Mi lesz a forint sorsa így? 75 bázisponttal vágott és tovább fog lassítani az MNB

Vártnak megfelelő döntés. Az előzetes konszenzusnak megfelelően, 75 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, így az alapkamat 8,25 százalékra csökkent. Az overnight jegybanki betét kamata 7,25 százalékra, az overnight fedezett hitelé 9,25 százalékra változott.

Mi lesz a forint sorsa így? 75 bázisponttal vágott és tovább fog lassítani az MNB

Új mondat a közlemény utolsó bekezdésében. A megjelent közleményben a döntéshozók közölték, hogy "A globális dezinflációt övező kockázatok, a nemzetközi befektetői hangulat változékonysága és a hazai infláció év közepén várt átmeneti emelkedése a következő hónapokban óvatos monetáris politikát indokol. A Tanács folyamatosan értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását. A következő hónapokban ezen információk alapján adatvezérelten dönt az alapkamat további csökkentéséről és annak optimális üteméről." Külön kiemelték tehát az év közepén várt átmeneti emelkedését a hazai inflációnak, mely óvatos monetáris politikát indokol. Emellett megismerhettük a friss inflációs jelentés keretszámait, mely szerint az idei évben 2-3 százalékos, jövőre 3,5-4,5 százalékos, 2026-ban 3-4 százalékos gazdasági növekedést vár a jegybank. Az infláció idén 3,5-5,0 százalék között, jövőre és 2026-ban 2,5-3,5 százalékos lehet az MNB prognózisa szerint.

Számos új információt árult el Virág Barnabás. Az ülést követő sajtótájékoztatón az MNB alelnöke elmondta, hogy a mai döntéssel lezárult a monetáris politika gyors lépésekkel operáló szakasza, a második negyedévben a kamatcsökkentés üteme lassul, tehát a következő üléseken 25-50 bázispontos kamatvágások jöhetnek, így a korábbi 6-7 százalékos, év közepére várható kamatszintet 6,5-7 százalékra módosította az MNB. Többször kitért a forint árfolyamának fontosságára, mivel erősödött az árfolyam-begyűrűzés, az inflációs cél eléréséhez kulcsfontosságú a korábbinál alacsonyabb importált infláció. A következő üléseken is több szempontot figyelembe véve, adatvezérelt módon fog lépni a jegybank, ezek a szempontok a hazai inflációs folyamat, a nemzetközi monetáris politikai környezet, az országkockázati megítélés, illetve a pénzügyi stabilitás. 

Tovább csökkent a hazai infláció. Februárban éves 3,7 százalékos inflációt mért a Központi Statisztikai Hivatal, tehát a vártnál kedvezőbben alakulnak az inflációs folyamatok. Éves bázison az élelmiszerek ára 2,2 százalékkal, a szolgáltatásoké 10 százalékkal emelkedett, a tartós fogyasztási cikkek ára 2 százalékkal csökkent, míg a háztartási energia ára 9 százalékkal esett vissza, utóbbi esetben a lakossági fogyasztási szokásokat is figyelembe veszi a KSH. Fontos azonban kiemelni, hogy a magas bázis hatása a következő hónapokban folyamatosan csökkenni fog, így a harmadik-negyedik negyedévben ismét élénkülhet az inflációs ráta, és év végére 5 százalék fölé emelkedhet. 

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

Az EKB megelőzheti az amerikai jegybankot az első kamatvágással. Az eurózónában a visszafogott növekedés, illetve az alacsonyabb infláció miatt június 6-án megtörténhet az első, 25 bázispontos kamatvágás, ezt a piaci szereplők 93 százalékos eséllyel árazzák jelenleg. Bár Christine Lagarde a legutóbbi kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón óvatosan fogalmazott, a múlt héten már tett utalást a júniusi kamatvágás lehetőségére, melyet egyre több jegybankár támogat. Az amerikai jegybank a múlt heti kamatdöntő ülésén a vártnál lazább üzeneteket küldött, de a májusi kamatvágásnak rendkívül alacsony az esélye, így június 12-én, vagy július 31-én kezdhetik meg a kamatvágási ciklust. A jegybankelnök kiemelte, hogy az infláció érdemben csökkent, de még mindig túl magas. Külön kitért a kettős mandátumra, tehát most már nem kizárólag az inflációs folyamatokat figyelik, a teljes foglalkoztatottságot is meg kell tartaniuk. Fontos eleme volt az ülésnek, hogy a jegybankárok várakozásait tükröző Dot Plot ábra mediánja továbbra 75 bázispontos kamatvágást mutatott az idei évre, ez most nagyjából megegyezik a piaci várakozásokkal is. 

Fontos szintek között az euró-forint árfolyama. Hullámvasútra került az árfolyam, a délelőtti órákban erősödött a hazai fizetőeszköz, majd folytatódott a mozgás, amikor kiderült, hogy áprilisban tovább fog lassítani a kamatvágási ütemen a jegybank. A 394,50-es szint azonban nem sérült meg, onnan pozitív korrekció indult. Az említett támasz alatt 392,70 közelében adódna a következő fontos szint, mely az emelkedő trendcsatorna alsó trendvonala, illetve a 30 napos mozgóátlag. Felül változatlanul a 399-400-as tartományban húzódik meghatározó ellenállási szint. A Bollinger-szalagok szűkülnek, mely arra utalhat, hogy 1-2 héten belül nagyobb, trendszerű elmozdulás indul. 

Pénzhoroszkóp: Mesés pénzek jöhetnek a héten a Baknak és a Vízöntőnek, a Kos lottón nyerhet nagyot

Heti horoszkóp 2024. április 15-21. között. A csillagjegyek részletes heti horoszkópjai egy izgalmas hétre világítanak rá, ahol minden jegy számára kínálkozik lehetőség a szerencsejátékokban, új kapcsolatokban és pénzügyekben való sikerre egyaránt.
2024. 04. 15. 01:00
Megosztás:

10 000%-os hozam? Ezzel csalogatja a befektetőket ez a környezetbarát kriptó

A Dogwifhat (WIF) befektetői most felfedezték az eTukTuk (TUK) nevű új, zöld előértékesítést, ami 2024-ben akár 10 000 százalékos potenciális nyereséget is hozhat. A WIF a közelmúltbeli csúcsról visszaesett, jelenleg 3,46 dollár körül kereskednek vele, ami közel 20 százalékos csökkenést jelent az eddigi legmagasabb árhoz képest.
2024. 04. 15. 00:01
Megosztás:

Szankciókat jelentettek be az orosz fémek árutőzsdei forgalmazására

Szankciókat jelentett be a brit és az amerikai kormány orosz fémek árutőzsdei forgalmazására.
2024. 04. 14. 23:00
Megosztás:

Az ESET az egészségügyi alkalmazások használatának kockázataira hívja fel az emberek figyelmét

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég: az elemzés szerint az érzékeny személyes adatokat is gyűjtő és felhasználó egészségügyi appok (mHealth) piaca már most kétszámjegyű növekedést produkál, és 2030-ra a becslések szerint eléri a 861 milliárd dollárt.
2024. 04. 14. 22:00
Megosztás:

Bővült a pécsi Penthe Autóház

Bővítette telephelyét, az autók szervizeléséhez szükséges új eszközöket szerzett be, korszerűsítette raktárát az Opel, Isuzu, Land Rover márkák kereskedelmével és szervizelésével foglalkozó pécsi Penthe Autóház Kft.
2024. 04. 14. 21:00
Megosztás:

Elindult a Fertő-táj vonatjárat Ausztriába

Az idén április és augusztus között jár Sopron és az ausztriai Neusiedl am See között a Fertő-táj vonatjárat, hogy minél többen környezetbarát módon kereshessék fel az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Fertő-táj magyar és osztrák oldalának településeit - közölte a vonatokat közlekedtető GYSEV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 20:00
Megosztás:

Rekordszámú volt a bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 19:00
Megosztás:

Nem számítanak idén javulásra a német vállalatok

A német vállalatok 2024-ben sem számítanak a gazdaság fellendülésére az IW (Institut der deutschen Wirtschaft) gazdaságkutató intézet legfrissebb, szombaton publikált felmérése szerint.
2024. 04. 14. 18:00
Megosztás:

A technológia fejlődés velejárója, hogy új kockázatok ütik fel a fejüket

A mesterséges intelligencia (MI) elterjedésével az információbiztonsági szakértők feladatai már kiterjednek az azzal kapcsolatos biztonsági kockázatok kezelésére is, mert újszerű kitettséget jelentenek az intelligens eszközök és az MI-vel ellátott folyamatautomatizálás is - ismerteti a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 14. 17:00
Megosztás:

3,6%-ra csökkent az infláció márciusban

A várakozásunknál minimálisan kedvezőbben alakulva 3,6%-ra mérséklődött az infláció éves üteme februárban. Ennél alacsonyabb inflációs rátát 2021. februárban közöltek legutóbb. Az előző hónaphoz képesti változás +0,8%-os volt, ami visszafogottabb év eleji átárazási dinamikát tükröz, mint amit az elmúlt két évben láthattunk. Enyhülő inflációs nyomást jelez, hogy a maginfláció 5,1%-ról 4,4%-ra mérséklődött.
2024. 04. 14. 16:00
Megosztás:

Zsarolóvírustól a „disznóvágás-átverésig”

A Visa közzétette félévente megjelenő, csalásokról szóló nemzetközi jelentésének 2024. tavaszi kiadását, amely a fogyasztókat és vállalkozásokat világszerte érintő legjellemzőbb fizetési veszélyekre hívja fel a figyelmet.
2024. 04. 14. 15:00
Megosztás:

Új kaparós sorsjegy jelent meg, a neve: Ajándék sorsjegy

Az ünnepi alkalmakat megédesítő, vidám hangulatú és a szemnek is vonzó kaparóssal bővül a Szerencsejáték Zrt. sorsjegykínálata.
2024. 04. 14. 14:00
Megosztás:

Romániában nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány

Romániában 24,69 százalékkal nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány éves összevetésben - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 13:00
Megosztás:

A bortermeléshez elengedhetetlenek a környezetkímélő technológiák

Az agrártárca elkötelezett amellett, hogy Magyarországon minél kisebb környezetterheléssel járjon a szőlőtermesztés és minél energiahatékonyabban állítsuk elő a borokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet 100. évfordulója alkalmából szervezett találkozón pénteken Bresciában a tárca közleménye szerint.
2024. 04. 14. 12:00
Megosztás:

Csendesen döntött csúcsot a hazai lakáspiac

Tavaly október-decemberben történelmi csúcsra ért az új otthonok árszintjét jellemző index a KSH legfrissebb, előzetes adatai szerint. Ugyanebben az időszakban a használt lakásoknál viszont árcsökkenést regisztrált a statisztika. Az ellentmondás ellenére az Eurostat adatai azt mutatják, hogy a hazai lakáspiac nagyjából belesimul az európai trendbe.
2024. 04. 14. 11:00
Megosztás:

Konferenciát rendezett a MÁV-Start

A MÁV-Start szervezésében rendezték meg pénteken az Európai Vasúti és Pályahálózat-működtetők Közössége (CER) CEO Coalition rendezvényt - tudatta a vasúttársaság az MTI-vel.
2024. 04. 14. 10:00
Megosztás:

Csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában

Éves viszonylatban 8 százalékkal csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában az év első két hónapjában - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 09:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomban nőtt a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett nőtt a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken, 761,66 ponttal, 1,14 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2024. 04. 14. 08:00
Megosztás:

A Bitgo támogatást nyújt az ARB-nek, a medve trend új mélypontra süllyeszti az ADA-t, míg a KANG szárnyal

Ez a cikk egy áttekintés a kriptopiac aktuális trendjeiről, kiemelve néhány vezető kriptovaluta fontos fejleményeit az iparban. Az egyik ilyen fejlemény, hogy a Bitgo partnerségre lépett az Arbitrum (ARB) tokennel. Eközben, miután a Cardano (ADA) veszített lendületéből, a token a piaci kapitalizáció alapján elvesztette kilencedik helyét legnagyobb kriptovaluták között.
2024. 04. 14. 07:00
Megosztás:

Romlott az amerikai fogyasztói hangulat áprilisban

Az elemzők által vártnál jelentősebben romlott a Michigani Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe áprilisban.
2024. 04. 14. 06:00
Megosztás: