Mi mindent rejt Jamaika, a funky rumok otthona?

Miért válhatott Jamaika a funky rum otthonává?
A sziget briliáns adottságainak egyértelműen komoly szerepe volt ebben. Ahogyan azoknak a brit telepeseknek is, akik az 1600-as években érkeztek a mai Jamaika területére, és egyre nagyobb volumenben kezdtek el a cukornád termesztésével foglalkozni.
Ezek jelentették az alapot ahhoz, hogy ma az iDrinks webáruház rum palettáján a jamaikai funky változatok tekintélyt parancsoló megbecsülésnek örvendjenek. Külön érdekessége a történetnek, hogy az 1600-as években a brit tengerészek napi fejadagja már nem brandy volt, hanem jamaikai rum.
Innentől kezdve nem kellett sok, hogy a legkelendőbb alkoholfajtáról beszélhessünk a komplett karibi térségben. Nemcsak önmagában fogyasztva, hanem a forróság enyhítése végett jobbnál jobb cocktailok alapjaként is.
Milyen módon jelenik meg a funky jelleg a jamaikai változatokban?
A kérdést illetően a kulcsszó az úgynevezett hogo. Amely egyfajta rumzamatként szokatlanul kifinomult földes ízprofilt kölcsönöz a jamaikai változatok mindegyikének. Elképesztően intenzív élményre lehet számítani minden egyes kortyban.
Érdekesség, hogy maga a funky rum speciálisan komplex kémiai vegyületeknek, más néven észtereknek köszönhetően jön létre. Többek között annak folyományaként, hogy az országban a készítés mesterei a tradicionális erjesztési és desztillációs hagyományokat részesítik előnyben a mai napig.
Olyannyira elkötelezettjei ennek az iránynak, hogy kissé pejoratív jelzőt szokás aggatni arrafelé azokra a palackokra, amelyek nélkülözik a funky jelleget. Úgymond „csendes szesznek” nevezik ezeket a sormintába nem illő italokat, amely nem éppen hízelgő titulus.
Technológiát tekintve hogyan születnek ezek az italok?
Joggal merül fel az emberben a kérdés egy-egy kirobbanó intenzitással jelentkező jamaikai italt ízlelgetve, hogy minek is köszönhető az elsöprő hatás? A titok egyik aspektusa, hogy arrafelé nem használnak külön erjesztőgödröt.
Inkább a citrusos gyümölcsökre helyezik a hangsúlyt, és a régesrég bevált lepárlási tradícióra építve adnak észteres ízt a funky rumjaiknak. Másrészt szembemennek a világszerte bevett gyakorlattal, vagyis ők nem nyitottak az egyébként lényegesen hatékonyabb column still desztillálás irányába.
Valamit biztosan tudhatnak, hiszen a produktum ízvilága és minősége mellettük szól. A jamaikaiak tehát kitartanak a jól bevált a copper pot still mellett, így ennek is köszönhetően képesek voltak megőrizni a testesebb és észteresebb funky jegyeket ezekben a csodákban.