Mennyit árulhat el egy CV és mit érdemes beleírnunk?

Az önéletrajz szerepe. Az önéletrajzunk az első fontos pályázati- és szűrőfeltétel, mely a munkakeresés során felmerül. Épp ezért fontos, hogy kinézete és tartalma is kellőképpen összeszedett és lényegre törő legyen. A kulcs a különböző információk helyes egyensúlyának megtalálása, melyek pozíciótól függően változhatnak.

Mennyit árulhat el egy CV és mit érdemes beleírnunk?

A CV az állásokra való jelentkezés alapfeltétele

A munkakeresésnek megvan a maga jól bejáratott menete és a különféle ismert metódusai. Manapság a jelentkezés egy-egy meghirdetett pozícióra jóval egyszerűbb, hiszen szinte minden lebonyolítható az online térben. Az állásportálok, a céges karrieroldalak mind-mind azt szolgálják, hogy a jelentkezők számára az ügymenet egyszerű, kényelmes és átlátható legyen. A módszerek próbálnak állandóan fejlődni, a cél, hogy a kiválasztási és szűrési folyamat jelentősebb része távolról is lebonyolítható legyen. Ám mégis van egy módszertől független alapszükséglet, melyet nem kerülhetünk ki, ez pedig az önéletrajzunk, vagyis a CV megléte és beküldése.

Az önéletrajznak sokan jóval kevesebb szerepet tulajdonítanak, mint kéne, ezért ritkábban frissítik, formázzák, korszerűsítik. A CV ugyanakkor egy kötelezően benyújtandó dokumentum, mely egyben első szűrőként is működik a jelentkezési folyamat során. A hirdető cég felelős dolgozói ez alapján választhatják ki azon jelentkezők körét, akiket érdemesnek tartanak egy interjúra, személyes találkozóra. Így tehát a CV lényegében az a kulcs lehet, mely a pozícióhoz vezető számos ajtó egyikét nyitja. Így fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk összeállítására és tartalmilag is szorítkozzunk a legrelevánsabb információkra.

Frappáns, tömör, lényeglátó

Tekintve, hogy a CV a legelső lehetőségünk, hogy tételesen bemutassuk, miért gondoljuk magunkat alkalmasnak a meghirdetett pozícióra, nem vehetjük félvállról a megírását. Természetesen senki nem vár tőlünk kisregényeket és költői szabatossággal megfogalmazott körmondatokat karrierünk addigi állomásairól, tanulmányainkról, vagy akár személyes jellemzőinkről. Épp ellenkezőleg – egy optimális CV tényeket, eredményeket és tapasztalatokat közöl, mindezt a lehető legegyszerűbb, mégis informatív formában. Nem eshetünk át persze a ló túloldalára sem és rendezhetjük le négy sorban magunkat. Az egyensúly a tömörség, a lényeglátás és a kellő mennyiségű információ között kulcsfontosságú.

Egy CV megírásakor lényegében két szempontot kell figyelembe vennünk: mit tartunk érdemesnek közölni magunkról, illetve az adott pozíció szempontjából ezek közül mi minősíthető relevánsnak. Bátran emeljük ki eredményeinket és tapasztalatainkat, de fölösleges köröket ne fussunk. A legjobb, ha a megpályázni kívánt pozícióhoz igyekszünk igazítani önéletrajzunkat. Természetesen az is ideális kombináció, ha rendelkezünk egy univerzális verzióval és emellett lehetőségünk van pl. egy motivációs levélben bővebben is kifejteni gondolatainkat. De ha megkönnyítenénk dolgunkat, készíthetünk akár a pozícióhoz írt specifikus CV verziókat is.

Az önéletrajz a képességek és tapasztalatok frappáns összefoglalója

Több verzió, több lehetőség

Ha több CV verzióban gondolkozunk, ugyanúgy fontos az egyensúly. Fölösleges valótlanságokat állítani, esetleg túl nagy szerepet tulajdonítani egy-egy pontnak. Legyünk célratörőek, szorítkozzunk a pozícióhoz tartozó legrelevánsabb attribútumainkra és előzetes tapasztalatainkra. Ideális esetben nyilván az érdekes pozíciók köre sem túl tág, hiszen nagyban függ végzettségünktől és előző tapasztalatainktól. Ettől függetlenül akár egy-egy cég számára is finomhangolhatjuk önéletrajzunkat. Ezzel akár komoly versenyelőnyre is szert tehetünk, mellyel nagyban növeljük esélyeinket a pozíció elnyerésére.

Persze gyártsunk akármennyi CV verziót, a lényegnek mindig ugyanannak kell maradni: saját magunk és tapasztalataink lényeglátó, tételes bemutatása, melyből a hirdető cégek is könnyedén kinyerhetnek minden fontos információt. Ha emellett hajlandóak vagyunk figyelmet fordítani a kinézetre, a különböző apró látványelemekre, vagy épp a formázásra, máris nagyobb valószínűséggel emelkedünk ki a tömegből. A hiteles és informatív CV lehet az első lépcsőfok egy sikeres karrier felé – ezt mindig tartsuk szem előtt, mikor önéletrajz gyártásba kezdünk. Akár egyetlen dokumentumon is múlhat a dolog.

Trendek a logisztikában: mikroteljesítési központok, IoT, 5G és integrált, automatizált megoldások

A korona-vírus járvány okozta rendelkezések felgyorsították az online vásárlás felé való átállást megváltoztatva ezzel a vásárlási szokásokat. Az online értékesítés növekedése az intralogisztikai és raktári műveletek felfutását eredményezte. Nemzetközi és hazai viszonylatot nézve is egyre több vállalkozás ismeri fel, hogy sikerének kulcsa a belső termelési és elosztási folyamatok optimalizálásában, vagyis az intralogisztikában, és annak automatizálásában rejlik. De milyen kihívásokkal szembesül a logisztikai iparág, és milyen trendek várhatóak? A QLM piaci körképe.
2023. 02. 08. 01:00
Megosztás:

Jön a digitális font?

Digitális font meghonosításáról kezdett nyilvános konzultációt kedden a Bank of England és a brit pénzügyminisztérium.
2023. 02. 08. 00:30
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 02. 08. 00:05
Megosztás:

Májusban létrejön Magyarország második legnagyobb bankja

A tegnapi napon a Magyar Nemzeti Bank engedélyezte a Magyar Bankholding fúziós menetrendjének záró lépését. Így a bankcsoport két tagja, az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. a terveknek megfelelően, 2023. április 30-án egyesül, és MBH Bank Nyrt. néven, egységes márkanévvel és arculattal folytatja működését. Az így létrejövő, tisztán magyar tulajdonú nagybank a mérlegfőösszeg alapján Magyarország második legnagyobb piaci szereplője lesz. A bankcsoport az ügyfeleket érintő legfontosabb változásokról hamarosan tájékoztató kampányt indít.
2023. 02. 07. 23:30
Megosztás:

Az Indamedia és a Mediaworks megállapodása új távlatokat nyit az online hirdetési piacon

Stratégiai együttműködést kötött az Indamedia csoport és a Mediaworks Hungary. Az Indamedia népszerű, teljes képernyős, videós hirdetési megoldásának, az IndaSpotnak az adaptációja a Mediaworks portfólióján is elérhetővé válik.
2023. 02. 07. 23:00
Megosztás:

Egyre több veszély leselkedik a gyerekekre az interneten egy kutatás szerint

Az elmúlt két évben a gyerekek az online térben növekvő számban találkoztak felnőtt tartalommal, magukat gyereknek kiadó felnőttel, zsaroló vagy adathalász üzenetekkel - állapította meg egy friss, a biztonságos internet napjára készült felmérés.
2023. 02. 07. 22:30
Megosztás:

Írországban vásárol céget a Richter

A Richter Gedeon Nyrt. (Richter) a Consilient Health részvényeseitől megvásárolta az OC Distributors Ltd., Írországban bejegyzett vállalatot, amely számos nőgyógyászati készítmény marketing és értékesítési jogait birtokolja - jelentette be kedden a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján a gyógyszergyár. A tranzakció értéke 32,5 millió angol font (14,149 milliárd forint).
2023. 02. 07. 22:00
Megosztás:

Nőtt az ipari termelés decemberben

2022 decemberében az ipari termelés volumene 2,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,7 százalékkal emelkedett. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2022 decemberében kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2021 decemberében - jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 02. 07. 21:30
Megosztás:

Csökkent a német ipari termelés decemberben

A vártnál nagyobb mértékben csökkent az ipari termelés Németországban decemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint. A csökkenés különösen a vegyiparban és az energiaintenzív ágazatokban volt nagymértékű. Az egész éves ipari termelés is elmarad az előző évitől.
2023. 02. 07. 21:00
Megosztás:

Volánbusz: a bankkártyás fizetés növeli az új buszok szolgáltatási színvonalát

A bankkártyás fizetés tovább növeli az új buszok szolgáltatási színvonalát - közölte a Volánbusz kedden az MTI-vel, miután február 26-áig teszteli a Budapest-Baja vonalon közlekedő tíz autóbusz fedélzetén a bankkártyás jegy- és bérletvásárlást.
2023. 02. 07. 20:30
Megosztás:

Csehországban 3,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom

Tavaly 3,6 százalékkal visszaesett a kiskereskedelmi forgalom Csehországban az előző évhez képest - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal kedden Prágában. 2021-ben még 4,4 százalékos növekedést mutatott a kiskereskedelem.
2023. 02. 07. 20:00
Megosztás:

Forintgyengülés kora este

Gyengült a forint kedden kora estére a főbb devizákkal szemben a reggeli jegyzésekhez képest a bankközi devizapiacon.
2023. 02. 07. 19:32
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden.
2023. 02. 07. 19:00
Megosztás:

Az OTP és a Mol húzta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 423,34 pontos, 0,95 százalékos emelkedéssel, 45 217,19 ponton zárt kedden.
2023. 02. 07. 18:30
Megosztás:

Csehországban és Szlovákiában indít új tévécsatornát a Network4

Csehországban és Szlovákiában indít új tévécsatornát a Network4 csoport, megkezdve ezzel a médiacég nemzetközi bővülését. A február 7-étől fogható STORY4 elsősorban a női nézők igényeire épít romantikus, valamint családbarát minőségi sorozataival és filmjeivel hiánypótló szerepet tölt be a cseh és a szlovák piacon. Az új csatorna HD minőségben érkezik – jelentette be Borsány-Gyenes András, a médiacég elnöke a budapesti sajtótájékoztatóján.
2023. 02. 07. 18:00
Megosztás:

A GVH vizsgálatot indított a Wizz Air jegyértékesítési gyakorlata miatt

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított a Wizz Air légitársasággal szemben, mivel a jegyvásárlás során vélhetően megtévesztéssel tereli a fogyasztókat feláras szolgáltatásai felé.
2023. 02. 07. 17:30
Megosztás:

Magyarország: csökken a koronavírus-fertőzés, az influenza és az RSV még terjed

Magyarországon 2023. január utolsó hetében – az MTI által közölt adatok szerint – hivatalosan 620 új Covid–19-fertőzöttet igazoltak (napi átlagban 88-at). Kórházban 383 beteget ápoltak, s 19, többségében idős, krónikus beteg halt meg.
2023. 02. 07. 16:30
Megosztás:

Pár éve csúcson volt, ma eltűnőben ez a lakáshitel konstrukció

Nagyot fordult a világ: 2018-ban még a legnépszerűbb konstrukció volt, ma egyre több bank kivezeti a kínálati palettájából az 5 éves kamatperiódusú lakáshitelt. De mi ennek a változásnak az oka? A Bankmonitor szakértői ennek jártak utána.
2023. 02. 07. 16:00
Megosztás:

Ezt látni kell: megnyílt Budapest első mászó akadémiája

Frekventált helyen, a IX. kerületi Lurdy Házban nyitott meg Magyarország és a főváros első mászó akadémiája, ahol változatos falakkal, összesen 150-200 folyamatosan újuló boulderekkel (mászó utakkal) várják az érdeklődőket. Bankó Zsolt, a Boulder Academy Budapest alapító-tulajdonosa elmondta, a cél, hogy minél több fiatallal megismertessék és megszerettessék az olimpiai sportágat. Egészen a kezdőktől a haladókig lehetőséget biztosítanak a gyakorlásra. A terem egy menő közösségi hely is egyben, ahol a sportolást a felnőttek legénybúcsúval vagy csapatépítővel, a gyerekek pedig születésnapi zsúrral is összeköthetik.
2023. 02. 07. 15:30
Megosztás:

Szenvednek az életbiztosítások, pörögnek a nyugdíjbiztosítások

Csökkentek az életbiztosításokban lévő megtakarítások. A visszaesés fő oka a piacok rossz teljesítménye, de az is szerepet játszott benne, hogy nehéz eladni az adókedvezménnyel nem támogatott konstrukciókat. Ezt mutatja az is, hogy az szja-jóváírással segített nyugdíjbiztosítások száma szépen nőtt – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2023. 02. 07. 15:00
Megosztás: