Melyek a világ legveszélyesebb vállalatai?

Azok, amelyeknek termékeit mindennap használjuk, fogyasztjuk, szolgáltatásait igénybe vesszük, mégsem gondolnánk rájuk ebből szempontból.

Melyek a világ legveszélyesebb vállalatai?

Amikor bő száz évvel ezelőtt az első amerikai versenytörvényeket írták, a monopóliumokat olyan emberek irányították, mint John D. Rockefeller olaj- és Andrew Carnegi acélmágnás. Bármit megtehettek saját befolyásuk növelése, független cégek eltiprása érdekében. Egy évszázad elteltével a nevek megváltoztak, de a helyzet mit sem változott – állítják sokan. Mark Zuckerberg (Facebook), Tim Cook (Apple), Sunder Pichai (Google), Jeff Bezos (Amazon) óriásvállalatok ügyvezető-tulajdonosai, egykori alapítói ugyanúgy bármit megtehetnek: felvásárolhatnak, megsemmisíthetnek független vállalkozásokat, növelhetik befolyásukat saját hatalmuk megszilárdítása érdekében. Digitális gazdasági hatalmuk mérhetetlenné vált. Egyetért e megállapításokkal David N. Cicilline, az amerikai képviselőház trösztellenes albizottságának demokrata párti elnöke is. Ő vezette két éve azt a versenybizottsági meghallgatást, amelyen az említett négy digitális gazdasági óriás vezetőjének kongresszusi képviselők kérdéseire kellett válaszolniuk. A részben ennek alapján készített jelentés szerint mind a négy vállalat visszaél a helyzetével, ellenőrizni tudja a versenytársak piacra jutását, sérti a vállalkozói szellemet, az amerikai állampolgárok magánéletét, a szabad és sokszínű sajtó életképességét.

Manipulációk, alantas munkakörülmények, környezetszennyezés

A világot ma már globális gazdasági erők, nemzetek fölött álló óriásvállalatok irányítják – vonják le következtetésüket a világgazdasági folyamatokból A világ ötven legveszélyesebb vállalata című kötet szerzői, Juha-Pekka Raeste és Helsingin Sanomat. A két finn gazdasági újságíró három évtizede követi nyomon a világgazdaság eseményeit, trendjeit, és nemcsak összefoglalják a tényeket, hanem nevén is nevezik azokat a cégeket, amelyek méretük, hatékonyságuk, befolyásuk alapján veszélyesek lehetnek az életünkre. Sok tőzsdén lévő, technológiai nagyvállalkozás szerepel közöttük, de akad a sorban bank, élelmiszeráruház-lánc, építési vállalat, őrző-védő vállalkozás és olajmulti is.

A szerzők által felsorolt és jellemzett ismert cégek között természetesen ott találjuk az amerikai trösztellenes albizottság elé citált Facebookot, Google-t, Amazont és Apple-t, de ott van többek között a Microsoft, a Kaspersky Lab, a The Coca-Cola Company, a Huawei, a Goldman Sachs, a Gazprom, a Chevron, a Boeing és a Walmart is. Számos, Európában kevéssé ismert vállalat is a listán szerepel, például a kínai Hangzhou Hikvision (a világ legnagyobb térfigyelőkamera-rendszerek gyártója), az izraeli NSO Group (kémszoftverek, így a Pegasus készítője), a Saudi Aramco (a szaudi kőolajtermelő multi), vagy a luxemburgi bejegyzésű, Kanadából irányított MindGeek (a világ legnagyobb pornóoldalának működtetője).

A Boeing az új repülőgépeinek biztonságán spórolt, melynek tragédia lett a következménye. A Walmart áruházlánc alantas munkakörülményei, alvállalkozóinak kizsigerelése miatt hírhedt. A The Coca-Cola Company a világ egyik legtöbb műanyag szemetét előállító vállalata. A JP Morgan ügyfeleit tévesztette meg a jelzáloghitel-alapú értékpapírok reklámozásakor, valamint a valuta- és energiapiacok manipulálásával, melyek miatt több milliárd dolláros pénzbírságot kellett fizetnie. A Goldman Sachs értéktelen befektetésekkel szórta tele a piacokat.

Nem véletlen, hogy más összeállításokban is nagyjából ugyanazoknak a cégeknek a nevét olvashatjuk, mint amelyek veszélyesek a világra. Az amerikai Slate online magazin a világipar gonosz szellemeinek listáján (The Evil Ghost) szintén ott találjuk az Amazont, a Facebookot, az Apple-t, a Microsoftot, a Tencentet vagy a Huaweit.    

„IT-bárók” világa

A leggyakrabban napjaink sztárvállalatai tűnnek fel e listákon, s a kutatók szerint a helyzet a helyzet csak rosszabbodott a két évvel ezelőtti trösztellenes képviselőházi meghallgatás óta. A cégek gazdasági hatalmának egyik legfőbb eredője az állampolgárokkal összefüggő digitális információ- és adatgyűjtés, mely az algoritmusokat táplálja a vállalati szolgáltatások működtetéséhez. Ma már az adatok sokkal értékesebbnek számítanak, mint például az olajhoz fűződő ipari vagyon – állapítja meg összegzésében a B&L Online Hír- és Cikkügynökség. Az, hogy az emberek személyes adatai monopóliumok és „IT-bárók” kezébe vándorolnak, nagyobb gondot jelentenek a mai, digitalizálódott világban, mint annak idején a Rockefeller család vagy Andrew Carnegi felhalmozott vagyona.

A technológiai cégek óriássá válása nemcsak az amerikai kontinensen válhat veszélyessé, hanem Ázsiában is, például Kínában. A kommunista ideológia mellett megnyitott kapitalista gazdaságban az óriási belső piac révén viharos sebességgel váltak naggyá olyan technológiai vállalatok, mint a Tencent (közösségimédia-szolgáltató) az Alibaba (e-kereskedelem) vagy a Baidu (keresőportál). Előretörésüket segítette, hogy a kínai kommunista párt egyszerűen betiltotta országában a Facebookot, a Twittert és a Google-t. A Xiaomi, az Oppo és a Vivo mobiltelefongyártó, szoftverfejlesztő cégek is alig egy-két évtized alatt óriássá. Dél-Koreában a Samsung lett szinte állam az államban.

Láthatatlan, trükkös befolyás

E technológiai vállalatok gazdasági tevékenységük mellett a digitális adatgyűjtés révén láthatatlanul befolyásolhatják termékeik tulajdonosait: adataikat rendszerezhetik, megfigyelhetik, és vissza is élhetnek velük. Algoritmusokkal, trükkök segítségével termékfüggővé tehetik a fogyasztókat anélkül, hogy azzal tisztában lennénk. Ezért is tekinthetők veszélyeseknek. Mert annak ellenére, hogy rajtunk múlik, kinek adjuk át adatainkat, kitől vásároljuk meg eszközeinket, kinek a szolgáltatásait vesszük igénybe, a nagyvállalatok közvetve beleszólhatnak magánéletünkbe, veszélyeztethetik a környezetünket, az emberi jogokat, sőt, a szabad választás lehetőségét – és végső soron, de legfőképp a demokráciát.

A veszélyes vállalati listák összeállítói nem elrettenteni akarnak, inkább figyelmeztetni. Például arra is, hogy a fejlett információs technológiával felvértezett mamutcégek több ágazatban is szövetkeztek a nagy pénzeket kiszolgáló politikával. Olyannyira, hogy „a nagyvállalatok és az államok között ijesztő kompromisszum született: az egyik országból a másikba vándorló óriásvállalatok hatalma munkaadóként és befektetőként akkorára nőtt, hogy az államok egyre gyakrabban hízelegnek a vállalatoknak és azok vezetésének” – fogalmaznak a finn szerzők.

Ők is egyetértenek a stratégiai elemzőkkel: ha akarjuk, ha nem, a jövőnket a mesterséges intelligencia és a tőke szövetsége fogja meghatározni.

A MET gerjeni és söjtöri naperőműve bekapcsolódott a megújuló energiatermelésbe

A MET energiavállalat gerjeni és söjtöri naperőműve is bekapcsolódott a megújuló energiatermelésbe - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 15:00
Megosztás:

Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a Piaggio

Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a főként robogókat és motorkerékpárokat gyártó olasz Piaggio csoport a pénteken kiadott közleménye alapján.
2023. 01. 28. 14:00
Megosztás:

A NAV mintegy 13 millió forint adókülönbözetet tárt fel egy szállodát üzemeltető cégnél

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mintegy 13 millió forint adókülönbözetet állapított meg egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál a hiányzó, illetve hiteltelen bizonylatok miatt - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 13:00
Megosztás:

Elérheti az 1 százalékot az idei GDP-növekedés

Pozitív, akár egy százalékos idei GDP-növekedést várnak a Makronóm Intézet szakértői, akik szerint a kormányzati előrejelzésben szereplő 1,5 százalékos emelkedés sem lehetetlen - közölték évindító háttérbeszélgetésen pénteken Budapesten.
2023. 01. 28. 12:00
Megosztás:

3,9 százalék volt a munkanélküliségi ráta decemberben

A munkanélküliek száma 2022 decemberében 190 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 01. 28. 11:00
Megosztás:

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 10:00
Megosztás:

Ezeken sose spórolj vállalkozásod érdekében

Egy vállalkozás pénzforgalma, - különösen a mai gazdasági helyzet idején - időnként csökkenhet. Ezekben az időszakokban létfontosságú, hogy a vezetők a vállalat értékei és céljai alapján pénzbeli döntéseket hozzanak. Melyek azok a területek, amelyeken azonban nem éri meg spórolni ilyenkor sem? Ezeket szedtük össze!
2023. 01. 28. 09:30
Megosztás:

Nőtt 2022-ben a spanyol gazdaság teljesítménye

A spanyol gazdaság teljesítménye 5,5 százalékkal nőtt 2022-ben - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken.
2023. 01. 28. 09:00
Megosztás:

Jóváhagyták Franciaországban az kampányköltségeket, de többeket szankcionáltak

Jóváhagyta a 2022-es francia elnökválasztás valamennyi jelöltjének kampányköltségeit a kampányszámlákat ellenőrző bizottság (CNCCFP), de néhányukra kisebb szankciókat szabtak ki szabálytalanságok miatt - közölte pénteken az illetékes hatóság.
2023. 01. 28. 08:00
Megosztás:

Átlagosan 15 százalékkal emeli munkavállalói bérét a Tesco

A Tesco idén 5,7 milliárd forintot fordít az áruházakban és logisztikai központokban dolgozó munkatársai bérére, amely így a tavalyi bérmegállapodáshoz képest átlag 15 százalékkal emelkedik március 1-jétől.
2023. 01. 28. 07:00
Megosztás:

Duplájára nőtt Németország olajimport-számlája tavaly az első tíz hónapban

Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
2023. 01. 28. 06:00
Megosztás:

Tavaly csaknem 88 százalékkal nőtt a romániai repülőterek utasforgalma

Tavaly több mint 21 millió utast fogadtak a romániai repülőterek, ami mintegy 88 százalékos növekedést jelent a 2021-es évhez képest - közölte pénteken a romániai repülőterek egyesülete.
2023. 01. 28. 05:00
Megosztás:

Válás 2023-ban - ügyvéd nélkül is megoldható a válás, és így olcsóbb!

Kötelező ügyvédet fogadni a váláshoz? Mit kell tennie annak, aki válni akar 2023-ban? Milyen dokumentumok kellenek egy váláshoz? Mi a bíróság szerepe a válás jogi folyamatában? A válás keresetlevelét hogyan kell benyújtani és mit kell becsatolni hozzá 2023-ban? Mennyibe kerül a válás, mennyi az illetéke 2023-ban?
2023. 01. 28. 04:00
Megosztás:

Diákok bocsátották fel Magyarország első szuperszonikus kutatórakétáját

Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
2023. 01. 28. 02:00
Megosztás:

A Duna House 2,6 millió euróért növelte tulajdonrészét az olasz Hgroup S.p.A. társaságban

A Duna House Holding Nyrt. tulajdonrésze az olasz hitelközvetítő cég, a Hgroup S.p.A. társaságban 70 százalékról 77,13 százalékra nőtt; a megszerzett részvényekért 2,6 millió eurót fizettek - közölte az ingatlan- és pénzügyi közvetítő vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2023. 01. 28. 01:00
Megosztás:

Napelemparkokhoz szükséges tartószerkezetek gyártásáról állapodott meg három magyarországi cég

Napelemparkok telepítéséhez szükséges speciális tartószerkezetek gyártásáról és értékesítéséről írta alá együttműködési megállapodást három magyarországi cég - közölte az ASTRASUN Solar Nyrt. az MTI-vel.
2023. 01. 28. 00:01
Megosztás:

Megkezdődött egy országosan elérhető szakképzési vizsgaközpont kialakítása

Országosan elérhető szakképzési vizsgaközpont kialakítása kezdődött csaknem 11 milliárd forint európai uniós támogatásból.
2023. 01. 27. 23:00
Megosztás:

Csökkentek decemberben a személyi kiadások az Egyesült Államokban

Tavaly április óta a legnagyobb mértékben csökkentek decemberben a személyi kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.
2023. 01. 27. 22:00
Megosztás:

Nehéz év elé néznek az építőanyag kereskedők, de láttak már ilyet

Rég nem látott nehéz évvel néz szembe az építőanyag kereskedelem. Mérséklődő lakossági kereslet, csökkenő állami beruházások, növekvő infláció, hitelkamatok, kifutó támogatások és az emelkedő építőanyag árak minden oldalról szorongatják a kereskedéseket. Stratégiát kell váltani - hangzott el az Mapei Évindító Kereskedő Konferencián tegnap Budaörsön.
2023. 01. 27. 20:05
Megosztás:

Gyengült pénteken a forint

Pénteken gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon, a hetet pedig erősödéssel fejezte be.
2023. 01. 27. 19:30
Megosztás: