Melyek a magyarok kedvenc értékelő weboldalai, véleményező applikációi?

Mielőtt online vásárolnánk valamit, fontos tájékozódni mind a termékről, mind a webshopról ahol a terméket kínálják. Erre vannak az értékeléseket, tapasztalatokat és véleményeket bemutató weboldalak és applikációk. Ezeket fogjuk most röviden bemutatni ebben a cikkben.

Melyek a magyarok kedvenc értékelő weboldalai, véleményező applikációi?

Melyik fajta értékelő weboldalakban lehet megbízni?  

Egy olyan korban, ahol mindent és mindennek az ellenkezőjét is meg lehet találni az interneten, fontos, hogy az ember tisztában legyen vele, hogy melyek azok az információk amiben megbízhat, és mik esnek a fake news kategóriájába. Ez különösen fontos abban az esetben, amikor egy termékről vagy szolgáltatásról szeretnénk megbízható, nem elfogult, felhasználói  információkhoz jutni. Ebben a cikkben azt szeretnénk bemutatni, hogy melyek azok az értékelő (reviewing) weboldalak, melyeken keresztül hasznos és valós felhasználói vélemenyekhez lehet hozzáférni, és hogy hogyan lehet ezeket a weboldalakat megtalálni és megkülönböztetni a kevésbé hasznos, vagy egyenesen gyanús platformoktól.  

Értékelő weboldalak a web 1.0 és web 2.0 korában 

Amikor az internet elindult 1990-ben, azt web 1.0-ként aposztrofáljuk. Persze akkoriban az internet önmagában forradalmi volt, de mai szemmel persze nagyon korlátozott volt, méghozzá azért, mert programozási szemszögből a web 1.0 statikus volt. Ez alatt azt értjük, hogy az információáramlás az interneten nagyon egyoldalú, egysíkú volt: csak a weboldal tulajdonosa/szerkesztője tudta a weboldal tartalmát szerkeszteni és alakítani, a weboldal látogatói csak passzív módon tudta befogadni a tartalmat, mindenféle interakció lehetősége nélkül.  

Az informálódás és a vélemény megosztásának fontossága  

Igen hamar tudatosult mindenkiben, hogy ez mekkora hátrány, mind a felhasználónak, mind a tartalom (vagy árú) szolgáltatójának az interneten. 2000 környékén kezdett megváltozni a helyzet. Statisztikák már akkoriban is kimutatták, hogy az emberek 76%-a megpróbál értékeléseket, teszteket olvasni, mielőtt egy terméket megvásárolnának az interneten. Ebből kiindulva az informatikusok elkezdtek olyan technológiával előállni, ami a felhasználóknak megengedi az interakciót, azaz a véleményének és értékelésének a megosztását az interneten. Párhuzamosan ezzel megszülettek olyan weboldalak, amelyek kifejezetten az interneten elérhető szolgáltatások és áruk felhasználói értékelését, kommentelését tette lehetővé. És persze ugyanezen technológia hozta el a közösségi médiás platformok aranykorát, ahol az emberek nem csak árukkal kapcsolatban értékelnek, hanem bármilyen (legális, nem bántó, nem sértő) tartalmat megoszthatnak barátaikkal és a világgal.  

A legjobb online értékelő weboldalak 

Nézzük tehát meg, hogy melyek a legjobb online értékelő oldalak mind nemzetközi viszonylatban, mind Magyarországon:

- TrustPilot. A legismertebb értékelő és véleményező platform az interneten, mely globális szinten igyekszik összekötni az online szolgáltatások kínálóit a felhasználókkal. Mi picit kuszának érezzük az oldal felépítését, el kell tölteni egy kis időt, mire megtalálod a keresett topic-ot. Ráadásul a Google Felhasználói Vélemények és Értékelések kezdik kiszorítani a piacról. 

- Google Felhasználói Értékelések. Manapság talán a legelterjedtebb online  értékelő-véleményező eszköz a felhasználók kezében. Értékelések hagyhatsz és olvashatsz bármely Google által regisztrált weboldalról, üzletről. A legáltalánosabb módja, hogy beléjük botolj, a Google Maps-en történik. Amikor egy pizzériát, vagy kávézót keresel egy környéken, a találatokra kattintva az értékelések számát és eredményét (1-5 csillag)  is látni fogod, és egy külön klikkel el is olvashatod az egyes felhasználói véleményeket, tapasztalatokat. 

- Magyar Online Kaszinók. Ha online játékokra fáj a fogad, akkor érdemes Magyarország legismertebb online kaszinó értékelő weboldalát meglátogatnod. Egyrészt online casino specialisták szinte már túl részletes kaszinó tesztjeit fogod megtalálni náluk, de a tesztek végén a felhasználók által hagyott értékelések és vélemények is megismerhetők. Ja, és ingyen kaszinó játékokat is találsz az oldalukon több tucatot.

- TripAdvisor. Ha utazni, nyaralni tervezel, akkor ezt a túrista-látványosságokat, éttermeket  és szálláshelyeket bemutató és értékelő weboldalt látogatják a világon a legtöbbet, Magyarországot, azaz a magyar internetezőket is beleszámítva. Több millió értékelés és ajánlás található a weboldalukon mindenről ami a turizmus iparággal kapcsolatos.

- com. A Tripadvisor-hoz hasonló, de kifejezetten a hotelekre, szálláshelyekre specializálódott weboldal, mely a web 2.0 koncepciót - azaz a dinamikusan interaktív web szolgáltatást - a tökélyre fejlesztette. Csak azok a felhasználók tudnak értékeléseket, véleményeket hagyni, akik az oldalon keresztül foglalták le az adott szálláshelyet. 

- hu. Ez a magyar fejlesztésű applikáció szuper okosan engedi meg a weboldal tulajdonosoknak, hogy a különböző nemzetközi értékelő platformokon kapott véleményeket egyben beágyazzák a weboldalukba. Persze ennek meg is kérik az árát, de ez a felhasználót nem érinti. Ha tustindex.hu-s értékelésket és véleményeket látsz, biztos lehetsz benne, hogy autentikus hozzászólásokat olvasol.  

Tippek értékelő weboldalak, alkalmazások általános felhasználásához

- Amikor olyan weboldalakat látogatsz, melyek vásárlásra kínálnak árukat, akkor részesítsd előnyben azokat, melyek kínálnak beágyazott értékelési-véleményezési lehetőséget. 

- Ismeretlenebb, komolytalanabb értékelő applikációk megengedik az értékelt webshop tulajdonosoknak hogy a kellemetlenebb, negatív kommenteket elrejtsék. Ezért itt is részesítsd előnyben az ismert értékelő applikációkat. 

- Használd a józan eszedet is, hogy megkülönböztesd a valós értékeléseket az ál-értékelésektől.  A mai világban, amikor a facebookon már hozzászokott az ember, hogy trollok és egyéb fizetett kommentelők árasszák el a bejegyzéseket, az embernek ébernek kell maradnia. 

- Amikor egy terméket keresel, ne csak egy forrásból informálódj, nézz utána a véleményeknek, értékeléseknek több weboldalon is. 

Konklúzió 

Míg régen csak szájhagyomány révén lehetett bizalmas, megbízható információkhoz, értékelésekhez, véleményekhez jutni, addig manapság, a web 2.0 idején az internetes felületeken anonim módon is tudunk értékes információkhoz jutni. Az embereknek régen is fontos volt, és ma is az, hogy megbízható vélemények és valós felhasználói tapasztalatok alapján hozhassák meg a döntést amikor vásárolni akarnak valamit. Az online értékelő alkalmazások és weboldalak tehát mindenki számára csak előnyt jelentenek: az üzletek demonstrálhatják, hogy hány embernek van róluk és termékeikről jó véleményük, a felhasználók, vevők pedig könnyedén utána nézhetnek bármilyen termék vagy szolgáltatás elégedettségi fokának. Mindössze nyitva kell tartsuk a szemünket és éberségünket. Reméljük cikkünk is hozzájárul ahhoz, hogy Te is meg tudd különböztetni a hasznos valós és a haszontalan, kitalált értékeléseket, véleményeket. 

A cikk szerzője Szabó László, második évfolyamos hallgató a London School of Economics egyetemen. Tanulmányait a közgazdaságtani alap-elméleteken túl az ecommerce (internetes kereskedelem) és az internet általános fejlődési lehetőségeire fókuszálja. 

Áprilisban nárciszünnepet tartanak Kaposváron

Színes, érdekes programokkal várják az érdeklődőket a kaposvári Nárciszünnepen, a somogyi megyeszékhely turisztikai szezonnyitóján, amelyet április 1-jén tartanak a Rippl-Rónai Emlékházban és Látogatóközpontban, valamint annak parkjában.
2023. 03. 26. 13:00
Megosztás:

Fejlesztik a váraljai parkerdőt

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz 237 millió forintos támogatásával fejleszti a váraljai önkormányzat a település határában fekvő parkerdő infrastruktúráját.
2023. 03. 26. 12:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

Csökkenő forgalom mellett emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 41 818,92 ponton zárt pénteken, 2,57 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2023. 03. 26. 11:00
Megosztás:

Stabilra javította Románia államadós-besorolás kilátását a Fitch Ratings

Megerősítette Románia BBB-/F3 államadós-besorolását a hosszú, illetve rövid futamidejű devizaadósság tekintetében a Fitch Ratings, ugyanakkor negatívról stabilra javította az ország kilátásait - közölte szombaton a bukaresti pénzügyminisztérium.
2023. 03. 26. 09:00
Megosztás:

Május elejéig pályázhatnak a dizájnerek a Magyar Formatervezési Díjra

Május 2-ig pályázhatnak dizájnerek a Magyar Formatervezési Díjra, amelynek nyertesei akár bruttó hatszázezer forint díjazásban is részesülhetnek.
2023. 03. 26. 08:00
Megosztás:

Víziközmű-rekonstrukció valósul meg Pécsen

Csaknem 3,1 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg a pécsi víziközműrendszeren az év végéig - jelentette be a város külsős alpolgármestere csütörtökön.
2023. 03. 26. 07:00
Megosztás:

Látványos bolygóegyüttállás lesz a jövő héten - mire készüljünk, mit okoz?

Látványos együttállás, "bolygósorakozó" lesz a jövő héten: március 30-án este a Vénusz és az Uránusz alig több mint egy foknyira látszik majd egymástól az égbolton.
2023. 03. 26. 06:00
Megosztás:

Díjat kapott a Wizz Air - de vajon kitől, és milyet?

A Wizz Air az Air Transport Awards díjátadóján 2020 után ismét elnyerte az év légitársasága címet - közölte a cég csütörtökön az MTI-vel.
2023. 03. 26. 05:00
Megosztás:

Veszélyben mindannyiunk készpénze! Túl sok a KP a magyar háztartásoknál

Sok ember számára a készpénz használata hagyományos, megszokott és biztonságos fizetési mód. Azonban a sok készpénz tartása veszélyes lehet több okból is. A hasitasi - ami nem kér kódot - mégis gondot okoz? Igen, főleg ha sok van belőle otthon. Miért is?
2023. 03. 26. 04:01
Megosztás:

Puskás Ferenc új kártyát kapott a FIFA videojátékában

Puskás Ferenc új kártyát kapott a FIFA23 videojáték Ultimate Team játékmódjában, a statisztikai mutatók közül a lövésben az övé a legmagasabb érték az ikonok között.
2023. 03. 26. 03:00
Megosztás:

Világvége?! Jönnek az üstökösök, amik a Földbe csapódhatnak - dátumok az apokalipszisre

Az üstökösök nagyon változó méretűek és összetételűek lehetnek, így nehéz megjósolni, hogy melyikük lehet a legveszélyesebb. Azonban vannak néhány nagy üstökösök, amelyeket figyelemmel kísérnek, mert ha bármelyikük eltalálná a Földet, akkor jelentős károkat okozhatna. A mai technikával megváltoztatható egy üstökös pályája, hogy elkerülhető legyen a Földdel való ütközés? Melyik évben várható olyan üstökös a Föld pályája körül, amely akár végzetes találkozással is járhat? Mutatjuk a veszélyes üstökösöket és azokat az éveket amikor erre járnak.
2023. 03. 26. 03:00
Megosztás:

Joe Biden megy a levesbe? Az USA elnöke mélyen van...

Eddigi mélypontja közelébe került Joe Biden amerikai elnök támogatottsága az AP hírügynökség által csütörtökön közölt országos közvéleménykutatás adatai szerint.
2023. 03. 26. 01:00
Megosztás:

Emelkedett az eladott új lakások száma az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban 1,1 százalékkal nőtt az új lakások eladása februárban az előző hónaphoz képest, így az egész évre kivetített értékesítési darabszám tavaly augusztus óta a legmagasabb, 640 ezer volt - közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön.
2023. 03. 26. 00:05
Megosztás:

Súlyosan drogoznak ezekben a városokban, vigyázzunk!

A kábítószerfogyasztás Európa-szerte emelkedik, a belgiumi Antwerpenben a legmagasabb a kokainhasználók aránya Európában - derült ki a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) csütörtökön közzétette jelentéséből.
2023. 03. 25. 23:00
Megosztás:

Gyermeksürgősségi központot hoznak létre Debrecenben

Letették a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában a Gyermeksürgősségi Központ alapkövét csütörtökön. A teljes beruházás csaknem 3,3 milliárd forintból valósul meg, várhatóan idén októberig.
2023. 03. 25. 22:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 12. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 03. 25. 21:00
Megosztás:

Ferenc pápa tovább szigorította az egyházon belüli visszaélésekre vonatkozó szabályokat

Erősíti az áldozatok védelmét, valamint az egyházi szervezeteket vezető világiakra is kiterjeszti a lelki és fizikai visszaélések büntetését a Ferenc pápa által ellenjegyzett új rendelkezés, amelyet a Vatikán szombaton hozott nyilvánosságra.
2023. 03. 25. 20:00
Megosztás:

Nemzetközi vonatokat is érint a hétfői németországi sztrájk

Németországban hétfőn közlekedési sztrájk okoz jelentős vasúti fennakadásokat is, ez a Németország felé induló és az onnan érkező nemzetközi vonatokat is érinti - közölte a Mávinform szombaton az MTI-vel.
2023. 03. 25. 19:00
Megosztás:

A matematikatanítást támogató társasjátékot fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetemen

A matematikatanítást támogató társasjátékot fejlesztett ki a Pécsi Tudományegyetem (PTE), együttműködve a Piatnik Budapest Kft.-vel - közölte a PTE az MTI-vel.
2023. 03. 25. 18:00
Megosztás:

Támogatással fejleszt az orosházi Koncsek Trans Kft.

Százötven millió forintos fejlesztést hajt végre a belföldi és nemzetközi fuvarozást végző orosházi Koncsek Trans Kft.
2023. 03. 25. 17:00
Megosztás: