Miért megy minden turista Görögországba? Horvátországnak leáldozott...

A hatalmasat növekvő Görögország lett a magyarok tengerparti kedvence, másfélszer annyi időt töltöttünk el ott, mint Horvátországban. A legtöbb pénzt azonban Ausztriában költöttük el.

Miért megy minden turista Görögországba? Horvátországnak leáldozott...

A kimondottan bevásárlási céllal külföldre utazók nagyjából 232 milliárd forintnyi összeget hagyhattak a határon túli kasszákban - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

A koronavírus-járványt követően 2023-ra pörögtek fel igazán a magyarok külföldi utazásai: a KSH frissített adatai szerint 2023-ban többször, több napot utaztunk és sokkal többet költöttünk külföldön, mint 2022-ben. Az utazások száma 17 százalékkal (21,1 millióra), a kint tartózkodási idő 25 százalékkal (65,9 millió napra), az utazásokon elköltött összeg pedig 47 százalékkal (1585 milliárd forintra) nőtt egy év alatt. 

Az utak száma még nem éri el a 2019-es turisztikai rekordév 24,8 millióját, de a költés már több mint másfélszeres, ami a forint azóta bekövetkezett árfolyamromlásával és a külföldön is jelentős inflációval, a szolgáltatások árának emelkedésével magyarázható a Bank360.hu elemzői szerint.

Ausztriába szinte hazajártunk

A magyarok kedvenc célország tavaly is Ausztria volt: 7,2 millió utat és 11,1 millió ott töltött napot regisztrált a KSH. Ez 14, illetve 11 százalékos növekedés az előző évhez képest. A nyugati szomszédunknál elköltött összeg viszont 41 százalékkal ugrott egy év alatt, 268 milliárd forintra. Ausztria után a legtöbbször Szlovákiába, Romániába és Horvátországba utaztunk, de a legtöbb időt Ausztriát követően Németországban, Szlovákiában és Görögországban töltöttük el.

utazási célpontok a magyarok kedvenc országai

A magyarok külföldi turisztikai célpontjai közül tavaly Görögország robbantott: az utazások száma 69 százalékkal, az ott tartózkodási idő 70 százalékkal, a költés pedig 85 százalékkal haladta meg az előző évit. Ehhez képest az olaszországi utak száma csak 6 százalékkal, a kint tartózkodási idő pedig 1 százalékkal haladta meg az előző évit. A horvátországi kiutazások ugyan nőttek 16 százalékkal, de a kint töltött idő 5 százalékkal kevesebb volt, mint 2022-ben. 

A nagy tengerparti kedvencek közül tehát hiába utaztak messze a legtöbbet Horvátországba a magyarok, a kint töltött időben és pénzben hatalmasat vert rá Görögország. Jelentős bővülést ért el az Ibériai-félsziget két országa, Spanyolország és Portugália is, de a dinamika elmaradt Görögországétól. A magyarok harmadával többször utaztak és 42 százalékkal több napot töltöttek el a két országban, mint egy évvel korábban.

Hosszabb lett a nyaralás, egy napra főleg vásárolni megyünk

Többnapos külföldi utazásra egymillióval többször mentünk tavaly, mint 2022-ben, 8,1 millió alkalommal. Ezek átlagos hossza az előző évi 5,8 napról 2023-ban 6,5 napra nőtt. (Utoljára 2014-ben érte el a 6,6 napot az utazások átlagos tartózkodási ideje.) A többnapos utazásokon 1262 milliárd forintot költöttünk el.

tengerparti nyaralások 2024

Az egynapos utazások összes kiadása meghaladta a 322 milliárd forintot - ebből 221 milliárdot kimondottan a bevásárlási célú utakon költöttük el. Az összes egynapos út mintegy 36 százalékának, 4,6 millió kiutazásnak a célja vásárlás volt. (Az ilyen célú többnapos utazások költésére csak bizonytalan becslést közölt a KSH, 11 milliárd forintot. Ezzel együtt összesen 232 milliárd forintot hagyhattak a bevásárlóturista magyarok külföldi kasszákban.) 

Minden második többnapos utazást a szabadidő eltöltése, a szórakozás vagy az egészségmegőrzés motiválta. Ezekre több mint 800 milliárdot fordítottunk. Üzleti vagy konferencia célú, egy- és többnapos utakon összesen mintegy 185 milliárdot, rokon és baráti látogatások alkalmával 165 milliárdot költöttünk. A KSH becslése szerint 34 milliárd mehetett el egyéb magán utakra, amelyek célja tanulás, gyógykezelés, vadászat vagy vallással kapcsolatos időtöltés volt.

Az előzetes statisztikai adatok alapján az összes kiadás harmada szállásra és vendéglátóipari szolgáltatásokra ment el. Nagyjából 9-9 százaléka üzemanyagra, élelmiszerre és tartós, értékes fogyasztási cikkekre, 25 százaléka egyéb árucikkek vásárlására. Turisztikai, kulturális és sport szolgáltatásokra 7 százaléka jutott, és hasonló nagyságrendben költöttünk egyéb szolgáltatásokra (amiben benne van az utasbiztosítás, egészségügy, tanulás és közlekedés is).

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon, az euró és a svájci frank ellenében 0,4 százalékkal, a dollárral szemben 0,6 százalékkal.
2024. 04. 18. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Pozitív kezdés és némi ingadozás után indexemelkedéssel fejezték be a csütörtöki kereskedést a vezető európai értékpapírpiacok.
2024. 04. 18. 19:00
Megosztás:

Alulteljesítő volt ma a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
2024. 04. 18. 18:30
Megosztás:

Milliárdok sorsa dőlhet el az 1%-ok felajánlása által

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 18. 18:00
Megosztás:

A segédmotoros kerékpárra is kell ám kötelezőt kötni!

A robogótulajdonosok jelentős része továbbra sincs tisztában azzal, hogy biztosítási kötelezettség nem csupán a rendszámmal ellátott járművekre, hanem minden olyan segédmotoros kerékpárra is kiterjed, amely részt vesz a közúti forgalomban - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 18. 17:30
Megosztás:

Márciusban csökkent az eladott új autók száma az Európai Unióban

Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
2024. 04. 18. 17:00
Megosztás:

Felújítják a Hotel Silvanust

Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a visegrádi Silvanus Hotelnek a legfelső szintje és tetőszerkezete, a jelentős tűzkárt szenvedett, több mint 100 embert foglalkoztató, 4 csillagos szálloda helyreállítása elkezdődött, amelyhez a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 60 millió forinttal járul hozzá.
2024. 04. 18. 16:30
Megosztás:

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó a gazdasági versenyképességgel a középpontban

Megkezdődött szerda este az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről.
2024. 04. 18. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából.
2024. 04. 18. 15:30
Megosztás:

Fejlesztés ment végbe a Gyep-Mester Kft.-nél

Csaknem 180 millió forintból fejlesztett a parkfenntartással és kertépítéssel foglalkozó Gyep-Mester Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 15:00
Megosztás:

A csok plusz nagyot lendített az ingatlanpiacon az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.
2024. 04. 18. 14:30
Megosztás:

Nő a Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz szerepe

A Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz (LNG) egyre nagyobb szerepet fog játszani az Európai Unió ellátásában, s ebben Trinidad és Tobago kulcsszereplő lesz. Az együttműködés alapjait már lerakták, a végrehajtás megkezdése pedig a magyar elnökség idejére fog esni - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a szigetország fővárosában, Port of Spainben.
2024. 04. 18. 14:00
Megosztás:

Nagyobb beruházást tervez a BioTechUSA

Idén ötmilliárd forint vagy azt meghaladó összegű beruházással számol a tisztán magyar tulajdonú BioTechUSA cégcsoport, amely 2023-ban több mint kilencvenmilliárd forint árbevételt ért el.
2024. 04. 18. 13:30
Megosztás:

Élénkül idehaza a gasztroturizmus

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.
2024. 04. 18. 13:00
Megosztás:

Megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út

Szeptember 4-8. között Szilvásvárad ad otthont a négyesfogathajtó világbajnokságnak, amelyhez kapcsolódóan megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:30
Megosztás:

Újabb támogatást kapott az MVM Mobiliti

Csaknem 1,2 milliárd forint támogatást kapott elektromos töltők telepítéséhez az MVM Mobiliti Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:00
Megosztás:

Ma rendezik meg a Logisztika Napját

Ma rendezik a hazai ellátási lánc szakma egyik legnagyobb, országos eseménysorozatát, a Logisztika Napját - tájékoztatta az MTI-t a a szervező Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2024. 04. 18. 11:30
Megosztás:

Fejlesztések kezdődnek Martfűn

Komplex fejlesztés kezdődik Martfűn a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán elnyert 363 millió forint támogatásból - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei város önkormányzata az MTI-vel.
2024. 04. 18. 11:00
Megosztás:

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 10:30
Megosztás:

Pozitív nyitás várható a magyar tőzsdén

Pozitív nyitás várható csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
2024. 04. 18. 10:00
Megosztás: