Miért érdemes áttérni a hidrogénnel dúsított földgáz használatára a fűtési rendszerekben?

A földgáz hidrogénnel való dúsítása régóta téma a fűtési rendszerekben. Ez lenne ugyanis az első lépés ahhoz, hogy a tisztán hidrogénnel való fűtés idővel megvalósulhasson.

Miért érdemes áttérni a hidrogénnel dúsított földgáz használatára a fűtési rendszerekben?

A Fó-Ka Plussz Bt. Ariston készülékei korszerű működési technológiával rendelkeznek, így ezeknél nem okoz gondot a tüzelőanyag hidrogénes dúsítása. A probléma, hogy itthon a lakossági fűtésért felelős berendezések jelentős része elavult, és nem lenne biztonságos a keverékre való átállás.

A hidrogén, mint tüzelőanyag bevezetésének előnyei

Nagyon fontos megjegyezni, hogy az emberiség modern történelmét rendkívüli mértékben meghatározza a fosszilis tüzelőanyagoktól való függés. A hidrogén bevezetésével ez jelentősen csökkenne, ami egy környezettudatosabb, fenntarthatóbb jövő felé vezetne minket. Ennek a gáznak az elégetése nem jár szén-dioxid-termelődéssel, így csökkenthető lenne az üvegházhatás és a globális felmelegedés tempója.

A fosszilis energiahordozókról való leszakadás az energiabiztonságot is növelné, ami szintén egy pozitív hatása lenne az átállásnak.

További előnye a hidrogénnel történő fűtésnek a gáz kiemelkedően magas égési hőmérséklete. Ez rendkívül hatékony fűtést tesz lehetővé, amivel csökkenteni lehetne a rezsiköltségeket, így nemcsak a Föld jövője kerülne biztosabb helyzetbe, de egyének szintjén, anyagilag is jól járnának a háztartások.

Fontos a fokozatosság elve

Ahogy az a bevezetőben is szerepelt, az itthoni fűtőrendszer-állomány sajnos jelenlegi állapotában nem alkalmas a hidrogénnel dúsított földgázzal való fűtésre. Egyik pillanatról a másikra lehetetlenség lenne áttérni a tisztán hidrogénnel való fűtésre. Egyelőre a modern készülékek is csupán keverékkel tudnak biztonságosan üzemelni. 

Kutatások 23%-os értéket mutattak ki, ekkora része lehet a tüzelőanyagnak hidrogén ahhoz, hogy ne legyen kockázatos a használata. Ez az érték is csupán a korszerű berendezéseknél állja meg a helyét, a régebbi típusoknál ez a szám jóval alacsonyabb.

Túl nagy hidrogéntartalom esetén fennáll a visszagyulladás veszélye. Ez azt jelenti, hogy az égés az égő belsejébe is átterjed. Ezáltal az ideálisnál jóval több szén-monoxid keletkezik, a fokozott koromképződés pedig elzárja az utakat, ami komoly rizikófaktor az üzemelés során.

Pénz, idő és támogatás

Az átálláshoz az állomány korszerűsítése szükséges, ami nem kevés pénzbe és időbe kerül. Minderre csak akkor van lehetőség, ha a politikai, gazdasági és társadalmi környezet kellőképpen támogató az üggyel kapcsolatban. 

A nyugat-európai országok és maga az Európai Unió is elkötelezett a fenntarthatóbb jövő és a fosszilis energiahordozókról való leszakadás iránt, így a fejlett világban remélhetőleg csupán idő kérdése a hidrogénnel történő fűtés elterjedése.

A Pepe Unchained támogatná a Layer-2-es fejlesztőket

Azt követően, hogy a Pepe Unchained ($PEPU) szerdán meghaladta a 12,6 millió dolláros gyűjtési összeget, a projekt az X-en bejelentette, hogy ökoszisztémájának kiépítése érdekében bevezeti a fejlesztők támogatását.
2024. 09. 22. 00:01
Megosztás:

Egy 1500 dolláros kriptovaluta befektetésből hogyan lehet 15 millió 2026-ra?

Képzeljük el, hogy egy szerény 1500 dolláros befektetés néhány év alatt elképesztő 15 millió dollárrá duzzad. Ez nem egy vad álom, hanem egy potenciális valóság is lehet stratégiai kriptobefektetésekkel. A figyelem most néhány ígéretes kriptovalutára irányul, amelyek 2026-ra robbanásszerű növekedés előtt állhatnak. Fedezd fel, mely digitális érmék készen állnak arra, hogy vezessék ezt a pénzügyi átalakulást.
2024. 09. 21. 23:00
Megosztás:

Kötelező maszkviselést rendeltek el ezekben a kórházakban

A fertőző megbetegedések számának emelkedése miatt péntektől kötelező a maszkviselés a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház tagkórházainak fokozott kockázatú, járó- és fekvőbeteg-ellátást végző osztályain és részlegein - közölte a kórházcsoport az MTI-vel.
2024. 09. 21. 22:00
Megosztás:

Elemzők felhívják a befektetők figyelmét, hogy figyeljenek erre a Solana és SUI riválisra, amely a piaci bullish jelek közepette kiemelkedőnek látszik

Egy új kihívó keltette fel a kriptoelemzők figyelmét, amely ígéretesnek tűnik, hogy túlszárnyalja mind a Solanát, mind a SUI-t. A piaci optimizmus növekedése közepette a szakértők azt javasolják, hogy ez a feltörekvő digitális eszköz lehet az, amit érdemes figyelemmel kísérni. Fedezd fel, mely kriptovaluták állnak növekedés előtt a jelenlegi bullish piaci környezetben ebben az átfogó elemzésben.
2024. 09. 21. 21:00
Megosztás:

Kutatók éjszakája – Több mint négyszáz program várja az érdeklődőket az SZTE-n

Izgalmas és változatos programokkal, több mint négyszáz rendezvénnyel várja az érdeklődőket a Szegedi Tudományegyetem a Kutatók Éjszakáján szeptember 27-én és 28-án – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága csütörtökön az MTI-t.
2024. 09. 21. 20:00
Megosztás:

Azerbajdzsáni földgázkitermelésről kötött megállapodásokat a Mol

A tájékoztatás szerint a SOCAR és a BP után a Mol-csoport a harmadik legnagyobb tulajdonos az azerbajdzsáni Azeri-Chirag-Deepwater Gunashli (ACG) mezőben, ahol a kőolajtermelő rétegek alatt és felett gázrétegeket találtak. A partnerek most ezek kitermeléséről és kereskedelmi célú hasznosításáról állapodtak meg. Emellett a Mol és a SOCAR szándéknyilatkozatot írt alá együttműködésről további szénhidrogén-feltárásra Azerbajdzsánban.
2024. 09. 21. 20:00
Megosztás:

Fektess be most 300 dollárt, és figyeld, ahogy portfóliód 2026-ra eléri a 2 millió dollárt – Felfedjük a legjobb altcoinokat!

Képzeld el, hogy egy szerény befektetést néhány év alatt mesés vagyonná alakítasz. Ez a cikk azt vizsgálja, hogyan képesek bizonyos altcoinok egy 300 dolláros befektetést elképesztő 2 millió dollárra növelni 2026-ra. Fedezd fel a legígéretesebb kriptovalutákat, amelyek robbanásszerű növekedés előtt állnak, és tudd meg, mely digitális eszközök ígérik a legnagyobb jövőbeni nyereséget.
2024. 09. 21. 19:00
Megosztás:

Elstartolt a pomázi tűzoltóság épületének energetikai korszerűsítése

Pomáz Város Önkormányzata 103,04 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése című, TOP_PLUSZ-2.1.1-21-PT1-2022-00010 azonosító számú pályázaton, a Széchenyi Terv Plusz keretében. A beruházás 100 százalékos támogatási intenzitás mellett valósul meg.
2024. 09. 21. 18:00
Megosztás:

Jótékonysági aukció a művészettel nevelés támogatásáért

Online jótékonysági aukciót szervez a KÉPEZŐ Galéria.
2024. 09. 21. 17:00
Megosztás:

Vizsgálják az adatközpontok energiahatékonyságát

A legalább 500 kilowatt (kW) telepített IT kapacitással rendelkező adatközpontok tulajdonosainak és üzemeltetőinek 2024-től nyilatkozniuk kell energiahatékonyságukról a felülvizsgált Energiahatékonysági Irányelv értelmében; ez a rendelkezés Magyarországon 10-15 állami és piaci szereplőre terjed ki, például telekommunikációs cégekre - közölte az adatközpontok számára mérnöki szolgáltatást nyújtó H1 Systems az MTI-vel.
2024. 09. 21. 16:00
Megosztás:

A Brussels Airlines október elsején törli járatai többségét

Törölte legtöbb, október 1-i járatát a Brussels Airlines belga légitársaság, mert a személyzet zöme, köztük a biztonsági egységek egynapos munkabeszüntetést tartanak aznap - derült ki a légitársaság pénteki közleményéből.
2024. 09. 21. 15:00
Megosztás:

Átadták az idei Pénzmesterek vetélkedő díjait

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) hatodik alkalommal rendezte meg középiskolásoknak szóló pénzügyi versenyét, a Pénzmesterek vetélkedőt, az idei összdíjazás 2,5 millió forint volt, a díjakat pénteken adták át - tájékoztatta az ÖPOSZ az MTI-t.
2024. 09. 21. 14:00
Megosztás:

Több mint nyolcezer liter üzemanyagot adott át a NAV az árvízi védekezésre

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövedéki eljárásban lefoglalt üzemanyagot, mintegy 7200 liter gázolajat és több mint 1100 liter benzint adott át az árvízi munkálatokra.
2024. 09. 21. 13:00
Megosztás:

Virtuális oktatási környezet kialakításán dolgozik a Zengo Kft. és az SZTE

A felhasználók pillanatnyi állapotához igazodó, a virtuális és kiterjesztett valóságban működő oktatási környezet kialakításán dolgoznak a Zengo Kft. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei egy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával megvalósuló projektben – tájékoztatta a szegedi vállalkozás az MTI-t.
2024. 09. 21. 12:00
Megosztás:

Valamivel borúlátóbbá vált a globális üzleti szektor

Valamivel borúlátóbban ítéli meg a globális üzleti szektor a rövid távú világgazdasági növekedési kilátásokat, mint az előző negyedévben, de súlyos recessziótól továbbra is csak a vállalatok elenyésző kisebbsége tart - áll az Oxford Economics pénteken Londonban ismertetett átfogó negyedéves felmérésében.
2024. 09. 21. 11:00
Megosztás:

Viharok: több mint egymilliárd forint kárösszeggel számolnak a biztosítók

Több mint nyolcezer kárbejelentés érkezett a szeptember 13-16. közötti viharok nyomán a biztosítókhoz, amelyek 1,1 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékolnak kárkifizetésre - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken az MTI-vel.
2024. 09. 21. 10:00
Megosztás:

Kerítést tervezel? Ezt a 3+1 dolgot mindenképp gondold át előtte!

A kerítés nem csak a telek határát jelöli, hanem otthonunk esztétikai és funkcionális meghosszabbítása is egyben. Ahhoz, hogy valóban az igényeinket szolgálja, és harmonikusan illeszkedjen a környezetéhez, néhány kulcsfontosságú szempontot érdemes még a tervezés előtt alaposan átgondolni. A számtalan szín, anyag, méret és forma között nem könnyű eligazodni és a kevésbé tapasztaltak könnyen belefuthatnak olyan hibákba, melyek egy alapos és átgondolt tervezéssel, vagy egy szakértő bevonásával elkerülhetők lettek volna. A Semmelrock most összegyűjtött 3+1 olyan fontos lépést, amit érdemes átgondolni még a kerítés tervezése előtt.
2024. 09. 21. 09:00
Megosztás:

3 altcoin, amelyek rendelkeznek RWA képességekkel, és amelyekbe érdemes 250 dollárt fektetni, hogy 2025-re 300-szoros hozamot érj el

Ahogy a valós eszközök (RWA) tokenizációs forradalma elindul, az RCO Finance (RCOF), az Ondo Finance (ONDO) és az Avalanche (AVAX) kiemelkedtek, mint olyan altcoinok, amelyek képesek akár 300-szoros hozamot biztosítani a befektetett tőkén.
2024. 09. 21. 08:00
Megosztás:

Főhet a feje a lakáshiteleseknek: érdemes-e várni a sokkal kisebb THM-re?

Nehéz döntés előtt állnak azok, akik most akarnak lakáshitelt felvenni vagy kiváltanák a korábban felvett drága kölcsönüket. Ha ugyanis a bankok hajlandóak lesznek levinni a THM-jeiket a jelenlegi 6,5-7,5 százalékról a Nagy Márton miniszter által kért 5 százalék alá, akkor egy átlagos lakáshitelnél hónapokon belül 15-25 ezer forintot spórolnak a törlesztőrészletekből a mostani ajánlatokhoz képest - derül ki a Bank360.hu számításaiból.
2024. 09. 21. 07:00
Megosztás:

Mit tegyünk, ha levonul az árvíz? Fertőtlenítés, higiéniai védekezés és teendők

Az árvíz látható veszélyei mellett nem elhanyagolhatóak a “láthatatlan” károk - így elsősorban a fertőzések, amelyek az árvíz levonulását követően lépnek fel. A legfontosabb teendők a legjelentősebb hazai gyártó, a Caola Zrt. szakértője szerint az alapos fertőtlenítés.
2024. 09. 21. 06:00
Megosztás: