Mennyit árulhat el egy CV és mit érdemes beleírnunk?

Az önéletrajz szerepe. Az önéletrajzunk az első fontos pályázati- és szűrőfeltétel, mely a munkakeresés során felmerül. Épp ezért fontos, hogy kinézete és tartalma is kellőképpen összeszedett és lényegre törő legyen. A kulcs a különböző információk helyes egyensúlyának megtalálása, melyek pozíciótól függően változhatnak.

Mennyit árulhat el egy CV és mit érdemes beleírnunk?

A CV az állásokra való jelentkezés alapfeltétele

A munkakeresésnek megvan a maga jól bejáratott menete és a különféle ismert metódusai. Manapság a jelentkezés egy-egy meghirdetett pozícióra jóval egyszerűbb, hiszen szinte minden lebonyolítható az online térben. Az állásportálok, a céges karrieroldalak mind-mind azt szolgálják, hogy a jelentkezők számára az ügymenet egyszerű, kényelmes és átlátható legyen. A módszerek próbálnak állandóan fejlődni, a cél, hogy a kiválasztási és szűrési folyamat jelentősebb része távolról is lebonyolítható legyen. Ám mégis van egy módszertől független alapszükséglet, melyet nem kerülhetünk ki, ez pedig az önéletrajzunk, vagyis a CV megléte és beküldése.

Az önéletrajznak sokan jóval kevesebb szerepet tulajdonítanak, mint kéne, ezért ritkábban frissítik, formázzák, korszerűsítik. A CV ugyanakkor egy kötelezően benyújtandó dokumentum, mely egyben első szűrőként is működik a jelentkezési folyamat során. A hirdető cég felelős dolgozói ez alapján választhatják ki azon jelentkezők körét, akiket érdemesnek tartanak egy interjúra, személyes találkozóra. Így tehát a CV lényegében az a kulcs lehet, mely a pozícióhoz vezető számos ajtó egyikét nyitja. Így fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk összeállítására és tartalmilag is szorítkozzunk a legrelevánsabb információkra.

Frappáns, tömör, lényeglátó

Tekintve, hogy a CV a legelső lehetőségünk, hogy tételesen bemutassuk, miért gondoljuk magunkat alkalmasnak a meghirdetett pozícióra, nem vehetjük félvállról a megírását. Természetesen senki nem vár tőlünk kisregényeket és költői szabatossággal megfogalmazott körmondatokat karrierünk addigi állomásairól, tanulmányainkról, vagy akár személyes jellemzőinkről. Épp ellenkezőleg – egy optimális CV tényeket, eredményeket és tapasztalatokat közöl, mindezt a lehető legegyszerűbb, mégis informatív formában. Nem eshetünk át persze a ló túloldalára sem és rendezhetjük le négy sorban magunkat. Az egyensúly a tömörség, a lényeglátás és a kellő mennyiségű információ között kulcsfontosságú.

Egy CV megírásakor lényegében két szempontot kell figyelembe vennünk: mit tartunk érdemesnek közölni magunkról, illetve az adott pozíció szempontjából ezek közül mi minősíthető relevánsnak. Bátran emeljük ki eredményeinket és tapasztalatainkat, de fölösleges köröket ne fussunk. A legjobb, ha a megpályázni kívánt pozícióhoz igyekszünk igazítani önéletrajzunkat. Természetesen az is ideális kombináció, ha rendelkezünk egy univerzális verzióval és emellett lehetőségünk van pl. egy motivációs levélben bővebben is kifejteni gondolatainkat. De ha megkönnyítenénk dolgunkat, készíthetünk akár a pozícióhoz írt specifikus CV verziókat is.

Az önéletrajz a képességek és tapasztalatok frappáns összefoglalója

Több verzió, több lehetőség

Ha több CV verzióban gondolkozunk, ugyanúgy fontos az egyensúly. Fölösleges valótlanságokat állítani, esetleg túl nagy szerepet tulajdonítani egy-egy pontnak. Legyünk célratörőek, szorítkozzunk a pozícióhoz tartozó legrelevánsabb attribútumainkra és előzetes tapasztalatainkra. Ideális esetben nyilván az érdekes pozíciók köre sem túl tág, hiszen nagyban függ végzettségünktől és előző tapasztalatainktól. Ettől függetlenül akár egy-egy cég számára is finomhangolhatjuk önéletrajzunkat. Ezzel akár komoly versenyelőnyre is szert tehetünk, mellyel nagyban növeljük esélyeinket a pozíció elnyerésére.

Persze gyártsunk akármennyi CV verziót, a lényegnek mindig ugyanannak kell maradni: saját magunk és tapasztalataink lényeglátó, tételes bemutatása, melyből a hirdető cégek is könnyedén kinyerhetnek minden fontos információt. Ha emellett hajlandóak vagyunk figyelmet fordítani a kinézetre, a különböző apró látványelemekre, vagy épp a formázásra, máris nagyobb valószínűséggel emelkedünk ki a tömegből. A hiteles és informatív CV lehet az első lépcsőfok egy sikeres karrier felé – ezt mindig tartsuk szem előtt, mikor önéletrajz gyártásba kezdünk. Akár egyetlen dokumentumon is múlhat a dolog.

Nyilvánosak Trump házában tartott kutatás iratai

Nyilvánosságra hozták az amerikai hatóságok a Donald Trump floridai házában tartott hétfői kutatás jegyzőkönyveit, amelyekből kiderül, hogy a volt elnöktől minősítettnek tartott iratokat is lefoglaltak.
2022. 08. 13. 05:00
Megosztás:

A nyugdíjasok a rezsiváltozás legnagyobb vesztesei - a Kádár-kockában lakók jól járnak

A gáz és az elektromos áram árának emelkedésére azonnal megnőtt a kínálat a régebbi építésű, nagy alapterületű és belmagasságú házak hirdetései között, miközben az újlakások iránti kereslet érezhetően emelkedett. Dr. Sziszák György, a Sziszák és Társa Építőipari Kft. ügyvezetője közölte, a kialakult helyzet nyertesei a panellakások tulajdonosai, a vesztesek pedig az egyedül élő idősek lehetnek, akiknek el kell hagyniuk a nagy polgári lakásukat, vagy épp családi házukat, mert nem fogják tudni fizetni annak rezsiköltségeit. A szakember a használt lakások piacán átrendeződésre számít, a Kádár-kocka méretű házak pedig másodvirágzásukat élhetik a közeljövőben.
2022. 08. 13. 04:01
Megosztás:

Több milliós kárt okoztak a fiatal hackerek

Elfogtak a rendőrök két fiatal hackert, akik online fizetési rendszereket kijátszva milliókat kerestek adathalászattal - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénteken a police.hu oldalon.
2022. 08. 13. 03:00
Megosztás:

Csökken a forgalom az ingatlanpiacon, de nő a befektetők aktivitása

Csökken a forgalom az ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 13. 02:00
Megosztás:

1000 kilométernyi útszakaszt újulhat meg az idén

Év végéig több mint 1000 kilométernyi szakaszt újíthat fel a Magyar Közút az általa kezelt, főként mellékutakon, ahol eddig 523 kilométer átfogó felújításával már végeztek és további 493 kilométernyi szakaszon jelenleg is dolgoznak - tájékoztatta a cég pénteken az MTI-t.
2022. 08. 13. 01:00
Megosztás:

A fakitermelésről szóló rendelet nem veszélyezteti az erdőket

A fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet nem veszélyezteti a magyar erdőállományt - jelentette ki a Mátrában, a Bükkben és a Borsodi dombságon gazdálkodó Egererdő Zrt. vezérigazgatója az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.
2022. 08. 13. 00:05
Megosztás:

Ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

Az előző havi megtorpanás után júniusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak a májusi 45,4 százalék után júniusban átlagosan 48,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.
2022. 08. 12. 23:00
Megosztás:

Wellness: érezd magad jól!

Amikor kikapcsolódás céljából egy wellnesshotel kerül szóba, számos igény merül fel. De mire számíthat a vendég, ha ilyen szállodába látogat?
2022. 08. 12. 22:00
Megosztás:

Romániában 1 százalékkal csökkent az ipari termelés

Romániában a nyers adatok szerint 1 százalékkal csökkent az ipari termelés az idei első fél évben a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.
2022. 08. 12. 21:00
Megosztás:

A helyzet ellenére rekordszinten teljesít a magyar ipar

Az első fél évben 5,1 százalékkal nőtt az ipari termelés Magyarországon. A teljesítményjavulás 2020 elejéhez képest 6,3 százalékos. A hazai ipar ezzel a vírusválság előtti mutatót tartósan felülmúlva újabb rekordszintre emelkedett - írta a Technológiai és Ipari (TIM) minisztérium pénteken.
2022. 08. 12. 20:00
Megosztás:

A sikeres mezőgazdaság jövője a digitalizáció és a robotizáció

A sikeres mezőgazdaság jövője a digitalizáció és a robotizáció, azaz a precíziós eszközök alkalmazása, mivel ez már a vetésnél jelentősen befolyásolni tudja annak hatékonyságát, illetve később az állomány fejlődésének dinamikáját is - mutat rá a Klímapolitikai Intézet legfrissebb tanulmánya.
2022. 08. 12. 19:00
Megosztás:

Többséget szerez a Gránit Bank az Equilor Befektetési Zrt.-ben

A Gránit Bank Zrt. 50 százalék plusz egy szavazatnyi részesedést szerez az Equilor Befektetési Zrt-ben; a több mint 30 éves magyar befektetési szolgáltató változatlan menedzsmenttel folytatja működését - közölték a társaságok az MTI-vel pénteken. A tranzakció nem érinti az Equilor Alapkezelőt.
2022. 08. 12. 18:00
Megosztás:

20 százalékkal nőtt a megújulókból termelt áram májusban

A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége 20,7 százalékkal nőtt Magyarországon májusban az előző év azonos időszakához képest - tájékoztatta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-t a legújabb, a májusi adatokat közlő energiastatisztikai riportja alapján.
2022. 08. 12. 17:00
Megosztás:

Kedvezményes az utazás a Balatonnál a Strand Fesztivál idején

A Strand Fesztivál TravelPass-szal 7 napon át korlátlanul lehet utazni a Balaton menti települések közötti a MÁV-Start és a Volánbusz járatain - közölte MÁV-Volán-csoport pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 12. 16:00
Megosztás:

Megszakítható-e a munkavállaló szabadsága?

A rendszeres fizetett szabadsághoz való jog a munka világában a pihenéshez való jog megvalósulását szolgálja, célja a munkavégzés során elhasznált erőforrások, a fizikai és szellemi energia pótlásának, valamint a munkavállalók regenerálódásának biztosítása – ismertette dr. Brózmann Attila, az act Bán & Karika Ügyvédi Társulás szakértője.
2022. 08. 12. 15:00
Megosztás:

Késleltetve jelenik meg az infláció az e-kereskedelemben

Az erős piaci verseny a legtöbb esetben késlelteti az online kereskedelemben értékesített termékek áremelkedését, állapította meg az Olcsóbbat.hu ár-összehasonlító portál annak kapcsán, hogy az oldalon közel 90 termékkategória legkeresettebb termékeinek éves árváltozását vizsgálta, több mint 3.000 termékre kiterjedően.
2022. 08. 12. 14:00
Megosztás:

Többe kerülhet az iskolakezdés – mennyivel drágultak a „gyerekslágerek”?

Az infláció az iskolakezdésre is hatással van, a szülőknek a korábbinál nagyobb kiadásokkal kell számolniuk. Országosan az iskolanyitáshoz kötődő kiadások több mint 17 százalékát adja a tanuláshoz elengedhetetlen füzetekhez, papírárukhoz, rajzlapokhoz köthető forgalom, ezek a termékek pedig az idén akár 40-50 százalékkal drágábbak lehetnek, a nem papír jellegű irodaszerek ára pedig 30 százalékkal növekedhet. A K&H a hivatalos adatok alapján megnézte, hogy a gyerekek körében népszerűnek mondható termékek hivatalos országos átlagára hogyan változott: a hamburgernél például 35 százalékos áremelkedés látszik, míg egy hátizsák ára 17 százalékkal került feljebb.
2022. 08. 12. 13:00
Megosztás:

Magyarország kevésbé lesz érzékeny a további forint-leértékelődés irányába ható nyomásra

Infláció, jegybanki kamatok, energia árak – a kelet-közép-európai országok nagy tempóban reagálnak a változásokra, a Fidelity International szakértői pedig megnézték, mi várható a lengyel, cseh, román és magyar pénzügyi piacokon.
2022. 08. 12. 12:00
Megosztás:

A keresleti optimizmusra tovább emelkedik a kőolaj ára

A WTI 93,2, a Brent típusú kőolaj 99,3 dollár volt ma reggel az októberi leszállításra, míg az Ural azonnali leszállítási ára 77,5 dollár volt hordónként.
2022. 08. 12. 11:00
Megosztás:

A Lenovo egymást követő kilenc negyedévben javuló bevételt és nyereséget ért el

Erős első éves eredményeket jelentett be a Lenovo Group (HKSE: 992) (ADR: LNVGY), amely így a kilencedik egymást követő negyedévben növelte mind a bevételét, mind a nyereségét. Az első negyedéves nettó nyereség a tavalyihoz képest 11%-kal 516 millió dollárra, nem HKFRS[1] alapon az előző évhez képest pedig 35%-kal 556 millió dollárra nőtt. A bevételek 17 milliárd USD-re nőttek, ami 5%-os növekedést jelent az előző évhez képest változatlan árfolyamon számolva.
2022. 08. 12. 10:00
Megosztás: