Mi lesz az ESG fejlődésének mozgatórugója 2024-ben?

A rendszerszintű gondoskodás, amelynek keretében a befektetők az érdekeltek széles körével működnek együtt a fenntarthatósági feladatok megvalósításán, 2024-ben az ESG-menetrend egyik fő mozgatórugója lesz. A Fidelity célja, hogy segítsenek egy olyan kedvező szakpolitikai és szabályozói környezet kialakításában, amely képessé teszi és ösztönzi is a vállalatokat a fenntarthatóbb működésre. Négy olyan témát határoztak meg, amelyek a rendszerszintű gondoskodással kapcsolatos gondolkodásuk alapját képezik: az éghajlatváltozás, a természeti környezet pusztulása, az erős és hatékony vállalatirányítás, valamint a társadalmi egyenlőtlenségek.

Mi lesz az ESG fejlődésének mozgatórugója 2024-ben?

A nettó zéró karbonkibocsátás megvalósítása és a természet pusztulásának megakadályozása egyre sürgetőbb kérdéssé válik, emiatt mind összetettebb és mind határozottabb szakmapolitikai irányítást igénylő piacok alakulnak ki. „Erre válaszul a befektetéskezelők a vállalatok mellett a szabályozó hatóságokat, a politikai döntéshozókat és az iparági csoportokat is bevonva alakítják ki a saját szerepvállalásukat” – mondta el Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet-európai igazgatója.

Szükség van az áttérés finanszírozására

Az éghajlatváltozás finanszírozása továbbra is jelentős kihívást jelent mind a vállalatok, mind a pénzintézetek számára. Fokozatosan kialakulnak azok a keretek, amelyek segítik a vállalatokat a nettó zéró célok elérését lehetővé tevő, szilárd stratégiák bevezetésében. Mivel egyre több vállalkozás tesz közzé hitelt érdemlő áttérési terveket, az áttérés finanszírozásának további fejlődésére, ezen belül a Fidelity a fenntartható hiteleszközök megújulására is számít.

A kormányok igyekeznek megszüntetni a szakpolitika hiányosságait, hogy a zöld technológiák olcsóbbá váljanak, míg a szabályozó hatóságok azon dolgoznak, hogy az áttérésre szánt finanszírozást a megfelelő helyekre irányítsák. Az olyan rendszerszintű kezdeményezések, mint az Egyesült Államok inflációcsökkentő törvénye, különböző technológiák fejlesztéséhez járulnak hozzá − ilyenek például a zöld hidrogén és a fenntartható légiközlekedési üzemanyagok. Az ehhez hasonló politikai akarat hozzájárulhat a szén-dioxid-mentesítés módszereinek kidolgozásához azokban az ágazatokban, amelyekben az átállás technológiai szempontból nehéz vagy túl drága. Az EU-ban a szén-dioxid-határ kiigazítási mechanizmus bevezetésének célja, hogy egyenlő versenyfeltételeket teremtsen a térségen belül gyártó és az oda exportáló vállalatok között azáltal, hogy biztosítja, hogy a beérkező áruk szén-dioxid-kibocsátási díja megegyezzen az EU-n belüli termelés szén-dioxid-kibocsátási díjával.

Az áttérés társadalmi következményeit is szem előtt tartja a Fidelity. Továbbra is párbeszédet folytat a vállalatokkal nemcsak a szén-dioxid-mentesítés infrastrukturális költségeiről, hanem a munkavállalóknak a követelmények változásával szükségessé váló átképzéséről is. Kormányzati szinten a szakpolitikai döntéshozók keresik a módját annak, hogyan védhetik meg az új technológiák kiépítése során azokat, akik a legkevésbé tudják viselni az áttéréssel kapcsolatos kötelezettségvállalások előre felmerülő költségeit. Amit ezáltal elérhetünk, az a tiszta energiára való áttérés forradalma, alacsonyabb üzemeltetési költségekkel és nagyobb energiabiztonsággal.

Középpontban a természet

A 2022-es COP15 biodiverzitási konferencia fordulópontnak bizonyult a természetpusztulás hatásának a klímaválság részeként való elismerésében. Az egészséges szén-dioxid-elnyelők és ökoszisztémák jelentős szerepet játszanak a nettó zéró karbonkibocsátás elérésében, míg az éghajlatváltozás a biológiai sokféleség csökkenésének közvetlen kiváltó oka.

A gazdasági következmények egyértelműek: becslések szerint a globális GDP több mint fele mérsékelten vagy nagymértékben függ a természettől.  Az éghajlat és a természet közötti kapcsolat már bizonyos iparágakban is egyre nyilvánvalóbbá válik. Közülük néhánynak, mint például a bányászat, vezető szerepet kell játszania a sikeres átállásban.

A vállalatok már fontolgatják, hogyan hajtsák végre a természettel kapcsolatos pénzügyi közzétételekről szóló munkacsoport (Taskforce on Nature-Related Financial Disclosures, TNFD) nemrégiben kiadott irányelvét. Az éghajlatváltozással kapcsolatos pénzügyi közzétételek munkacsoport irányelvéhez hasonlóan a keretrendszer célja, hogy egységes nyelvezetet biztosítson a természetről szóló jelentésekhez. Ez komoly eredmény, ugyanis a természetpusztulást köztudottan nehéz mérni, mivel nincs univerzális mérőszám. Az innovatív technológiák, például egy kialakulóban lévő tudományág, a bioakusztika, alternatív mérési rendszerek kifejlesztésével próbálják ezt orvosolni.

A TNFD egyes elemei már bekerültek az EU vállalati fenntarthatósági közzétételekről szóló irányelvébe (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD), amely az egyes cégek számára 2024-ben kezdődő adatgyűjtési módszert foglalja össze. Ez az eddigi legátfogóbb közzétételi szabvány. A CSRD előírja, hogy a vállalatoknak rendszeresen be kell számolniuk saját környezeti és társadalmi hatásukról, valamint az üzleti tevékenységük fenntarthatósággal kapcsolatos kockázatairól.

És ez még nem minden: a Nemzetközi Fenntarthatósági Szabványügyi Testület (International Sustainability Standards Board, ISSB) is összeállította a maga fenntarthatósági közzétételi szabványait, amelyeket globális elfogadásra terveztek, és első körben az éghajlatra összpontosítanak. Az erdőirtásról szóló uniós törvény és más, az emberi jogokra gyakorolt hatások enyhítését célzó, hamarosan megjelenő szabályok nyomán az ellátási láncok átvilágítása is egyre nagyobb figyelmet kap.

Az ilyen léptékű szabályozás ijesztően hangzik, de a fenntarthatósági jelentéstétel és annak a pénzügyi jelentéstétellel való összekapcsolódása fontos része az éghajlatváltozáshoz, a természetkárosodáshoz és a szociális kérdésekhez kapcsolódó kockázatok mérséklésének. Lehetővé kell tennie a vállalatok számára azt is, hogy fokozzák azokat a tevékenységeiket, amelyek nem csak igazodnak az áttéréshez, hanem elő is mozdítják a globális gazdaság egészét érintő változásokat.

A Dogwifhat visszakutyagolt a Top 50 kriptovaluta közé, a WIF 50%-os árfolyam növekedést ért el heti szinten

Nagyot kutyagolt a sapkás kutyás mémcoin: a Solana-alapú mémcoin, a Dogwifhat (WIF) jelentős visszatérést produkált, újra bekerült a top 50 kriptovaluta közé, miután az elmúlt hét során 49,8%-os növekedést ért el.
2024. 07. 19. 11:30
Megosztás:

Két új atomenergiablokk épül Csehországban

A dél-koreai KHNP társaság építi fel a két új atomenergiablokkot a csehországi Dukovanyban - közölte Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormány szerdai ülése után Prágában.
2024. 07. 19. 11:00
Megosztás:

Merre megy a kamat Európában?

Nem adott sok támpontot Lagarde: az EKB a vártnak megfelelően 4,5%-on tartotta a jegybanki alapkamatot.
2024. 07. 19. 10:30
Megosztás:

Gyengüléssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken. A londoni FTSE100 index 0,62 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index 0,50 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,35 százalékkal csökkent a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 19. 10:00
Megosztás:

Negatív korrekcióval indulhat a kereskedés

Negatív korrekcióval indulhat a kereskedés pénteken a Budapesti Értéktőzsdén, csütörtökön a BUX 359,91 pontos, 0,5 százalékos emelkedéssel, 72 899,65 ponton, történelmi csúcson zárt.
2024. 07. 19. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 19. 08:00
Megosztás:

Fejhallgató, újragondolva: Bemutatkozik a Dyson OnTrac fejhallgató

A Dyson ma bemutatta első, kizárólag audio célú, magas hanghűségű fejhallgatóját, a Dyson OnTrac-et. A kategóriájában legjobb zajszűrést¹ kínáló fejhallgatók akár 55 órányi² magával ragadó zenehallgatási élményt nyújtanak. 

2024. 07. 19. 07:30
Megosztás:

Megkezdődött a dohány betakarítása

Az elmúlt évek átlagát tekintve csaknem 700 termelő mintegy 2800 hektáron 5000-6000 tonna dohányt termelt évente. Az ágazat a feldolgozásban dolgozókkal együtt, mintegy 10 000-12 000 fő részére biztosított megélhetést - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium (AM) szerdai közleménye szerint.
2024. 07. 19. 06:00
Megosztás:

140 millió eurós befektetés: az OMV is csatlakozik az EIT InnoEnergy-hez

Zártkörű részvénykibocsátás keretében az osztrák székhelyű globális üzemanyag és vegyipari vállalat, az OMV, a romániai integrált energiaipari vállalat, a OMV Petrom és a hollandiai székhelyű vállalat, az ACB Participaties B.V. csatlakozott a fenntartható energiaipari fejlesztésekben élenjáró EIT InnoEnergy-hezidén júliusban. A három cég által biztosított és 140 millió euró értékben lejegyzett részvények jelentős tőkeinjekciót nyújtanak a szervezet átfogó energiaipari célkitűzéseinek megvalósításához.
2024. 07. 19. 05:00
Megosztás:

Járatkésések: így kárpótolhat a kellemetlen órákért az utasbiztosításunk

Élelmiszer, ruha, asszisztencia behajtáshoz – a Grantis megvizsgálta, miben segítenek az utasbiztosítások repülő járatkésés és lemondás esetén.
2024. 07. 19. 04:00
Megosztás:

Donald Trump árnyékos oldala - érdemes megnézni azt is...

The Dark Side of The Moon: vagy más néven a Trump trade árnyékos oldalát láthattuk a tegnapi napon.
2024. 07. 19. 03:00
Megosztás:

Mi van az ALDI-s hűtőkben? Vizsgálatot indított a Gazdasági Versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított az ALDI Magyarország Bt.-vel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.
2024. 07. 19. 02:00
Megosztás:

Az áram ára 10-szeresére ugrott néhány óra alatt! A nagy meleg miatti fogyasztás növekedése az ok

2024. július 18-án este 20 és 21 óra között 999 eurós megawattóránkénti (MWh) nagykereskedelmi áramár alakult ki HUPX magyar áramtőzsdén, ami a nagy meleg mellett az időjárástól független erőművek európai szinten való fejlesztésének elmaradása és az elégtelen tárolókapacitás számlájára írható fel.
2024. 07. 19. 01:00
Megosztás:

A The Meme Games előértékesítése percek alatt 100 000 dollárt gyűjtött - A 2024-es párizsi olimpia hivatalos mém érméjévé válhat?

A The Meme Games ($MGMES) tokenben találkozik a degen mém érme mánia és a 2024-es olimpia szellemisége. A befektetőknek vásárlás után a tér öt legnagyobb projektje közül ki kell választaniuk kedvenc mém érme versenyzőjüket.
2024. 07. 19. 00:01
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

Gyengüléssel zártak csütörtökön a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2024. 07. 18. 23:00
Megosztás:

Az EU hétmilliárd euróval támogatja közlekedési infrastruktúrák kiépítését

Az Európai Bizottság több mint hétmilliárd euró összegű uniós támogatásban részesít 134 közlekedési projektet, köztük kilenc magyar, fenntartható, biztonságos és intelligens közlekedési infrastruktúrák kiépítését célzó kezdeményezést - tájékoztatott a brüsszeli testület szerdán.
2024. 07. 18. 22:00
Megosztás:

A DTX Tőzsde harca a BNB és a Ripple áremelkedési potenciáljával, miközben a globális nagybefektetők az 1 millió dolláros előértékesítéshez özönlenek

A DTX tőzsde, a Binance (BNB) és a Ripple (XRP) a spekulatív kriptopiacon elért legutóbbi teljesítményükkel megragadják a mainstream figyelmet. A Ripple ára rendkívüli emelkedést mutatott, míg a BNB továbbra is tartja magát az állandó nyereségekkel. Ezen fejlemények közepette a DTX tőzsde hullámokat kelt az 1 millió dolláros, szárnyaló előértékesítésével.
2024. 07. 18. 21:30
Megosztás:

Megjelent a Fed Bézs Könyve - miről árulkodik?

Az amerikai gazdaság a harmadik negyedévbe lépve enyhe ütemben növekedett, az ország több régiójában stagnáló vagy csökkenő aktivitás tapasztalható – derült ki az amerikai jegybank felméréséből.
2024. 07. 18. 21:00
Megosztás:

Új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 359,91 pontos, 0,5 százalékos emelkedéssel, 72 899,65 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
2024. 07. 18. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 07. 18. 19:00
Megosztás: