Miért nem zavarja Magyar Péter szavazóit, hogy piros BMW-vel pózol?

Miért nem zavarja Magyar Péter szavazóit, hogy a piros BMW-jével pózol, amikor általában már egy Skoda is kiveri a biztosítékot?

Miért nem zavarja Magyar Péter szavazóit, hogy piros BMW-vel pózol?

Böcskei Balázs szerint a 2000-es évek elején a politikai pártok három alapra építették a kommunikációjukat:

1.     A politikus pont olyan mint a mosópor, úgy is kell eladni

2.     A negatív kampány is jó kampány

3.     Tematizálni kell.

Böcskei Balázs, a Príma Szovjet Gépkocsi adásában beszélt arról, hogy Magyar kommunikációs hadjárata miért lett ennyire sikeres, és miért pattan le gyakorlatilag minden zűrös ügy az új ellenzéki politikusról. És beszélt arról is, hogy ez mennyi ideig fenntartható.

Böcskei szerint ezekre az tanácsokra „nyílt a számlatömb” a pártoknál, de ez ma már - a részigazságok ellenére - bőven nem elég a folyamatok megértéséhez és a politikai stratégiák kidolgozásához. És frappáns hasonlatokra, analógiákra sem érdemes építeni, mert ha valaki elkezdi Magyar Pétert például Trumphoz hasonlítani, akkor önmagét horgonyozza le egy irányba, és mindent egy adott szemszögből fog nézni. Szóval ez egy „megúszós” magyarázata a jelenségnek, de ezt a kérdést nem érdemes megúszni.

De akkor mi kell a fenti három ponton kívül?

Túl kell lépni az adatsorok és a napi kommunikációs panelek, üzenetek vizsgálatán. És be kell vonni a politikai pszichológiát  és a szociálpszichológiát - anélkül nem fog menni.

Magyar Péter ma még ugyanis rengeteg olyan dolgot megtehet, amit rajta kívül semelyik másik politikusnak nem nézne el a közvélemény. Piros BMW-vel pózol útban az EB felé, vallásuk alapján listázza az ATV szerkesztőit, magánéleti viharok derülnek ki róla és még hosszan lehetne sorolni. Talán innen is van az állandó Trump hasonlat.

„Szerintem nincsen kommunikációs tanácsadó, aki azt mondja, hogy a szakításod után második nap az lenne a jó tanács, hogy ha egy ilyen break-up hashtaggel jeleznéd, hogy mi éppen a státuszod magánéletileg. No, pláne nincs az a tanácsadó, aki azt mondja, hogy amikor mész majd ki az Európa-bajnokságra - ami kétségkívül azért egy privilegizált helyzet - tehát a magyar sokaság nincs ott…akkor az asszociációk visszaszorítása érdekében az lenne a jó megoldás, hogy ha egy tűzpiros BMW előtt lenne ez a történet.

- És mégis működik.

- És miért?”
 
„Böcskei szerint a válasz erre a szelektív észlelés.

 „Annyira akarok hinni, annyira akarok reménykedni, annyira fontos a változás iránti elköteleződésem, hogy valami már jöjjön. Ez az annyira majdhogynem jelen esetben egy ideiglenes identitáselemmé vált, hogy képes vagyok nem észrevenni a BMW-t, vagy ha észre is veszem, nagyon könnyen elfelejtem. Ez megint nem az Arisztotelészből olvasható ki és a hagyományos adatalapú választási irodalomból, hanem a szociálpszichológiából és a pszichológiából.”

Böcskei szerint ennek az alapos oktatása amúgy hiánycikk a politológus szakokon, pedig a jövőben az elemzéseknek ez kéne, hogy az egyik alapja legyen.

„Sok szociálpszichológiai jelenség sűrűsödik össze. Nagyon sokféle szempontok alapján döntenek emberek. Nagyon különböző az elköteleződésük. A politikai döntések, a politikai véleményeknek a háttere az sokrétű. Befolyásolja az etnikai hovatartozás, a vallás, a szocializáció, a család, a társas kapcsolódás, az emlékezet. Ez mondjuk egy ásványvíz vásárlás esetén csak részlegesen van jelen.”

Böcskei kiemelte, hogy a szavazás egy négy vagy öt évre szóló elköteleződést jelent (szemben a mosóporral/ásványvízzel) amiről a szavazó ugyan egyénileg dönt az ikszelésnél, de aztán valójában ez egy kollektív döntés lesz, hiszen mások ikszelése is hatással van a szavazó jövőjére.

Böcskei leszámolna még egy tévhittel: az idős választók ugyanis sokszor kifejezetten nem a saját preferenciáit tartják a szemük előtt, hanem a gyerekeik vagy az unokáik vélt vagy valós érdekeit. Gyakori tévhit szerinte, hogy az idősek zöme megtéveszthető a választások előtt érkező juttatásokkal.

Böcckei szerint az egyik legfontosabb elem Magyar Péter szárnyalása mögött a már korábban említett remény. Az elmúlt három hónapban ugyanis a teljes népességben 22-ről 38 százalékra azoknak a száma, akik szerint 2026-ban lehet kormányváltás. A lehetséges változásnak pedig nagyon nagy a húzóereje.

„Ez tökéletesen alkalmas az emelkedésre szerintem egy olyan szereplőről, aki nem ebből a korábbi beárazott politikai osztályból jön. De elég-e a politika szavazóknak a megtartásához? Ugyanis a politikának majd jönnek a kérdései, amiben dönteni kell.

- Szerinted elég?

- Szerintem nem.”

Böcskei szerint Magyar Péterék remekül kihasználták a remény adta hullámot, de számos olyan kérdés merül majd fel, aminek a megválaszolása ilyen vagy olyan módon végeredményben erkölcsi kérdés lesz, és a választók szeretnek erkölcsi döntést hozni. Kiket képvisel, kikkel vállal konfliktust?
Mit gondol a múltról? Mit gondol az identitáspolitikai kérdésekről? Mit gondolok az adózásról?  Böcskei Balázs szerint ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása dönti majd el igazán Magyar Péter sorsát. 

A podcast itt tekinthető meg:

Hitelezési platformot indított az ingatlan.com

Már több mint 100 ezren használták az ingatlan.com által a lakosság számára indított online hitelezési platformot, amelynek a fejlesztéshez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal 286,824 millió forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá - közölte az ingatlan.com Zrt. az MTI-vel.
2024. 07. 20. 17:00
Megosztás:

Az élelmiszeripar szakember-utánpótlását segítő projekt indult

Uniós támogatással az élelmiszeripar és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások szakember-utánpótlását segítő magyar-szerb határ menti projekt indult Tápláljuk a jövőt! (Feeding Future) címmel - tájékoztatta a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara az MTI-t.
2024. 07. 20. 16:00
Megosztás:

Balaton térségében ezek a fő úti célok a magyarok körében

Az eltöltött vendégéjszakák száma alapján június 1. és július 16. között a Balaton térségében Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Keszthely a legkedveltebb úti cél a magyarok körében - közölte a Szallas.hu szállásfoglaló portál adatai alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 20. 15:00
Megosztás:

Komoly lehetőségek állnak a hazai juhágazat előtt

Komoly lehetőségek állnak a hazai juhágazat előtt, éppen ezért az Agrárminisztérium (AM)felülvizsgálta a szektorhoz kapcsolódó támogatások rendszerét. Ennek eredményeként 2024-től kezdődően a források fokozottan szolgálják az állatállomány genetikai minőségének javítását, illetve a minőségi árutermelést, tekintettel a juhtartók szakmai igényeire és lehetőségeire - jelentette be pénteki közleményében a minisztérium.
2024. 07. 20. 14:00
Megosztás:

Tizedével nőtt a napelemes beépített teljesítmény

Az átviteli rendszerirányító MAVIR friss adatsora szerint 2024 júliusáig összesen 6712 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon. Az összes teljesítményből a legnagyobb arányban az ipari létesítmények részesülnek 3678 megawattal. Az 50 kilowatt (kW) feletti rendszerek idén júniusban érték el eddigi negyedórás termelési csúcsukat, amely csak kevéssel maradt el a 3200 megawatt-tól - hívta fel a figyelmet pénteki elemzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 07. 20. 13:00
Megosztás:

NIS2 kiberbiztonsági szabályozás - jobb későn, mint soha

Ugyan június 30-án lejárt Kiberbiztonsági tanúsításról és felügyeletről szóló törvényben meghatározott első fontos határidő, a cégvezetőknek azonban még van idejük pótolni a mulasztást, és időben megkezdeni a felkészülést a támadások elhárítására - nem mellesleg az akár milliós nagyságrendű bírság elkerülésére.
2024. 07. 20. 12:00
Megosztás:

Javította Törökország minősítését a Moody's

Felminősítette Törökországot a Moody's Ratings. A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntést mindenekelőtt azzal indokolta, hogy Törökország határozottan visszatért az ortodox monetáris politikához, és ennek már megvannak az első látható eredményei.
2024. 07. 20. 11:00
Megosztás:

Itt a méret a lényeg: ezek a járművek a közutak rémei

A nagy teljesítményű autókkal gyakrabban okoznak kárt másoknak, és ezek értéke is nagyobb - derül ki a Bank360.hu friss káradatok alapján készült elemzéséből. A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.
2024. 07. 20. 10:00
Megosztás:

Így lehet rémálom a nyaralás

Akár 10-20 százalékkal is többet fizethet egy külföldön megvásárolt áruért az, aki a bankkártyás fizetésnél elfogadja azt, hogy a kereskedő bankja forintban vonja le az összeget a dinamikus valutaváltás szolgáltatás keretében – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint hatalmas árfolyam-eltérítések itthon is vannak: az EuroNet automatákból kedden 426 forintért lehetett eurót felvenni, a Wizzair oldalán ugyanarra a járatra 13 százalékkal többet kellett fizetnie annak, aki forint helyett euróban akarta ugyanazt a repülőjegyet megvenni.
2024. 07. 20. 09:00
Megosztás:

140 millió eurós befektetés: az OMV is csatlakozik az EIT InnoEnergy-hez

Zártkörű részvénykibocsátás keretében az osztrák székhelyű globális üzemanyag és vegyipari vállalat, az OMV, a romániai integrált energiaipari vállalat, a OMV Petrom és a hollandiai székhelyű vállalat, az ACB Participaties B.V. csatlakozott a fenntartható energiaipari fejlesztésekben élenjáró EIT InnoEnergy-hez idén júliusban. A három cég által biztosított és 140 millió euró értékben lejegyzett részvények jelentős tőkeinjekciót nyújtanak a szervezet átfogó energiaipari célkitűzéseinek megvalósításához.
2024. 07. 20. 08:00
Megosztás:

Új technológia hódít: az acélszerkezetes építkezés előnyei

Az acélszerkezetű épületek nemcsak könnyebbek és tartósabbak, de gyorsabban is építhetők, mint a hagyományos fa szerkezetek. A Magyarországon újdonságnak számító technológia jelentős előnyökkel bír, beleértve a hosszabb élettartamot, a deformálódásmentességet, a rágcsálókkal szembeni ellenállást és a kiváló földrengésállóságot.
2024. 07. 20. 07:00
Megosztás:

A vezető Bitcoin kereskedő, Peter Brandt szerint rendkívül valószínű, hogy a BTC ára eléri a 71 ezer dollárt, mit jelent ez az altcoinok számára?

A vezető Bitcoin kereskedő, Peter Brandt nemrégiben közzétette a BTC technikai, grafikonos elemzését, amelyben azt jósolta, hogy az első számú kriptovaluta hamarosan elérheti a 71 000 dollárt. Mivel a Bitcoin árának ingadozásai nagymértékben befolyásolja az altcoin piacot, újabb kriptó rally következhet, ha Brandt előrejelzése helytálló.
2024. 07. 20. 06:00
Megosztás:

McKinsey: akár megduplázható a budapesti turizmus

Budapest képes volna megduplázni az ideérkező turisták és az általuk itt töltött vendégéjszakák számát, illetve megkétszerezni-háromszorozni a költéseiket a fővárosban – írja a McKinsey & Company tanulmánya, amely szerint Budapest jelenlegi piaci részesedése a globális turizmusból hozzávetőleg fele a hasonló európai városok részesedésének. A turisztikai forgalom megduplázásának érdekében a tanácsadó cég szerint infrastruktúrafejlesztésre, hatékonyabb digitális marketingre és konferenciaturizmusra, valamint az iparági szereplők szoros együttműködésére volna szükség.
2024. 07. 20. 05:00
Megosztás:

Durva! Már itt tartanak a magyar szántóföld árak!

Kétmillió forint fölé emelkedett a szántóföldek hektáronkénti átlagára tavaly, noha az ország különböző régióiban változatosan alakultak, Közép- és Észak-Magyarországon csökkentek, a többi régióban emelkedtek az árak.
2024. 07. 20. 04:00
Megosztás:

Mennyibe kerül valójában egy hőszivattyú beruházás?

Takarékos fűtési-hűtési megoldások a természet energiájával: az épülő vagy korszerűsítés előtt álló épületeknél alapvető kérdés, hogy milyen fűtési rendszert válasszunk. Egyre népszerűbb megoldás a hőszivattyú. De vajon tényleg mélyen a zsebébe kell-e nyúlnia annak, aki ezt az energiahatékony megoldást választja?
2024. 07. 20. 03:00
Megosztás:

Akinek sok készpénze van Magyarországon, ezzel a döntéssel most hatalmasat veszít!

A pénzügyi világban gyakran emlegetik azt a mondást, hogy „a készpénz király”, de a jelenlegi gazdasági helyzetben ez a kijelentés már korántsem olyan egyértelmű. A magyar piacon és a globális gazdaságban is jelentős változások történtek, amelyek alapvetően megváltoztatták a készpénz birtoklásának kockázatait és előnyeit.
2024. 07. 20. 02:00
Megosztás:

1 milliós forintos négyzetméterár a panellakásoknál! Miiii?!

Míg korábban slágertermék volt az ingatlanpiacon a panellakás, néhány éve valamelyest csökkent a népszerűsége, ugyanakkor továbbra is keresett kategória az ingatlanpiacon. Már csak azért is, mert a panellakások esetében jellemzően kisméretű ingatlanról van, ami pedig a vevők elsődleges célpontja most. Ráadásul a befektetők is keresik, hiszen a kisméretű lakások jól kiadhatók.
2024. 07. 20. 01:30
Megosztás:

Sok alkoholt iszol! A májad ezeket a jeleket küldi! - felismered?

Az alkoholfogyasztás kultúránk szerves része lehet, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a túlzott alkoholbevitel komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. A máj az egyik legfontosabb szervünk, amely az alkohol lebontásában kulcsszerepet játszik. De mi történik, amikor túl sok alkoholt fogyasztunk, és milyen jeleket küld a májunk, hogy "elég volt"?
2024. 07. 20. 01:00
Megosztás:

A Pepe 24%-ot emelkedett a 24 órás mém érme rally alatt, de ez most a legjobb?

Az új és továbbfejlesztett Pepe előértékesítése, amely saját Layer 2 ETH blokklánccal érkezik, még nagyobb lendületet kapott a mém érme szektor bikás rallyja után. A Pepe Unchained a nagy előd, a Pepe ($PEPE) sikerét kívánja meglovagolni.
2024. 07. 20. 00:01
Megosztás:

Júniusban csökkentek a termelői árak Oroszországban

Oroszországban január óta júniusban csökkentek először a termelői árak havi összevetésben, miközben lassult az éves szintű növekedés.
2024. 07. 19. 23:00
Megosztás: