Mehet az összes sárga csekk a kukába! Új dolog van helyette

A Magyar Posta által kiadott 2019-es adatok szerint a magyar lakosság éves szinten 193 millió darab sárga csekket fizetett be, ami azt jelenti, hogy ha ezt elosztjuk a közel 10 milliós lakosságszámmal, akkor is mindenkire (a csecsemőkre és kisgyerekekre is) 19 csekkbefizetés jut éves szinten. Több, mint 2200 milliárd forint "mozog" sárga csekkeken évente, ami rettenetesen nagy összeg! Mindeközben egyre modernebb és modernebb pénzügyi szolgáltatások, termékek és technológiák jelennek meg világszerte, de mi kis hazánkban valahogy nagyon ragaszkodunk ehhez az ősrégi fizetési módszerhez, ami ráadásul legtöbbször készpénzt igényel (ami drága dolog). Állunk sorban hétről hétre a postákon, szitkozódunk, hogy mekkora tömeg van megint, és csodálkozunk, hogy mióta a legtöbb postahivatalban már sorszámot kell húznunk, azóta a legjobban lekopott gomb a gépen a "csekkfeladás 500.000 Ft értékhatár alatt" elnevezésű gomb. Miért nem bírjuk végre eldobni ezt az őskövületet? Itt van például helyette az un. fizetési kérelem.

Mehet az összes sárga csekk a kukába! Új dolog van helyette

Időről időre folyamatosan egyre nagyobb szeletet kér a pénzügyi életünkből az un. fizetési kérelem a hazai pénzátutalási technológiák között, így a sárga csekk kivérzését és teljes eltűnését hozhatja (végre!), miközben a lakosság mindennapjainak részévé válhat az új megoldás: leginkább a rezsiszámlák befizetésénél (víz, gáz, áram stb.) is. Ez különösen jól jöhet a koronavírus időszakában, mikor a postára járni csekket feladni elég kockázatos vállalkozás, főleg a legveszélyeztetettebb idős korú lakosság számára (ők egyébként a sárga csekk legnagyobb felhasználói köre is egyben).

Ide kattintva egy új, olcsó, államilag is támogatott hitel-lehetőségről olvashatsz.

A rezsikiadások komoly részét jelentik a háztartások kiadásainak, hiszen hazánkban az egy főre eső kiadások átlag 15-35 %-át teszik ki a lakásfenntartásra, háztartási energiára fordított összegek. 

Mivel a fizetési kérelem a szakértői becslések szerint a jövőben egyre több helyen lesz elérhető, ez jelentős lendületet ad majd a készpénz kiszorításában és a korszerűtlen, idejétmúlt, de még mindig nagyon elterjedt sárga csekk kivezetésében is. De mi is ez a fizetési kérelem és a működési logikája? 

Rekord szintű készpénzt tart a a lakosság Magyarországon

12 százalék, 73 százalék, 200 százalék - ennyivel nőtt éves, ötéves és tízéves összevetésben a forgalomban lévő készpénz. Az MNB hivatalos adatai szerint július végén ugyanis már megközelítette a 7 ezer milliárd forintos szintet, ami egyrészt történelmi rekordot, GDP-arányosan körülbelül 15 százalékos arányt, nemzetközi összevetésben pedig nagyon magas szintet jelent. Bár az elektronikus pénzforgalom, így a bankkártyás fizetések növekedése töretlenül bővül évek óta, ugyanezt teszi a forgalomban lévő készpénz is.

Ebben a versenyfutásban fordulópontot jelenthet a március óta már elérhető azonnali fizetési rendszer, valamint az azonnali fizetési rendszer keretein belül megvalósuló fizetési kérelem várható elterjedése is. A fizetési kérelem elektronikus megoldás, ezáltal egyszerű, kényelmes és gyors, ráadásul megtakarítást jelent, mivel a készpénz fenntartása állami szinten óriási kiadást jelent.

Mire jó a fizetési kérelem és hogyan működik az?

A fizetési kérelem a gyakorlatban azt jelenti, hogy aki a pénzt várja, a szakzsargon szerint a kedvezményezett, egy üzenetet küld a fizető félnek arról, hogy mekkora összeget vár tőle. Amennyiben a fizető fél szerint megfelelő a kért összeg, akkor egyetlen jóváhagyással kifizetheti ezt. Például egy háztartásnak az áramszolgáltató küld egy értesítést az áramfogyasztás összegéről. Tegyük fel, hogy a számla 9800 forint. Amennyiben a lakástulajdonos szerint az összeg stimmel, akkor “rábólinthat” a tranzakcióra, azaz jóváhagyja, így lényegében azonnal meg is történik a kifizetés. Természetesen fontos, hogy a jóváhagyás előtt alaposan ellenőrizze, hogy pontosan kitől és milyen összegben érkezett a kérelem.

A fizetési kérelem esetében a tranzakcióról szóló bizonylat sem vész el, hiszen elektronikusan tárolódik. Ezzel szemben jelenleg az áramszolgáltató minden hónapban levelet küld a háztartásoknak, benne a csekkel, amit például a postán lehet befizetni. Sokan még mindig így egyenlítik ki a közüzemi számláikat, és a befizetést igazoló szelvény megtartásáról is gondoskodniuk kell. Ráadásul a hagyományos, csekkes befizetés több időt vesz el a személyes ügyintézés miatt. 

„Lényeges, hogy a fizetési kérelem a rivális csekkhez hasonlóan sokáig, maximum 60 napig érvényes. Tehát, nem kell azonnal rendezni a “tartozást”, amikor megérkezik a kérelem. Ugyanúgy, ahogy a csekk megérkezésekor sem megy mindenki azonnal a postára” - emelte ki Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője.

Nagy szelet jut nekik az otthoni “pénztortából”

A fizetési kérelem komoly lehetőséget jelent a készpénz visszaszorításában, ha valamennyi nagy lakossági banknál elérhető lesz és a különböző szolgáltatók, például áram- és gázszolgáltatók mindennapos gyakorlatában is megjelenik. Mégpedig azért, mert a hivatalos, 2018-as KSH-adatok szerint a magyar háztartások egy főre jutó kiadásainak átlagosan közel 20 százalékát fedik a lakásfenntartásra és háztartási energiára fordított költségek. Az egyszemélyes háztartásoknál 34 százalékos, a nyugdíjasok esetében 25 százalékos, a gyermekes családoknál pedig 14 százalékos ugyanez a mutató.

Szükség is van az átállásra, legalábbis a magyar jegybank korábbi - 2017-ben készített - felmérése szerint a megkérdezettek közel 70 százaléka azt mondta, hogy a háztartás legalább egy közüzemi számláját készpénzzel egyenlíti ki, és mindössze 29 százalékos volt azok aránya, akik kizárólag készpénzmentes módon rendezik a rezsiköltségeiket.

Iskolai rosszullét miatt nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az MTI megkeresésére szerdán.
2024. 04. 24. 22:30
Megosztás:

Brüsszel továbbra sem korlátozza az ukrán gabonabehozatalt

Az Európai Parlament kedden nagy többséggel megszavazta az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentes importjának további egy évvel történő meghosszabbítását, tovább nehezítve ezzel az európai gazdák helyzetét. Ezzel a döntéssel a brüsszeli elit ismét bebizonyította, hogy számára fontosabbak Ukrajna érdekei, mint az európai gazdák boldogulása - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a szaktárca közleményében, amelyet szerdán juttatott el az MTI-hez.
2024. 04. 24. 22:00
Megosztás:

Figyelmeztetést kapott a repohár-forgalmazó Cup Revolution

Figyelmeztette és megfelelésre kötelezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az egyik legnagyobb hazai repohár-forgalmazó vállalkozást, a Cup Revolution Kft.-t, mert a cég megtévesztő módon kommunikált a poharak, illetve a visszaváltási rendszer környezetre gyakorolt hatásairól a fogyasztók számára - közölte a Gazdasági Versenyhivatal Közszolgálati Kommunikációs Iroda szerdán közleményben az MTI-vel.
2024. 04. 24. 21:30
Megosztás:

Februárban nőtt a bruttó átlagkereset

2024. februárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 400, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 417 100 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,0, a nettó átlagkereset 13,8, a reálkereset pedig 9,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a fogyasztói árak 3,7 százalékos növekedése mellett - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 24. 21:00
Megosztás:

Nagyot nőtt a Spar árbevétele tavaly

A Spar Magyarország 1023,2 milliárd forint bruttó árbevételt ért el 2023-ban, 15,8 százalékkal többet az előző évinél, az eladott termékek mennyiségében ugyanakkor éves szinten mintegy 4 százalékos volt a csökkenés tavaly - mondta a vállalat elnök-ügyvezetője szerdán Budapesten, a cég évértékelő sajtótájékoztatóján.
2024. 04. 24. 20:30
Megosztás:

Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank

Az MBH Jelzálogbank teljes egészében az eredménytartalékba helyezi a tavalyi 6,66 milliárd forint adózott eredményt - így döntöttek a részvényesek a Budapesti Értéktőzsde Prémium (BÉT) prémium kategóriájában jegyzett hitelintézet szerdai éves rendes közgyűlésén.
2024. 04. 24. 20:00
Megosztás:

Emelkedett a 6 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 04. 24. 19:30
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2024. 04. 24. 19:00
Megosztás:

BÉT - A Richter és a Mol húzta a tőzsdét

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 437,29 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 66 376,55 ponton zárt szerdán.
2024. 04. 24. 18:30
Megosztás:

Több száz mikro-, kis- és közepes vállalkozás részesül kapacitásbővítő támogatásban

A mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat célzó kapacitásbővítő támogatásra 566-an pályáztak sikeresen, az idén januárban indult program keretösszege 6,5 milliárd forint - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
2024. 04. 24. 18:00
Megosztás:

Bővült a hazai lakáshitel-állomány

A lakáshitel-állomány tavaly az állami támogatású hitelezés hatására bővült. 2023 év végén az államilag támogatott lakáshitelek állománya 7,1, a támogatás nélkülieké 0,3 százalékkal haladta meg az előző év végit - állapította meg legfrissebb elemzésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 24. 17:30
Megosztás:

Letelepszik nálunk a Fiberhome

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártani, a nyolcmilliárd forintos beruházás nagyjából 150 új munkahelyet teremthet - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Pekingben.
2024. 04. 24. 17:00
Megosztás:

Bírságot kapott az Erste Befektetési Zrt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint bírságot szabott ki az Erste Befektetési Zrt.-re az ügyfelek alkalmasságának értékelése, az ügyfélkommunikáció rögzítése, kiszervezések, javadalmazás, IT sérülékenységvizsgálat és a panaszkezelés terén feltárt hiányosságok miatt - közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 24. 16:30
Megosztás:

Javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban

Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben javult a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
2024. 04. 24. 16:00
Megosztás:

Csúcsot döntöttek a Volvo Cars eladásai az első negyedévben

A kínai többségi tulajdonú Volvo Cars a közös és társult vállalkozásokat nem számítva 6,8 milliárd svéd korona (230,86 milliárd forint) működési bevételre tett szert az idei első negyedévben, ami 8 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest - derül ki a cég honlapjára szerdán feltöltött adatokból.
2024. 04. 24. 15:30
Megosztás:

Primark az Arena Mall-ban nyitja meg első magyarországi üzletét

Bejelentette első magyarországi üzletének nyitási időpontját a Primark. A nemzetközi divatáruház várva várt üzlete Budapesten, a város egyik legnagyobb bevásárlóközpontjában, az Arena Mallban kap helyet, és május 28-án, kedden 10 órakor nyitja meg kapuit a vásárlók előtt. A nyitás mintegy 180 munkahelyet teremt Magyarországon.
2024. 04. 24. 15:00
Megosztás:

Éves csúcsok közelében a brit gazdaság

Jelentős emelkedéssel csaknem egyévi csúcson járnak a brit gazdaság friss aktivitási mérőszámai, bár ez szinte kizárólag a szolgáltatási ágazat erőteljes teljesítményének eredménye.
2024. 04. 24. 14:30
Megosztás:

Élőben közvetítik Marozsán Fábián Madrid Masters tennis meccsét - melyik TV adja?

Újra együtt a teniszvilág elitje: elindult az év második, 1000-es besorolású salakos versenye Madridban, a Network4 pedig élőben közvetíti a legfontosabb eseményeket. A férfiak között szurkolhatunk az idén szárnyaló Marozsán Fábiánnak is.
2024. 04. 24. 14:12
Megosztás:

Nem fizet osztalékot a Vertikal Group Nyrt. a 2023-as eredménye után

A Vertikal Group Nyrt. nem fizet osztalékot a 2023-ban elért 765,273 millió forintos adózott eredményéből, melyet az igazgatóság javaslatára, a növekedési célokkal összhangban teljes egészében eredménytartalékba helyeznek - közölte a társaság az éves rendes közgyűlését követően kedden az MTI-vel.
2024. 04. 24. 14:00
Megosztás:

Eljött a karikagyűrű-választás ideje? Ezeket érdemes szem előtt tartani az anyagiak mellett!

Akár kis szertartásban, akár nagy banzájban gondolkodunk, az esküvőszervezés fontos része minden esetben a karikagyűrűk kiválasztása. Ezeket az ékszereket ideális esetben akár életünk végéig hordjuk, így fontos alaposan átgondolni a döntést.
2024. 04. 24. 13:30
Megosztás: