
Megosztás:

Megjelentek a feldolgozóüzemek beruházásait támogató pályázati kiírások

A kormány stratégiai ágazatként tekint az élelmiszeriparra, ezért az ágazat a következő években is kiemelt támogatási lehetőségekre számíthat. A 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg a feldolgozóüzemek fejlesztéseinek támogatására - jelentette be Nagy István agrárminiszter a szaktárca közleménye szerint pénteken.
2024. 06. 16. 12:00
Megosztás:

MÁV nyári menetrend és Volán nyári menetrend: Így alakul a nyári főszezoni menetrend

A népszerű turisztikai úti célokat sűrűbb közlekedéssel kiszolgáló nyári főszezoni közlekedési menetrend június 22-től szeptember 1-jéig lesz érvényben, azt követően pedig utószezoni menetrenddel nyújtják meg a nyarat szeptember 22-ig - közölte a MÁV-Volán-csoport pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 11:00
Megosztás:

Támogatja a villamosenergia-ágazat szereplőinek kiberbiztonsági felkészülését az energiahivatal

Hatályba lépett a rendelet, amely európai szabályrendszert állít fel a határokon átnyúló villamosenergia-áramlás kiberbiztonságára; az egységes európai szabályozás hazai végrehajtásának felügyeletét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) látja el - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 10:00
Megosztás:

Elrendelte a Centrál Workout pénzügyi vállalkozás végelszámolását az MNB

Visszavonta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a budapesti székhelyű Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 09:00
Megosztás:

Minden termékcsoportban nőtt az építőanyag-értékesítés volumene

Az építőanyag-piacon minden termékcsoportban nőtt az értékesítés volumene májusban, az árak azonban csökkentek, ami kedvező jel az otthonfelújítási program júniusi indulása előtt és a lakásépítési szegmens lassú, de biztos felpörgésére utal - erről Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi tagozatának elnöke tájékoztatta az MTI-t pénteken.
2024. 06. 16. 08:00
Megosztás:

Átadták a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben

Átadták szombaton a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben, a székelyföldi műemlék épületet magyar kormánytámogatással restaurálták - számolt be a Székelyhon.ro.
2024. 06. 16. 07:00
Megosztás:

Meghirdették az év családbarát vállalata pályázatot

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom az idén is meghirdette az év családbarát vállalata pályázatot.
2024. 06. 16. 06:00
Megosztás:

11,0 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene

2024 áprilisában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 15,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 10,8, az egyéb építményeké 22,6 százalékkal bővült - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.d
2024. 06. 16. 05:00
Megosztás:

A mesterséges intelligencia korszakába lép az audit

Valódi forradalmat indít a pénzügyi jelentéstétel és a könyvvizsgálat területén a mesterséges intelligencia: a vállalatok csaknem háromnegyede valamilyen szinten már most is alkalmazza ezt pénzügyi beszámolói elkészítéséhez, és ez az arány három éven belül 99 százalékra emelkedik majd - közölte a KPMG legújabb kutatása alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 04:00
Megosztás:

8 Bitcoin bányász eléri az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizációt, jelezve az iparági fellendülést, míg ez a legjobb 5 választás a hullám meglovagolásához

Mivel nyolc Bitcoin bányász már átlépte az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizáció küszöbét, a kriptovaluta piac hihetetlen növekedést tapasztal, ami egy jelentős iparági fellendülésre utal. Az öt legjobban várt kriptovaluta, amely készen áll profitálni ebből a trendből, kiemelt figyelmet kap a befektetőktől és rajongóktól.
2024. 06. 16. 03:00
Megosztás:

Jövő Heti Horoszkóp – Komoly pénzt nyerhet 3 csillagjegy szülötte is!

Üdvözlünk a heti horoszkópban, ahol most különösen szerencsés és pénzügyi lehetőségekkel teli időszak vár rád! A jövő héten (június 16 -22. között) mindegyik csillagjegy számára izgalmas és váratlan eseményeket mutatnak a csillagok, amelyek a személyes életedet is pozitívan befolyásolják. Készülj fel szerencsés találkozásokra, kreatív üzleti fogásokra és váratlan pénzügyi nyereségekre! Olvasd el, milyen szerencsés napok és számok várnak rád, és ne feledd: a szerencséd a csillagokban rejlik!
2024. 06. 16. 02:00
Megosztás:

Figyelmeztetik a nyugdíjasokat – Hamarosan lejár a határidő, sokan rosszul járhatnak

Ebben a hónapban még lehetőség van a tavalyi feltételek szerint kérni a nyugdíj megállapítását - számolt be a tudasfajta.hu.
2024. 06. 16. 01:00
Megosztás:

Ez a három kutyás kriptó nagyot mehet ezen a nyáron

Vitathatatlan, hogy a 2024-es év a mém érmék nagy visszatéréséről szól. A befektetők elkapkodják ezeket az érméket, és várják, hogy elődeikhez hasonlóan elképesztő nyereséget hozzanak. Ez sok érmével meg is történik, ezért nem árt, ha alaposan tájékozódunk, és szemügyre vesszük az aktuális előértékesítéseket.
2024. 06. 16. 00:01
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 15. 23:00
Megosztás:

Mit gondol Ferenc pápa a mesterséges intelligenciáról?

Ferenc pápa elbűvölő, de félelmetes eszköznek nevezte a mesterséges intelligenciát, amelyhez szerinte "etikai algoritmusok" szükségesek. A katolikus egyházfő a hét legfejlettebb ipari ország (G7) állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján, a dél-olaszországi Borgo Egnazia üdülőhelyen mondott beszédet pénteken.
2024. 06. 15. 22:00
Megosztás: