Melyik a legjobb operációs rendszer számomra?

A címben szereplő kérdést szinte minden számítógépet használó személy feltette már. Melyiket vásároljam meg, telepítsem fel? Ami jelenleg van a masinán, az biztos jó nekem? Ezek teljesen jogos kérdések, pláne, hogy a mai számítógépek rendkívül bonyolult gépezetek, és rengeteg célra lehet használni őket, sőt, egyre jobban felértékelődnek.

Melyik a legjobb operációs rendszer számomra?

Az operációs rendszerek több évtizedes múltra tekintenek vissza

Ma már rengeteg eszköz használ operációs rendszert, persze a közhiedelemben még továbbra is az van, hogy operációs rendszer=számítógép, de valójában már a legtöbb okoseszköz, például okosóra, okoskarkötő, okostelefon használ valamilyen operációs szisztémát. 

A 20-30 évvel ezelőtti helyzethez képest az is nagy változás, hogy az operációs rendszereket ma már nagyon könnyű beszerezni, ott van például a Szoftver24.hu, ahol Windows termékkulcsokat is egyszerűen vásárolhatunk, percek alatt elintézve a folyamatot. Ezzel szemben a 90-es években még ez egy sokkal hosszabb művelet volt, pláne, hogy a telepítés is egy külön procedúra kellett, hogy legyen és tapasztalt ismerősre vagy szakemberre is szükség volt hozzá.

Az operációs rendszerek története azonban nem a 90-es években kezdődött, hanem az 1970-80-as időszakban. Ekkor jelentek meg az első kísérletezések, amelyek később elvezettek a legnépszerűbb változatokhoz, a Windows oprendszerekhez, amelyek azóta is (szinte) töretlen egyeduralkodói a piacnak. 

Az első legnépszerűbb verzió a Windows 95 és Windows 98 volt, majd ezt követte a “csúcs”, a Windows XP, amelyet még így 20 év után is használnak néhány országban, leginkább állami szektorokban. A következő mérföldkő a modernebb Windows 7 volt, ezután érkeztünk el a ma is használatos és leghatékonyabb Windows 10 és 11 verziókhoz. Utóbbi kettőnek két további változata is van, a Home és a Pro, amelyeket érdemes elkülöníteni, hisz mindegyiket más területen érdemes alkalmazni.

Melyiket válasszam: Pro vagy Home?

Természetesen alapvető, hogy teljesen átlagos használatra, például böngészésre, adminisztrációs munkálatokra és filmnézésre, játékra mind a kettő teljesen alkalmas. 

A Home verziót, ahogy az angol megnevezés is utal rá, inkább otthonunkban lévő számítógépekre érdemes feltelepíteni. Ha csak magáncélokra, szórakozásra használjuk a gépet, akkor ez a tökéletes választás. Természetesen sokan dolgoznak home officeban vagy irodában, így ebben a környezetben már a Pro az ajánlott, amit kifejezetten vállalati körülményekre találtak ki. Ha úgy vesszük, a Pro a Home továbbfejlesztett verziója, ugyanis sokkal nagyobb védelemmel rendelkezik, ez az érzékeny adatok tekintetében nagyon fontos. 

Mire van szükségem a Windows 10 futtatásához?

Az operációs rendszereknek is vannak rendszerkövetelményeik, a Windows 10-nek az alábbi:

- Processzor: 1 GHz-es vagy gyorsabb

- RAM: 1 GB 32 bit, 2 GB 64 bit esetén

- Tárhely: Minimum 20 GB

- Videokártya: DirectX 9 kompatibilis

Vásárlás és telepítés előtt is alaposan gondoljuk át, hogy pontosan milyen feladatokra akarjuk, fogjuk használni a számítógépet, és aszerint válasszuk ki a megfelelő operációs rendszert.

A MET gerjeni és söjtöri naperőműve bekapcsolódott a megújuló energiatermelésbe

A MET energiavállalat gerjeni és söjtöri naperőműve is bekapcsolódott a megújuló energiatermelésbe - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 15:00
Megosztás:

Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a Piaggio

Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a főként robogókat és motorkerékpárokat gyártó olasz Piaggio csoport a pénteken kiadott közleménye alapján.
2023. 01. 28. 14:00
Megosztás:

A NAV mintegy 13 millió forint adókülönbözetet tárt fel egy szállodát üzemeltető cégnél

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mintegy 13 millió forint adókülönbözetet állapított meg egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál a hiányzó, illetve hiteltelen bizonylatok miatt - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 13:00
Megosztás:

Elérheti az 1 százalékot az idei GDP-növekedés

Pozitív, akár egy százalékos idei GDP-növekedést várnak a Makronóm Intézet szakértői, akik szerint a kormányzati előrejelzésben szereplő 1,5 százalékos emelkedés sem lehetetlen - közölték évindító háttérbeszélgetésen pénteken Budapesten.
2023. 01. 28. 12:00
Megosztás:

3,9 százalék volt a munkanélküliségi ráta decemberben

A munkanélküliek száma 2022 decemberében 190 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 01. 28. 11:00
Megosztás:

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 10:00
Megosztás:

Ezeken sose spórolj vállalkozásod érdekében

Egy vállalkozás pénzforgalma, - különösen a mai gazdasági helyzet idején - időnként csökkenhet. Ezekben az időszakokban létfontosságú, hogy a vezetők a vállalat értékei és céljai alapján pénzbeli döntéseket hozzanak. Melyek azok a területek, amelyeken azonban nem éri meg spórolni ilyenkor sem? Ezeket szedtük össze!
2023. 01. 28. 09:30
Megosztás:

Nőtt 2022-ben a spanyol gazdaság teljesítménye

A spanyol gazdaság teljesítménye 5,5 százalékkal nőtt 2022-ben - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken.
2023. 01. 28. 09:00
Megosztás:

Jóváhagyták Franciaországban az kampányköltségeket, de többeket szankcionáltak

Jóváhagyta a 2022-es francia elnökválasztás valamennyi jelöltjének kampányköltségeit a kampányszámlákat ellenőrző bizottság (CNCCFP), de néhányukra kisebb szankciókat szabtak ki szabálytalanságok miatt - közölte pénteken az illetékes hatóság.
2023. 01. 28. 08:00
Megosztás:

Átlagosan 15 százalékkal emeli munkavállalói bérét a Tesco

A Tesco idén 5,7 milliárd forintot fordít az áruházakban és logisztikai központokban dolgozó munkatársai bérére, amely így a tavalyi bérmegállapodáshoz képest átlag 15 százalékkal emelkedik március 1-jétől.
2023. 01. 28. 07:00
Megosztás:

Duplájára nőtt Németország olajimport-számlája tavaly az első tíz hónapban

Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
2023. 01. 28. 06:00
Megosztás:

Tavaly csaknem 88 százalékkal nőtt a romániai repülőterek utasforgalma

Tavaly több mint 21 millió utast fogadtak a romániai repülőterek, ami mintegy 88 százalékos növekedést jelent a 2021-es évhez képest - közölte pénteken a romániai repülőterek egyesülete.
2023. 01. 28. 05:00
Megosztás:

Válás 2023-ban - ügyvéd nélkül is megoldható a válás, és így olcsóbb!

Kötelező ügyvédet fogadni a váláshoz? Mit kell tennie annak, aki válni akar 2023-ban? Milyen dokumentumok kellenek egy váláshoz? Mi a bíróság szerepe a válás jogi folyamatában? A válás keresetlevelét hogyan kell benyújtani és mit kell becsatolni hozzá 2023-ban? Mennyibe kerül a válás, mennyi az illetéke 2023-ban?
2023. 01. 28. 04:00
Megosztás:

Diákok bocsátották fel Magyarország első szuperszonikus kutatórakétáját

Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
2023. 01. 28. 02:00
Megosztás:

A Duna House 2,6 millió euróért növelte tulajdonrészét az olasz Hgroup S.p.A. társaságban

A Duna House Holding Nyrt. tulajdonrésze az olasz hitelközvetítő cég, a Hgroup S.p.A. társaságban 70 százalékról 77,13 százalékra nőtt; a megszerzett részvényekért 2,6 millió eurót fizettek - közölte az ingatlan- és pénzügyi közvetítő vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2023. 01. 28. 01:00
Megosztás:

Napelemparkokhoz szükséges tartószerkezetek gyártásáról állapodott meg három magyarországi cég

Napelemparkok telepítéséhez szükséges speciális tartószerkezetek gyártásáról és értékesítéséről írta alá együttműködési megállapodást három magyarországi cég - közölte az ASTRASUN Solar Nyrt. az MTI-vel.
2023. 01. 28. 00:01
Megosztás:

Megkezdődött egy országosan elérhető szakképzési vizsgaközpont kialakítása

Országosan elérhető szakképzési vizsgaközpont kialakítása kezdődött csaknem 11 milliárd forint európai uniós támogatásból.
2023. 01. 27. 23:00
Megosztás:

Csökkentek decemberben a személyi kiadások az Egyesült Államokban

Tavaly április óta a legnagyobb mértékben csökkentek decemberben a személyi kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.
2023. 01. 27. 22:00
Megosztás:

Nehéz év elé néznek az építőanyag kereskedők, de láttak már ilyet

Rég nem látott nehéz évvel néz szembe az építőanyag kereskedelem. Mérséklődő lakossági kereslet, csökkenő állami beruházások, növekvő infláció, hitelkamatok, kifutó támogatások és az emelkedő építőanyag árak minden oldalról szorongatják a kereskedéseket. Stratégiát kell váltani - hangzott el az Mapei Évindító Kereskedő Konferencián tegnap Budaörsön.
2023. 01. 27. 20:05
Megosztás:

Gyengült pénteken a forint

Pénteken gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon, a hetet pedig erősödéssel fejezte be.
2023. 01. 27. 19:30
Megosztás: