Melyek a magyarok kedvenc értékelő weboldalai, véleményező applikációi?

Mielőtt online vásárolnánk valamit, fontos tájékozódni mind a termékről, mind a webshopról ahol a terméket kínálják. Erre vannak az értékeléseket, tapasztalatokat és véleményeket bemutató weboldalak és applikációk. Ezeket fogjuk most röviden bemutatni ebben a cikkben.

Melyek a magyarok kedvenc értékelő weboldalai, véleményező applikációi?

Melyik fajta értékelő weboldalakban lehet megbízni?  

Egy olyan korban, ahol mindent és mindennek az ellenkezőjét is meg lehet találni az interneten, fontos, hogy az ember tisztában legyen vele, hogy melyek azok az információk amiben megbízhat, és mik esnek a fake news kategóriájába. Ez különösen fontos abban az esetben, amikor egy termékről vagy szolgáltatásról szeretnénk megbízható, nem elfogult, felhasználói  információkhoz jutni. Ebben a cikkben azt szeretnénk bemutatni, hogy melyek azok az értékelő (reviewing) weboldalak, melyeken keresztül hasznos és valós felhasználói vélemenyekhez lehet hozzáférni, és hogy hogyan lehet ezeket a weboldalakat megtalálni és megkülönböztetni a kevésbé hasznos, vagy egyenesen gyanús platformoktól.  

Értékelő weboldalak a web 1.0 és web 2.0 korában 

Amikor az internet elindult 1990-ben, azt web 1.0-ként aposztrofáljuk. Persze akkoriban az internet önmagában forradalmi volt, de mai szemmel persze nagyon korlátozott volt, méghozzá azért, mert programozási szemszögből a web 1.0 statikus volt. Ez alatt azt értjük, hogy az információáramlás az interneten nagyon egyoldalú, egysíkú volt: csak a weboldal tulajdonosa/szerkesztője tudta a weboldal tartalmát szerkeszteni és alakítani, a weboldal látogatói csak passzív módon tudta befogadni a tartalmat, mindenféle interakció lehetősége nélkül.  

Az informálódás és a vélemény megosztásának fontossága  

Igen hamar tudatosult mindenkiben, hogy ez mekkora hátrány, mind a felhasználónak, mind a tartalom (vagy árú) szolgáltatójának az interneten. 2000 környékén kezdett megváltozni a helyzet. Statisztikák már akkoriban is kimutatták, hogy az emberek 76%-a megpróbál értékeléseket, teszteket olvasni, mielőtt egy terméket megvásárolnának az interneten. Ebből kiindulva az informatikusok elkezdtek olyan technológiával előállni, ami a felhasználóknak megengedi az interakciót, azaz a véleményének és értékelésének a megosztását az interneten. Párhuzamosan ezzel megszülettek olyan weboldalak, amelyek kifejezetten az interneten elérhető szolgáltatások és áruk felhasználói értékelését, kommentelését tette lehetővé. És persze ugyanezen technológia hozta el a közösségi médiás platformok aranykorát, ahol az emberek nem csak árukkal kapcsolatban értékelnek, hanem bármilyen (legális, nem bántó, nem sértő) tartalmat megoszthatnak barátaikkal és a világgal.  

A legjobb online értékelő weboldalak 

Nézzük tehát meg, hogy melyek a legjobb online értékelő oldalak mind nemzetközi viszonylatban, mind Magyarországon:

- TrustPilot. A legismertebb értékelő és véleményező platform az interneten, mely globális szinten igyekszik összekötni az online szolgáltatások kínálóit a felhasználókkal. Mi picit kuszának érezzük az oldal felépítését, el kell tölteni egy kis időt, mire megtalálod a keresett topic-ot. Ráadásul a Google Felhasználói Vélemények és Értékelések kezdik kiszorítani a piacról. 

- Google Felhasználói Értékelések. Manapság talán a legelterjedtebb online  értékelő-véleményező eszköz a felhasználók kezében. Értékelések hagyhatsz és olvashatsz bármely Google által regisztrált weboldalról, üzletről. A legáltalánosabb módja, hogy beléjük botolj, a Google Maps-en történik. Amikor egy pizzériát, vagy kávézót keresel egy környéken, a találatokra kattintva az értékelések számát és eredményét (1-5 csillag)  is látni fogod, és egy külön klikkel el is olvashatod az egyes felhasználói véleményeket, tapasztalatokat. 

- Magyar Online Kaszinók. Ha online játékokra fáj a fogad, akkor érdemes Magyarország legismertebb online kaszinó értékelő weboldalát meglátogatnod. Egyrészt online casino specialisták szinte már túl részletes kaszinó tesztjeit fogod megtalálni náluk, de a tesztek végén a felhasználók által hagyott értékelések és vélemények is megismerhetők. Ja, és ingyen kaszinó játékokat is találsz az oldalukon több tucatot.

- TripAdvisor. Ha utazni, nyaralni tervezel, akkor ezt a túrista-látványosságokat, éttermeket  és szálláshelyeket bemutató és értékelő weboldalt látogatják a világon a legtöbbet, Magyarországot, azaz a magyar internetezőket is beleszámítva. Több millió értékelés és ajánlás található a weboldalukon mindenről ami a turizmus iparággal kapcsolatos.

- com. A Tripadvisor-hoz hasonló, de kifejezetten a hotelekre, szálláshelyekre specializálódott weboldal, mely a web 2.0 koncepciót - azaz a dinamikusan interaktív web szolgáltatást - a tökélyre fejlesztette. Csak azok a felhasználók tudnak értékeléseket, véleményeket hagyni, akik az oldalon keresztül foglalták le az adott szálláshelyet. 

- hu. Ez a magyar fejlesztésű applikáció szuper okosan engedi meg a weboldal tulajdonosoknak, hogy a különböző nemzetközi értékelő platformokon kapott véleményeket egyben beágyazzák a weboldalukba. Persze ennek meg is kérik az árát, de ez a felhasználót nem érinti. Ha tustindex.hu-s értékelésket és véleményeket látsz, biztos lehetsz benne, hogy autentikus hozzászólásokat olvasol.  

Tippek értékelő weboldalak, alkalmazások általános felhasználásához

- Amikor olyan weboldalakat látogatsz, melyek vásárlásra kínálnak árukat, akkor részesítsd előnyben azokat, melyek kínálnak beágyazott értékelési-véleményezési lehetőséget. 

- Ismeretlenebb, komolytalanabb értékelő applikációk megengedik az értékelt webshop tulajdonosoknak hogy a kellemetlenebb, negatív kommenteket elrejtsék. Ezért itt is részesítsd előnyben az ismert értékelő applikációkat. 

- Használd a józan eszedet is, hogy megkülönböztesd a valós értékeléseket az ál-értékelésektől.  A mai világban, amikor a facebookon már hozzászokott az ember, hogy trollok és egyéb fizetett kommentelők árasszák el a bejegyzéseket, az embernek ébernek kell maradnia. 

- Amikor egy terméket keresel, ne csak egy forrásból informálódj, nézz utána a véleményeknek, értékeléseknek több weboldalon is. 

Konklúzió 

Míg régen csak szájhagyomány révén lehetett bizalmas, megbízható információkhoz, értékelésekhez, véleményekhez jutni, addig manapság, a web 2.0 idején az internetes felületeken anonim módon is tudunk értékes információkhoz jutni. Az embereknek régen is fontos volt, és ma is az, hogy megbízható vélemények és valós felhasználói tapasztalatok alapján hozhassák meg a döntést amikor vásárolni akarnak valamit. Az online értékelő alkalmazások és weboldalak tehát mindenki számára csak előnyt jelentenek: az üzletek demonstrálhatják, hogy hány embernek van róluk és termékeikről jó véleményük, a felhasználók, vevők pedig könnyedén utána nézhetnek bármilyen termék vagy szolgáltatás elégedettségi fokának. Mindössze nyitva kell tartsuk a szemünket és éberségünket. Reméljük cikkünk is hozzájárul ahhoz, hogy Te is meg tudd különböztetni a hasznos valós és a haszontalan, kitalált értékeléseket, véleményeket. 

A cikk szerzője Szabó László, második évfolyamos hallgató a London School of Economics egyetemen. Tanulmányait a közgazdaságtani alap-elméleteken túl az ecommerce (internetes kereskedelem) és az internet általános fejlődési lehetőségeire fókuszálja. 

A nyugdíjasok a rezsiváltozás legnagyobb vesztesei - a Kádár-kockában lakók jól járnak

A gáz és az elektromos áram árának emelkedésére azonnal megnőtt a kínálat a régebbi építésű, nagy alapterületű és belmagasságú házak hirdetései között, miközben az újlakások iránti kereslet érezhetően emelkedett. Dr. Sziszák György, a Sziszák és Társa Építőipari Kft. ügyvezetője közölte, a kialakult helyzet nyertesei a panellakások tulajdonosai, a vesztesek pedig az egyedül élő idősek lehetnek, akiknek el kell hagyniuk a nagy polgári lakásukat, vagy épp családi házukat, mert nem fogják tudni fizetni annak rezsiköltségeit. A szakember a használt lakások piacán átrendeződésre számít, a Kádár-kocka méretű házak pedig másodvirágzásukat élhetik a közeljövőben.
2022. 08. 13. 04:01
Megosztás:

Több milliós kárt okoztak a fiatal hackerek

Elfogtak a rendőrök két fiatal hackert, akik online fizetési rendszereket kijátszva milliókat kerestek adathalászattal - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénteken a police.hu oldalon.
2022. 08. 13. 03:00
Megosztás:

Csökken a forgalom az ingatlanpiacon, de nő a befektetők aktivitása

Csökken a forgalom az ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 13. 02:00
Megosztás:

1000 kilométernyi útszakaszt újulhat meg az idén

Év végéig több mint 1000 kilométernyi szakaszt újíthat fel a Magyar Közút az általa kezelt, főként mellékutakon, ahol eddig 523 kilométer átfogó felújításával már végeztek és további 493 kilométernyi szakaszon jelenleg is dolgoznak - tájékoztatta a cég pénteken az MTI-t.
2022. 08. 13. 01:00
Megosztás:

A fakitermelésről szóló rendelet nem veszélyezteti az erdőket

A fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet nem veszélyezteti a magyar erdőállományt - jelentette ki a Mátrában, a Bükkben és a Borsodi dombságon gazdálkodó Egererdő Zrt. vezérigazgatója az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.
2022. 08. 13. 00:05
Megosztás:

Ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

Az előző havi megtorpanás után júniusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak a májusi 45,4 százalék után júniusban átlagosan 48,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.
2022. 08. 12. 23:00
Megosztás:

Wellness: érezd magad jól!

Amikor kikapcsolódás céljából egy wellnesshotel kerül szóba, számos igény merül fel. De mire számíthat a vendég, ha ilyen szállodába látogat?
2022. 08. 12. 22:00
Megosztás:

Romániában 1 százalékkal csökkent az ipari termelés

Romániában a nyers adatok szerint 1 százalékkal csökkent az ipari termelés az idei első fél évben a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.
2022. 08. 12. 21:00
Megosztás:

A helyzet ellenére rekordszinten teljesít a magyar ipar

Az első fél évben 5,1 százalékkal nőtt az ipari termelés Magyarországon. A teljesítményjavulás 2020 elejéhez képest 6,3 százalékos. A hazai ipar ezzel a vírusválság előtti mutatót tartósan felülmúlva újabb rekordszintre emelkedett - írta a Technológiai és Ipari (TIM) minisztérium pénteken.
2022. 08. 12. 20:00
Megosztás:

A sikeres mezőgazdaság jövője a digitalizáció és a robotizáció

A sikeres mezőgazdaság jövője a digitalizáció és a robotizáció, azaz a precíziós eszközök alkalmazása, mivel ez már a vetésnél jelentősen befolyásolni tudja annak hatékonyságát, illetve később az állomány fejlődésének dinamikáját is - mutat rá a Klímapolitikai Intézet legfrissebb tanulmánya.
2022. 08. 12. 19:00
Megosztás:

Többséget szerez a Gránit Bank az Equilor Befektetési Zrt.-ben

A Gránit Bank Zrt. 50 százalék plusz egy szavazatnyi részesedést szerez az Equilor Befektetési Zrt-ben; a több mint 30 éves magyar befektetési szolgáltató változatlan menedzsmenttel folytatja működését - közölték a társaságok az MTI-vel pénteken. A tranzakció nem érinti az Equilor Alapkezelőt.
2022. 08. 12. 18:00
Megosztás:

20 százalékkal nőtt a megújulókból termelt áram májusban

A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége 20,7 százalékkal nőtt Magyarországon májusban az előző év azonos időszakához képest - tájékoztatta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-t a legújabb, a májusi adatokat közlő energiastatisztikai riportja alapján.
2022. 08. 12. 17:00
Megosztás:

Kedvezményes az utazás a Balatonnál a Strand Fesztivál idején

A Strand Fesztivál TravelPass-szal 7 napon át korlátlanul lehet utazni a Balaton menti települések közötti a MÁV-Start és a Volánbusz járatain - közölte MÁV-Volán-csoport pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 12. 16:00
Megosztás:

Megszakítható-e a munkavállaló szabadsága?

A rendszeres fizetett szabadsághoz való jog a munka világában a pihenéshez való jog megvalósulását szolgálja, célja a munkavégzés során elhasznált erőforrások, a fizikai és szellemi energia pótlásának, valamint a munkavállalók regenerálódásának biztosítása – ismertette dr. Brózmann Attila, az act Bán & Karika Ügyvédi Társulás szakértője.
2022. 08. 12. 15:00
Megosztás:

Késleltetve jelenik meg az infláció az e-kereskedelemben

Az erős piaci verseny a legtöbb esetben késlelteti az online kereskedelemben értékesített termékek áremelkedését, állapította meg az Olcsóbbat.hu ár-összehasonlító portál annak kapcsán, hogy az oldalon közel 90 termékkategória legkeresettebb termékeinek éves árváltozását vizsgálta, több mint 3.000 termékre kiterjedően.
2022. 08. 12. 14:00
Megosztás:

Többe kerülhet az iskolakezdés – mennyivel drágultak a „gyerekslágerek”?

Az infláció az iskolakezdésre is hatással van, a szülőknek a korábbinál nagyobb kiadásokkal kell számolniuk. Országosan az iskolanyitáshoz kötődő kiadások több mint 17 százalékát adja a tanuláshoz elengedhetetlen füzetekhez, papírárukhoz, rajzlapokhoz köthető forgalom, ezek a termékek pedig az idén akár 40-50 százalékkal drágábbak lehetnek, a nem papír jellegű irodaszerek ára pedig 30 százalékkal növekedhet. A K&H a hivatalos adatok alapján megnézte, hogy a gyerekek körében népszerűnek mondható termékek hivatalos országos átlagára hogyan változott: a hamburgernél például 35 százalékos áremelkedés látszik, míg egy hátizsák ára 17 százalékkal került feljebb.
2022. 08. 12. 13:00
Megosztás:

Magyarország kevésbé lesz érzékeny a további forint-leértékelődés irányába ható nyomásra

Infláció, jegybanki kamatok, energia árak – a kelet-közép-európai országok nagy tempóban reagálnak a változásokra, a Fidelity International szakértői pedig megnézték, mi várható a lengyel, cseh, román és magyar pénzügyi piacokon.
2022. 08. 12. 12:00
Megosztás:

A keresleti optimizmusra tovább emelkedik a kőolaj ára

A WTI 93,2, a Brent típusú kőolaj 99,3 dollár volt ma reggel az októberi leszállításra, míg az Ural azonnali leszállítási ára 77,5 dollár volt hordónként.
2022. 08. 12. 11:00
Megosztás:

A Lenovo egymást követő kilenc negyedévben javuló bevételt és nyereséget ért el

Erős első éves eredményeket jelentett be a Lenovo Group (HKSE: 992) (ADR: LNVGY), amely így a kilencedik egymást követő negyedévben növelte mind a bevételét, mind a nyereségét. Az első negyedéves nettó nyereség a tavalyihoz képest 11%-kal 516 millió dollárra, nem HKFRS[1] alapon az előző évhez képest pedig 35%-kal 556 millió dollárra nőtt. A bevételek 17 milliárd USD-re nőttek, ami 5%-os növekedést jelent az előző évhez képest változatlan árfolyamon számolva.
2022. 08. 12. 10:00
Megosztás:

Itt a válasz a repülőjegyadóra: 8 budapesti útvonalát bezárja a Ryanair

Megszünteti nyolc budapesti útvonalát a Ryanair, amely már a repülőjegyadó bevezetése után jelezte, hogy a plusz költségnek járatrikítások és -leállítások lehetnek a következményei - -írja a Bank360.
2022. 08. 12. 09:00
Megosztás: