Megnyitotta második hidrogén-töltőállomását az ORLEN Unipetrol Csehországban

Az ORLEN Unipetrol finomító és petrolkémiai csoport megnyitotta második nyilvános hidrogén-töltőállomását Csehországban. Az ORLEN Magyarország anyavállalata személygépjárművek, teherautók és buszok kiszolgálására egyaránt alkalmas hidrogéntöltő-állomást helyezett üzembe a litvínovi Záluží városrészben. A hidrogénüzemanyag-kínálat bővítése összhangban áll az ORLEN Unipetrol csoport karbonsemlegességre irányuló stratégiai céljaival, emellett megfelel a közlekedésből származó kibocsátás csökkentését célzó nemzeti és uniós infrastruktúra-fejlesztési irányelveknek.

Megnyitotta második hidrogén-töltőállomását az ORLEN Unipetrol Csehországban

A hidrogénüzemű járművek alapvetően elektromos autók, azonban nem akkumulátorból, hanem az üzemanyagcellákban hidrogénből és oxigénból történő vízelőállítás során nyerik az energiát. Az akkumulátorral működő elektromos autókkal szemben a hidrogénüzemű járművek legjelentősebb előnye a nagy hatótávolság, valamint a rövid töltési idő, amely a benzinnel és a dízellel való tankoláshoz hasonlítható. Csehországban jelenleg néhány tucat hidrogénhajtású jármű van forgalomban, azonban a cseh Közlekedési Minisztérium szerint 2030-ra akár 50 000 hidrogénüzemű autó is közlekedhet a cseh utakon.

A Litvínov-Zálužíban újonnan megnyílt ORLEN Benzina töltőállomás ugyanazokkal a paraméterekkel rendelkezik, mint a márciusban, Prágában átadott hidrogén-töltőállomás. A nap 24 órájában, személyzet nélkül működik, és személygépkocsik, teherautók, valamint buszok tankolására is alkalmas. Kétfajta töltőfejjel ellátott automatái az autók számára 700 bar, a teherautók és buszok számára pedig 350 bar nyomású töltést biztosítanak. A litvínovi töltőállomáson a hidrogén kilogrammonként 278 cseh koronába, hozzávetőleg 4400 forintba kerül. Az ORLEN Unipetrol céges autóflottájában öt Toyota Mirai márkájú hidrogénautót üzemeltet.  

"Hidrogénstratégiánkkal összhangban az ORLEN 7,4 milliárd lengyel zlotyit fektet be a zéró, valamint alacsony kibocsátású hidrogén gyártásába, a technológia és az elosztási infrastruktúra fejlesztésébe. Célunk, hogy évente akár 130 ezer tonna megújuló hidrogént állítsunk elő. Terveink szerint 2030-ra az ORLEN hálózatán belül több mint 100 hidrogén-töltőállomás fog működni Közép-Európa szerte - közel egyharmaduk Csehországban -, a személy-, tömeg- és áruszállítási igények kielégítésére. A nemrégiben Prágában átadott állomás is bizonyítja, hogy haladunk a cél felé. Ez az előrelépés különösen jelentős, mivel döntő szerepet játszik a “Hydrogen Eagle" projektben, amelynek célja a hidrogén üzemanyag biztosítása mind az észak-déli, mind a kelet-nyugati közlekedési folyosókon. A hidrogénállomások hálózatának kiépítése létfontosságú lépés az ORLEN klímasemlegessége felé, miközben elősegíti régiónk energetikai átalakulását" - mondta Daniel Obajtek, a PKN ORLEN igazgatótanácsának vezérigazgatója és elnöke.

A litvínovi ORLEN Benzina hidrogén-töltőállomás Csehország Közlekedési Minisztériumának pénzügyi támogatásával épült, a 2. operatív program keretében. Martin Kupka cseh közlekedési miniszter elmondta, hogy Csehországban 2025-ig 12, 2030-ig pedig 40 hidrogénállomás kiépítését tervezik, ugyanakkor ezek a tervek - 200 kilométerenként hidrogén-infrastruktúra kiépítése a TEN-T főhálózaton - egyelőre nem tükrözik az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájának bevezetéséről szóló európai rendeletjavaslat jelenlegi irányelveit. A cseh környezetvédelmi miniszter, Petr Hladík kiemelte, egyértelmű céljuk a közlekedésből származó kibocsátás csökkentése, amelybe beletartozik a közigazgatás és a közintézmények járműparkjának szisztematikus lecserélése is. Az egy éve kiírt finanszírozási felhívás során elektromos- és hidrogénjárművekre, valamint nem nyilvános töltőállomások beszerzésére pályázhatnak a közintézmények, aminek keretében várhatóan 1255 elektromos jármű és 316 töltőállomás vásárlása fog megvalósulni.

Az ORLEN Unipetrol rendkívül aktív az alternatív üzemanyag-infrastruktúra kiépítésében. Az ORLEN Benzina hálózatában, amely 430 töltőállomásával Csehország legnagyobbja, a hagyományos üzemanyagok mellett számos alternatív energiaforrást kínál a vásárlók számára: a cseppfolyósított propángáz (LPG) 56 töltőállomáson, a sűrített földgáz (CNG) 47 töltőállomáson érhető el, az elektromos járművek számára pedig 244 töltőpont áll rendelkezésre, 61 töltőállomáson.

„A hidrogéninfrastruktúra kiépítése része a karbonsemlegességre irányuló, 2050-ig elérendő stratégiai céljainknak. Nagy hangsúlyt fektetünk a petrolkémiai szegmens fejlesztésére, a dekarbonizációra, a digitalizációra, az újrahasznosításra, és az alternatív energiaforrások, köztük a bioüzemanyagok és a hidrogén felhasználására. Ezt a törekvést 2030-ig 35 milliárd cseh korona értékű befektetéssel támogatjuk” - ismertette a csoport fejlesztési terveit Tomasz Wiatrak, az ORLEN Unipetrol Group vezérigazgatója.

A hidrogén az alacsony és nulla kibocsátású közlekedés egyik alapvető eleme, ugyanakkor intenzív felhasználása az ipari szén-dioxid-mentesítés céljainak eléréséhez is szükséges. Tomáš Herink, az ORLEN Unipetrol csoport igazgatótanácsának tagja elmondta, hogy a megújuló hidrogént használó technológiát az új energiákat használó technológiák és folyamatok hasznos elemének tekintik, melynek segítségével hatékonyabban teljesíthetőek az Unió célkitűzései is. Jelenleg a cégcsoport évente 80 000 tonna hidrogént termel, terveik szerint 2027-től megújuló energiaforrások segítségével fognak 4500 tonna hidrogént előállítani, ehhez a villamosenergia nagy részét a litvínovi finomítójuk közelében telepített fotovoltaikus erőműből nyerik majd.

Az ORLEN mindemellett aktívan támogatja a hidrogén-töltőállomások létrehozására irányuló terveket Lengyelország-szerte is. A Poznańban és Katowicében található, nyilvánosan hozzáférhető töltőállomások várhatóan 2023 harmadik negyedévében kezdik meg működésüket. Az ezt követő két évben további állomások üzembe helyezését tervezik Piłában, Wałbrzychban, Varsóban, Gorzów Wielkopolskiban, Bielsko-Białában, Krakkóban és Włocławekben. A PKN ORLEN 2022 óta biztosítja egy krakkói mobil töltőállomás hidrogénellátását, amely a város tömegközlekedésének igényeit elégíti ki. A hidrogént a trzebiniai központban állítják elő, amely óránként körülbelül 45 kg üzemanyagot termel.

Új elnöke lett a Pénztárszövetségnek

Mohr Lajost, a Erste Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatóját választották az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) új elnökévé a szervezet közgyűlésén - tájékoztatta a szövetség csütörtökön az MTI-t.
2024. 05. 23. 18:30
Megosztás:

E hónapban erősödött az euróövezeti gazdasági aktivitása

A vártnál lényegesen kedvezőbben alakult az euróövezet feldolgozóipari teljesítménye májusban, a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a szolgáltatóipar teljesítménye stagnált áprilishoz viszonyítva - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének csütörtökön ismertetett előzetes értékeléséből.
2024. 05. 23. 18:00
Megosztás:

A kormány célja az országon belüli fejlettségi különbségek csökkentése

A kormány célja, hogy uniós és hazai források felhasználásával csökkentse az országon belüli fejlettségi különbségeket - jelentette ki a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Székesfehérváron.
2024. 05. 23. 17:30
Megosztás:

Életbevágóan fontos a szűrővizsgálat

A 2-es típus cukorbetegség a szív-érrendszeri és a vese- mellett a daganatos betegségek kockázatát is megnöveli, ezért érdemes rákszűréseket végezni a diabéteszben szenvedők körében - közölte egy nemrégiben elvégzett kutatására hivatkozva a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.
2024. 05. 23. 17:00
Megosztás:

Az értékpapírok kibocsátói közzétették előző éves jelentésüket

Minden szabályozott piacra bevezetett értékpapír kibocsátója határidőben közzétette a tavalyi pénzügyi évről készített éves jelentését - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 23. 16:30
Megosztás:

Nagy volumenű beruházást hajtott végre nálunk a Siemens Energy

Különös jelentősége van a Siemens Energy beruházási programjának, amelynek keretében a vállalat új üzemcsarnokot épített, képzési központot nyitott és napelemparkot is telepített, hogy képes legyen saját maga megtermelni a működéséhez szükséges energia egy részét - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
2024. 05. 23. 16:00
Megosztás:

Megtéveszthette a fogyasztókat a Natur Tanya

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Natur Tanya Hungary Kft.-vel és a Naturweb Kft.-vel szemben.
2024. 05. 23. 15:30
Megosztás:

A mérnöki, a programozói és az orvosi pálya a legcsábítóbb

A mérnöki, programozói és orvosi pályán helyezkednének el legszívesebben a tudományos-technológiai képzések hallgatói, emellett az egyetemisták "menőnek" tartják a menedzseri karriert, az adattudományhoz, a mesterséges intelligenciához kapcsolódó szakmákat, és az egészségügyi életpályát is - közölt az MTI-vel a Siemens Zrt. az UNIside felsőoktatási portállal az egyetemisták pályaképéről, jövőbeni karrierterveikről végzett online kérdőíves kutatásának eredményeit szerdán.
2024. 05. 23. 15:00
Megosztás:

Kevesebb használt lakás kelt el az Egyesült Államokban áprilisban

Csökkent az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma áprilisban.
2024. 05. 23. 14:30
Megosztás:

Romániában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem négyszázmillió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben, a Black Sea Defense and Aerospace (BSDA-2024) elnevezésű nemzetközi hadifelszerelés-kiállítás megnyitóján.
2024. 05. 23. 14:00
Megosztás:

Közelegnek a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában

Július 4-én tartják a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában - jelentette be szerdán Rishi Sunak brit miniszterelnök.
2024. 05. 23. 13:30
Megosztás:

Tavaly csúcsot döntött a zöld hitelek állománya

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöld tőkekövetelmény-kedvezmény programja révén a bankok a 2023. végi összesítés alapján majdnem 880 milliárd forint hitelt helyeztek ki - mondta az MNB szerdai sajtóeseményén Budapesten a Fenntartható pénzügyek főosztályának vezetője.
2024. 05. 23. 13:00
Megosztás:

Kell a kamatplafon június 30-ig történő fenntartása

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden fogadta a Magyar Bankszövetség elnökét, Jelasity Radovánt. A tárcavezető a bankszövetség vezetőjével áttekintette a makrogazdasági folyamatokat, valamint a vállalati és háztartási hitelezés egyes folyamatait - tájékoztatott szerdai közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 05. 23. 12:30
Megosztás:

Nagy mértékben bővülhet idén a hazai takarmányipar

Kedvezőek a magyar takarmányipar 2024-es kilátásai: a 2022-ben és 2023-ban tapasztalt csökkenést idén visszapattanás követheti, és egy várhatóan közel 20 százalékos növekedésdel a hazai takarmánygyártás volumene idén elérheti a 4 millió tonna körüli szintet - derül ki az UBM mezőgazdasági cégcsoport közleményéből.
2024. 05. 23. 12:00
Megosztás:

Itthon fontos a természet és a környezet védelme

Magyarország számára különösen fontos a természet és a környezet védelme - mondta Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium (EM)környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára szerdán a PET Kupa Egyesület új mobil interaktív Műanyag Műhelyének (MÜMÜ) avatóján, Budapesten.
2024. 05. 23. 11:30
Megosztás:

A republikánusok olcsó trükknek nevezik Biden új terveit

Az amerikai elnök újabb 7,7 milliárd dollár (mintegy 2750 milliárd forint) értékű diákhitel elengedését jelentett be szerdán.
2024. 05. 23. 11:00
Megosztás:

Ötvenmilliárd forint fölött az összes megítélt támogatás a Napenergia Plusz programban

A teljes keretösszeg kétharmadát már lekötötték a modern napelemes rendszerek telepítését ösztönző pályázaton; az eddigi több mint 12 ezer nyertes család átlagosan mintegy négymillió forintos segítséget kap a zöldenergia termeléséhez és tárolásához - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) szerdán a Facebook-oldalán.
2024. 05. 23. 10:30
Megosztás:

Voksolni szeretne? Van előtte egy fontos teendő!

Mindenki ellenőrizze a választáshoz szükséges okmányai érvényességét, mivel az európai parlamenti és önkormányzati választáson voksolni kizárólag a választás napján érvényes okmányokkal lehetséges - írta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.
2024. 05. 23. 10:00
Megosztás:

UBM: közel 20 százalékkal bővülhet 2024-ben a hazai takarmányipar

Kedvezőek a magyar takarmányipar 2024-es kilátásai: a 2022-ben és 2023-ban tapasztalt csökkenést idén visszapattanás követheti, és egy várhatóan közel 20 százalékos növekedés eredményeképpen a hazai takarmánygyártás volumene a 4 millió tonna körüli szintet is elérheti 2024-ben. A kedvező piaci folyamatoknak köszönhetően az állattartók – akik a tavalyi év első feléig a 2021-es szintnél akár 30-40 százalékkal is magasabb takarmányköltséggel voltak kénytelenek számolni – az idei évben már jóval kedvezőbb takarmányárakkal kalkulálhatnak - összegzi az idei várakozásokat a hazánk egyik legnagyobb mezőgazdasági cégcsoportjának és piacvezető takarmánygyártójának számító UBM Csoport szakértője.
2024. 05. 23. 09:30
Megosztás:

A Polygon (MATIC) és a Near Protocol (NEAR) erős ellenállásba ütköznek, miközben az Algotech előértékesítése várhatóan az egekbe szökik az 5,3 millió dolláros összegyűjtött tőkét követően

A változás szele fúj a Layer 1 blokkláncok világában. Míg a jól ismert szereplők, mint a Polygon (MATIC) és a Near Protocol (NEAR) egykor a figyelem középpontjában álltak, dominanciájuk új kihívással néz szembe. Az Algotech (ALGT), egy feltörekvő csillag a rendkívül sikeres előértékesítésével, arra készül, hogy innovatív Layer 1 technológiájával felforgassa a status quo-t.
2024. 05. 23. 09:00
Megosztás: