Mekkora lakást tud most venni egy átlagbérből élő ember ha hitelt vesz föl?

A bérek növekedése, a hitelkamatok csökkenése és az ingatlanárak növekedésének megtorpanása miatt 30 százalékkal több négyzetméter finanszírozható a helyi átlagbérre felvett hitelből, mint egy évvel korábban – summázta a BiztosDöntés.hu felmérését Gergely Péter, a portál pénzügyi szakértője, jelezve, hogy vármegyénként drasztikus eltérések vannak.

Mekkora lakást tud most venni egy átlagbérből élő ember ha hitelt vesz föl?

Az elmúlt egy évre visszatekintve a most Veszprémben, Győrben és Miskolcon élő, és ott hitelből lakást vásárolni kívánó emberek jártak a legjobban - náluk nőtt ugyanis a legjobban a nettó átlagbérre felvehető hitelből megvásárolható átlagos négyzetméter mértéke - ismertette Gergely Péter, a BiztosDöntés.hupénzügyi szakértője az online összehasonlító portál számításait.

2023 tavaszához képest az elmúlt év III. negyedévében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által mért megyei nettó átlagbérből a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hitelfék szabályait figyelembe véve (a jövedelem 50 százalékáig megengedett hiteltörlesztéssel számolva) Veszprémben több, mint 42 százalékkal 22,1 négyzetméterről 31,5 négyzetméterre emelkedett a nettó átlagbérre kapott hitelből a város ingatlanárai alapján finanszírozható négyzetméter mérték. Miskolcon és Győrben pedig 37 százalékkal nagyobb területet lehet finanszírozni idén az átlagbérre kapott hitelből, mint egy évvel ezelőtt. Ám míg ez Győrben 32,8 négyzetmétert jelent, addig Miskolcon a Borsod vármegyei átlagbérre felvett hitel 45,9 négyzetméter finanszírozására elég – hívta fel a figyelmet Gergely Péter.

Veszprémben a legjobb a helyzet

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint miközben Veszprém azzal került a lista élére, hogy a bérek közel átlagos növekedése mellett a lakások négyzetméterára a városban több mint 5 százalékot csökkent a hátunk mögött hagyott hónapokban. Eközben a két másik megyében a négyzetméter árak szerény, 2 százalék körüli emelkedése mellett az a komolyabb átlagbér-emelkedés nyomán több mint 40 százalékkal megugró igényelhető hitelösszeg dobta meg a finanszírozható lakásmértéket. 

Gergely Péter szerint az átlagbérek 14 százalék körüli növekedése és az átlagos lakáshitel kamatoktöbb, mint 200 bázispontos csökkenését követően a 7 százalék alatti teljes hiteldíj-mutatóval (thm) bíró kölcsönöknek köszönhetően több, mint harmadával nagyobb hitelt tudnak felvenni az átlagbérrel bíró adósok, mint tavaly tavasszal. Ám a bérekben lévő szakadék – a budapesti 463 ezer forintos nettó átlagbér 70 százalékkal, több, mint 190 ezer forinttal magasabb, mint a legszegényebb Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében elérhető 271 ezer forint – miatt az átlagbérből a fővárosban 30,3 millió forint hitel igényelhető, addig a szabolcsi átlagbérre csak 17,7 millió forint kölcsön adható. Miután viszont az ingatlanok árai a béreknél sokkal komolyabb szórást mutatnak – Salgótarjánban 277 ezer forint körül van egy négyzetméter, szemben a budapesti 995 ezer forinttal – a finanszírozható lakásnagyság is számottevően eltér. 

Bár az igaz, hogy országos átlagban több, mint 29 százalékkal, a 2023. tavaszi 26,9-ről 34,8 négyzetméterre nőtt az átlagbérre felvehető hitelből finanszírozható négyzetméter mértéke, ám vármegyénként óriásiak a különbségek. Nógrádban az átlagbérre felvett hitelből egy család számára ideális lakásméret, közel 70 négyzetméter finanszírozható. Ezzel szemben Pest megyében – amely a KSH kimutatásai szerint a leggyengébb bérdinamikát mutatta fel az elmúlt hónapokban – mindössze 26,2 négyzetméteres érdi lakás megvásárlására elég a megyei átlagbér. 

Debrecen volt a legdrágább

2023. tavaszán egyébként még Debrecen számított a legrosszabb helyzetben lévő városnak – a hajdúsági átlagkeresetre kapott magasabb kamatozású hitelből csak 22 négyzetmétert lehetett finanszírozni. A megyében bekövetkezett bérfejlesztéseknek és a lakásárak visszafogott, 3 százalék alatt maradó növekedésének köszönhetően Debrecenben ma 29,3 négyzetméterre elég az átlagbér – a pest megyei települések mellett Szeged is rosszabb helyzetbe került a hajdúsági megyeszékhelynél. Miután a rekordmagas bérek rekordmagas ingatlanárakkal találkoznak, ezért Budapesten az átlagbérre kapható hitelből finanszírozható lakásméret stabilan az országos átlag alatt marad, ám míg tavaly csak a 7. legrosszabb mutatóval bírt a főváros, idén már csak a fent említett Pest, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében lehet kevesebb négyzetmétert vásárolni az átlagbérre felvett kölcsönből – jelezte Gergely Péter. 

A BiztosDöntés.hu számításai szerint a Zalaegerszegen lakást vásárolni akarók helyzete a legsanyarúbb. A megyében az országos átlag alatti volt a bérdinamika, miközben a megyeszékhely az egyetlen, ahol az elmúlt év során 10 százalékot meghaladó mértékben nőttek a lakásárak. Ennek köszönhetően az átlagbérből finanszírozható négyzetméter mérték csak 18 százalékkal 27,4-ről 32,4 négyzetméterre nőtt. Országos átlagban az olcsóbb hitelek miatt közel 30 százalékkal több, 34,8 négyzetméterre elég ma az átlagbérre adott kölcsön összege, mint egy éve, amikor a hitelből finanszírozható lakásméret 26,9 négyzetméter volt. 

Varsó műholdprogramra vesz fel hitelt az EIB-től

Lengyelország 300 millió eurós hitelt vesz fel az Európai Beruházási Banktól (EIB) az európai légvédelmi projekt részét képező lengyel-francia műholdprogramra - jelentette be Donald Tusk lengyel kormányfő hétfőn Varsóban, Nadia Calvino EIB-elnökkel közös sajtókonferenciáján.
2024. 05. 21. 04:00
Megosztás:

Az okos pénz ezeket a kriptókat keresi most, te is?

Ahogy a kriptopiac továbbra is egy közelgő bikapiacot vár, az ügyes befektetők tokeneket halmoznak fel, hogy növeljék portfóliójukat a piacon. Tekintettel a fellendülési potenciáljukra, a Solana (SOL) és az Avalanche (AVAX) kereskedési volumene növekedést mutatott. Ebben a háttérben egy új piaci szereplő, a KangaMoon (KANG) megmutatta, hogy potenciálisan az egyik legjobb altcoinná válhat a piacon.
2024. 05. 21. 03:00
Megosztás:

Pénzhoroszkóp és szerencse kilátások a hétre - A KOS lottón nyerhet, de a többiekre mi vár?

Ahogy a csillagok állása változik, úgy hoznak új lehetőségeket és szerencsés pillanatokat az életünk különböző területein. Ez a hét különleges pénzügyi és szerencsejóslatainkkal készülünk! Fedezd fel, hogy mely napokon lesz érdemes lottózni, melyik szerencseállat jelentheti a változást, és milyen izgalmas pénzügyi lehetőségek várnak rád!
2024. 05. 21. 02:00
Megosztás:

Semmi nem ment meg minket: egyre több pénzzel tartozunk majd a bankoknak

Újabb csúcsra jutott a lakosság fennálló lakáshitel-állománya és az állomány bővülése is. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a következő hónapokban az alacsony kamatozás mellett elérhető akár 50 millió forintos CSOK Plusz által hajtott hitelkereslet-bővülés, valamint az ingatlanárakban prognosztizálható emelkedés felgyorsíthatja a hitelállomány bővülését.
2024. 05. 21. 01:00
Megosztás:

A 99Bitcoins lehet az év egyik legjobb befektetése?

A 99Bitcoins úton van afelé, hogy a történelem egyik legnagyobb kriptovalutája legyen, mivel egy új és egyedülálló irányzatot indít el, amelyet Learn-To-Earn (vagyis tanulj-és-keress) néven ismerünk.
2024. 05. 21. 00:01
Megosztás:

Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról

Hétmilliárd forinttal többet ajánlottak fel az adózók a személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékából a mostani bevallásukban, mint tavaly, az eSZJA portálra belépők száma pedig meghaladta a 4 milliót - közölte a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, szombaton az MTI-vel.
2024. 05. 20. 23:00
Megosztás:

Javított előrejelzésén az ENSZ

Javultak a globális gazdasági kilátások az Egyesült Államok és a nagy feltörekvő gazdaságok erős teljesítményének köszönhetően, bár a sebezhetőség továbbra is fennáll az ENSZ január közepén kiadott jelentésének évközi frissítése szerint.
2024. 05. 20. 22:00
Megosztás:

A kínai jegybank szinten tartotta az éves alapkamatot és az ötéves kamatlábat

A kínai központi bank az elemzői várakozásoknak megfelelően történelmi mélyponton, 3,45 százalékon tartotta az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) hétfői döntésével, és ugyancsak rekordalacsony, 3,95 százalék maradt az ötéves lejáratú hitelek kamata.
2024. 05. 20. 21:00
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2024. 05. 20. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 05. 20. 19:00
Megosztás:

Kamatdöntő ülést tart a jegybank

A jövő héten kamatdöntő ülést tart a jegybank, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a munkaerőpiacról közöl adatokat.
2024. 05. 20. 18:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok hétfőn.
2024. 05. 20. 17:00
Megosztás:

Újfent pályázhatnak támogatásra az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

Ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.
2024. 05. 20. 16:00
Megosztás:

Bölcsőde épül Perbálon

Kétszázkilencvenmillió forint vissza nem térítendő kormányzati támogatásból két csoportszobás bölcsőde épül Perbálon, zöldmezős beruházással - jelentette be a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a Pest vármegyei településen pénteken.
2024. 05. 20. 15:00
Megosztás:

Többen kötöttek utasbiztosítást az első negyedévben

A Netrisk idei adatai szerint az első negyedévben 72 ezer utasbiztosítási szerződést kötöttek a magyarok, 13 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.
2024. 05. 20. 14:00
Megosztás:

Nemzetünk értéke a kisbéri ménes

A magyarság hagyományainak, kultúrájának évezredek óta szerves része a ló, és századokon átívelő értéke a kisbéri ménes - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Kisbéri Lovarda Északi Istállójának átadásán, pénteken az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.
2024. 05. 20. 13:00
Megosztás:

Hathektáros üvegházat adott át Ácson a GreenCoop

Átadta második magyarországi üvegházát Ács határában a szlovák és magyar tulajdonban lévő GreenCoop, a hathektáros létesítményben termálhő felhasználásával évente hozzávetőleg 12-14 millió darab kígyóuborkát termesztenek.
2024. 05. 20. 12:00
Megosztás:

Erősödés az ázsiai tőzsdéken

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn.
2024. 05. 20. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 05. 20. 10:00
Megosztás:

2024-es bika piac legjobb kriptodevizája: Miért jobb választás a Rollblock (RBLK), mint a Binance Coin (BNB) és a Chainlink (LINK)?

Bár a kriptopiac az elmúlt néhány hónapban konszolidációban volt, az elemzők továbbra is optimisták, és úgy vélik, hogy a 2024-es bika ciklus messze nem ért véget.
2024. 05. 20. 09:00
Megosztás: