Meglepő változás történt Budapest és agglomerációjának ingatlanpiacán

Elsősorban az alacsonyabb négyzetméterárak mozgatják az ingatlanvásárlókat a főváros és agglomerációja között. Az árak azonban rendkívül magasra emelkedtek az a Budapest környéki településeken, így a szakértő szerint fordulni látszik a trend, miközben a fővárosban megváltozott az “ingatlanok felhasználásának jellege”.

Meglepő változás történt Budapest és agglomerációjának ingatlanpiacán

A KSH nemrég közzétett előzetes népszámlálási adatai érdekes változásokat jeleztek, melyek a budapesti és agglomerációs ingatlanpiac alakulása szempontjából is fontosak. Az adatokból ugyanis az látszik, hogy az elmúlt 10 évben 2,7 százalékkal csökkent Budapest népessége, de ami még ennél is érdekesebb, hogy az ország megyéi közül 12,5 százalékos aránnyal Budapesten él a legkevesebb 14 évesnél fiatalabb gyerek.

Emellett az is figyelemre méltó, hogy eközben az idősek száma nem kiemelkedően magas - tehát akadnak olyan megyék, ahol sokkal nagyobb az idős korosztály aránya -, ezzel szemben a 15-64 éves korosztály itt a legnagyobb arányú az országban. De mit jelent ez az ingatlanpiac szempontjából? Milyen irányt jelez mutat?

Balla Frigyes, a Balla Ingatlan operatív igazgatója ennek kapcsán elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a folyamat nem csak az utóbbi tíz évet jellemzi, hiszen Budapest népessége 1980 óta csökken. Azért nem folyamatosan, mert volt egy olyan év, 2015, amikor valamelyest nőtt a lakosságszám Budapesten. Ennek ellenére azonban a trend nem tört meg.

A budapesti agglomeráció több településének lakosságszáma viszont ezzel párhuzamosan folyamatosan emelkedett, akadt olyan terület, ahol kétszeres növekedést mértek. A két adatot figyelembe véve elmondható, hogy az agglomeráció folyamatos kiépülésével, javuló szociális hálójával évről évre elszívta a lakosokat a fővárostól.

Balla Frigyes felhívta a figyelmet arra, hogy ennek a változásnak az egyik fő mozgatórugója az alacsonyabb négyzetméterár. A különbség olyannyira jelentős volt, hogy a fővárosban megszokott életterüknek akár dupláját is kaphatták azok, akik vállalták a költözést valamelyik agglomerációs településre.

A helyzet azonban változóban: a szuburbanizáció ugyanis folyamatosan emelte az agglomerációs ingatlanok négyzetméterárait, aminek az utolsó nagy lökést a Covid-járvány adta 2020-ban, hiszen a bezártság elől tömegesen menekültek az emberek az elővárosokba. Így pedig rendkívül magasra emelkedtek az árak az agglomerációban.

Olyannyira, hogy ennek hatására már ki lehet jelenteni, hogy 2022-re a legkeresettebb 2-3 szobás lakások, és 3-4 szobás jó állapotú családi házak árelőnye gyakorlatilag elfogyott a fővárossal szemben. Sőt a februárban kirobbant háború és az általa okozott energia- és üzemanyag-válság, illetve az ezzel járó áremelkedés egy szempillantás alatt zárójelbe tette az évtizedek alatt felépített vonzerőt - jelezte a szakértő.

Az ingatlanközvetítők ezért most azt tapasztalják, hogy a frissen piacra lépő ingatlan-keresők már inkább a főváros felé fordulnak.

Ennek ellenére Balla Frigyes úgy véli, hogy a válság csillapodásával, és a háborús helyzet rendeződésével a folyamat visszaállhat a korábbi irányba, azon egyszerű oknál fogva, hogy az agglomerációban van még tér a terjeszkedésre.

Arra is felhívta azonban a figyelmet a szakember, hogy a kiköltözők az alacsonyabb négyzetméterárért cserébe helyenként kevésbé kiépített infrastruktúrát, szűkösebb óvodai és iskolai ellátottságot és alacsonyabb “komfortérzést” kaptak. Ez több településen feszültséget okozott, hiszen jelentkeztek a szokásos "túlnépesedési" tünetek, amiket csak nagyon költséges és időigényes kormányzati fejlesztésekkel lehetne csökkenteni.

A demográfiai mozgások kapcsán megjegyezte, az is egyértelműen látszik, hogy a gyerekes családok az elmúlt évtizedben egyáltalán nem költöztek a budapesti belvárosba, ott szinte csak a befektetési célú vásárlók jelennek meg, kiegészülve a fiatal egyedülálló, illetve gyermek nélküli pályakezdőkkel. Ők pedig előnyben részesítik a pörgős életstílust, és a központi elhelyezkedést. Ez indokolja tehát azt, hogy miért a 15-64 éves korosztály felülreprezentált a fővárosban.

És, hogy mit jelent mindez az ingatlanpiacra nézve? Egyrészt azt, hogy mivel az említett változásokra az ingatlanállomány nagyon rugalmatlanul tud reagálni - hiszen kifejezetten nehéz megváltoztatni egy kerület vagy akár csak egy kisebb városrész ingatlankínálatát az igényeknek megfelelően -, ezért az ingatlanok felhasználásának jellege változott meg az elmúlt időszakban.

Ez azt jelenti, hogy a belvárosban a korábbi nagypolgári lakásokban ügyvédi, mérnöki, egészségügyi szolgáltatók jelentek meg, a kisebb lakásokat pedig a vállalkozó kedvűek inkább rövid távú kiadásra készítik fel.

Balla Frigyes szerint összességében tehát azt lehet mondani, hogy mivel a lakosság kifejezetten érzékeny a négyzetméterárak alakulására, valamint befolyásolja döntéseit az aktuális gazdasági helyzet, üzemanyagár, állami támogatások, infrastrukturális fejlesztések helyzete, így ez mindig hatással van a főváros és külvárosai közti keresleti áramlásra. Ahogy most is. De nem csak a kereslet igazodik a változásokhoz, hanem a kínálat is igyekszik alkalmazkodni, ami nem feltétlenül gyors folyamat.

Miért nem lehet lecsavarni a műanyag kupakot a palackokról? Ki találta ezt ki?

2024 júliusában lép életbe az az EU-rendelet, amely előírja, hogy a műanyag palackokon vagy éppen a gyümölcsleves dobozokon a kupakot környezetvédelmi okokból rögzíteni kell.
2023. 06. 09. 02:00
Megosztás:

Európa szerte aggódnak az emberek az energiaellátás jövőjéért

A világszerte pesszimisták az emberek az energiaellátás jövőjét illetően, ami veszélyeztetheti a klímavédelmi célok elérését is – mutat rá az EY 36 000 energiafogyasztó bevonásával készült nemzetközi tanulmánya. A 18 országot átfogó elemzés szerint Európában különösen borúlátóak a megkérdezettek. Az energiaszolgáltatók és a törvényalkotók összefogva képesek lehetnek visszaállítani a felhasználók bizalmát, amivel stabilizálhatják az iparágat.
2023. 06. 09. 01:30
Megosztás:

Sikeresen átköltöztek a DIGIMobil ügyfelei a Vodafone hálózatára

2023. június 1-től a DIGIMobil és a DIGINet Aktív 50 ügyfelei a Vodafone Magyarország belföldi mobilhálózatát használják, így az előfizetők jelentősen nagyobb, csaknem országos lefedettséget élvezhetnek – mindehhez a DIGI 2023. december 31-ig garantálja a korábbi előfizetésekben szereplő kedvező, 4 forint/perces tarifát. Az érintett ügyfeleknek nem kell kicserélniük SIM-kártyájukat az új hálózatra való átálláshoz, azonban az adatroaming bekapcsolására, illetve egyes készülékeken a manuális hálózatválasztásra is szükség lehet.
2023. 06. 09. 01:00
Megosztás:

Növekvő energiaárak: veszélyben az infrastrukturális beruházások

Komoly aggodalomra adnak okot a növekvő energiaárak a nagy energiafogyasztók, például az adatközpontok számára. Sokan nem tudják továbbra is, mi vár rájuk a jövőben, hogy az árak tovább emelkednek-e, hogy a költségeket átháríthatják-e az ügyfeleikre és egyáltalán van-e elegendő likviditásuk a helyzet kezeléséhez. A bizonytalanság miatt sokan nem tudnak tervezni, illetve nem mernek, nem akarnak az adatközpontjukban infrastrukturális beruházásokba fektetni. A lehetséges megoldásokról Szontág Balázs villamosmérnök, az Eaton Magyarország szakértője beszélt.
2023. 06. 09. 00:30
Megosztás:

Értékpapírkibocsátás közösségi finanszírozási platformon

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani, így szerezve forrást egy új beruházáshoz. Bár Magyarország lassan 2 éve alkalmazza az unió Crowdfunding Rendeletét, a közösségi finanszírozás még gyerekcipőben jár itthon, aminek egyik oka a hazai szabályozás hiányossága a Kapolyi Ügyvédi Iroda elemzése szerint.
2023. 06. 09. 00:01
Megosztás:

Javuló mutatókkal zárták 2023 első negyedét az önkéntes pénztárak

Az idei első negyedévben is folytatódott az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyoni helyzetének javulása, alapvetően a piaci hozamok növekedésének köszönhetően. Az önkéntes egészségpénztárak esetében erőteljes volt mind a taglétszám, mind a vagyon bővülése, a kifizetések között megugrott a lakáscélú jelzáloghitel-törlesztésre igénybe vett összegek aránya.
2023. 06. 08. 23:30
Megosztás:

Kivárnak a vállalatok az innovációval

A digitalizáció tartja szinten a hazai vállalatok innovációs tevékenységét. Új termékek, szolgáltatások bevezetésével kivárnak a vállalatok, inkább saját háttérfolyamataikat igyekeznek hatékonyabbá tenni. Így a K&H innovációs indexe szinten maradt.
2023. 06. 08. 23:00
Megosztás:

Csoport HR igazgatóval erősít az AutoWallis

Júniustól Csoport HR igazgató koordinálja az AutoWallis Csoport humánmenedzsment tevékenységét. Az újonnan létrehozott pozíciót a jelentős autóipari tapasztalattal rendelkező Erdélyi Aranka tölti be, akinek többek között az AutoWallis szervezetfejlesztésének támogatása lesz a feladata.
2023. 06. 08. 22:30
Megosztás:

Ekkora volt a termék-külkereskedelmi többlet áprilisban

Az idén áprilisban az export euróban számított értéke 3,4 százalékkal nagyobb, míg az importé 4,0 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 836 millió euróval javult - közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.
2023. 06. 08. 22:00
Megosztás:

A hét végén is folytatódik a záporos, zivataros idő

Folytatódik a záporos, zivataros időjárás a hét végén is, többórás napsütés az ország nagy részén csak vasárnap várható. A hőmérséklet az eddigiekhez hasonlóan 21-26 Celsius-fok körül alakul a legmelegebb órákban - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
2023. 06. 08. 21:30
Megosztás:

Érdemes hinni a Medárd-napi jóslatokban?

Az elmúlt 100 év időjárási adatai nem igazolják a legismertebb népi megfigyelést – ez derül ki a Starschema munkatársai által végzett elemzés eredményéből. A legnagyobb magyar big data cég adattudósai arra a következtetésre jutottak, hogyha Medárd napján esik, az nem befolyásolja szignifikánsan az esős napok átlagos számát az azt követő időszakban.
2023. 06. 08. 21:00
Megosztás:

Gyorsan fogyni akarsz? Biztosan átvernek!

Azt mondják, hogy a nyári alak télen készül, azonban sokan a kánikula és a nyaralás előtt pár héttel kapnak a fejükhöz, így kénytelenek gyors megoldásokhoz folyamodni. A kereskedők igyekeznek ezt kihasználni, sok esetben ismert embereket felhasználva a reklámozáshoz, hogy hitelesnek tűnjenek. Hogyan lehet kiszúrni, ha átverésről van szó? Mit tehetnek a fogyasztók? Ehhez adott tippeket Jánvári András, e-kereskedelmi szakértő, a Multi-vitamin.hu ügyvezető igazgatója.
2023. 06. 08. 20:31
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2023. 06. 08. 20:00
Megosztás:

Háromszáz millió forintból fejlesztik az utakat Csabacsűdön

Háromszáz millió forint uniós támogatást nyert el a Békés vármegyei Csabacsűd a belterületi közutak fejlesztésére - tájékoztatta a projektgazda közleményben az MTI-t.
2023. 06. 08. 19:30
Megosztás:

Számos problémát talált a mobilos játékoknál a GVH

A mobiltelefonra ingyenesen letölthető játékok vizsgálatakor a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorselemzése számos problémát tárt fel, amelyek túlnyomó része a játékot megszakító reklámokkal volt kapcsolatos - közölte a nemzeti versenyhatóság csütörtökön az MTI-vel.
2023. 06. 08. 19:00
Megosztás:

Nagy forgalom mellett emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 541,95 pontos, 1,11 százalékos emelkedéssel, 49 342,40 ponton zárt csütörtökön.
2023. 06. 08. 18:30
Megosztás:

Az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona az első negyedévben 1,588 ezer milliárd forintra emelkedett

Az önkéntes nyugdíjpénztárak összesített vagyona idén az első negyedévben 1,588 ezer milliárd forintra emelkedett a tavaly második negyedévben elért 1,5 ezer milliárd forint alatti mélypontot követően - közölte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) csütörtökön az MTI-vel.
2023. 06. 08. 18:00
Megosztás:

Lezárta 253 milliós kapacitásbővítő beruházását a nyíregyházi ÉMA-Gép Kft.

Befejeződött az építőipari kivitelezéssel foglalkozó, nyíregyházi székhelyű ÉMA-Gép Kft. 253 millió forint értékű kapacitásfejlesztő projektje - közölte a társaság az MTI-vel.
2023. 06. 08. 17:30
Megosztás:

Háromszázhatvanegy oktatási intézmény kapta meg az állatbarát címet

Az idén harmadik alkalommal, kibővített tartalommal és további kategóriákkal oktatási intézmények számára meghirdetett állatvédő és állatbarát címek elnyerését célzó pályázaton 361 oktatási intézmény kapta meg az állatbarát címet - közölte az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja csütörtökön az MTI-vel.
2023. 06. 08. 17:00
Megosztás:

Csökkent a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 25 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2023. 06. 08. 16:30
Megosztás: